X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2022, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co są na L4, nie boicie się kontroli i że was nie będzie w domu? Zastanawiam się jak wezmę L4 to czy mogę jechać z dzieckiem na zajęcia dodatkowe kiedy mąż jest w pracy albo poprostu wyjść na spacer. Tylko wtedy nie mam dowodu i każdy może napisać i powiedzieć że był na spacerze... Nie wiem jak to jest a po malu chciałabym już myśleć o L4 ale boje się że stracę dochód przed jakaś kontrolę. Jestem w domu pracuje cały czas ale wiadomo czasami jedzie się w niedzielę do rodziców na obiad.

p19udqk32h2163o8.png
  • Wiolala 1 Koleżanka

Wysłany: 2 lutego 2022, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka Samoska ja jestem na l4 i normalnie się zachowuję 🙂 nie mam wpisane "chory leżący". Jeżdżę do rodziny, na zakupy jak mi potrzeba, spacer. Nie wyobrażam sobie siedzieć do wakacji zamknięta. Nie wiem czy w ogóle ciężarne kontrolują ? Nie słyszałam o takim przypadku. Tym bardziej, że nam przysługuje 9 m-cy zwolnienia w ciąży 🙂 a ciąży nikt sobie przecież nie wymyślił.

nzjdlhb8w8f3pzsf.png

Starania od 10.2016 na tzw. "luzie"
    Od 2018 już na poważnie...
    02.2019 cb 6tc*
    01.2021 cp w lewym i prawym jajowodzie
    Laparotomia.
    *Pcos* + wszystkie tego objawy
    09.2021 HyCoSy jajowody drożne, lewy zwężony
    03.11.21 ⏸️ promyczek nadziei 💛🙏
    30.11 nasze szczęście ma 1.07cm i bijące ♥️
    21.12 3.25cm 🐻
    07.01 7cm chłopczyka 😍
    22.02 360 g miłości ♥️
    ♥️♥️♥️
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1, mamaginekolog fajnie to opisuje: https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/ciaza-podstawy/zwolnienia-lekarskie-w-ciazy/

Najważniejsze, żebyś nie pojechała na urlop - a jeśli tak, to można zmienić adres w deklaracji l4 w ZUS-ie ;)

GoskaSamoska1 lubi tę wiadomość

preg.png
    👧 07.2022
  • Estrella Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Dziewczyny co są na L4, nie boicie się kontroli i że was nie będzie w domu? Zastanawiam się jak wezmę L4 to czy mogę jechać z dzieckiem na zajęcia dodatkowe kiedy mąż jest w pracy albo poprostu wyjść na spacer. Tylko wtedy nie mam dowodu i każdy może napisać i powiedzieć że był na spacerze... Nie wiem jak to jest a po malu chciałabym już myśleć o L4 ale boje się że stracę dochód przed jakaś kontrolę. Jestem w domu pracuje cały czas ale wiadomo czasami jedzie się w niedzielę do rodziców na obiad.

Spacery to są nawet wskazane w ciąży. Ja żyję normalnie. Przecież muszę jechać na zakupy, do fryzjera, do lekarza, z kotem do weterynarza. Ostatnio w weekend byliśmy u teściów. Nie ma co przesadzać. Można wykonywać wszystkiego czynności niezbędne do egzystencji.

AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
    nasienie - ok
    Ona: 36 lat, On: 36 lat
    12.05.2021 start 1 IVF ICSI
    08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥

23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
    25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
    25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍

23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
    25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
    21.11.2024 - 3500 g i 53 cm (38+2) witaj Księciunio 😍😍

Wysłany: 2 lutego 2022, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    GoskaSamoska1, mamaginekolog fajnie to opisuje: https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/ciaza-podstawy/zwolnienia-lekarskie-w-ciazy/

Najważniejsze, żebyś nie pojechała na urlop - a jeśli tak, to można zmienić adres w deklaracji l4 w ZUS-ie ;)
    A czemu na urlop nie? Właśnie chcemy wyjechać na ferie i pomyślałam żeby nie brać urlopu a wziąść na ten czas L5 bo w pierwsze dni od razu nie będzie kontroli.
    No ja miałam doświadczenie że koleżanki miały kontrolę...

