Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
My pnemok mamy 1 dawka za sobą 3 tyg temu.
Co do kocyko-kolderki tego z makaszki, kupilam go przed porodem jak pisalam wczesniej + taki gryzak szeleszczący i jest to nasz ulubiony zakup, więc nie zastanawiajcie sie bo warto!
Tyle, ze dla mnie to on raczej sie nadaje na teraz...
A ja musialam zmienic chrzestną, eh..u mnie ksiadz jeczal o to zaswidczenie, ale by przeszlo bez, ale jak kuzynka mi dowalila, ze ona do spowiedzi nie pojdzie, to mnie scielo z nog, ze sama sobie karteczke podpisze...eh...no niepowazna, ja pieprze...
Wiec jutro sie dowie, ze mam inna chrzestną.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 18:07
Karola:), am, karusia, Paula_29, maja89waw lubią tę wiadomość
-
Camilia wrote:My również w poniedziałek mamy drugie szczepienie m.in. pneumokoki. Meningokoki chciałam jak Mała skończy pół roku do roku max. BiB a jak to się załatwia te darmowe meningokoki?
Dokładnie nie wiem, nie interesowałam się tym bo mój Szymek do żłobka nie idzie. Ale chyba musisz mieć zaświadczenie ze żłobka (to chyba wydają dopiero jak już zapłacisz za żłobek), że dziecko będzie tam uczęszczało i z tym zaświadczeniem idziesz do przychodni. Ale najlepiej dopytać w swojej przychodni, bo oni sami z siebie nie powiedzą, że możesz mieć za free
Lolka, faktycznie jakaś niepoważna ta kuzynka... swoją drogą u nas chrzestni nie musieli mieć karteczek od spowiedzi, my z resztą też nie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 18:30
-
Karola:) wrote:Am, jak Twój pracodawca mógł złożyć najpierw o 20 tygodni podstawowego urlopu, a teraz będzie składał ponownie papiery o resztę?Wiedziałaś o tym? To Ty nie skłądałaś sama wniosku w pracy o roczny? Teraz dostawałaś 100 % wynagordzenia a po pół roku 60 % będziesz miała?
Karola wiem o tym, złożyłam najpierw wniosek tylko o 20 tygodni a osobno o resztę, właśnie tak chciałam bo zależało mi na 100% wynagrodzenia. Wiesz, ja z zusem mam sprawę w sądzie i liczyłam, że przez pół roku wygram i dostanę swoje wynagrodzenie w całości. Niestety się przeliczyłam bo całej historii daleko do końca, więc teraz zostaną dla mnie marne ochłapy, no trudno
Maja dobrze że z wagą Małej już ok
Lolka współczuję przejść z chrzestną, trochę za lajtowe podejście jak i dla mnie.
Co do szczepionek, na pneumo zaszczepię jak Dawid skończy właśnie pół roku, wtedy o jedną dawkę jest mniej. A co do meningo jeśli się zdecydujemy to dopiero po skończonym roku.
maja89waw lubi tę wiadomość
-
Lolka, to faktycznie dziwna osoba z tej chrzestnej, pierwszy raz się spotykam z takim zachowaniem...dobrze, że zmieniasz! 3 dni przed chrzcinami a takie cyrki ;/
Ja na pneumo już szczepiłam, na rota i menino nie szczepimy. Drugą dawkę na pneumo i 3 dawkę 6w1 mamy 2 grudnia.
Maja, to ładnie Lilka przybrała
Kurdę też chcę ten koc, ale chyba wstrzymam się do wiosny, poczekam jaką będę miała spacerówkę,aby może kolorystycznie do niej dobrać.
No a propos mijającego czasu to leci nieubłagalnie, dopiero co było wszystkich świętych, a już połowa listopada. Dzisiaj do męża napisała koleżanka, że chce odkupić nasz wózek...jeny faktycznie, myślę, że gondola max do lutego będzie...maja89waw lubi tę wiadomość
-
am wrote:Karola wiem o tym, złożyłam najpierw wniosek tylko o 20 tygodni a osobno o resztę, właśnie tak chciałam bo zależało mi na 100% wynagrodzenia. Wiesz, ja z zusem mam sprawę w sądzie i liczyłam, że przez pół roku wygram i dostanę swoje wynagrodzenie w całości. Niestety się przeliczyłam bo całej historii daleko do końca, więc teraz zostaną dla mnie marne ochłapy, no trudno
aha, rozumiemno czy opcja rocznego od razu, czy później, to i tak jeden pies, że tak to nazwę, ja już z góry wzięłam te 80%.
-
Karola:) wrote:aha, rozumiem
no czy opcja rocznego od razu, czy później, to i tak jeden pies, że tak to nazwę, ja już z góry wzięłam te 80%.
