X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Estrella Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2021, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Z innej beczki: dziewczyny czy chodzicie do fizjoterapeutów uroginekologicznych? Albo zamierzacie?
    Bo ja się nad tym zastanawiam na ile to jest teraz nadmuchane, że to takie świetne, a na ile rzeczywiście pomaga. Może któraś z Was już korzystała w poprzednich ciążach z ich usług i potrafi coś więcej powiedzieć?
    Jakie macie zdanie na ten temat?

Ja dostałam namiary od koleżanki i zamierzam się przejść. To moja pierwsza ciąża. Ona polecala. Mówiła że można się trochę przygotować do porodu. Po porodzie też chodzi bo po szyciu u niej jest dramat.

AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
    nasienie - ok
    Ona: 36 lat, On: 36 lat
    12.05.2021 start 1 IVF ICSI
    08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥

23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
    25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
    25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍

23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
    25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
    21.11.2024 - 3500 g i 53 cm (38+2) witaj Księciunio 😍😍
  • MDW Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2021, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Jakie piękne bobaski! 😍

Wiolala, maluszek jeszcze chyba jest za mały na wróżenie płci. Ale jeszcze troszkę...! 🤗 Na pewno bez strzelania nie obejdzie się :D Co do tętna, bo może też bąbel się stresował... Najważniejsze, że mieści się w normie 🍀

Cytrysowa, widać pięknie bobasa! Obstawiam następną dziewczynę w naszym lipcowym babińcu <3

MDW, jeszcze na pewno będzie okazja do wróżenia płci. Najważniejsze, że dzidziulek pięknie rośnie <3 I w sumie to cenię, że lekarz sam się przyznał do tego, że nie jest mistrzem prowadzenia ciąży. Mógł zawsze dalej naciągać na kasę, a jednak! Masz już wybranego jakiegoś lekarza spoza kliniki do prowadzenia tej ciąży?

Bumszakalaka - gratulacje! 🍀

Ja dlatego nie jestem przekonana, czy wybrałam dobry moment na prenatalne. Ale sugerowałam się jednak zakresem dat od prowadzącego, więc no.. Zobaczymy. U Ciebie 20.12 już na pewno będzie wszystko widoczne i gotowe do mierzenia :)
    Tak, tak mam już wybranego. W sumie od momentu problemów z przyrostem bety lekarz z kliniki mi nie wystarczał i zglidilsm się do lekarza, który prowadził moja pierwszą ciążę. On też zresztą będzue mi robił prenatalne bo się w tym specjalizuje. W ogóle ma dobry sprzęt i doświadczenie. Dużo czasu poświęca pacjentom. Także tetaz nie mogę się doczekać prenatalnych. Jeszcze tylko dwa dni 👌🏻

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • MDW Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2021, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estrella wrote:
    Ja dostałam namiary od koleżanki i zamierzam się przejść. To moja pierwsza ciąża. Ona polecala. Mówiła że można się trochę przygotować do porodu. Po porodzie też chodzi bo po szyciu u niej jest dramat.
    Ja przed porodem nie byłam. Poszłam po CC, jeszcze w połogu i bardzo bardzo sobie chwalę. Zerwała mi zrosty, zbadała, pomogła z napięciem w okolicach wzgórka lonowego i przy epizodach z przeponą (to są namiastki pozostałości po 9 miesiącach ciąży - cieszę się że chociaż hemoroidów uniknęłam). Bolało jak skurw....yn ale nie mam żadnych powikłań typu zrosnieteho pęcherza z powłokami brzucha czy jelitami. CC to jednak operacja brzuszna nie tylko 10 cm naciecie skóry.

Bumszakalaka, Justaaa, PatkaPP, Moniika lubią tę wiadomość

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • Justaaa Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2021, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki pappa i wolnej podjednostki bety. I już się stresuje czy jest ok 🤭

2nn3skjovezv3wxq.png
    iv09t5odpg9q4qsv.png
    29.10.21 dwie kreski 🥰
    19.02.21 💔6tc [*]
    2.02.21 kolejne dwie kreski ❤️
    5.03.18 dwie kreski na teście !!! :D
    Hiperinsulinemia, PCOS
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2021, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję się wybrać, może po jakies ćwiczenia czy coś. Nie mam konkretnych problemów, ale też chcę ich uniknąć a w końcu to już będzie trzecia ciąża 🙈 będę też chodzić na basen, w końcu mam pozwolenie na większą ilość ruchu :)

Justaaa lubi tę wiadomość

• Wiolala Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2021, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justaaa wrote:
    Mam wyniki pappa i wolnej podjednostki bety. I już się stresuje czy jest ok 🤭

To trzymam kciuki żeby było dobrze :)
    Ja umówiłam się na prenatalne 07.01 czyli na pappa jeszcze będzie za wcześnie ? Chyba wyniki muszą być zrobione jak najbliżej USG ?

