X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Asia2309 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2022, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba urok 2 trymestru lub tej pogody, ja też ostatnio źle sypiam, ok. 1 i ok. 4 wstaje na siku, nim zasnę to o 6 dzwoni budzik 😅 głowa od rana mi pęka ale w ciągu dnia przechodzi, ja czekam na wiosnę bo mam nadzieję na lepsze samopoczucie wtedy ☀️🌻

BasiaIR lubi tę wiadomość

21 cs- 5.11.2021 r. ⏸

23.11- 6t1d jest 💙
    8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

202206271756.png
  • BasiaIR Przyjaciółka

Wysłany: 5 lutego 2022, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MDW wrote:
    Mam problem ze snem. Nie umiem już chyba spać. Wszystko mnie w nocy denerwuje. Wybudzam się co chwilę jeśli już w ogóle zasnę. Raczej całą noc po prostu leżę w łóżku żeby nad ranem zasnąć. Pamiętam, że tak miałam ale w trzecim trymestrze :( Myślałam, że jeszcze będę miała okazję trochę się wyspać przed drugim dzieckiem, a tymczasem wygląda na to, że okazja minęła.

Też coś takiego zaobserwowałyscie?
    Jak sobie radzicie?
    Ja wietrze w sypialni, śpię w korkach w uszach, mam wodę do picia przy łóżku. Kręgosłup nie nie boli.
    Właśnie opisałaś moja przypadlosc😢 Od 2 listopada przespałam dobrze z 6 nocy. Nie mam problemu z zaśnięciem, ale przebudzam się na siusianie po 4h i już koniec... Przewalam się do końca. Czasem przysne o 5.30, by już ostatecznie wstać 7.30
    Ja już pogodziłam się z mym losem😢

• GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2022, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomyślałam że na lato poza kocykiem który już mamy przyda się otulacze bambusowy/muślinowy. Czy polecacie jakiś? Czy to nie ma znaczenia bo nie wiem czy te z allegro są tak samo dobre jak te z dedykowanych stron.

Ceny naprawdę różne i nie wiem czy czasem 100 zł za to to nie przesada: https://koalahm.com/okrycia-i-kocyki-dla-dzieci/otulacze-muslinowe-/otulacz-muslinowy-koala.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2022, 17:23

p19udqk32h2163o8.png
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2022, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goska ja kupiłam otulacz bambusowy z samiboo, ale na promocji. Z memi są jeszcze dobre jakościowo, lullalove, effiki, la millou. Ja zawsze wypatruje promek albo jak kupowałam kocyk bambusowy z memi to wzięłam z outletu, a jedyną wadą była ponoć różnica w odcieniu, której ja nie dostrzegam :) ja dałam 66 zł na promocji z 90 za otulacz 70x100 cm, wtedy za ten kocyk bambusowy z memi też koło 80 zł na promocji.

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2022, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam otulacz praktycznie nowy, bo kupiłam dla synka ale dostawał w nim większych histerii więc po paru próbach zrezygnowałam z niego. Może teraz się przyda, też na jakiejś promocji kupowałam.
    Za to kocyk bambusowy muszę upolować nowy 😁 więc dawajcie linki jak macie coś fajnego 😁

202206271756.png
  • MDW Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2022, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z muslinem faktycznie można się naciąć bo to jest jakby typ splotu. A muslin może być np z bawełny albo jedwabiu itd. Może mieć też różna gramaturę. Dostałam takie np. że smyka i są bardzo szorstkie i ażurowe. A kupiłam z konges slojd zestaw trzech i są fajne: delikatne i mięsiste. Nie wyobrażam sobie przetrzeć dziecku buźki czymś tak szorstkim- przypuszczam, że nawet twarz dorosłego by to mogło podrażnić.

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • Izolda7913 Przyjaciółka

Wysłany: 5 lutego 2022, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Pomyślałam że na lato poza kocykiem który już mamy przyda się otulacze bambusowy/muślinowy. Czy polecacie jakiś? Czy to nie ma znaczenia bo nie wiem czy te z allegro są tak samo dobre jak te z dedykowanych stron.

Ceny naprawdę różne i nie wiem czy czasem 100 zł za to to nie przesada: https://koalahm.com/okrycia-i-kocyki-dla-dzieci/otulacze-muslinowe-/otulacz-muslinowy-koala.html

Ja kupiłam otuLacz bambusowy taki wiekszy- 100x110 z bonjour cherie. Na stronie kosztują 135 ale można znalezc taniej na allegro,mi się udało kupić w sklepie na promocję parę rzeczy od nich i jestem zadowolona,bardzo milutkie w dotyku, delikatne. Kupiłam też rożek i śpiworek bonusowe🙂

• Moniika Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love Ty mówisz o takim otulaniu "na ciasno"? Bo ja mam otulacz, ale to po prostu taka mgiełka/cienki kocyk bez żadnego krępowania. Zastanawiałam się nad czymś takim, ale nie znalazłam w dobrej cenie niczego z dobrymi opiniami w razie gdyby dziecko się z tym nie polubiło.

