X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy drugim to chicco mi się podobało, ale jak zwykle oszczędności wzięły górę A wtedy to była jescze stosunkowo nowość i ciężko było kupić używane taniej. Skończyło się na koszu mojżesza z kołyską. Udało się kupić nowy zestaw w cenie używanych na allegro czy olx. Dla mnie wygoda mieć coś mniejszego przy łóżku niż łóżeczko, bo leżę i widzę czy maluszek oddycha ,czy płacze bo smoczek wypadł i w ogóle. Do łóżeczka już trzeba wstać, podejść. A tak podajesz rękę i maluszek czuje twoja bliskość. To moje subiektywne oczywiście podejście. U nas łóżeczko wkraczalo dopiero w momencie gdy dziecko miało 5-6 miesięcy i szło już poziom niżej bo z reguły od razu wtedy próbowali wstawać w nim. Więc jak cena w twoim zakresie to ja bym brała, tym bardziej jeśli to znajoma to może da Ci w dobrej cenie.

BasiaIR lubi tę wiadomość

202206271756.png
  • Izolda7913 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2022, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona ja będę kupować kokon,myślę,że się przyda,maluch lubi mieć ograniczoną przestrzeń na początku więc myślę,że może się w tym czuć bezpiecznie. Poza tym nawet właśnie jadąc do rodziców przyda mi się żeby położyć spać na łóżku czy kanapie w kokonie,dopóki się nie kreci to z tego nie wypadnie.

Co do fotelika,to prawda,że powinien być nowy. Przed używanymi przestrzegali mnie koledzy policjanci. Podobno fotelik po stłuczce może nie mieć widocznych uszkodzeń a taki nie spełnia już warunków bezpieczeństwa. Nie ma wtedy pewności,że w razie wypadku czy nawet zwykłej stłuczki dobrze ochroni malucha. Kupując używany nie wiemy i pewnie się nie dowiemy czy taki fotelik nigdy nie brał udziału w żadnej kolizji🙂
    Mnie to przekonało,akurat fotelik kupiliśmy nowy,resztę planujemy używki 🙂

BasiaIR, Love22 lubią tę wiadomość

• Magnostic Nowa

Wysłany: 2 lutego 2022, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Jestem tu nowa, choć od jakiegoś czasu intensywnie przeglądam różne wątki, a dokładnie od czasu złego wyniku testu pappa. Wszystko potoczyło się tak, że jestem już po amniopunkcji. Podczas wizyty lekarz zapytał, czy chciałabym od razu umówić u niego badania połówkowe (tam gdzie robiłam pierwsze prenatalne nie ma kontraktu z NFZ, a jak już mogę skorzystać z darmowych ze względu na podwyższone ryzyko to się zgodziłam). Tak czy inaczej z racji dość stresujących okoliczności przyjęłam skierowanie, zapisałam się na termin jaki wskazał lekarz i nawet nie spojrzalam. W domu sprawdziłam, że jestem zapisana na tydzień 22+3,czy to nie jest za późno na to USG? Dodam że to środek zakresu dat podanego na skierowaniu, tym bardziej mnie zastanawia czy nie ma tu pomyłki.

I drugie pytanie, bo już zgłupiałam. Wiele się słyszy, żeby po amnio leżeć, oszczędzać się itp, wiadomo badanie inwazyjne. A lekarz stwierdził, że on to żadnego leżenia w ciąży nie zaleca, byle się nie przeciążać. Czy któraś z Was orientuje się, kiedy mija zagrożenie powikłaniami i można przestać tak uważać? Nie chcę popaść ani w skrajnośc lezenia na kanapie ani zbytnio szaleć do tego czasu... Mam dodatkowo cukrzycę ciążowa i przez stres i zmniejszony ruch cukry rosną, nie chce też zaszkodzić w ten sposób.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2022, 20:53

• Love22 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Magnostic, co do aminopunkcja i leżenia to nie mam pojęcia.
    Jedynie co do polowkowych to owszem zakres jest 18-22 tc, ale ostatnio czytałam wypowiedź, że w tym przypadku ta górna granicą nie jest tak ściśle ważna jak w przypadku pierwszych prenatalnych. Wcześniej chodziło, o to że to to był górny zakres do stwierdzenia wad letalnych i co za tym idzie dalszego postępowania. Teraz po zmianie przepisów ten czas nie jest tak istotny i te kilka dni później już nie są tak istotne. Jednak zalecenia są bo są już normy i parametry wypracowane na ten czas więc lepiej się tego trzymać. Jeśli lekarz Cię zapisywal to wiedział ile to będzie i myślę że tak jak było w tej wypowiedzi, te 3-4 dni nie robią tak dużej różnicy. Mi też wypadają na 22 tc.

