X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Morgana Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmurkowa wrote:
    Dziewczyny skąd jesteście zastanawiałyście się gdzie chcecie rodzić?
    Jeśli chodzi o mnie to Podlasie wita :)

Ja jestem ze Śląska, ale od paru lat mieszkam na Lubelszczyźnie w okolicach Lublina i też się zastanawiamy jak ten poród ugryźć. Dawniej były plany, że pojadę wcześniej do domu i urodzę na Śląsku. Tam jest cała rodzina, moja mama, teściowie, rodzeństwo. A tutaj jesteśmy całkowicie sami. Ale teraz zaczynamy brać pod uwagę Lublin. Moja dr pracuje w szpitalu wojewódzkim, więc to też mocno do nas przemawia. Co ostatecznie postanowimy jeszcze nie wiem 🤷‍♀️ mamy trochę czasu, żeby coś postanowić :)

33l. ♀ ➥PCOS
  • Marmurkowa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katsy wrote:
    Ja jestem ze Śląska z Bytomia, planuję rodzić w Zabrzu 😉
    Przy okazji mam pytanie, czy któraś z Was stosuje jakieś smarowidła już, żeby uniknąć rozstępów? Mi cycki tak mocno wywaliło, aż się boję co będzie dalej 😂 kupiłam olej migdałowy podobno jest bezpieczny i skuteczny 🤔

Ja smaruję się zwykłą oliwą z oliwek, tak robiłam przy pierwszej ciąży i nie miałam ani jednego rozstępu mama nadzieję że teraz też tak będzie ....
    Przez kilka dni smarowałam się lnianym ale strasznie mi wszystko swędziało jakiejś alergii dostałam.

Morgana to faktycznie macie zagwostkę ale też jeszcze trochę czasu do namysłu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 20:07

• Katsy Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Planowanie płci z testami ovu polegają na tezie, że żeńskie plemniki są cięższe, wolniejsze i dłużej wytrzymują, więc seksy do pozytywnego testu owu i pauza potem. Wtedy te żeńskie przetrwają i będą pierwsze przy jajeczku. Męskie są szybsze więc jeśli seksy są podczas owu to one pierwsze opanują jajco 😜 Tak właśnie zrobiliśmy że owulak pozytywny oznaczał post tygodniowy 😂

Lolita lubi tę wiadomość

3.11 ⏸ beta 93,1 5.11 beta 291,1 🥳
    10.12 jest ❤, CRL 1,95 cm 😍
    13.01 prenatalne 8,16 cm, wyniki ok ❤ 80% chłopak
    10.03 połówkowe 339g synka ❤
    23.03 1069g chłopa 😲❤

8p3oskjo6ng3mruf.png
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LOve22 wrote:
    Ja już po wizycie pierwszej w końcu. Kropeczka ma 8mm i pięknie bijące serduszko. Termin zarówno z om jak i usg 6.07 więc idealnie rośnie jak narazie.

Ale wiecie co, cieszę oczywiście bardzo. Ale pierwszy raz nie płakałam słysząc to pierwsze bicie serduszka. Czuję jakby ta ciąża była gdzieś obok nnie. Uspokoi mnie chyba dopiero połówkowe, bo wtedy już raczej wszystko widać. Choć mam nadzieję, że już po pierwszym prenatalnym zacznę bardziej się cieszyć. Mamy które straciły już dziecko myślę, że zrozumieją o co mi chodzi

Ja doskonale wiem o co chodzi... Dlatego musimy brać jeden dzień na barki na raz. Dziś dostałaś piękną wiadomość i z tego się cieszymy razem <3
    Wg aplikacji mi też pokazuje 6.07, więc powinnyśmy być na porodówce w tym samym momencie! Przybij piątkę! :D
    Katsy wrote:
    Przy okazji mam pytanie, czy któraś z Was stosuje jakieś smarowidła już, żeby uniknąć rozstępów?

Ja też mam olejek migdałowy, ale najtańszy z Babydream z Rossmanna. Skład ma równie dobry jak te drogie odpowiedniki. Zamiennie oliwkę z Hippa stosuję od kilku lat w sezonie jesienno-ziomowym na całe ciało i jestem zadowolona 😊 Czy pomoże na rozstępy? Nie wiem. Wydaje mi się, że duże znaczenie ma aktywność fizyczna i stan skóry przed ciążą, no i geny. Moja mama przytyła ok. 30 kg w każdej z dwóch ciąży i ma olbrzymie rozstępy. Trochę się tego boję, ale pamiętam, że dzięki nim ja jestem na świecie i mój brat :)

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • myszajda Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczyny, nie przesadzajcie z tym nagrywaniem 😛 Po pierwsze jest to legalne nawet bez zgody lekarza, po drugie płacimy za 15 min wizyty niemałe pieniądze i nic złego w tym, że chcemy wynieść z niej jak najwięcej a stres czasem nam na to nie pozwala. Wiadomo, że ładniej zapytać lekarza czy się zgadza (choć i tak nie może się nie zgodzić) więc jak ktoś jest taki poprawny to proszę.

