Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie będzie równo 22 tydzień,też czytałam,że lepiej później 🙂
Co do wózków to my chyba w ten weekend jedziemy obejrzeć jeden używany. Oglądaliśmy już nowe także mamy wybrany a znalazłam używkę dość blisko w kolorze który chciałam więc zrobimy sobie wycieczkę,jeśli wszytsko będzie ok to już kupimy bo później mogę nie trafić na ten kolor😁Wiolala 1, Moniika lubią tę wiadomość
-
GoskaSamoska1 wrote:Szczepiliscie się już na Covid na 3 dawkę? Jestem umówiona na sobotę ale kurde mam mieszane uczucia czy iść czy nie.... 😭
U mnie wypada pod koniec marca i nie wiem co robić. Mam mieszane uczucia. Całe to zamieszanie ze skroconymi certyfikatami. Myślałam że będę mieć spokój a jak się nie zaszczepie 3 dawka certyfikat mi się skończy tydzień przed planowanym terminem porodu.AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
nasienie - ok
Ona: 36 lat, On: 36 lat
12.05.2021 start 1 IVF ICSI
08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥
23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍
23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
21.11.2024 - 3500 g i 53 cm (38+2) witaj Księciunio 😍😍 -
GoskaSamoska1 wrote:Szczepiliscie się już na Covid na 3 dawkę? Jestem umówiona na sobotę ale kurde mam mieszane uczucia czy iść czy nie.... 😭
Teoretycznie mogłabym już się zaszczepić bo minęło 5 m-cy od drugiej dawki ale wkur*wia mnie to, że cały czas zmniejszają okres między szczepieniami. Było wcześniej między drugą a trzecią dawką pół roku odstępu a teraz znów miesiąc krócej 🙄 boję się, że one nie są tak skuteczne. Mimo wszystko zaszczepie się na początku marca... Niby im później tym lepiej bo więcej przeciwciał dla dziecka po porodzie.
Starania od 10.2016 na tzw. "luzie"
Od 2018 już na poważnie...
02.2019 cb 6tc*
01.2021 cp w lewym i prawym jajowodzie
Laparotomia.
*Pcos* + wszystkie tego objawy
09.2021 HyCoSy jajowody drożne, lewy zwężony
03.11.21 ⏸️ promyczek nadziei 💛🙏
30.11 nasze szczęście ma 1.07cm i bijące ♥️
21.12 3.25cm 🐻
07.01 7cm chłopczyka 😍
22.02 360 g miłości ♥️
♥️♥️♥️ -
Tak w ogóle to mnie wczoraj bolał brzuch bardziej niż zwykle, magnez pomagał. Za to ładnie mnie po nocy wybrzuszyło 😊 aż miło jak po obudzeniu taka kuleczka się zrobiła 🙂
02.2019 cb 6tc*
Laparotomia.
21.12 3.25cm 🐻
07.01 7cm chłopczyka 😍
22.02 360 g miłości ♥️
♥️♥️♥️ -
-
Wiolala 1 wrote:Teoretycznie mogłabym już się zaszczepić bo minęło 5 m-cy od drugiej dawki ale wkur*wia mnie to, że cały czas zmniejszają okres między szczepieniami. Było wcześniej między drugą a trzecią dawką pół roku odstępu a teraz znów miesiąc krócej 🙄 boję się, że one nie są tak skuteczne. Mimo wszystko zaszczepie się na początku marca... Niby im później tym lepiej bo więcej przeciwciał dla dziecka po porodzie.
No niestety okazało się, że szczepionki są mniej skuteczne na nowe warianty, deltę i szczególnie Omicron, jeden lekarz pisał, żeby trzecią dawkę traktować jako część pełnego cyklu. Polecam: https://twitter.com/wszczeklik?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor i https://www.facebook.com/bfialek.GoskaSamoska1 lubi tę wiadomość
-
Daisy dzięki za artykuł
Ja chyba jeszcze nic nie czuję. Chociaż czasami mi się wydaję ale obstawiam, że to jelita
02.2019 cb 6tc*
Laparotomia.