p19udqk32h2163o8.png
  • MDW Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie nastraszyłyscie ta położna wczoraj, że spać nie mogłam. Z moją poprzednią kontakt się urwał kompletnie w tajemniczych okolicznościach. Chcę wziąć namiary od dobrej koleżanki która ryzyka miesiąc temu ale nie umiemy się spotkać przez ten omicron (noworodek!), a nie chce jej pisać o ciąży w smsie - za dobrze się znamy i za długo walczyłyśmy z niepłodnością.

Z mojego doświadczenia to nie miałam żadnych wizyt przed porodem. A o deklaracje położnej poproszono bodaj w szpitalu razem z placówką POZ dla dziecka. Po porodzie miałam całe trzy wizyty. Zdziwiło mnie, że byłam przez położna badana ale po porodzie nie było trudno ściągnąć bielizne przed obca osoba 🤦🏼‍♀️.

Co do kontroli NFZ to ja się zdecydowanie nie bałam i żadnej nie miałam. Pojechałam nawet na urlop majowy- jak wszyscy. W końcu wtedy nikt nie pracował.

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o kontroli to nie ma rozróżnienia czy ciążowe czy nie bo ciąża nie jest jednostką chorobową. Lekarz wpisuje chorobę która wam się ujawniła w ciąży. I to na nią macie zwolnienie. Kod B jest tylkylko do określenia maksymalnej długości tego zwolnienia i wypłaty. Zasady przebywania na zwolnieniu są takie same dla wszystkich. To jest dla mnie chore , bo co innego praca caly dzien a co innego spacer czy wyscie na zakupy wyprawkowe na godzinke. Jednej dziewczynie przyczepił się że pojechała odebrać dziecko że szkoły, akurat byl pod domwm jak wrocila. To sa oczywiscie skrajne sytuacje. No ale jak się trafi ktoś upierdliwy to może się do wszystkiego przyczepić. Wiadomo że trzeba mieć już wyjątkowego pecha żeby na Ciebie trafili, albo jakaś życzliwa dusze- bo takich donosów jest podobno masę też. Zagranicą ni praktykuje się zwolnień tak ja tu , tylko z reguly pracodawca dopasowuje warunki, są krótsze godziny pracy, mniej obowiązków, bezproblemowe zwolnienia na wizyty lekarskie. Dlatego kobiety pracują do 8 czy 9 miesiąca. U nas w teori też powinno tak być, A w praktyce niestety jesteś kukułczym jajem. I potem opinia że polki cała ciążę udają że chorują :(

Bumszakalaka, 910608 lubią tę wiadomość

202206271756.png
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    A czemu na urlop nie? Właśnie chcemy wyjechać na ferie i pomyślałam żeby nie brać urlopu a wziąść na ten czas L5 bo w pierwsze dni od razu nie będzie kontroli.

GoskaSamoska1, jest to opisane w tym artykule. Tak jak mówię, można zmienić adres na deklaracji do ZUS-u, można też poprosić lekarza o zaświadczenie.

preg.png
    👧 07.2022
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do urlopu to oczywiście, jak pojedziesz i nie będzie kontroli to nikt Ci nic zrobi. Trzeba by miec naprawdę pecha.
    Ja akurat miałam zawsze leżące i rzeczywiście niemal cały czas leżałam.
    Tylko sobie przemyśl czy zwolnienie będzie już do lipca , bo jak na tydzień chcesz brać i wrócić do pracy to jak masz jakieś premie czy dodatki w lutym to już ich potem nie będzie brać do wyliczenia dochodu. Warto to wiedzieć, że chorobowe liczy się z miesięcy przed pierwszym zwolnieniem w danym okresie. Ponowne przeliczenie jest po przepracowaniu pełnego miesiąca. Czasem jak się wie ze ma mieć podwyżkę to lepiej poczekać jeśli zdrowie pozwala oczywiście.
    No i teraz w tych nowych przepisach też się coś zmieniło na niekorzyść ciężarnych odnośnie podatki, warto poczytać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2022, 10:47

202206271756.png
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:

Może bardziej chodzi o taką zapobiegliwość niż zakaz per se, bo pokażesz na fejsie na przykład, że jesteś na wczasach, a jakaś "życzliwa" koleżanka zadzwoni do ZUSu i wtedy oni muszą skontrolować. Niestety to się zdarza.