Dokładnie Karola
ja jakbym była w normalnej sytuacji też złożyłabym od razu o rok urlopuKarola:) lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, czy któraś z Was miała tak, że dziecko najpierw lubiało się kąpać a potem nagle przestało? My od kilku dni borykamy się z tym problemem. Sprawdziłam już opcje za ciepłej wody, za zimnej, przemęczenia, przejedzenia i głodu- to na pewno żadna z tych opcji
-
BiB wrote:Dziewczyny, czy któraś z Was miała tak, że dziecko najpierw lubiało się kąpać a potem nagle przestało? My od kilku dni borykamy się z tym problemem. Sprawdziłam już opcje za ciepłej wody, za zimnej, przemęczenia, przejedzenia i głodu- to na pewno żadna z tych opcji
Nie martw sie, u nas mniej wiecej w tym samym czasie byl mefa skok rozwojowy i na poltora tygodbnia Zosia znienawidzila prawie wszystkoprzejdzie
musisz sie uzbroic w cierpliwosc
Karola:), misia_k1, Paula_29, BiB lubią tę wiadomość
-
Nasza Wiktoria też z babcią zostaje. A jeśli teściowa by poszła do pracy lub zmieniła zdanie, to weźmiemy raczej opiekunkę na jakieś 5 h dziennie. Ja pracuje od 7 do 15stej, M. ma działalność, więc mógłby od 10 zaczynać, wtedy opiekunka od 10 do 15, ale myślę, że opcja z teściową wypali.
Kur** znowu ją coś uczuliło, krostki praktycznie na całym ciele, modle się tylko o twarz - aby nie wysypało tak jak 2 tygodnie temu i ulewanie. Produkty, które zjadłam - inne niż zwykle to buraczki w niedzielę i we wtorek do obiadu oraz brokuł. Masakra!Mandalena lubi tę wiadomość
-
Karola:) wrote:o! zniknął gdzieś post misi, w którym pytała z kim dzieci zostaną, jak wrócimy do pracy
Hm na początku, też o niani myślałam, bo zostawić Małego w żłobku było dla mnie nie do pomyślenia....jednakże,wszystko będzie zależało od tego czy mi przedłużą umowę o pracę a co za tym idzie finansów.
Z pensji M ciężko nam będzie utrzymać się bo mamy jeszcze kredyt,a znowu dostać się do żłobka miejskiego to juz w ogóle trudna kwestia...
Próbujemy i składamy wniosek, póki mam zatrudnienie, bo kolejki kilometrowe są na liście oczekujących.
W Katowicach priv żłobek to koszt ok 800-1000zł, bez wyżywienia....a państwowy ok 200 zł -
Nasza mała tez ma czerwoną szyję, a do tego jak nie przemyje jej szyjki również rano to ma brzydki zapach. Z początku myślałam, że to od ulewania, ale ten problem zazegnalismy, a czerwień pozostała. Teraz obstawiam bardziej odparzenie eh ...
Ja też jestem na rocznym urlopie, do pracy wrócę dopiero we wrześniu, bo jestem nauczycielką, a wiadomo w wakacje nie pracujemy
Byłam dzisiaj w tesco i kupiłam małej śliczny sweterek w groszki. Dostałam ambe na wszystko co ma kropki, grochy itp. Mój M zaczął mówić na małą GROSZEK, bo non stop ma coś w tym stylu na sobieam, karusia, Paula_29, Karola:), Mandalena, Camilia, misia_k1 lubią tę wiadomość
-
A ja bym nie chciała wracać do pracy tylko zajść w kolejną ciążę i być na L4, no ale czas pokaże jak nam się to wszystko ułoży..
no i chciałam zmienić avatarek, ale Szymuś ma tyle pięknych zdjęć, że nie mogę się zdecydować na jedno..Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 21:51
karusia, Karola:), mikulka, Mandalena, Camilia, misia_k1 lubią tę wiadomość
-
Ja póki co też nie wyobrażam sobie pójścia po roku do pracy. Bo do żłobka żal mi dawać Małego, opiekunki się nie opłaca, bo pewnie musiałabym oddać jej prawie całą moją pensję, bo 8 godzin pracy plus dojazdy po godzinie w jedną stronę przy korkach... bez sens. Z tego też powodu nie chcę wracać, bo skończyło by się to tak, że ktoś będzie wychowywał moje dziecko i opiekował się nim pięć dni w tygodniu od rana do nocy. Co wymyślę jeszcze nie wiem, ale coś na pewno. Optymalnie żebym mogła dopiero do przedszkola Małego zapisać jak będzie miał trzy lata i wtedy wrócić do pracy
mikulka, Camilia, misia_k1 lubią tę wiadomość
-
Bib ja mam taki sam plan. Albo wychowawczy urlop do momentu pojscia Zosi do przedszkola i wtedy drugi dzidzius. W tzw. Miedzyzasie rozpocznie sie budowa naszego domu, wiec na pewno nie bede sie nudzic. Dzisiaj stwierdzilam, ze macierzynstwo jest cudowne... Zosia ma co raz rzadziej pro lemy z brzuszkiem, jest pogodna, usmiechnieta i stara sie ze mna wspolpracowac
codziennie zdobywa nowe umiejetnosci i to jest takie piekne i cudowne
kocham byc mama
kocham Zosie tak bardzo!
Karola:), mikulka, am, Paula_29, lolka83, Mandalena, Iwo, Camilia, misia_k1 lubią tę wiadomość
-
Nie no ja wracam do pracy, nie wyobrażam sobie zajścia w ciążę w ciągu tego roku, aczkolwiek któż to wie co życie pokaże, ale chciałabym poświęcić Wiktorii co najmniej 3 lata i wtedy zdecydować się na dzidziusia. Na wychowawczy bezpłatny to nas raczej nie stać, gdyż chcemy wziąć teraz kredyt na rozkręcenie firmy i do 30stki zacząć się budować (mamy 27 lat). Także jakiś tam plan życia mamy, zobaczymy czy życie go zweryfikuje.
Karusia jak pięknie się czyta takie wpisyam, mikulka, Paula_29, Mandalena, Iwo, karusia, Camilia, misia_k1 lubią tę wiadomość