202206271756.png
  • BasiaIR Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2022, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Magnostic. Ja specjalistka nie jestem, ale dziś akurat czytałam rozdział w książce, aby 2 dni po amniopunkcji poleżeć. Życzę Tobie i maleństwu duuuużo zdrowia

• Love22 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamiętam strony gdzie to pisało, ale tu też jest o tym wspomniane, że teoretycznie nawet do 25 tygodnia można by je zrobić.
    https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/badania-w-ciazy/usg-polowkowe-ciazy/

202206271756.png
  • GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2022, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajny ten Chicco BABY HUG 4IN1, chyba się skusze :-)

BasiaIR, Love22 lubią tę wiadomość

p19udqk32h2163o8.png
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2022, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BasiaIR wrote:
    I jak to jest z fotelikiem dla dziecka. Podobno powinno kupić się nowy. Wszystkie kupujecie nowy dla swoich pociech czy jednak używany?
    Jeśli masz pewność, że fotelik był bezwypadkowy, bo np. przejmujesz po kimś zaufanym, to myślę, że spoko. Ale z neta od kogoś obcego raczej bym używanego nie kupiła. Nowy nie kosztuje fortuny, a tu jednak chodzi o bezpieczeństwo dziecka.

BasiaIR, Izolda7913, Ank@ lubią tę wiadomość

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2022, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Magnostic! Rozgość się :) co do amnioinpunkcji to nie pomogę ale miałam podobny zabieg - amnioinfuzje to taka punkcja połączona z dolewaniem wód płodowych do brzucha. Ja to miałam w szpitalu ale pamiętam że 2 dni na obserwacji czy dobra ilość tych wód etc a potem do domu z zaleceniem oszczędzania się ale o leżeniu nie było mowy :) cukrzycę też miałam i wiem że warto choć na krótki spacer się wybrać cukry za to podziękują tylko wiadomo w Twoim przypadku bez szaleństw...

Co do kosza Mojżesza mam po synku i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie żeby go miało nie być :p dziecko na noc spało w łóżeczku ale w ciągu dnia miałam go zawsze pod ręką, kosz nie zajmował dużo miejsca więc też mogłam go wszędzie zabrać czy wystawić np na balkon (było lato ;))

oar89jcggibdab41.png
  • PatkaPP Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2022, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Fajny ten Chicco BABY HUG 4IN1, chyba się skusze :-)

Co do Chicco baby Hugo osobiście polecam. Używałam przy córce od początku do około 2 lat i 4 miesięcy gdzie już chciała jeść przy stole. Dokupiłam tylko materacyk i później tackę do karmienia. Na drzemki dziecka to niesamowita wygoda, z pokoju to pokoju przemieszczasz jak chcesz bez wybudzenia. Nawet na balkon zabierałam :) jedynie nie używałam tej opcji że dziecko bezpośrednio przy stole. Może parę razy się zdarzyło. Teraz dalej stoi u nas złożone, ale już chyba czeka na kolejnego malucha ;)
    Z mojej poprzedniej grupy zakupiło parę osób Chicco, ale szczerze przyznam że część sprzedało do pół roku bo im się akurat nie sprawdziło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2022, 15:01

BasiaIR lubi tę wiadomość

3jgxskjopx38dbpv.png
    07.2020 - 16tc👼💔
    05.2019 - Zosia ❤️
  • Ank@ Debiutantka

Wysłany: 3 lutego 2022, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita wrote:
    Jeśli masz pewność, że fotelik był bezwypadkowy, bo np. przejmujesz po kimś zaufanym, to myślę, że spoko. Ale z neta od kogoś obcego raczej bym używanego nie kupiła. Nowy nie kosztuje fortuny, a tu jednak chodzi o bezpieczeństwo dziecka.
    Też to chciałam napisać ;)

Lolita lubi tę wiadomość

0d1yvfxm40979910.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2022, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dziś wizytę, mały waży o ile dobrze zrozumiałam 543 gramy. Trochę dużo mi się wydaje ale lekarz nic nie mówił.Tylko że waży tyle i tyle i wszystko jest dobrze. 18 tc. No i zdjęcie siusiaka mi jeszcze wydrukował więc możecie mnie dopisać na pierwszej stronie z niebieskim serduszkiem :)

PatkaPP, Bumszakalaka, Moniika, BasiaIR lubią tę wiadomość

202206271756.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2022, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam w Internecie i ewidentnie musiałam źle usłyszeć. Musiało być 243 może. Nie dał mi tym razem zdjęcia na którym są pomiary to nie mam jak sprawdzić. Ale ewidentnie tyle ważyć ważyć jeszcze nie może :)

202206271756.png
  • Estrella Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2022, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love22 wrote:
    Czytam w Internecie i ewidentnie musiałam źle usłyszeć. Musiało być 243 może. Nie dał mi tym razem zdjęcia na którym są pomiary to nie mam jak sprawdzić. Ale ewidentnie tyle ważyć ważyć jeszcze nie może :)