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
  • Justaaa Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2021, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    To trzymam kciuki żeby było dobrze :)
    Ja umówiłam się na prenatalne 07.01 czyli na pappa jeszcze będzie za wcześnie ? Chyba wyniki muszą być zrobione jak najbliżej USG ?
    Podobno najlepiej jak najbliżej z USG.
    Mi kazał oddać krew w poniedziałek, a jutro Usg 🤭✊

Wiolala lubi tę wiadomość

2nn3skjovezv3wxq.png
    iv09t5odpg9q4qsv.png
    29.10.21 dwie kreski 🥰
    19.02.21 💔6tc [*]
    Hiperinsulinemia, PCOS
  • Cytrusowa Koleżanka

Wysłany: 21 grudnia 2021, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Z innej beczki: dziewczyny czy chodzicie do fizjoterapeutów uroginekologicznych? Albo zamierzacie?
    Bo ja się nad tym zastanawiam na ile to jest teraz nadmuchane, że to takie świetne, a na ile rzeczywiście pomaga. Może któraś z Was już korzystała w poprzednich ciążach z ich usług i potrafi coś więcej powiedzieć?
    Jakie macie zdanie na ten temat?
    Ja korzystałam po połogu i polecam każdej kobiecie. Fizjoterapeuta obejrzał moja postawę która i przez ciąże i przez noszenie dziecka „nieco” uległa zmianie, wskazał odpowiednie ćwiczenia nie obciążające dna miednicy i brzucha, badał mięśnie dna miednicy i pokazywał na nie ćwiczenia, sprawdził bliznę po nacięciu i rozmasował ją bo była napięta. Po każdej wizycie miałam rozpisane ćwiczenia do wykonywania w domu. Nauczyłam się takiego podciągania organów do góry oddechem- coś jak vacuum(?) ale chyba nie to, nie pamietam już nazw. Przede wszystkim ktoś zbadał mnie i fizycznie i „ginekologicznie” i nauczył jak wykonywać ćwiczenia zanim robiłam je w domu. Miałam poczucie, ze robię dla siebie wiele a miałam tylko lekkie obniżenie narządów.

W ciąży nie chodziłam, ale mocno się nad tym zastanawiam bo na pewno warto. Wiem, ze są takie opcje spotkań przygotowujących tkanki do porodu aby uniknąć nacinania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2021, 21:18

• Moniika Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2021, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt i zdrowych dzieciątek 🤗🤗🤗

Ja trochę jestem mniej na forum bo staram się żeby ten czas był "bardziej świąteczny" niż zazwyczaj. Robiłyśmy z siostra razem uszka, pierogi, a dzisiaj ciasteczka z dziećmi ❤❤❤ Ubralismy już z mężem i córka choinkę, a teraz czekają mnie ciasta, sałatki i parę potraw na Wigilię, które robimy do połowy z siostra. Tak powinny wyglądać święta, rodzinnie ❤ szkoda tylko, że mąż nie uczestniczy, ale ma dużo pracy. Do tej pory co roku jeździliśmy "na gotowe" do teściowej, na wystawna kolację. Szkoda tylko, że atmosfera była taka sztuczna i wszystko na pokaz. Nie dała nawet mozliwosci wziac udzialu w przygotowaniach do Wigilii. Na szczęście w tym roku udało się zbuntować 😏 mam nadzieję, że za rok zrobimy Wigilię na swoim 🥰

Co do ćwiczeń dna miednicy. Fajnie jak się czuje te mięśnie i wtedy można ćwiczyć zawsze i wszędzie 🤣 ja tak robilam. Ich kontrola pomaga m.in. w trakcie porodu. Przed porodem masowałam krocze olejkiem z wiesiołka i ćwiczyłam z balonikiem aniball. Doszłam bodajże do 33 cm. Córka miała główkę 34 i wazyla 3680 g 🤦‍♀️ miała być mniejsza... Ale udało się bez nacięcia. Lekarz założył mi szwy kosmetyczne, które nie były konieczne. W ten sam dzień siedziałam już po turecku ☺️ dodam, że jestem dość drobna i myślałam, że mam wąską miednice. A jednak się udało 😁 położna radziła ćwiczyć z balonikiem także po porodzie, ale nie znalazłam czasu za bardzo. Miałam problemy z nietrzymaniem moczu. Jeszcze w wakacje podczas niektorych ćwiczeń byl problem. Takze jeżeli w ciąży się pojawi to pójdę do fizjo i może zacznę ćwiczyć z balonikiem. A po ciąży to już na pewno 😑

