X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Nika Weronika Koleżanka

Wysłany: 12 lutego 2022, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za 1500 już można dostać

• Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2022, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To sporo, to znaczy dla mnie to dużo za dużo :D no ale jeśli jakość jest super ekstra i potem sprzedasz w podobnej cenie to czemu nie :)

• Nika Weronika Koleżanka

Wysłany: 12 lutego 2022, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcemy jedno dziecko po drugim 🙂 więc patrzę już na zaś 😁

Izolda7913 lubi tę wiadomość

• GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2022, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie zamierzam oszczędzać na dziecku i patrzeć na kasę ale jak mam porównanie cen ze sklepu to nie kupiłabym tak drogiej gondoli uzywanej. Nie wiem czym ona niby byłaby inna od innych
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2022, 14:59

p19udqk32h2163o8.png
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2022, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to już naprawdę osobiste kwestie, jak kogoś stać to też czemu nie kupić drogiego wózka, może i bym kupiła gdybym mogła, chociaż pewnie nie, no ale co mi oceniać :D
    Ja też nie oszczędzam na dzieciach, ale mamy w swojej rodzinie zupełnie niestandardowe podejście, bo są rzeczy, które zawsze kupujemy nowe i najlepsze (co nie znaczy najdroższe) np. buty, foteliki, kaski, pieluszki wielorazowe itp. Rzeczy, które dbają o ich bezpieczeństwo. Natomiast całą resztę kupujemy solidnych firm, ale używane, bo kasę wolimy wydawać na dobre przedszkole, zajęcia dodatkowe (nie żeby zamęczyć dziecko, ale dać im to co lubią) no i dużo jeździmy po Polsce. Że tak powiem kasę inwestujemy we wspomnienia i doświadczenia :) dzieci już nie pamiętają wozka, w którym jeździły (a w sumie nawet nie jeździły 😂)
    Aczkolwiek zupełnie nie oznacza to, że jeśli ktoś kupuje drogi wózek nie zapewnia tego wszystkiego swojemu dziecku, żeby nie było 😂
    To się rozpisalam 😅 każdy kupuje wg swoich możliwości i swoich potrzeb :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2022, 15:08

Izolda7913, 910608, Lolita lubią tę wiadomość

Wysłany: 13 lutego 2022, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostałam poproszona o bycie chrzestna... Co o tym sądzicie? Bo podobno w ciąży się nie powinno być... Mam bardzo mieszane uczucia przez te przesady bo jakby coś się kiedyś wydarzyło to podświadomie nie byłabym w stanie sobie z tym poradzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2022, 16:50

p19udqk32h2163o8.png
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumszakalaka, święte słowa! <3 Kupowałaś już może jakieś wielopielo? Podzielisz się jakimś sprawdzonym miejsce do zakupu wielopielo? Ja rozglądam się póki co za używkami, ale Twoja wypowiedź dała mi do myślenia.
    GoskaSamoska1 wrote:
    Zostałam poproszona o bycie chrzestna... Co o tym sądzicie? Bo podobno w ciąży się nie powinno być... Mam bardzo mieszane uczucia przez te przesady bo jakby coś się kiedyś wydarzyło to podświadomie nie byłabym w stanie sobie z tym poradzić.

Zrób jak uważasz i jak czujesz :) Jeśli nie jesteś gotowa - powiedz o tym rodzicom bobasa i nie miej wyrzutów. Ja z kolei słyszałam, że dziecku się nie odmawia i w ten sposób zostałam chrzestną mając lat 16 i nie wiedząc co i jak. Nie polecam iść drogą, w której przesądy narzucają kierunek :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2022, 17:01

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Asia2309 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:

Ja właśnie dziś byłam matka chrzestną 😉 nie wierzę totalnie w przesądy dlatego zostałam 😃

21 cs- 5.11.2021 r. ⏸

23.11- 6t1d jest 💙
    8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Jaki planujecie kupić fotelik samochodowy? My skłaniamy się ku Fotelik samochodowy Avionaut Pixel Pro. Podobno bardzo fajny, też podzielicie tą opinię?
    Jeali chodzi o mnie to głównym priorytetem zawsze było to żeby to był rwf. Wiadomo że noworodek to tyłem. Ale potem też. Wg testów do 4rz życia dzieci powinny jeździć tyłem, A do 2 to już minimum. Polecam 8 gwiazdek, albo fotelik info- duża dawka informacji i oceny różnych marek. Przedtem miałam maxi cosi bo najlepiej pasował dziecku i do samochodu. Teraz myślę nad cybexem. Przyjaciółka ma nowy kupiony w zeszłym roku więc wiem że bezwypadkowy. Generalnie foteliki powinno się kupować nowe, ewentualnie z pewnej ręki że nie brał udziału w żadnych stluczkach czy wpadkach. Tego modelu o którym piszesz akurat nie znam. Ale teraz napewno jest sporo nowości.