Ja byłam pod koniec 18 tc i moja kruszynka ważyła 211 g więc obstawiam te 243 g u Ciebie :)

AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
    nasienie - ok
    Ona: 36 lat, On: 36 lat
    12.05.2021 start 1 IVF ICSI
    08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥

23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
    25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
    25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍

23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
    25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
    21.11.2024 - 3500 g i 53 cm (38+2) witaj Księciunio 😍😍
  • Wiolala 1 Koleżanka

Wysłany: 4 lutego 2022, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love gratuluję synka 🙂 te pół kg to chyba około 25 tc 😉

nzjdlhb8w8f3pzsf.png

Starania od 10.2016 na tzw. "luzie"
    Od 2018 już na poważnie...
    02.2019 cb 6tc*
    01.2021 cp w lewym i prawym jajowodzie
    Laparotomia.
    *Pcos* + wszystkie tego objawy
    09.2021 HyCoSy jajowody drożne, lewy zwężony
    03.11.21 ⏸️ promyczek nadziei 💛🙏
    30.11 nasze szczęście ma 1.07cm i bijące ♥️
    21.12 3.25cm 🐻
    07.01 7cm chłopczyka 😍
    22.02 360 g miłości ♥️
    ♥️♥️♥️
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie 😃 Mała waży już 270 gramów (19+3 wg OM), pięknie było widać aortę, kręgosłup, serduszko ładnie bije, no i nadal dziewczynka 😃 Miałam już badaną szyjkę, całe szczęście długa, 4 cm. Za tydzień połówkowe.

Bumszakalaka, Wiolala 1, Izolda7913, Moniika, BasiaIR lubią tę wiadomość

preg.png
    👧 07.2022
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2022, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam połówkowe 28 lutego, zapisałam się na 22 tydzień, jakoś wolę później, żeby wszystko było lepiej widać :D
    W 18 tygodniu maluch ważył 155 gramów, ro jakoś mało w stosunku do waszych dzieciaków 🤔
    Ja chyba kupię taki leżaczek rozkładany na płasko typu tinylove na sam początek na drzemki tylko (o ile jako jedyne z moich dzieci będzie spało odłożone na drzemki😅). Muszę jeszcze zrobić rozpoznanie, bo 6 i 4 lata temu on właśnie był polecany, ale na pewno jest mnóstwo nowości od tego czasu :D

• Nika Weronika Koleżanka

Wysłany: 4 lutego 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje udanych wizyt 🙂
    Ja mam możliwość pożyczenia Chicco ale chciałam kupić kosz Mojżesza co lepsze według was ?

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2022, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumszakalaka wrote:
    Ja mam połówkowe 28 lutego, zapisałam się na 22 tydzień, jakoś wolę później, żeby wszystko było lepiej widać :D
    W 18 tygodniu maluch ważył 155 gramów, ro jakoś mało w stosunku do waszych dzieciaków 🤔
    Ja chyba kupię taki leżaczek rozkładany na płasko typu tinylove na sam początek na drzemki tylko (o ile jako jedyne z moich dzieci będzie spało odłożone na drzemki😅). Muszę jeszcze zrobić rozpoznanie, bo 6 i 4 lata temu on właśnie był polecany, ale na pewno jest mnóstwo nowości od tego czasu :D

Wiem, że to szacowanie wagi na usg bywa zwodnicze :D Gdyby coś było nie tak, pewnie lekarz by powiedział :D

Nika Weronika, koleżanka ma kosz Mojżesza i jest zadowolona, ale on jest do 4 miesiąca życia.

preg.png
    👧 07.2022
  • Estrella Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2022, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    Wiem, że to szacowanie wagi na usg bywa zwodnicze :D Gdyby coś było nie tak, pewnie lekarz by powiedział :D

Nika Weronika, koleżanka ma kosz Mojżesza i jest zadowolona, ale on jest do 4 miesiąca życia.

Bo oni to chyba przwliczaja na podstawie pomiarów kości udowej, główki. Jak coś nie dokładnie zostanie zmierzone bo się maluch wierci to później i tak wychodzą różnice. Mojej bratowej już pod koniec ciąży szacowali że córka będzie miała 2.8 kg a jak się urodziła to miała ledwie 2.45 kg. Czasami różnice są i w druga stronę 😉

AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
    nasienie - ok
    Ona: 36 lat, On: 36 lat
    12.05.2021 start 1 IVF ICSI
    08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥

23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
    25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
    25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍

23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
    25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
    21.11.2024 - 3500 g i 53 cm (38+2) witaj Księciunio 😍😍
‹‹ 171 172 173 174 175 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