Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
MamaKaji wrote:Mozaicyzm to taka hybryda. Jak np łożysko ma trisomię a dzidzia jest zdrowa to NIPT badając wolne DNA może wyłapać właśnie te chore DNA łożyska i dać wynik fałszywie pozytywni. Może być też odwrotnie, łożysko ma prawidłowa liczbę chromosomów a dziecko trisomię i wtedy wynik jest fałszywie ujemny (ponać te przypadki są najrzadsze).
Może to ciśnieniowy Ci doskwiera? Jest super wyż. Obyś nie złapała żadnej infekcji!
A na I prenatalnych wszystko było w porządku? Amniopunkcja to ważne badanie, ale jednak inwazyjne, niektórzy lekarze doradzają robienie jej raczej w przypadku ryzyka większego niż 1:300... jeśli niepokoi Cię kwestia oceny profilu, poszłabym raczej do innego lekarza, ale z tego, co piszesz, to chyba była kwestia ustawienia...👧 07.2022 -
W pierwszym badaniu USG było ok, test wyszedł słabo bo przez obniżone białko i moj wiek 1:140. Lekarz wykonujący badanie nie kazał się martwić, genetyk tez nie naciskał i był optymistycznie nastawiony jak pokazałam NIFTY. Ja wiem ze nikt nikomu nie da gwarancji na zdrowe dziecko, nawet przy idealnej ciąży bo i takie cholerne przypadki się zdążają
.
Mam właśnie nadzieje ze chodzi o ustawienie małej i zaburzony obraz a nie jakaś nieprawidłowość. Tylko wiecie jak to jest, co głowa potrafi zrobić z głupimi myślami i taki dół mnie ogarnął im bliżej mojej wizyty.
Myśle jeszcze o usg 3D ale dostać się na szybka wizytę (przed ta u mojego lekarza) to tez graniczy z cudem.
-
MamaKaji, ta mozaika łożyska brzmi niepokojąco... ale skoro lekarze mówią, żeby się nie martwić to może warto jednak spróbować im uwierzyć? Ja wiem, że to nie takie proste, zawsze czymś się przejmujemy, ale jak pisał Lem do Mrożka w jednym z listów "trzeba być dobrej myśli, bo po co być złej?". Trzymam kciuki, żeby się okazało, że to tylko strach o wielkich oczach, bo dzieci lubią sobie z nas żartować
Love22, może to coś w pogodzie, ale może to ten czas, kiedy będzie już tylko gorzej? 😂 Piszę to z pełną świadomością i odpowiedzialnością za swoje słowa. Jesteśmy na tym samym etapie i też od kilku dni nie mam siły, oddychać ciężko. Ciągle bym spała, nawet kawa nie pomaga. Zdarzy mi się pójść na spacer albo zrobić krótką jogę z musu i to wszystko na co mnie stać 😂
Swoją drogą ciekawe ile z nas urodzi w terminie, bo na 6.07 jest całkiem ładna kolejeczka bobasków 👶MamaKaji lubi tę wiadomość
-
No mam nadzieję że to nie infekcja,łzawią mi oczy i cieknie z nosa. Co roku na wiosnę tak mam więc podejrzewam że coś zaczęło pylić. Ale na to teraz za bardzo nic nie wezmę. Normalnie to wystarcza zyrtec. Spać mi się chce tak okropnie. Nic poza tym. Chciałam wykorzystać urlop na zakupy i zabrać gdzieś dzieci A nie chorować. A jak to alergia to przynajmniej tydzień nie będę mogła jeździć przez te oczy. Taka piękna pogoda A ja leżę na kanapie i próbuje przekonać małego do oglądania bajek żebym mogła choć na chwilę oko przymknąć. W takie dni brakuje mi bardzo kogoś żeby zajął się dziećmi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2022, 12:06
-
Love22 wrote:No mam nadzieję że to nie infekcja,łzawią mi oczy i cieknie z nosa. Co roku na wiosnę tak mam więc podejrzewam że coś zaczęło pylić. Ale na to teraz za bardzo nic nie wezmę. Normalnie to wystarcza zyrtec. Spać mi się chce tak okropnie. Nic poza tym. Chciałam wykorzystać urlop na zakupy i zabrać gdzieś dzieci A nie chorować. A jak to alergia to przynajmniej tydzień nie będę mogła jeździć przez te oczy. Taka piękna pogoda A ja leżę na kanapie i próbuje przekonać małego do oglądania bajek żebym mogła choć na chwilę oko przymknąć. W takie dni brakuje mi bardzo kogoś żeby zajął się dziećmi.