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm

Wysłany: 2 lutego 2022, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Może bardziej chodzi o taką zapobiegliwość niż zakaz per se, bo pokażesz na fejsie na przykład, że jesteś na wczasach, a jakaś "życzliwa" koleżanka zadzwoni do ZUSu i wtedy oni muszą skontrolować. Niestety to się zdarza.
    Tego nie zamierzam robić :-)

p19udqk32h2163o8.png
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi położnymi to też nie jest tak że obowiązkowo... Urodziłam 3 dzieci i nie miałam żadnej takiej wizyty :)

A co do kontroli to szczerze mówiąc w ogóle się nie przejmuje :) robię swoje i dbam o siebie i dziecko a zamknięcia w domu sobie nie wyobrażam

Wiolala 1, Love22 lubią tę wiadomość

oar89jcggibdab41.png
  • Wiolala 1 Koleżanka

Wysłany: 2 lutego 2022, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa mamy takie samo podejście 🙂 najważniejsze żeby sobie po prostu nie dorabiać na zwolnieniu gdzieś na czarno bo z tego się już nie da wytłumaczyć a na resztę znajdzie się sposób.

Duzaa lubi tę wiadomość

nzjdlhb8w8f3pzsf.png

02.2019 cb 6tc*
    Laparotomia.
    21.12 3.25cm 🐻
    07.01 7cm chłopczyka 😍
    22.02 360 g miłości ♥️
    ♥️♥️♥️
  • agatagd93 Znajoma

Wysłany: 2 lutego 2022, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim! Jak się czujecie?
    Moje bliźniaki maja się dobrze i okazało się, ze będziemy mieli dziewczynki 🙈 pierwsza córka przeszczęśliwa! 😁

Daisy___, Iwona:), Wiolala 1, 910608, Love22, Bumszakalaka, Moniika, BasiaIR, Duzaa lubią tę wiadomość

j36regz2fzoe228r.png
    iv09gu1r0v7avkau.png
    0d1y3e3kd1khvov5.png

PCOS
  • Iwona:) Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2022, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata bliźniaki ?! Jak słodko ! Podwójne szczęście :)

Ja przyszłam z pracy i siedzę sobie pijąc herbatkę :) Przeglądam różne strony i grupy i bardZo dużo osób kupuje dla dziecka babynest ( jeśli nie wiecie o co chodzi to taki przenośny koszyczek z materacem ze dziecko można zabierać po domu wszędzie )
    Jesteście tego fanem ? Jakie macie opinie na ten temat chyba ze któraś z mam to już używała i może powiedzieć coś o użytkowaniu :) preferujecie zakup takiego czegoś ?
    Ja przy mojej pierwszej córce tego nie miałam i nawet chyba takiego czegoś nie było na rynku 😏
    Zielona jestem czy to może być w jakiś sposób potrzebne

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • Wiolala 1 Koleżanka

Wysłany: 2 lutego 2022, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatagd93 wrote:
    Cześć wszystkim! Jak się czujecie?
    Moje bliźniaki maja się dobrze i okazało się, ze będziemy mieli dziewczynki 🙈 pierwsza córka przeszczęśliwa! 😁

Super 🙂 pewnie przy bliźniakach masz już spory brzuszek ?

nzjdlhb8w8f3pzsf.png

02.2019 cb 6tc*
    Laparotomia.
    21.12 3.25cm 🐻
    07.01 7cm chłopczyka 😍
    22.02 360 g miłości ♥️
    ♥️♥️♥️
  • agatagd93 Znajoma