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2021, 23:32

Bumszakalaka, Wiolala lubią tę wiadomość

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Cytrusowa Koleżanka

Wysłany: 22 grudnia 2021, 02:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniika wrote:
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt i zdrowych dzieciątek 🤗🤗🤗

Ja trochę jestem mniej na forum bo staram się żeby ten czas był "bardziej świąteczny" niż zazwyczaj. Robiłyśmy z siostra razem uszka, pierogi, a dzisiaj ciasteczka z dziećmi ❤❤❤ Ubralismy już z mężem i córka choinkę, a teraz czekają mnie ciasta, sałatki i parę potraw na Wigilię, które robimy do połowy z siostra. Tak powinny wyglądać święta, rodzinnie ❤ szkoda tylko, że mąż nie uczestniczy, ale ma dużo pracy. Do tej pory co roku jeździliśmy "na gotowe" do teściowej, na wystawna kolację. Szkoda tylko, że atmosfera była taka sztuczna i wszystko na pokaz. Nie dała nawet mozliwosci wziac udzialu w przygotowaniach do Wigilii. Na szczęście w tym roku udało się zbuntować 😏 mam nadzieję, że za rok zrobimy Wigilię na swoim 🥰

Co do ćwiczeń dna miednicy. Fajnie jak się czuje te mięśnie i wtedy można ćwiczyć zawsze i wszędzie 🤣 ja tak robilam. Ich kontrola pomaga m.in. w trakcie porodu. Przed porodem masowałam krocze olejkiem z wiesiołka i ćwiczyłam z balonikiem aniball. Doszłam bodajże do 33 cm. Córka miała główkę 34 i wazyla 3680 g 🤦‍♀️ miała być mniejsza... Ale udało się bez nacięcia. Lekarz założył mi szwy kosmetyczne, które nie były konieczne. W ten sam dzień siedziałam już po turecku ☺️ dodam, że jestem dość drobna i myślałam, że mam wąską miednice. A jednak się udało 😁 położna radziła ćwiczyć z balonikiem także po porodzie, ale nie znalazłam czasu za bardzo. Miałam problemy z nietrzymaniem moczu. Jeszcze w wakacje podczas niektorych ćwiczeń byl problem. Takze jeżeli w ciąży się pojawi to pójdę do fizjo i może zacznę ćwiczyć z balonikiem. A po ciąży to już na pewno 😑

Dobrze napisałaś: fajnie jak się je czuje :) bo okazuje się, ze kobiety nie wiedza jak je odizolować i błędem jest np. ćwiczenie wstrzymywaniem moczu podczas sikania. Ćwiczę je sobie już od ok dwóch tygodni i będę ćwiczyła do samego porodu- liczę, ze uniknę obniżenia narządów i właśnie np. Nietrzymania moczu. Co do nacięcia to brawo za taka wytrwałość! Żałuję, ze traktowałam to po macoszemu i po porodzie i nacięciu wyglądam… zle. Warto o tym mówić. Ginekolog powiedział mi, ze założono za mało szwów 🤦‍♀️ Co ciekawe fizjoterapeuta powiedział, ze wyglądam naprawde dobrze i pojawiają się u niej kobiety w o wiele gorszym stanie.. tak wiec dziewczyny! Olejek w łapę i masujemy. Dodatkowo pomyślę nad balonikiem

Co do atmosfery - od początku grudnia: chora córka, chora ja, chora corka… podobnie u mojej siostry. Reszta rodziny mieszka już daleko i na Święta wyjeżdżamy. O ile córa wyzdrowieje bo dziś 37,6 nagle a cały dzień szalała w świetnym nastroju

• Lolita Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym balonikiem to proponuję zasięgnąć opinii fizjo uro, bo mi np przed porodem odradzała korzystanie. Argumentowała to tym, że w przygotowaniu do porodu chodzi o uelastycznienie tkanek krocza, a nie o jego rozciągnięcie, a podobno taki efekt daje anniball. Podobno tez nie w każdym przypadku wejście do pochwy powraca do swojego pierwotnego stanu po ćwiczeniach z balonikiem. Ja docelowo zrezygnowałam na rzecz masażu krocza. Moniiika a Ty widzisz u siebie jakąś zmianę na niekorzyść?