To bankowo alergia, może krople do oczu na alergie pomogą lub nawilżające z solą fizjologiczną? Fakt, nie każde leki na alergie można brać, ale chyba alertec/zyrtec można oczywiście po konsultacji z lekarzem i obliczeniu korzyści z leczenia. Czytałam (sama jestem alergikiem), ze w ciąży może wzrosnąć drażliwość na alergeny. Dużo osób chwali sobie oczyszczenie powietrza do domu o czym tez myślimy ale to generuje koszty. Ja alergie zaczynam pod koniec czerwca wiec zobaczymy co to będzie. Mam nadzieje ze na dniach poczujesz się lepiej ✊
-
Love22, pamiętam jak mama za dzieciaka na piekące/bolące oczy kładła mi torebki czarnej herbaty, takiej po zaparzeniu, ale jeszcze ciepłe. Ulga była, ale nie wiem czy na alergie działa. W każdym razie może warto spróbować? Mam nadzieję, że jednak trochę uda Ci się skorzystać z tej pogody
MamaKaji, nawet jak na sierpień wskoczysz, to będziemy czekać z Tobą
Ja tak sobie oglądam kurs Dembińskiej (jest super!) i uważam, że mogłabym już rodzić, na razie jestem na etapie przekonania, że mam przygotowane ciałoZobaczymy co to będzie jak pojawią się bóle, czy dalej będę taka mądra
MamaKaji lubi tę wiadomość
-
A posiedźcie mi, czy chcecie pobierać krew pępowinowa do bankowania? Ja czytałam wiele na ten temat i rozmawiałam z ludźmi którzy pracują z preparatami krwi. Każdy mówi jedno: JAK CIĘ STAĆ TO BANKUJ! Jak Wy na to patrzycie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2022, 13:24
-
Na ten moment mnie nie stać więc nie rozważam tego. Poprzednio byłam gotowa wziąść pożyczkę, ale wszędzie poza reklamami usłyszałam że to żadnej gwarancji nie daje bo i tak jakaś komisja dopiero musi zatwierdzić użycie tej krwii i to jest trudna droga. Generalnie jak ktoś ma dużo pieniędzy które nie są mu potrzebne to na tak, bo może za parę lat się to rozwinąć na korzysc. Ale jak ktoś ma brać kredyt na to nie zachęcają. Kilka lat temu jak przedstawili mi pakiety to takie sensowne były od 7-10 tyś. Nie wiem jakie teraz ceny.
-
Teraz na start musisz wydać około 3tys (na zestaw i przebadanie krwi). Później miesięcznie około 50zl. Ceny są zależne od pakietów oraz od promocji która dostaniesz, ja obecnie dostawała rabat 25%. Oby się nikomu taka krew do niczego sie nie przydała ale tez nie ma pewności ze jak dojdzie do nieszczęścia to krew będzie można podać. Narazie jestem na nie ale jeszcze chwile czasu mam by ewentualnie zmienić zdanie.
-
O żyjecie 😁
Przeczytałam zaległości MamaKaji u mnie też profilu twarzy nie uwidoczniono bo mały był źle ustawiony.
Duzza możemy sobie piątkę zbić u mnie też +11 kg 😅
Dziewczyny wiem że temat już był ale się na tym nie skupiałam polecicie jakie pieluchy i pampersy na start ? Chciałam kupić po 30 TC ale czytam że maja być podwyżki.....MamaKaji lubi tę wiadomość
-
https://mamapediatra.pl/2019/06/26/bankowanie-krwi-pepowinowej-okiem-mamypediatry/
Tu jest tak fajnie prosto wyjaśnione.
Gdyby byla z warszawy to na to oddanie do puvlicznego banku na pewno byn sie zdecydowała, to prostsze niz oddanie szpiku a mogloby komus pomóc. Gdyby wszyscy oddawali to potem bylaby większa szansa na znalezienie odpowiedniego materialu dla nas. Swoja droga ciekawe czemu tak promuje sie oddawanie szpiku dla blizniaka genetycznego a o publicznym bankowaniu krwii cisza... -
Nika Weronika wrote:O żyjecie 😁
Przeczytałam zaległości MamaKaji u mnie też profilu twarzy nie uwidoczniono bo mały był źle ustawiony.
Duzza możemy sobie piątkę zbić u mnie też +11 kg 😅
Dziewczyny wiem że temat już był ale się na tym nie skupiałam polecicie jakie pieluchy i pampersy na start ? Chciałam kupić po 30 TC ale czytam że maja być podwyżki.....