A macie do polecenia jakieś fajne pieluszki muslinowe w dobrej cenie? Ja kupowałam na allegro takie 3paki i byly okej, ale na chłopca słabe maja wzory. Nie mogę znaleźć nic fajnego 😭 w smyku wczoraj widziałam dość ładne, żałuję, że nie wzięłam bo na stronie ich nie widzę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2022, 18:51

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2022, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Moniika wrote:
    A macie do polecenia jakieś fajne pieluszki muslinowe w dobrej cenie? Ja kupowałam na allegro takie 3paki i byly okej, ale na chłopca słabe maja wzory. Nie mogę znaleźć nic fajnego 😭

Ja zamierzam kupić kilka metrów muślinu/bawełny/lnu/tetry w ładnym wzorze albo kolorze i pociąć na rozmiar otulacza, myślę, że bardziej się opłaca. Mam maszynę, to podszyję krawędzie i będzie super :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2022, 19:31

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2022, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 nie mam takich umiejętności 🤭 ale dobry pomysł 😎

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2022, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otulacze to często po prostu większe pieluszki z delikatnego materiału. Można ich użyć do otulania, ale też zwyczajnie do okrycia dziecka :) na lato bambus jak znalazł, bo też chroni przed uv. Ja planuję kupić 4 sztuki z texpolu (miałam już i się sprawdziły) i do tego kocyk mgiełkę też z bambusa i wystarczy :)
    Muślinu nie biorę, bambus jest tak cudowny w dotyku, że już nic innego nie kupuję :D
    Jeszcze polecam malutkie pieluszki bambusowe takie 30x30, podkładałam je pod główkę w koszu Mojżesza, w wózku (cieńsze i łatwiejsze do prania niz poduszeczka jak dziecko ulewa czy się poci), można też wkładać między cycka a dziecko przy karmieniu, też, żeby się nie zapocić i pochłaniają nadmiar mleka :D do noszenia w chuście też idealne, żeby w upal włożyć między siebie a dziecko. No cud malina :D

Moniika lubi tę wiadomość

• Moniika Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2022, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumszakalaka to ja właśnie do takich celów miałam te muślinowe bo młoda bardzo ulewała. Widzialam też te z texpolu, miałam nawet w koszyku, może tym razem kupię ;) dostałam też flanelowe i tetrowe, ale nie byłam zadowolona.

Bumszakalaka lubi tę wiadomość

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2022, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, tak ja mam taki typowy otulacz, cieniutki, ale właśnie do takiego otulania na ciasno. Skusiłam się bo mi polacali, bo mój lubił być przytulny , albo owiniety pieluszką. Ale jednak ręce wolał mieć swobodne , dlatego najlepiej sprawdził się nam taki cienki rożek bawełniany.
    Pieluszki muslinowe bodajże bardzo fajne i w przystępnej cenie kupowałam na matherhood. Te malutkie kwadratowe też polecam, ja używałam do kąpieli jako myjki. Miałam dużo i codziennie mogłam sobie brać nową. Jakoś klasycznych myjek nie lubiłam nigdy.
    Wogóle powiem wam że przy pierwszym miałam.tylko tetry i flanelki i było ok, tylko pracowałam wszystko żeby było miękkie. Flanelki kochałam, zamiast kocykow. Parę lat później już weszły w mode właśnie bambus i muslin. Ale na ten.muslin trzeba uważać , bo kupiłam na allegro i nie były już takie fajne jak te pierwsze.

Moniika lubi tę wiadomość

202206271756.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2022, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://motherhood.pl/sklep/organiczne-pieluszki-muslinowe-85x85cm-2-szt/
    Nie pamiętam już czy to były te, ale z tej strony. Tu też kupowałam poduszkę ciążową i szumisia. No i pieluszki bambusowe i muslinowe, flanelke też jedną brałam i była taka fajna przyjemna. Mam nadzieję, że nie zmieniło się jakościowo. A jak się trafi na promocję to i cenowo spoko.

202206271756.png
  • Iwona:) Przyjaciółka

Wysłany: 7 lutego 2022, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Ja taka do tylu z waszymi wpisami ….. ale podczytuje troszkę :)
    Jak wam minął weekend ? Pojechałam wczoraj na cały dzien z Corcia na babski wypad do centrum ( zakupy , obiadek razem i odwiedziłam moja koleżankę ) Wiecie ci niektórzy ludzie są wspaniali :) Nie mówiłam jej od samego początku nic o ciąży , a przez telefon nie chciałam i jej powiedziałam wczoraj na spotkaniu :) Ona się popłakała ze szczęścia i tak mi wie miło zrobiło, ze się cieszy ze mną szczęściem 😍

Dużo z Was pisało o złym spaniu w nocy , ja dość dobrze się ostatnio ale miałam taki okres chyba tydzień czasu ze się budziłam o 1 lub 2 w nocy i nie mogłam zasnąć i na dodatek pęcherz mnie cisnął mega mocno !
    Teraz nie narzekam za dużo :) Jedynie ostatnio nad ranem jak się budzę czuje cały napełniony pęcherz aż mam taki jak by powiedzieć balonik i jest twardy jak nie wiem . PrzechodZi mi jak idę do toalety . Tez tak macie ?????