Izolda7913, Bumszakalaka lubią tę wiadomość

202206271756.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://fotelik.info/pl/testy/grupa:0-13/ocena/malejaco/index.html

202206271756.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    To już zależy od Ciebie. Czy wierzysz takie rzeczy czy nie. U mnie w rodzinie dwie kuzynki były w ciąży gdy były chrzestnymi, dzieci już duże, zdrowe i szczęśliwe. Jesli chcesz być to nie ma przeciwwskazań. A jeśli nie chcesz to powiedz że nie czujesz się na siłach. Mojej znajomej dwoje proszonych chrzestnych odmówiło z różnych powodów, a nie widzę żeby dziecku to jakoś zaszkodziło. Tylko to jest taka niezręczna sytuacja, więc zależy od twoich relacji z tymi którzy Cię poprosili. Żeby im to tak powiedzieć żeby też nie sprawić przykrości. Ja osobiście wiedząc że ktoś jest w ciąży nie prosilabym o to tak od razu tylko zapytała jakie ktoś ma podejście do tego. I w zależności od odpowiedzi ewentualnie bym proponowała. Chyba że jeszcze nie wiedzieli.

Ale już częste i wyraźne te ruchy mojego maluszka czuję. Zwłaszcza jak po całym dniu się położę albo ścina jakieś przysmaki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2022, 17:48

202206271756.png
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2022, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wierzę w przesądy :) a już osoby wierzące to chyba w ogóle nie powinny? :D no ale jeśli Ty wierzysz i masz się przez to później zadręczać czy mieć wyrzuty sumienia czy coś no to odmów, powinni zrozumieć :)
    Co do fotelika to my mamy kiddy evolution pro, jak kupowaliśmy to był najlepszy :D i rozkładany na płasko do jazdy poza samochodem, bo pozycja fotelikowa średnia jest jak na przykład wpina się fotelik w stelaż czy coś. Teraz jest tego duuuuużo więcej i pewnie bym miala problem z wyborem 😅 ja też jestem fanką rwf i jak będziemy mogli to postaramy się wcisnąć w jakiś naszego sześciolatka 😂 bo i tak za rok średnia w niego przejdzie a najmłodszy w rwf średniej :)

Lolita lubi tę wiadomość

Wysłany: 13 lutego 2022, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dylematy pod tym względem jedynie żeby nie mieć kiedyś do siebie pretensji, bo pewnie podświadomość by uciekała do tego, za to mój mąż nie chce ze względu że boi się że nie wytrzymam godziny w kościele. Ogólnie mam problem z siedzeniem, ciągle mnie brzuch boli itd. A ja już jestem chrzestna od ich synka , a teraz poprosili nas obu na chrzestnych.

p19udqk32h2163o8.png
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2022, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 co do wielopielo to ja jakoś mam opory kupować używane ze względu na to, że to trochę jak bielizna 🤔 może to błędne myślenie... Ale trochę używek też miałam, jednak to otulacze czy gatki, same wkłady kupowałam nowe. Czy coś konkretnego polecam to ja mogę polecić co się u nas sprawdzało, ale to było 6 lat temu jak kompletowałam nasz "stosik". Teraz widzę wysyp nowych firm i rozwiązań, nawet widziałam nowy rozmiar, mini os :D w sumie co do pieluszek to nie upieram się przy nowych, nie jest to tak niezbędne jak nowe buty czy fotelik. W wypowiedzi bardziej chodziło mi o to, że w takie rzeczy "inwestuję". Zakup pieluch wielorazowych bardziej bardziej bardziej przyczyni się dziecku niż super fura :D a nie że pieluchy z plastiku, zaśmiecające świat nie tylko nam, ale później temu dziecku a ciuszki i wózki z najnowszych kolekcji :)
    Ale jak pisałam wcześniej to tylko moje podejście do dziecka i do kasy i absolutnie nie uważam, że ktoś kupujący nowe i drogie rzeczy dzieciom o nie nie dba :) żeby było jasne :D i nie jest to też nic personalnego do Niki Weroniki tylko jakoś temat wyszedł po tej gondoli ;) o którą ja wciąż się "modlę", żeby moje choć jedno dziecko chciało w niej jeździć 😅

• Moniika Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goska ja mam Avionaut Pixel po córce, jest bardzo podobny chyba tylko to starsza wersja. Jak dla mnie super, jedyną wadą jest opadający/wręcz spadajacy daszek. Poza tym dużym plusem mała waga, bardzo dobre wyniki w testach, wkładka, która rośnie z maluchem i można ją fajnie dopasować wyciągając poszczególne części. Jako następny wybraliśmy britax Romer z bazą obrotową. W tym Pro daszek jest zmieniony więc chyba problem z głowy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2022, 20:24

Bumszakalaka, Cytrusowa lubią tę wiadomość

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2022, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Ja mam dylematy pod tym względem jedynie żeby nie mieć kiedyś do siebie pretensji, bo pewnie podświadomość by uciekała do tego, za to mój mąż nie chce ze względu że boi się że nie wytrzymam godziny w kościele. Ogólnie mam problem z siedzeniem, ciągle mnie brzuch boli itd. A ja już jestem chrzestna od ich synka , a teraz poprosili nas obu na chrzestnych.