💁‍♀️ 27
    💁‍♂️ 31
    04.11.21 ⏸️
    12 dpo- beta 78,9
    15 dpo- beta 282,1 🥰
    24.11- 6+1, bijące serduszko❤️
    13.11- crl 2,43 cm ❤️
    22.12- crl 3,95 cm ❤️
    03.01- prenatalne- synek 💙
    19.01- 110 gramów szczęścia 🥰
    15.02- 250 gramów 🥰
    01.03- połówkowe 🤞🍀

2nn3vfxm1vo7yhz1.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita wrote:
    Rozwiniesz temat?

Sprawdzilam z ciekawości ten chiński kalendarz, choć nie wierzę w takie rzeczy iiii... sprawdziło się :) Teraz wróży mi dziewczynkę i mam nadzieję, że się nie myli 🤞

Tak krótko. Jak wiemy dziewczyny są twardsze ;) więc plemniki x utrzymują się dłużej, a zatem największą szansa na dziewczynkę jest 2-3 dni (A nawet podobno 4) przed owu. Chlopcy- plemniki y są szybcy ale krótko żyją. Więc największą szansa na syna jest w dniu owu. Oczywiście najwięcej zależy tu od mężczyzny, jakimi plemnikami dysponuje. Jeśli w większości x to trudniej będzie o tego chłopca. Ale generalnie my chłopca zrobiliśmy centralnie w owu, a córkę 3 dni przed. Iec by sie zgadzało. Robiłam te testy owulacyjne nie tyle żeby płeć zaplanować, ale w tedy się staraliśmy i ja chciałam być dobrze przygotowana i dokładnie wiedzieć kiedy stworzyliśmy ten mały cud. Żeby później wiedzieć od samego początku czy rośnie dobrze. Miec pewnosc ze owu sie noe przesunela i odchylenia nie sa tego wynikoem. To była taka moja paranoja wtedy, sprawdzałam każdy parametr w Internecie i analizowalam czy aby napewno mój lekarz niczego nie przeoczył.

202206271756.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love22 wrote:
    Ja już po wizycie pierwszej w końcu. Kropeczka ma 8mm i pięknie bijące serduszko. Termin zarówno z om jak i usg 6.07 więc idealnie rośnie jak narazie.

Ale wiecie co, cieszę oczywiście bardzo. Ale pierwszy raz nie płakałam słysząc to pierwsze bicie serduszka. Czuję jakby ta ciąża była gdzieś obok nnie. Uspokoi mnie chyba dopiero połówkowe, bo wtedy już raczej wszystko widać. Choć mam nadzieję, że już po pierwszym prenatalnym zacznę bardziej się cieszyć. Mamy które straciły już dziecko myślę, że zrozumieją o co mi chodzi. Jeszcze jak planujesz, to dbasz o siebie, lykasz witaminy. A tak siedzi mi to w głowie że tego nie robiłam.
    Co do płci to moja pierwsza myśl jak zrobiłam test to był chłopak. Ale córka marzy o siostrze więc mam nadzieję, że się jej spełni.

Wspaniałe wieści! 😍 Rośnijcie zdrowo! ☺

Apropo specyfików na rozstępy to jeszcze o tym nie myślałam ale dzięki Wam zacznę i z chęcią poczytam o tych takich różnych specyfikach. Jeszcze jest coś takiego jak masaż bańką chińską i suchą szczotką. 😆 Nie wiem czy mi się czasem z cellulitem nie miesza... 😂

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Ann.... Znajoma

Wysłany: 18 listopada 2021, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgana wrote:
    Ja jestem ze Śląska, ale od paru lat mieszkam na Lubelszczyźnie w okolicach Lublina i też się zastanawiamy jak ten poród ugryźć. Dawniej były plany, że pojadę wcześniej do domu i urodzę na Śląsku. Tam jest cała rodzina, moja mama, teściowie, rodzeństwo. A tutaj jesteśmy całkowicie sami. Ale teraz zaczynamy brać pod uwagę Lublin. Moja dr pracuje w szpitalu wojewódzkim, więc to też mocno do nas przemawia. Co ostatecznie postanowimy jeszcze nie wiem 🤷‍♀️ mamy trochę czasu, żeby coś postanowić :)
    Z mojego doświadczenia polecam Ci Świdnik. Synka tam rodziłam i opieką super no i nie ma studentów :)

Morgana lubi tę wiadomość

• Duzaa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja jestem z Wrocławia i tu mam sprawdzony szpital i lekarkę po 3 "ciekawych" porodach boję się że nikomu innemu nie zaufam... No i wlasnie tu jest problem bo na wiosnę się przeprowadzam do Wielkopolski i nie mam pojęcia co i jak :/ może jest tu jakas przyszła mama z okolic Turku/Konina i coś poradzi? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 20:57

oar89jcggibdab41.png
  • Morgana Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann.... wrote:
    Z mojego doświadczenia polecam Ci Świdnik. Synka tam rodziłam i opieką super no i nie ma studentów :)

Do Świdnika mam 20km, jeszcze bliżej niż do Lublina, więc też na pewno tą opcję będziemy brać pod uwagę. Dzięki za polecenie :)

33l. ♀ ➥PCOS
  • myszajda Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milixx, jak tam po wizycie?

