Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny co są na L4, nie boicie się kontroli i że was nie będzie w domu? Zastanawiam się jak wezmę L4 to czy mogę jechać z dzieckiem na zajęcia dodatkowe kiedy mąż jest w pracy albo poprostu wyjść na spacer. Tylko wtedy nie mam dowodu i każdy może napisać i powiedzieć że był na spacerze... Nie wiem jak to jest a po malu chciałabym już myśleć o L4 ale boje się że stracę dochód przed jakaś kontrolę. Jestem w domu pracuje cały czas ale wiadomo czasami jedzie się w niedzielę do rodziców na obiad.
-
Gośka Samoska ja jestem na l4 i normalnie się zachowuję 🙂 nie mam wpisane "chory leżący". Jeżdżę do rodziny, na zakupy jak mi potrzeba, spacer. Nie wyobrażam sobie siedzieć do wakacji zamknięta. Nie wiem czy w ogóle ciężarne kontrolują ? Nie słyszałam o takim przypadku. Tym bardziej, że nam przysługuje 9 m-cy zwolnienia w ciąży 🙂 a ciąży nikt sobie przecież nie wymyślił.
Starania od 10.2016 na tzw. "luzie"
Od 2018 już na poważnie...
02.2019 cb 6tc*
01.2021 cp w lewym i prawym jajowodzie
Laparotomia.
*Pcos* + wszystkie tego objawy
09.2021 HyCoSy jajowody drożne, lewy zwężony
03.11.21 ⏸️ promyczek nadziei 💛🙏
30.11 nasze szczęście ma 1.07cm i bijące ♥️
21.12 3.25cm 🐻
07.01 7cm chłopczyka 😍
22.02 360 g miłości ♥️
♥️♥️♥️ -
GoskaSamoska1, mamaginekolog fajnie to opisuje: https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/ciaza-podstawy/zwolnienia-lekarskie-w-ciazy/
Najważniejsze, żebyś nie pojechała na urlop - a jeśli tak, to można zmienić adres w deklaracji l4 w ZUS-ieGoskaSamoska1 lubi tę wiadomość
-
GoskaSamoska1 wrote:Dziewczyny co są na L4, nie boicie się kontroli i że was nie będzie w domu? Zastanawiam się jak wezmę L4 to czy mogę jechać z dzieckiem na zajęcia dodatkowe kiedy mąż jest w pracy albo poprostu wyjść na spacer. Tylko wtedy nie mam dowodu i każdy może napisać i powiedzieć że był na spacerze... Nie wiem jak to jest a po malu chciałabym już myśleć o L4 ale boje się że stracę dochód przed jakaś kontrolę. Jestem w domu pracuje cały czas ale wiadomo czasami jedzie się w niedzielę do rodziców na obiad.
Spacery to są nawet wskazane w ciąży. Ja żyję normalnie. Przecież muszę jechać na zakupy, do fryzjera, do lekarza, z kotem do weterynarza. Ostatnio w weekend byliśmy u teściów. Nie ma co przesadzać. Można wykonywać wszystkiego czynności niezbędne do egzystencji.AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
nasienie - ok
Ona: 36 lat, On: 36 lat
12.05.2021 start 1 IVF ICSI
08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥
23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍
23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
21.11.2024 - 3500 g i 53 cm (38+2) witaj Księciunio 😍😍 -
Daisy___ wrote:GoskaSamoska1, mamaginekolog fajnie to opisuje: https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/ciaza-podstawy/zwolnienia-lekarskie-w-ciazy/
Najważniejsze, żebyś nie pojechała na urlop - a jeśli tak, to można zmienić adres w deklaracji l4 w ZUS-ie
No ja miałam doświadczenie że koleżanki miały kontrolę... -
Ale mnie nastraszyłyscie ta położna wczoraj, że spać nie mogłam. Z moją poprzednią kontakt się urwał kompletnie w tajemniczych okolicznościach. Chcę wziąć namiary od dobrej koleżanki która ryzyka miesiąc temu ale nie umiemy się spotkać przez ten omicron (noworodek!), a nie chce jej pisać o ciąży w smsie - za dobrze się znamy i za długo walczyłyśmy z niepłodnością.
Z mojego doświadczenia to nie miałam żadnych wizyt przed porodem. A o deklaracje położnej poproszono bodaj w szpitalu razem z placówką POZ dla dziecka. Po porodzie miałam całe trzy wizyty. Zdziwiło mnie, że byłam przez położna badana ale po porodzie nie było trudno ściągnąć bielizne przed obca osoba 🤦🏼♀️.