Bumszakalaka lubi tę wiadomość

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a odnośnie wysokiego tętna płodu. Nie martwcie się tym póki lekarz nie widzi problemu. Może się denerwujecie, dziecko jest bardziej aktywne albo wpływa na to sama pozycja w jakiej jesteście! Na tym etapie nie wiem, czy to ma takie znaczenie bo dziecko jest małe, ale pewnie każda z Was słyszała, że w późniejszej ciazy warto spać na lewym boku, a nie na plecach. Bo wtedy dziecko uciska naczynia krwionośne. Pisze o tym bo raz na usg jak dopytywałam o tętno (było ok 180) to lekarz powiedział właśnie, że to może być m.in. przez to, że leżę na plecach. To już był na pewno 25 tc+ :) tą pozycją to myślę, że nie trzeba się AŻ tak przejmować, ale warto zwrócić uwagę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2021, 10:37

Daisy___, Wiolala lubią tę wiadomość

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja zawsze śpię na boku ale przeważnie na prawym. Myślę po prostu, że się maluch zestresował razem ze mną.
    W życiu nie miałam takiego ciśnienia jak wczoraj...

age.png
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was miała może antybiotyk na bakterie w moczu ? U mnie wyniki słabe i dostałam monural i wieczorem mam wziąć . Robiłam dzisiaj posiew ale na to czeka się ok 5 dni 😔

age.png
  • Izolda7913 Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2021, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam dokładnie ten sam antybiotyk tydzień temu, ale po przeczytaniu ulotki stwierdziłam,że wolę narazie brać sam żurawit i stosować bardziej naturalne sposoby,a o antybiotyk zapytam dziś jeszcze mojego lekarza do którego chodzę prywatnie,zrobiłam dziś powtórne badanie moczu,zobaczymy co powie. Zapis w ulotce odnośnie ciąży nie podobał mi się 🙄

• mcdulka Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2021, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po prenatalnych. Wszystko super, dzidzia nadal jest dziewczynka. Wg usg 12t2d, wg OM 12t0d. Ryzyko wad genetycznych jest minimalne- lekarz powiedział, ze dla mojego wieku rzadko się takie zdarza. Widziałam wszystkie narządy łącznie z nerkami. Tak ze wielkie uffffff! Jednak warto było zrobić PAPPe i isc do specjalisty ❤️

Daisy___, Moniika, Justaaa, Bumszakalaka, Wiolala, 910608, Duzaa, myszajda, Katsy, Izolda7913, Lolita, MDW, PatkaPP lubią tę wiadomość

• Moniika Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    Monika ja zawsze śpię na boku ale przeważnie na prawym. Myślę po prostu, że się maluch zestresował razem ze mną.
    W życiu nie miałam takiego ciśnienia jak wczoraj...
    Chodziło mi, że podczas usg też leży się na plecach (może nie napisałam tego o co mi chodziło zrozumiale) 😁 jasne, bardzo możliwe, że to od tego, że się zestresowałas 🤗

Mcdulka super, że ryzyko wyszło takie niskie 🥰 przynajmniej będziesz spokojniejsza teraz, także na pewno warto ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2021, 11:41

Wiolala lubi tę wiadomość

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Justaaa Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2021, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez już po USG. Z pomiarów i Pappy wszystko ok.
    Maluszek się słodko wiercił😍 ponad 5 cm.
    Widzieliśmy płeć na USG. Zgadujcie 🙈🤣

1d82ec967646.jpg

Wiolala, Daisy___, Moniika, Duzaa, Love22, 910608, myszajda, Katsy, Izolda7913, Lolita, PatkaPP, JUST7797 lubią tę wiadomość

2nn3skjovezv3wxq.png
    iv09t5odpg9q4qsv.png
    29.10.21 dwie kreski 🥰
    19.02.21 💔6tc [*]
    Hiperinsulinemia, PCOS
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika już rozumiem 🙂

Dziewczyny gratuluję :) Justa ja się nie znam ale strzelam dziewczynkę ;)

Izolda no ja też przeczytałam ulotkę i nie bardzo chce brać ten lek tym bardziej, że mnie na prawdę nic nie boli ani nie mam problemu z pęcherzem. Może zaczekam na wynik posiewu. Daj znać później co Twój lekarz powiedział 🙏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2021, 11:57

age.png
  • Estrella Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2021, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    Czy któraś z Was miała może antybiotyk na bakterie w moczu ? U mnie wyniki słabe i dostałam monural i wieczorem mam wziąć . Robiłam dzisiaj posiew ale na to czeka się ok 5 dni 😔

Mi lekarka kazała brać urosept do posiewu. W ogólnym jakieś bakterie i leukocyty były a posiew wyszedł czysto. Będę jutro powtarzać znów bo chyba 2 tygodnie spokoju i coś się zaczyna na nowo rozkręcać.

AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
    nasienie - ok
    Ona: 36 lat, On: 36 lat
    12.05.2021 start 1 IVF ICSI
    08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥

23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
    25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
    25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍

23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
    25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
    21.11.2024 - 3500 g i 53 cm (38+2) witaj Księciunio 😍😍
‹‹ 104 105 106 107 108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