Co do ruchów dziecka to czułam już dwa razy dzidzie i takie samo uczucie jak przy pierwszym dziecku ❤️ Zacznie się dopiero teraz boksowanie i kopanie jak podrosną troszkę nasze maluchy :)

Pytałam się was wcześniej o ten babynest i kupiłam sobie go i wydaje mi się taki porządny i napewno z niego będę korzystać i nosić mojego bobasa w tym :)

Stwierdziłam ostatnio z moim starym , ze mamy tyle wydatków zanim dziecko przyjdzie na świat i zaczęliśmy się śmiać , ze mamy łóżko za małe bo jak idę spać to się tak rozwalam i on nie ma miejsca jak przykchodZi z nocnej toalety . Pare razy wylądował w dziecku pokoiku bo stoi tam narazie extra łóżko 😅😅😅😅😅 Mówił ze nie dało się mnie przesunąć 😅😅😅
    Nasze łóżko mierzy 160 cm na szerokość ale już zamówiłam większe żebyśmy się mogli pomieścić bo czasem wiem z doświadczenia dziecko zostaje w łóżku jak się karmi na pół śpiocha 😅
    Chodziłam po sklepie chyba z godzinę i nie mogłam się zdecydować bo dla mnie te łóżka były za miękkie 🥺 Ja mam problemy z kręgosłupem wiec ostatnie znalazłam łóżko ortopedyczne pewnie znacie firmę TEMPUR który dostosowuje się pod ciało i kręgosłup żeby leżał w pozycji prostej :)
    Wygrało najdroższe 😅😅😅😅😅😅 Boże jak się rozpisałam 😅

A tak z innej beczki nie mogę się doczekać 25 lutego na badania prenatalne ! W końcu się dowiem co tam mieszka w tym brzuszku :)

Wierzycie w takie przesady typu , jak kobieta w ciąży się czegoś wystraszy i złapie to dziecko będzie miało znamię ??? Ja się dzisiaj cholernie po parzyłam gorąca woda i poleciało mi na dłonie …. Byłam taka zła i mnie pali cały czas ręka . Staram się jak mi czas na to pozwala trzymać pod zimna woda ale to znieczulenie na chwilkę 🥺😬

Ile macie kilo na plusie lub minusie ???

uwo99jcga0vdsd7t.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już myślałam,że wszystkie przepadły 😅
    Iwona, my we 3 a czasem nawet w 4 śpimy na 160🙈 ale fakt, na dłuższą metę ciężko. Nieraz śpię bokiem w nogach. U nas to ja jestem tym który ustępuje i nie budzi innych tylko kombinuje gdzie znaleźć kącik dla siebie. Przy pierwszym mieliśmy 180 i to był luksus. Niestety teraz mamy mniejszą sypialnię i większe się nie zmieści.
    Przez ostatni miesiąc przytyłam 2,5 kg ,a od początku ciąży mam niecały kg na plus bo wcześniej schudłam przez wymioty i biegunki. Ale teraz myślę, że juz te kg będą przybywać szybciej. Za to brzuch już mam spory. Jakbym piłkę dużą połknęła 🙊
    Dodajcie zdjęcia waszych brzuszków. Ja jak ogarnę jak wstawić to też dodam.

Iwona:) lubi tę wiadomość

202206271756.png
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2022, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy 140 cm i też czasem śpimy we czwórkę 😅 trzy osoby to jeszcze luz, ale jak przyjdzie dwójka dzieciaków to dramat i uciekam wtedy do nich (ale mają krótkie łóżka) albo na podłogę.
    Ja przytylam na razie 2 kg, ale na pewno na tym się nie skończy, bo brzuch jeszcze nie zaczął mi rosnąć 😅

Iwona:) lubi tę wiadomość

• 910608 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love22, na pierwszej stronie jest instrukcja jak wrzucać tutaj zdjęcia :)

Iwona, ja nie wierzę w takie przesądy, chociaż żaden stres oczywiście nie jest mile widziany, w ciąży i bez niej. Może zawiń jakieś mrożonki w ścierkę i trzymaj to przy dłoni? No i jak będzie dalej tak paliło, to może jednak lepiej udać się po fachową pomoc, bo poparzenie to nie żarty.

Ja przytyłam 3 kg od początku, brzuch już też zaokrąglony, ale to na pewno preludium. Dopiero teraz się zacznie :D

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • BasiaIR Przyjaciółka

Wysłany: 7 lutego 2022, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku schudłam 3 kg, ale od stycznia już je nadrobiłam +1 kg. Przerażona troszkę jestem tempem przybierania na wadze. Wcale mi się nie wydaje, ze jakoś się obżeram.Brzuszek ewidentnie mi się powiększa i piersi też. Jestem w 18 tyg.

‹‹ 173 174 175 176 177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