Co do kontroli NFZ to ja się zdecydowanie nie bałam i żadnej nie miałam. Pojechałam nawet na urlop majowy- jak wszyscy. W końcu wtedy nikt nie pracował.2019 IUI, CC 40 tc
2022 IVF, CC 36+1 tc -
Jeśli chodzi o kontroli to nie ma rozróżnienia czy ciążowe czy nie bo ciąża nie jest jednostką chorobową. Lekarz wpisuje chorobę która wam się ujawniła w ciąży. I to na nią macie zwolnienie. Kod B jest tylkylko do określenia maksymalnej długości tego zwolnienia i wypłaty. Zasady przebywania na zwolnieniu są takie same dla wszystkich. To jest dla mnie chore , bo co innego praca caly dzien a co innego spacer czy wyscie na zakupy wyprawkowe na godzinke. Jednej dziewczynie przyczepił się że pojechała odebrać dziecko że szkoły, akurat byl pod domwm jak wrocila. To sa oczywiscie skrajne sytuacje. No ale jak się trafi ktoś upierdliwy to może się do wszystkiego przyczepić. Wiadomo że trzeba mieć już wyjątkowego pecha żeby na Ciebie trafili, albo jakaś życzliwa dusze- bo takich donosów jest podobno masę też. Zagranicą ni praktykuje się zwolnień tak ja tu , tylko z reguly pracodawca dopasowuje warunki, są krótsze godziny pracy, mniej obowiązków, bezproblemowe zwolnienia na wizyty lekarskie. Dlatego kobiety pracują do 8 czy 9 miesiąca. U nas w teori też powinno tak być, A w praktyce niestety jesteś kukułczym jajem. I potem opinia że polki cała ciążę udają że chorują
Bumszakalaka, 910608 lubią tę wiadomość
-
GoskaSamoska1 wrote:A czemu na urlop nie? Właśnie chcemy wyjechać na ferie i pomyślałam żeby nie brać urlopu a wziąść na ten czas L5 bo w pierwsze dni od razu nie będzie kontroli.
No ja miałam doświadczenie że koleżanki miały kontrolę...
GoskaSamoska1, jest to opisane w tym artykule. Tak jak mówię, można zmienić adres na deklaracji do ZUS-u, można też poprosić lekarza o zaświadczenie. -
A co do urlopu to oczywiście, jak pojedziesz i nie będzie kontroli to nikt Ci nic zrobi. Trzeba by miec naprawdę pecha.
Ja akurat miałam zawsze leżące i rzeczywiście niemal cały czas leżałam.
Tylko sobie przemyśl czy zwolnienie będzie już do lipca , bo jak na tydzień chcesz brać i wrócić do pracy to jak masz jakieś premie czy dodatki w lutym to już ich potem nie będzie brać do wyliczenia dochodu. Warto to wiedzieć, że chorobowe liczy się z miesięcy przed pierwszym zwolnieniem w danym okresie. Ponowne przeliczenie jest po przepracowaniu pełnego miesiąca. Czasem jak się wie ze ma mieć podwyżkę to lepiej poczekać jeśli zdrowie pozwala oczywiście.
No i teraz w tych nowych przepisach też się coś zmieniło na niekorzyść ciężarnych odnośnie podatki, warto poczytać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2022, 10:47
-
GoskaSamoska1 wrote:A czemu na urlop nie? Właśnie chcemy wyjechać na ferie i pomyślałam żeby nie brać urlopu a wziąść na ten czas L5 bo w pierwsze dni od razu nie będzie kontroli.
No ja miałam doświadczenie że koleżanki miały kontrolę...
Może bardziej chodzi o taką zapobiegliwość niż zakaz per se, bo pokażesz na fejsie na przykład, że jesteś na wczasach, a jakaś "życzliwa" koleżanka zadzwoni do ZUSu i wtedy oni muszą skontrolować. Niestety to się zdarza. -
910608 wrote:Może bardziej chodzi o taką zapobiegliwość niż zakaz per se, bo pokażesz na fejsie na przykład, że jesteś na wczasach, a jakaś "życzliwa" koleżanka zadzwoni do ZUSu i wtedy oni muszą skontrolować. Niestety to się zdarza.
-
Z tymi położnymi to też nie jest tak że obowiązkowo... Urodziłam 3 dzieci i nie miałam żadnej takiej wizyty
A co do kontroli to szczerze mówiąc w ogóle się nie przejmujerobię swoje i dbam o siebie i dziecko a zamknięcia w domu sobie nie wyobrażam
Wiolala 1, Love22 lubią tę wiadomość
-
Duzaa mamy takie samo podejście 🙂 najważniejsze żeby sobie po prostu nie dorabiać na zwolnieniu gdzieś na czarno bo z tego się już nie da wytłumaczyć a na resztę znajdzie się sposób.
Duzaa lubi tę wiadomość
02.2019 cb 6tc*
Laparotomia.
