Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja na początku ciąży żeby nie wymiotować musiałam ciągle jest i zgrublam +3kg mimo wymiotów. Od 3 tygodni nie wymiotuje, nie muszę tyle jeść i waga trochę spadła. Ale myślę że za niedługo coś pójdzie do góry.
W pierwszej ciąży przytyłam 4kg tylko (córka ważyła 3,00kg). -
Ja startowałam z wagą 52,5, nie wymiotowałam, ale nie miałam apetytu; pod koniec grudnia (w 13 tygodniu..) waga pokazała 50,5. Niemniej ginekolog powiedziała, że w pierwszym trymestrze można trochę schudnąć, więc raczej się nie martwiłam. 14.01 ważyłam już 51,5 kg, z 1,5 tygodnia temu 53 kg, teraz na wadze jest 53,5-53,8
Kończę powoli 19 tydzień, niemniej na razie zaokrągla się tylko brzuszek, pani ginekolog mówi, że nadrabiam moje zaległości
Powiedziała, że w ciąży powinno się przytyć 11-16 kg. Moja mama przytyła 12 kg, dość łatwo i szybko zrzuciła - niemal naturalnie (mimo cesarek
), mam nadzieję, że w moim przypadku będzie tak samo.
-
U mnie + 2 kg
póki co to tylko poszło w cycki i wiadomo większa macica i dziecko 🙂
Jutro może będę miała już te ciuszki co zamawiałam ale szczerze to się wkur*wilam bo zajrzałam z ciekawości na to aliexpress i faktycznie są takie same. Nie przepłaciłam bo wszystko w promo ale nie wiem jaka będzie jakość. Mam nadzieję, że oni się po prostu tylko inspirują tą chińszczyzna a ubranka są szyte w Polsce.
Starania od 10.2016 na tzw. "luzie"
Od 2018 już na poważnie...
02.2019 cb 6tc*
01.2021 cp w lewym i prawym jajowodzie
Laparotomia.
*Pcos* + wszystkie tego objawy
09.2021 HyCoSy jajowody drożne, lewy zwężony
03.11.21 ⏸️ promyczek nadziei 💛🙏
30.11 nasze szczęście ma 1.07cm i bijące ♥️
21.12 3.25cm 🐻
07.01 7cm chłopczyka 😍
22.02 360 g miłości ♥️
♥️♥️♥️ -
Wiolala, często jest tak, że to aliexpress czy tam inny shein kradnie projekty mniejszych marek. Przeczytaj w razie czego regulamin, mam nadzieję, że zadbali o prawo konsumenta do zwrotu. Ale najfajniej jakby jednak to były jakościowe ubranka
-
910608 wrote:Wiolala, często jest tak, że to aliexpress czy tam inny shein kradnie projekty mniejszych marek. Przeczytaj w razie czego regulamin, mam nadzieję, że zadbali o prawo konsumenta do zwrotu. Ale najfajniej jakby jednak to były jakościowe ubranka
Wolałabym żeby jednak była dobra jakość bo te ubranka bardzo mi się podobają 🙂 zobaczę i ocenie jak przyjdą
02.2019 cb 6tc*
Laparotomia.
21.12 3.25cm 🐻
07.01 7cm chłopczyka 😍
22.02 360 g miłości ♥️
♥️♥️♥️ -
Wiola u mnie tez narazie tylko w cyce idzie a miałam takie malutkie wiec mi się bardzo podobają 😅😍
Kilogramowo nic nie poszłam w górę i na dodatek nawet brzucha jeszcze nie mam 😁 zobaczymy jak pójdzie dalej ?!
Czym może być to spowodowane ?! Od miesiąca czasu cały czas mi drga lewa powieka i mnie go już zaczyna denerwować 😏 To jest brak jakiś witamin ? Jak myślicie ?
Ogólnie przyjmuje witaminy dla ciężarnych ale niegdyś nie miałam takich odruchów oka 🥺 -
Wiolala ja mimo wszystko zrobiłabym zwrot. Weszlam na ich stronę jak o nich napisałaś tak z ciekawości, bo mało jest polskich marek takich od a do z, no i taki mają opis, że to polska marka, ale ani słowa o tym, że szyją w Polsce, z polskich materiałów, o certyfikatach ani słowa a gdyby je mieli to by o tym pisali dużymi literami na pierwszej stronie... Trochę za duże ryzyko jak dla mnie, żeby zakładać takie ubranka dziecku. Nie wiadomo czy spełniają normy i ile chemikaliów było użyte przy produkcji i transporcie, ciężko to będzie sprać
-
Ja do tej pory tyłam w sumie 9-11 kg i szybko to straciłam. Znaczy po sn zeszło bardzo szybko, po cc już wolniej. Ale nie wiem czy to była kwestia rodzaju porodu czy poprostu już wieku.