21.12 3.25cm 🐻
07.01 7cm chłopczyka 😍
22.02 360 g miłości ♥️
♥️♥️♥️ -
U mnie połówkowe wypadają 19+6. Myślałam, żeby przełożyć na później, ale doczytałam, że jak mama z tych szczupłych to wszystko powinno być widać. A waga dziecia i tak urośnie, więc nie wiem czy waga dziecka to istotny wyznacznik.
Co do szczepień... niektóre państwa wycofały certyfikaty w ogóle, bo rzeczywiście szczepionka nie chroni nawet zaszczepionych przed omikronem (ale nadal zmniejsza ryzyko powikłań, zwłaszcza w ciąży, zwyczajnie przechodzi się lżej).
No i wszystkie przeciwciała przechodzą przez łożysko, więc ja osobiście uważam, że lepiej wcześniej się zaszczepić, czyli teraz, jak jest dużo zachorowań, niż później.
A obawy są zrozumiałe. Ja jestem pro szczepienia, a przed samą wizytą w przychodni jakieś głupie obawy się włączyły. Ale po wszystkim byłam dużo spokojniejsza. -
Zastanawiam się na temat kompletowania ubrań dla maluszka - niby terminu mamy na lato ale czy zakładacie kupowanie jakiś krótkich rzeczy typu rampersy, body na ramiączkach? Bo nastawiałam się na to a potem myślę że w sumie mamy tylko ciepły sierpień przed nami a na początku chyba dziecka tak rozebrać nie można? Z drugiej strony swoje pierwsze dziecko chyba na początku przegrzewałam bo była mama u nas i ciągle mówiła że dziecku musi być grubo ubrane....
-
Dziecko ma być ubrane tak jak my, wcale nie potrzebuje jednej warstwy więcej
moze jak będzie miało raptem kilka dni to wiadomo, że okryje kocykiem czy chociaż cienką bambusową pieluszką, aleee jeśli będą upały a dziecko nie będzie wczesniakiem ani bardzo drobne to nie zamierzam zakładać nic poza pieluszką
Ja akurat mieszkam nad morzem, więc jakieś długie rękawy i bluzy też kupuję, bo często wieje i wieczory też potrafią być chłodne szczególnie w drugiej połowie sierpnia. Ale zawsze lepiej żeby dziecko ciut zmarzło niż się przegrzało. -
Ostatnie lata pokazują, że jednak najcieplejszymi letnimi miesiącami są czerwiec i lipiec. Sierpień nie jest już tak upalny. A odpowiadając na Twoje pytanie Gośka, to w wyprawce dla mojego dziecka na pewno znajdzie się sporo takich letnich ubranek.
Gdybym ja sluchala mojej mamy, toby dziecko w domu ubrane bylo w czapeczkę, podczas kąpieli nie moczyłabym mu uszu, a kolki leczyla herbatą koperkowąWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 10:17
Bumszakalaka, 910608 lubią tę wiadomość
-
No właśnie Lolita, mam podobne przemyślenia. Super korzystać z rad doświadczonych, ale jednak duuuużo się zmieniło w wiedzy na temat dziecka i uważam, że mama nas dobrze wychowała jednak zamiast piersi jadłam mleko krowie z cukrem (!!!), dostawalam koperek, który już dzisiaj wiemy, że jest rakotwórczy (6 lat temu jeszcze nie było tej wiedzy) i byłam notorycznie przegrzewana, karmiona na siłę przed telewizorem itp. Mama nie chciała źle, chciała, żeby było mi ciepło, dobrze i żebym była najedzona... No ale jednak czasy się zmieniły i wiedza jest większa, więc trzeba trochę nasze mamy poduczyć 😅 widziałam gdzieś ostatnio przed świętami webinary dla babć
żeby nie zabraniały jeść kapusty itp. 😂
-
GoskaSamoska1, też się nad tym zastanawiałam, ale dziewczyny na forach ciążowych pisały, że letnim dzieciom też kupują body z długim rękawem, bo podobno takim maluszkom na początku jest trochę chłodniej. Na razie w sklepach jest w ogóle mało krótkich rękawków, więc kupiłam cztery body kopertowe na 56 cm z długim rękawem, a teraz czekam na letnie kolekcje
Ja po połówkowych, wszystko dobrze910608, Moniika, Wiolala 1 lubią tę wiadomość