Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Milixx wrote:Dziewczyny to nie jest mój dzień 😪
Od ponad godziny boli mnie brzuch jak na okres i do tego zauważyłam na papierze plamienie 😰 Dzwoniłam już do ginekologa i na 20:30 mam wizytę. Nie wiem jak wytrzymam tyle czasu.
Przepraszam za takie smuty jednak może jakoś podniesiecie mnie na duchu. Z dwoma poprzednimi ciążami nie miałam żadnych problemów, były bez komplikacji. A teraz już na stracie mam stres 😭
Na pewno wszystko ok. Jutro dla spokoju zrób betę i progesteron jak już dziś nie masz możliwości.
A tu na uspokojenie fragment, który mnie trochę uspokoił po podbarwionym śluzie:
U niektórych ciężarnych w terminie spodziewanej miesiączki może też wystąpić plamienie przypominające menstruację, jednak nią nie będące. To lekkie krwawienie w ciąży wynika z osadzenia się zarodka w macicy. Rosnący maluszek może podrażniać naczynia krwionośne, które pękają, w wyniku czego na bieliźnie można zaobserwować paski wydzieliny podbarwionej krwią. Ten proces może powtórzyć się jeszcze kilka razy, zawsze w okolicy terminu okresu. Oczywiście prawdziwa miesiączka w czasie ciąży nie jest możliwa.
Czekamy na wiadomości po wizycie 🤞💁♀️ 27
💁♂️ 31
04.11.21 ⏸️
12 dpo- beta 78,9
15 dpo- beta 282,1 🥰
24.11- 6+1, bijące serduszko❤️
13.11- crl 2,43 cm ❤️
22.12- crl 3,95 cm ❤️
03.01- prenatalne- synek 💙
19.01- 110 gramów szczęścia 🥰
15.02- 250 gramów 🥰
01.03- połówkowe 🤞🍀
-
MDW wrote:Przepraszam, nie chciałam sugerować ze ktoś nie czuje się rodzicem, chodziło mi bardziej o przedstawienie naszego punktu widzenia. My wychodzimy z takiego założenia i zwyczajnie staramy się to wszystko w miarę możliwości przeżywać razem. Co do widoku badania usg to nie wiedzialam nawet, że są mezczyzni który mają problem z patrzeniem na samo badanie. Poród rozumiem i jakbym nie musiała w nim uczestniczyć to nie wiem czy bym się zdecydowała :p
Spoko, luzik. Też niepotrzebne się odgryzłam. 🤦♀️
No ale szczerze mówiąc, gdybym nie musiała rodzić to chyba też bym się nie zdecydowała na przecięcie pępowiny. 😂
Edit. Millix, plamienia na początku w ciąży się zdarzają, mój lekarz tak mi mówił. Także spokojnie. ❤ Trzymam kciuki, by wszystko było dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 14:00
MDW lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Milix na spokojnie glowa do gory❤
Ja na początku plamiłam jak przed każdą miesiaczka wiec czekałam na nią, a dalej tylko plamilam.
Ja wczoraj powtórzyłam bete, bo dzis mam ginekologa i na szczescie przyrost w normie 🥰 3679,00❤ ale progesteron z 26 spadł mi do 18,67 wiec dobrze ze dzis mam wizyte🤞 -
Milix, kochana, jesteś w dobrych rękach. Dziś wizyta, więc mam nadzieję, że bóle to tylko powiększająca się macica 🤞 jeśli masz możliwość, połóż się i odpoczywaj, włącz jakąś muzykę albo serial i odmóżdż się. Jestem z Tobą ❤
MDW, trzymam kciuki za wizytę! 🤞Daisy___ lubi tę wiadomość
-
Milixx niczym się nie stresuj. Plamienia we wczesnej ciąży są bardzo częste. Fajnie ze masz tak szybko wizytę, to na pewno Cie uspokoi 😘
-
Dziewczyny, jestem po pierwszym USG
Fasolka zdrowa, ma cały 1 cm, pięknie biło serduszko ❤️ cudownie było zobaczyć już to maleństwo
Co do plamien, ja miałam w terminie spodziewanej miesiączki ale było to plamienie implantacyjne, trwało 2-3 dni, było tego bardzo mało, nie przypominało okresu raczej bardzo jasne plamienie.CarmeLatte93, Morgana, myszajda, Ann...., JUST7797, Lolita lubią tę wiadomość
-
Ani cudowne wieści, gratuluję 😊✊❤
Ani_7 lubi tę wiadomość
-
Ani super ❤ całkiem spore to maleństwo 😉
Kurcze, moja lekarka ma tak mało terminów w grudniu 😵 jak dobrze, że dzięki Wam nabyłam umiejętność namiętnego odświeżania strony 😂 udało mi się wbić do niej na 8.12 ( dodam, że to najwcześniejszy termin u niej możliwy) i od razu zaklepałam termin 29.12 akurat na prenatalne przed nowym rokiem 🤭Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 15:15
karm3lka, Ultra-Dżasta, Ani_7 lubią tę wiadomość
-
Katsy wrote:Ani super ❤ całkiem spore to maleństwo 😉
Kurcze, moja lekarka ma tak mało terminów w grudniu 😵 jak dobrze, że dzięki Wam nabyłam umiejętność namiętnego odświeżania strony 😂 udało mi się wbić do niej na 8.12 ( dodam, że to najwcześniejszy termin u niej możliwy) i od razu zaklepałam termin 29.12 akurat na prenatalne przed nowym rokiem 🤭
A na znanym lekarzu klinika mojego lekarza mnie zablokowała, więc pozdro. 🙈 Da się to jakoś odblokować?odmówiłam dwie wizyty i mnie bloknęli. 😂😆
11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Grażynka wrote:Kochane, o co pytać na pierwszej wizycie? Mam taki mętlik, że muszę wszystko zapisać 🙈
Na pierwszych stronach 910608 napisała (cytuję):
"Jasne! Póki co na mojej liście pytań oprócz tych, o których i Ty pomyślałaś jest:
- czy jest jakieś ryzyko powikłań? Jak ich uniknąć?