21.12 3.25cm 🐻
07.01 7cm chłopczyka 😍
22.02 360 g miłości ♥️
♥️♥️♥️ -
Cześć wszystkim! Jak się czujecie?
Moje bliźniaki maja się dobrze i okazało się, ze będziemy mieli dziewczynki 🙈 pierwsza córka przeszczęśliwa! 😁Daisy___, Iwona:), Wiolala 1, 910608, Love22, Bumszakalaka, Moniika, BasiaIR, Duzaa lubią tę wiadomość
PCOS -
Agata bliźniaki ?! Jak słodko ! Podwójne szczęście
Ja przyszłam z pracy i siedzę sobie pijąc herbatkęPrzeglądam różne strony i grupy i bardZo dużo osób kupuje dla dziecka babynest ( jeśli nie wiecie o co chodzi to taki przenośny koszyczek z materacem ze dziecko można zabierać po domu wszędzie )
Jesteście tego fanem ? Jakie macie opinie na ten temat chyba ze któraś z mam to już używała i może powiedzieć coś o użytkowaniupreferujecie zakup takiego czegoś ?
Ja przy mojej pierwszej córce tego nie miałam i nawet chyba takiego czegoś nie było na rynku 😏
Zielona jestem czy to może być w jakiś sposób potrzebne -
agatagd93 wrote:Cześć wszystkim! Jak się czujecie?
Moje bliźniaki maja się dobrze i okazało się, ze będziemy mieli dziewczynki 🙈 pierwsza córka przeszczęśliwa! 😁
Super 🙂 pewnie przy bliźniakach masz już spory brzuszek ?
02.2019 cb 6tc*
Laparotomia.
21.12 3.25cm 🐻
07.01 7cm chłopczyka 😍
22.02 360 g miłości ♥️
♥️♥️♥️ -
Iwona:) wrote:Agata bliźniaki ?! Jak słodko ! Podwójne szczęście
Ja przyszłam z pracy i siedzę sobie pijąc herbatkęPrzeglądam różne strony i grupy i bardZo dużo osób kupuje dla dziecka babynest ( jeśli nie wiecie o co chodzi to taki przenośny koszyczek z materacem ze dziecko można zabierać po domu wszędzie )
Jesteście tego fanem ? Jakie macie opinie na ten temat chyba ze któraś z mam to już używała i może powiedzieć coś o użytkowaniupreferujecie zakup takiego czegoś ?
Ja przy mojej pierwszej córce tego nie miałam i nawet chyba takiego czegoś nie było na rynku 😏
Zielona jestem czy to może być w jakiś sposób potrzebneObecnie wypożyczyłam koleżance która dwa lata temu bardzo się z tego śmiała, a teraz prosiła o pożyczkę bo mają piętrowy dom i to też robi robotę.
Iwona:) lubi tę wiadomość
2019 IUI, CC 40 tc
2022 IVF, CC 36+1 tc -
Też bym chciała zapytać się o Waszą opinię. Może któraś zna https://dino.sklep.pl/chicco-baby-hug-4in1-lozeczko-lezaczek-krzeselko-fotelik-2022-p-33548.html?gclid=Cj0KCQiA9OiPBhCOARIsAI0y71AEuZ02c9R4miIMT9KDfb0ZoPsZWoVYo62XO5cg0eWtFidnzgDe2O0aArKUEALw_wcB
Koleżanka zaproponowała, że mogę od niej odkupić. Podobno cudo. Nie mam doświadczenia, dlatego podpytuję.
I jak to jest z fotelikiem dla dziecka. Podobno powinno kupić się nowy. Wszystkie kupujecie nowy dla swoich pociech czy jednak używany? -
BasiaIR wrote:Też bym chciała zapytać się o Waszą opinię. Może któraś zna https://dino.sklep.pl/chicco-baby-hug-4in1-lozeczko-lezaczek-krzeselko-fotelik-2022-p-33548.html?gclid=Cj0KCQiA9OiPBhCOARIsAI0y71AEuZ02c9R4miIMT9KDfb0ZoPsZWoVYo62XO5cg0eWtFidnzgDe2O0aArKUEALw_wcB
Koleżanka zaproponowała, że mogę od niej odkupić. Podobno cudo. Nie mam doświadczenia, dlatego podpytuję.
I jak to jest z fotelikiem dla dziecka. Podobno powinno kupić się nowy. Wszystkie kupujecie nowy dla swoich pociech czy jednak używany?
Krzesełko do karmienia kupiłam nowe ale chcę żeby z nami zostało już na zawsze bo to stokke i może służyć do końca życia np jako Krzesełko do biurka.BasiaIR lubi tę wiadomość
2019 IUI, CC 40 tc
2022 IVF, CC 36+1 tc