Pretensji, że się zgodziłaś czy że odmówiłaś? Przede wszystkim zrób to w zgodzie ze sobą, nie patrz na innych. Dla mnie to akurat dziwne, że drugie dziecko i znowu chcą Ciebie? Dobrze zrozumiałam? Chociaż może to swiadczy o tym jaką super mamą chrzestną jesteś :D ale skoro już masz ich jedno dziecko w "opiece" to też nie powinni się złościć, jeśli drugim zaopiekuje się Twój mąż z kimś innym do spółki...

• Love22 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie myślę Tak jak jak Bumszakalaka powiedziała, jak mąż też proszony a Ty już jesteś to powinni zrozumieć, jak powiesz że nie czujesz się na siłach.

A my w końcu powiedzieliśmy teściowej. Ona twierdzi że nic nie podejrzewała 🙊 teraz przynajmniej rozumie czemu nie chciałam przesuwać mebli przy sprzątaniu i okna po remoncie myl mąż 🙈
    Już połowa ciąży i zaraz nie będę mogła dalej tego ukryć. Zawsze uważałam to za głupie A dziś sama takie tajemnice robię. Wogóle dużo z rzeczy które kiedyś mówiłam że nie będą dotyczyć mnie , że ja bym tak nie zrobiła - to właśnie mnie teraz dotyczy. Więc lepiej nigdy nie mówić nigdy 🙈🙊

Bumszakalaka, Izolda7913 lubią tę wiadomość

202206271756.png

Wysłany: 13 lutego 2022, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumszakalaka wrote:
    Pretensji, że się zgodziłaś czy że odmówiłaś? Przede wszystkim zrób to w zgodzie ze sobą, nie patrz na innych. Dla mnie to akurat dziwne, że drugie dziecko i znowu chcą Ciebie? Dobrze zrozumiałam? Chociaż może to swiadczy o tym jaką super mamą chrzestną jesteś :D ale skoro już masz ich jedno dziecko w "opiece" to też nie powinni się złościć, jeśli drugim zaopiekuje się Twój mąż z kimś innym do spółki...
    Że się zgodzę a potem byłoby coś nie tak z dzieckiem..wiem że to medycznie nie ma powiazania ale wiem że moja głowa podświadomie by poszukiwała w tym przyczyny.

Wiesz co jestem z tych którzy dbają o chrześniaka ale oni nie mają kogo prosić poprostu także to też nie jakaś mega przyjemność wybrania ciebie bo nie mamy kogo...

p19udqk32h2163o8.png
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2022, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love, w macierzyństwie w ogóle nie warto mówić "nigdy", oj wszystko co chwilę się zmienia 😅
    Goska to tym bardziej jeśli czujesz, że wybierają Ciebie, bo nie mają wyboru to bym odmówiła. I to serio z czystym sumieniem. Nie odmawiacie oboje. Ty masz swoje powody a też na dodatek masz już chrześniaka.

910608, Love22 lubią tę wiadomość

• 910608 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2022, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Że się zgodzę a potem byłoby coś nie tak z dzieckiem..wiem że to medycznie nie ma powiazania ale wiem że moja głowa podświadomie by poszukiwała w tym przyczyny.

Wiesz co jestem z tych którzy dbają o chrześniaka ale oni nie mają kogo prosić poprostu także to też nie jakaś mega przyjemność wybrania ciebie bo nie mamy kogo...

Sama widzisz jakie to myślenie jest kuriozalne, sama to napisałaś :) Żaden chrzestny czy rodzic czy dziadek czy sąsiadka nie może być winny jak dziecko zachoruje! Ja wiem, że nasze głowy potrafią wierzyć w różne scenariusze, ale bez przesady :) Nic złego w takiej odmowie, prosząc na chrzestnego trzeba się liczyć z odmową.

Poza tym chrzestny może być jeden, nie musi być dwoje ludzi kobieta + mężczyzna. Możesz im to zasugerować, ale nie masz obowiązku. Znalazłam to w prawie kanonicznym jak szukałam przepisów, czy dziadkowie mogą wbrew woli rodziców zaprowadzić dziecko do chrztu :D

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