- jakie badania powinnam zrobić i kiedy?
- jakie symptomy (bóle) na tym etapie są normalne, a jakie mogą budzić niepokój? Kiedy udać się do lekarza?
- jak mogę skontaktować się z lekarzem w razie jakichś niepokojących objawów?
- trzecia dawka szczepienia - tak/nie, ewentualnie w którym momencie?
- czy istnieją jakieś restrykcje co do podróży, sportu i współżycia?".
I dodatkowo ja (Ultra-Dżasta) pytałam o:
- polecane suplementy,
- co ile tygodni będziecie się spotykać,
- jeśli masz wyniki badań i robiłaś żelazo, kwas foliowy lub nie zapytaj się czy może przepisać Ci suplement ze zwiekszoną dawką (np. Tardyferon),
- aktywność fizyczna - co możesz a czego nie,
- ile maks. mogę przytyć w 1 trymestrze,
- czy partner będzie mógł wejść na USG (bicie serca, badania prenatalne),
- dodatkowe badania + badania do wykonania przed następną wizytą. 😁☺
Grażynka, 910608 lubią tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Więc i ja się przywitam, z obawą co prawda ale potrzebuję wsparcia więc się ujawniam
Dawno tu nie zaglądałam, straciłam nadzieję i tak na luźno dałam sobie czas do 40-stki. 10 lat zawodu i rozpaczy. W sierpniu skończyłam 40 lat i naturalnie przyszła myśl że zaczynam "nowe" życie bez spiny o potomka bo już tylko menopauza może mi się przytrafić a tu 2 miesiące po 40 dwie grube krechy haha życie jest przewrotne. Radość na przemian ze strachem, tysiące myśli... W domu mam 15-latka a teraz czekamy na kolejny cud, dosłownie bo inaczej tego się nie da nazwać
Wizytę u lekarza mam 23 listopada, mój pierwszy lekarz zaproponował mi wizytę na 24 stycznia-prywatnie, u mnie są takie terminy a cena zwalająca z nóg...
Beta 10/11 - 4856 12/11 - 6871
Termin wychodzi mi na 08/07
Trzymam kciuki za nas wszystkie żebyśmy w spokoju dotrwały do naszych terminów
Lolita, Ani_7 lubią tę wiadomość
-
Grażynka ja miałam listę pytań, a i tak nie o wszystko zapytałam 😂 a wiele rzeczy lekarz sam Ci powie 😉
Ultra-Dżasta 😱 brawo zostałaś spamem 😂😂 niestety nie wiem, jak to odblokować
Marmurkowa witamy 😁 Gratulacje i oby maluszek zdrowo rósł ❤Ultra-Dżasta lubi tę wiadomość
-
Marmurkowa wrote:Więc i ja się przywitam, z obawą co prawda ale potrzebuję wsparcia więc się ujawniam
Dawno tu nie zaglądałam, straciłam nadzieję i tak na luźno dałam sobie czas do 40-stki. 10 lat zawodu i rozpaczy. W sierpniu skończyłam 40 lat i naturalnie przyszła myśl że zaczynam "nowe" życie bez spiny o potomka bo już tylko menopauza może mi się przytrafić a tu 2 miesiące po 40 dwie grube krechy haha życie jest przewrotne. Radość na przemian ze strachem, tysiące myśli... W domu mam 15-latka a teraz czekamy na kolejny cud, dosłownie bo inaczej tego się nie da nazwać
Wizytę u lekarza mam 23 listopada, mój pierwszy lekarz zaproponował mi wizytę na 24 stycznia-prywatnie, u mnie są takie terminy a cena zwalająca z nóg...