Wysłany: 2 lutego 2022, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja druga ciaza, wiec brzuszek zaczął rosnąć już od 7 tygodnia. Aktualnie wielkość jest porównywalna do 29 tc pierwszej ciąży. Jest już spory i coraz gorzej się czuje.

j36regz2fzoe228r.png
    iv09gu1r0v7avkau.png
    0d1y3e3kd1khvov5.png

PCOS
  • MDW Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona:) wrote:
    Agata bliźniaki ?! Jak słodko ! Podwójne szczęście :)

Ja przyszłam z pracy i siedzę sobie pijąc herbatkę :) Przeglądam różne strony i grupy i bardZo dużo osób kupuje dla dziecka babynest ( jeśli nie wiecie o co chodzi to taki przenośny koszyczek z materacem ze dziecko można zabierać po domu wszędzie )
    Jesteście tego fanem ? Jakie macie opinie na ten temat chyba ze któraś z mam to już używała i może powiedzieć coś o użytkowaniu :) preferujecie zakup takiego czegoś ?
    Ja przy mojej pierwszej córce tego nie miałam i nawet chyba takiego czegoś nie było na rynku 😏
    Zielona jestem czy to może być w jakiś sposób potrzebne
    Ja nie miałam gniazdka tylko kosz mojzesza. Dużo osób się ze mnie śmiało, że to fanaberia bo z uwagi na bezpieczeństwo można tego używać do 4 miesiąca życia dziecka, ale ja sobie bardzo chwaliłam. Gdzie chciałam tam dziecko było ze mną, cały czas miałam je na oku i byłam spokojna. Brałam też np do rodziców. Mobilne, ładne i praktyczne. Super wygląda też na zdjęciach :) Obecnie wypożyczyłam koleżance która dwa lata temu bardzo się z tego śmiała, a teraz prosiła o pożyczkę bo mają piętrowy dom i to też robi robotę.

Iwona:) lubi tę wiadomość

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • BasiaIR Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2022, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym chciała zapytać się o Waszą opinię. Może któraś zna https://dino.sklep.pl/chicco-baby-hug-4in1-lozeczko-lezaczek-krzeselko-fotelik-2022-p-33548.html?gclid=Cj0KCQiA9OiPBhCOARIsAI0y71AEuZ02c9R4miIMT9KDfb0ZoPsZWoVYo62XO5cg0eWtFidnzgDe2O0aArKUEALw_wcB

Koleżanka zaproponowała, że mogę od niej odkupić. Podobno cudo. Nie mam doświadczenia, dlatego podpytuję.

I jak to jest z fotelikiem dla dziecka. Podobno powinno kupić się nowy. Wszystkie kupujecie nowy dla swoich pociech czy jednak używany?

• MDW Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BasiaIR wrote:
    Też bym chciała zapytać się o Waszą opinię. Może któraś zna https://dino.sklep.pl/chicco-baby-hug-4in1-lozeczko-lezaczek-krzeselko-fotelik-2022-p-33548.html?gclid=Cj0KCQiA9OiPBhCOARIsAI0y71AEuZ02c9R4miIMT9KDfb0ZoPsZWoVYo62XO5cg0eWtFidnzgDe2O0aArKUEALw_wcB

Koleżanka zaproponowała, że mogę od niej odkupić. Podobno cudo. Nie mam doświadczenia, dlatego podpytuję.

I jak to jest z fotelikiem dla dziecka. Podobno powinno kupić się nowy. Wszystkie kupujecie nowy dla swoich pociech czy jednak używany?
    Fotelik samochodowy miałam używany bo akurat koleżance nie był potrzebny. Tetaz musieliśmy kupić bo obecnie używa :)
    Krzesełko do karmienia kupiłam nowe ale chcę żeby z nami zostało już na zawsze bo to stokke i może służyć do końca życia np jako Krzesełko do biurka.

BasiaIR lubi tę wiadomość

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
‹‹ 170 171 172 173 174 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