Co do przesądów Iwona, to ja z córką myszy się przestraszyłam i dotykam brzycha- żadnych plam nie ma. Rękę też chyba woda oparzylam, ale nie pamiętam przy którym. Teraz oparzylam brzuch jak byłam na początku ciąży, dotklam blacha z piekarnika jak mały chciał podleciec. W przesądy z reguły nie wierzę, ale wiadomo, czasem się zdarzy że coś się komuś sprawdzi. Z druga córka cała ciążę nosiłam łańcuszek z medalikiem, choć podobno nie powinno się nic na szyi nosić. Nie była owinieta pepowina. Przy następnym nie nosiłam nic bo sie zerwał i jakoś tak mi przeszło z naprawą i mały był 4 razy owiniety 🤷♀️ zresztą tych przesądów jest tyle,że ciężko było by ich wszystkich przestrzegać.
Zadbaj tylko zęby Ci się ladnie zagoilo i nie martw się.
Iwona:) lubi tę wiadomość
-
Iwona mi to się kojarzy z niedoborem magnezu. Nie wiem czy słusznie 🤷
Bumszakalaka a ja tak chciałam uważać co kupuję żeby było jak najlepsze dla maluszka i jeszcze wspierało naszych a teraz czuję się oszukana 😔Love22, Bumszakalaka, Moniika lubią tę wiadomość
02.2019 cb 6tc*
Laparotomia.
21.12 3.25cm 🐻
07.01 7cm chłopczyka 😍
22.02 360 g miłości ♥️
♥️♥️♥️ -
Iwona:) wrote:Czym może być to spowodowane ?! Od miesiąca czasu cały czas mi drga lewa powieka i mnie go już zaczyna denerwować 😏 To jest brak jakiś witamin ? Jak myślicie ?
Ogólnie przyjmuje witaminy dla ciężarnych ale niegdyś nie miałam takich odruchów oka 🥺
Ja też biorę dodatkowo poza zestawem witamin.Love22 lubi tę wiadomość
-
Ja też biorę magnez czasem nawet dwie tabletki dziennie. Jak mnie zaczyna kłóć w brzuchu to biorę 😉
Love22 lubi tę wiadomość
02.2019 cb 6tc*
Laparotomia.
21.12 3.25cm 🐻
07.01 7cm chłopczyka 😍
22.02 360 g miłości ♥️
♥️♥️♥️ -
Wiola no takie czasy, że wszędzie oszustwa i trzeba być uważnym na każdym kroku. Z każdym dzieckiem nabiera się coraz większego doświadczenia
ubranka to jedno, ale też dużo zabawek i o zgrozo na przykład gryzaków czy naczyń i sztućców dla dzieci na allegro i różnych stronkach są sprowadzane z Ali. Jak coś jest super ładne i tanie to już można w ciemno zakładać, że coś jest nie tak 😅
Ja też biorę magnez już regularnie, bo mnie bolą łydki i mam takie stany przedskurczowe -
Bumszakalaka następnym razem posłucham bardziej doświadczonych koleżanek jeżeli chodzi o zaufane strony z dziedziecymi gadżetami 🙂
A póki co pochwałę się obrazem. Wczoraj skończyłam. Będzie pamiątka z czasów ciąży a przy okazji fajna ozdoba na ścianę w kąciku maluszka. Tzw malowanie po numerach 🙂
Lolita, 910608, Izolda7913, Bumszakalaka, Love22, Moniika lubią tę wiadomość
02.2019 cb 6tc*
Laparotomia.
21.12 3.25cm 🐻
07.01 7cm chłopczyka 😍
22.02 360 g miłości ♥️
♥️♥️♥️ -
Nika Weronika, brzuszek piękny!
Co do hipoglikemii niestety nie pomogę, nie mam o tym bladego pojęcia, ale trzymam kciuki, żeby wszystko było ok.
Wiolala, super ten obrazIle czasu zajęło Ci pomalowanie go? Ja ciągle nie mogę zdecydować się na wzór 😜
Wiolala 1 lubi tę wiadomość
-
910608 wrote:Nika Weronika, brzuszek piękny!
Co do hipoglikemii niestety nie pomogę, nie mam o tym bladego pojęcia, ale trzymam kciuki, żeby wszystko było ok.
Wiolala, super ten obrazIle czasu zajęło Ci pomalowanie go? Ja ciągle nie mogę zdecydować się na wzór 😜
Zaczęłam jakoś w połowie grudnia ale malowałam max godzinkę dziennie i nie codziennie 🙂
02.2019 cb 6tc*
Laparotomia.
21.12 3.25cm 🐻
07.01 7cm chłopczyka 😍
22.02 360 g miłości ♥️
♥️♥️♥️ -
Ekstra obraz, ja nie mam cierpliwości do takich rzeczy
A co do doświadczenia to najlepiej na własnych błędach, słychać też nie można za dużo innych osób, bo każdy mówi co innego i można zwariować 😂
Ja dziś rozebrałam choinkę i jestem z siebie bardzo dumna. Teraz mogę odpoczywać z czystym sumieniemLove22, Izolda7913, Wiolala 1 lubią tę wiadomość