Beta 10/11 - 4856 12/11 - 6871
Termin wychodzi mi na 08/07
Trzymam kciuki za nas wszystkie żebyśmy w spokoju dotrwały do naszych terminów
Witaj! Czuj się jak u siebie! ☺
Beta piękna!
Jak się czujesz? Doskwierają Ci już jakieś objawy ciążowe? 🙂😊 Niestety tak już jest, że zamiast się cieszyć brzuszkiem to do głowy przychodzą złe myśli i obawy. Chyba nie skłamię pisząc, że każda z nas przeżywa to samo. Najpierw stres z zajściem a później stres związany z utrzymaniem ciąży, prawidłowym rozwojem dziecka i tak dalej. ☹️ Jesteśmy tu po to, by się wspierać, żalić, płakać - wiesz jak jest. 🤗 Trzymam kciuki!
11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Dzięki za powitanie
Jeśli chodzi o samopoczucie to całkiem dobrze pomijając specyficzny ból jak na okres ale widzę że większość tak ma. Delikatne mdłości ale jestem z nich zadowolona bo z synem od początku 2 miesiąca do końca 8 wymiotowałam całymi dniami a i nocą też się zdarzało...więc będę wdzięczna jak zostanie tak jak jest
Nie mogę się doczekać wizyty u lekarza, ale jestem sama sobie winna bo mogłam wbić się już w zeszłym tygodniu ale chciałam bicie serduszka usłyszeć bo ostatnio to był dla mnie straszny cios jak się okazało że umarło.
Stresuję się trochę bo nie znam tego lekarza, mój niestety nie znalazł dla mnie czasu...żałosne. -
W sumie to ja byłam tydzień temu na wizycie i był tylko pęcherzyk ciążowy (4+2), na następnej wizycie będzie 7+2, mam nadzieję, że serduszko rozwinęło się i mocno bije. 🙂 Choć mam już tak wbite w swojej łepetynie, że jak boli mnie co jakiś czas brzuch i cycki rosną to jest dobrze, bo to oznacza, że bobo rośnie. Cóż. 🤦♀️🤷♀️ Nigdy nie miałam tak racjonalnego podejścia do życia a ja staram się po prostu nie panikować. 😅😂11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Wszystko będzie dobrze. U mnie 23 listopada będzie 7+4 więc powinnam już wszystko wiedzieć. Też nie panikuję ( na razie ) :)Ale czuję że wszystko będzie ok. Tyle lat czekania więc pokładam nadzieję w Bogu, bo po co taki cud żeby miało coś się popsuć? Nie wierzę w to. Będzie dobrze.
A co do leków to ja biorę tylko witaminki dla ciężarnych, kwas foliowy i nospę, zobaczymy czy za tydzień dostanę inny arsenał
Ps. Bo jakby nie patrzeć to moja ciąża to już geriatrycznaWiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 16:57
-
Marmurkowa toż to druga pociecha, a Ty młoda laska jesteś 😉 moja prędzej jest geriatryczna, w styczniu kończę drugą osiemnastkę w swoim życiu i dopiero w pierwszej ciąży jestem 😅
-
Katsy miło z Twojej strony
Ale jakby nie patrzeć i o ile dobrze liczę to masz zaledwie 36lat!
Od kiedy Meghan Markle urodziła 2 dziecko w wieku 38 lat zaczęto dyskutować nad terminem ciąży geriatrycznej i przesunięto wiek na 40+ A ja po tylu latach (15) jestem traktowana jak pierworódka
O Mamusiu jak ja to ogarnę !? hahaha -
Katsy wrote:Grażynka ja miałam listę pytań, a i tak nie o wszystko zapytałam 😂 a wiele rzeczy lekarz sam Ci powie 😉
Polecam zapisać sobie pytania na kartce, w telefonie, gdziekolwiek. Mi to ładnie strukturyzuje i sobie tylko odhaczam o co zapytałam, dopisuję jakieś porady lekarza. I o niczym się nie zapomni przede wszystkim
Muszę spróować z tym nagrywaniem wizyty, bo czasem mam wrażenie, że ja panikuję, bo z czasem coś źle interpretuję, a tak będzie można sobie wrócić do tego co kto mówił.
Marmurkowa, cześć! Fajnie, że wpadłaś do nasA co to znaczy, że Twój lekarz nie znalazł dla Ciebie czasu? Czy to żarty?
Katsy, jeśli mogę zapytać, ile czasu staraliście się o tę ciążę?
Ultra-Dżasta, może na jakąś infolinię znanegolekarza zadzwonić? Powiedzieć o sytuacji, zapytać co z tym zrobić? Nc innego mi na myśl nie przychodzi, nigdy coś takiego mi się nie zdarzyło 🤔