Tak naprawdw to twoje dziecko zdecyduje ktore panpersy mu beda odpowiadać. Przy pierwszym testowalam chyba z 6 firm i tylko z 2 mogla uzywac. Higgies a po roku dada. Pampersy strasznie ja uczulaly a inne poprostu przeciekaly w nocy. Przy synku na poczatku uzywala lupilu w szpitalu bo wzielam huggies tylko jedna paczke a ze bhlismy tam 5 dni i maly mial biegunke to maz na szybko dokupil co bylo najmniejsze rozmiary dostepne. Powiem szczerze ze te dla noworodka byly ok bo pielucha zmieniana co godzine i male kupki. Przy rozmiarze 2 zaczal sie problem z wyplywaniem zawartosci na plecy wiec chcialam dac znow szanse pampers ale ponowbie porażka. Pupa czerwona w dodatku w nocy przesikiwal je. Poszly w ruch dada premium care, byly ok. Lepsze zdecydowanie niz pampers. Ale jednak na noc zdecydowanie najlepiwj znow wypadly huggies. Fakt, nie kupie ich w sklepie niestety. Ale albo kupowalam ze stanów- te sa najlepsze ever. Albo na allegro- roznia sie troche jakoscia ale i tak najlepsze w porownaniu z innymi firmami.Poluje oczywiscie na promocje i wtedy zamaeiam wieksza ilość. Wiec dla mnie najlepsze sa huggies, potem dada premium, lupilu, podobno baby dream teraz sie poprwili i sa fajne też. Najgorsze dla mnie pampers. Ale to bardzo subiektywna ocena. Kilka kolezanek uwelbia zaś pampers. Inne kupuja te ktore sa akurat najtansze i tez sa zadowolone. Wszystko zalezy od dziecka. Dlatego na poczatek nie kupowalabym kilku rozmiarow na przyszlosc, tylko ze 3 paczki tych dla noworodka z jednej wybranej firmy. A jak spasuja to wtedy dokupic hurtowo bo lepiej za duzo nie zmieniac Ja teraz wezme chyba lupilu na poczatek bo najtansze z tych ktore juz testowalam a idzie ich duzo przez pierwszy miesiąc. No A potem nie bede kombinowac tylko zostane przy huggies.
Sa tez fajne zestawienia najpopularniejszych firm i mozna porownac opinie na wiekszwj grupie mam. Jak znajde to padam ci link i sobie wybierzesz ktore sprobujesz. -
Ale esej wyszedł 🙈 a jesli chodzi o wielorazwe takie do buzi to muslinowe moim zdaniwm najlepsze. Na poczatek przynajmniej 3 szt, tetry ( ale dobrej jakosci) tez ze 3 sztuki w razie gdyby maluch ulewal. Ja mam chyba z 20 szt roznych bo niestety moj maly mial refluks.
-
Love22 wrote:https://mamapediatra.pl/2019/06/26/bankowanie-krwi-pepowinowej-okiem-mamypediatry/
Tu jest tak fajnie prosto wyjaśnione.
Gdyby byla z warszawy to na to oddanie do puvlicznego banku na pewno byn sie zdecydowała, to prostsze niz oddanie szpiku a mogloby komus pomóc. Gdyby wszyscy oddawali to potem bylaby większa szansa na znalezienie odpowiedniego materialu dla nas. Swoja droga ciekawe czemu tak promuje sie oddawanie szpiku dla blizniaka genetycznego a o publicznym bankowaniu krwii cisza...
Właśnie, bo to jest biznes. Trochę się mydli oczy ludziom ze to jest polisa na życie dziecka. Co nie do końca ma racje bytu ale w szczegóły się zagłębiać nie będę bo trochę tego jest w publikacjach -
Nika Weronika, ja spróbuję zestaw, który sprawdził się u syna, tj. na początek Pampers Premium Care 1, potem DADA (złote!), a teraz jedziemy na Pampers Active Baby (jedyne, ktorych syn nie przesiukuje w nocy) i ja nie znalazłam lepszych pieluch jednorazowych. Nie zapominajmy, że każda firma ma różne rodzaje pieluch. U nas np. te zwykłe, najtańsze Pampersy odparzały pupę. Więc warto zawsze doprecyzować, który rodzaje się nie sprawdził. Ale i tak pupy naszych bobasów same zadecydują.
Love22 lubi tę wiadomość
-
Rozważamy bankowanie krwi, po szkole rodzenia mamy namiary na przedstawicielkę PBKM, dzięki za artykuły. Co ciekawe, tutaj większym entuzjastą jest mąż
Dziewczyny, od kwietnia Cybex podwyższa ceny o 15% - to informacja od sprzedawców i podobno jest gdzieś na stronie firmy. Dodatkowo podobne plotki słyszałam odnośnie do Britaxa Romera, Nuny czy Maxi Cosi, ale którejś ręki, więc może to niesprawdzone informacje. My już zamówiliśmy wózek w lutym (Cybex Balios S Lux), a wczoraj wpłaciłam zaliczkę za fotelik Britax Romer Baby-Safe Isense z bazą, ma być w przyszłym tygodniu👧 07.2022 -
No z tym bankowaniem to ja nie jestem na nie ale tez nie ma takich argumentów które by mnie porwały.
Daisy, fajny sprzęt zamowilas! My się rozglądamy za wózkiem anex m/type i za fotelikiem cybex cloud-z z obrotowa baza. Wieje dobrych opinii dostałam od znajomych szczególnie co do fotelika.
Daisy___ lubi tę wiadomość