💁‍♀️ 27
    💁‍♂️ 31
    04.11.21 ⏸️
    12 dpo- beta 78,9
    15 dpo- beta 282,1 🥰
    13.11- crl 2,43 cm ❤️
    22.12- crl 3,95 cm ❤️
    15.02- 250 gramów 🥰
    01.03- połówkowe 🤞🍀

2nn3vfxm1vo7yhz1.png
  • Katsy Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie też zaglądam co chwila czy może już są jakieś wieści 🤷‍♀️

JUST7797 lubi tę wiadomość

3.11 ⏸ beta 93,1 5.11 beta 291,1 🥳
    10.12 jest ❤, CRL 1,95 cm 😍
    13.01 prenatalne 8,16 cm, wyniki ok ❤ 80% chłopak
    10.03 połówkowe 339g synka ❤
    23.03 1069g chłopa 😲❤

8p3oskjo6ng3mruf.png
  • Sendi94 Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2021, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się po wizycie, pecherzyk ciążowy jest prawidlowo umiejscowiony, termin doktorek wyznqczyl na 12 lipca🤷‍♀️ powiedzial, ze wszystko w porządku, mam się suplementowac i czekac do 2 grudnia, bo jego okiem wszystko prawidlowo sie rozwija❤
    Pozostałym dziewczyna gratuluję ❤
    A o kremach na rozstępy również poczytam

Duzaa, Ani_7, myszajda, Morgana, MamaTrójki, karm3lka, Ultra-Dżasta, Katsy, 910608, Lolita lubią tę wiadomość

• Ani_7 Koleżanka

Wysłany: 18 listopada 2021, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem z Warszawy ale nie wiem gdzie będę rodzić, córkę rodziłam w MSWiA
    Co do kremów to ja się rozglądałam i w poprzedniej ciąży używałam dwóch zamiennie i były super, zero rozstępów, jeden był z gerbera taki niebieski, niestety nie widzę go nigdzie teraz i obawiam się że jest wycofany :( a drugi to Palmers cocoa ten jest na szczęście

e437579cca.png
  • Cytrusowa Koleżanka

Wysłany: 18 listopada 2021, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) jestem tu nowa z terminem na 10 lipca (według apki). Mam za sobą już jedno usg, ponad tydzień temu, z uwagi na poronienie w czerwcu tego roku - rozwój zatrzymany w 8tc poronienie w 12. Od wizyty biorę luteinę i oczywiście świruję:) mam objawy typu bol brodawek, bol brzucha, senność, czasem zawroty głowy, mdli mnie na razie lekko, sikam jak szalona, chce mi się pic i jest mi okrutnie zimno. Kolejne usg mam w najbliższy poniedziałek i mam ogromną nadzieję zobaczyć serce.. będzie to 7 tydzień

Mam do Was kilka pytań:
    - czy objawy mogą wynikać z brania luteiny? Tj tylko z tego powodu? Oczywiście mam złe przeczucia, jednak objawy wyraźnie występują. Walczę z myślami i stresem
    - czy którejś z Was w ciąży wzrosło TSH, mimo, ze było wcześniej ok? Jeszcze w wakacje 1,8 a teraz 3,5 🤷🏼‍♀️
    - czy tylko ja mam obsesje na punkcie pomarańczy?
    Na start z wielkim wpisem 😂

• Cytrusowa Koleżanka

Wysłany: 18 listopada 2021, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani_7 wrote:
    Ja jestem z Warszawy ale nie wiem gdzie będę rodzić, córkę rodziłam w MSWiA
    Co do kremów to ja się rozglądałam i w poprzedniej ciąży używałam dwóch zamiennie i były super, zero rozstępów, jeden był z gerbera taki niebieski, niestety nie widzę go nigdzie teraz i obawiam się że jest wycofany :( a drugi to Palmers cocoa ten jest na szczęście

Ja rodziłam w medicoverze, mogę odpowiedzieć na kilka pytań jeśli ktoś chce.
    Odnośnie kremów na rozstępy - po pierwszej ciąży(donoszonej) nie mam ani jednego. Uwielbiałam masła z the body shop bo były gęste i treściwe. Do tego czasem dochodził palmers z ulepszoną formułą, olejek hipp i olej migdałowy taki 100% z rossmanna:) smarowałam się jak dzika ALE.. moja siostra nie smarowała się wcale a tez nie ma rozstępów po 2 ciążach. Może to geny jednak

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2021, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milixx? Halo? 🥺🙏

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • myszajda Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2021, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Milixx? Halo? 🥺🙏
    napisała na listopadowych 😔

💁‍♀️ 27
    💁‍♂️ 31
    04.11.21 ⏸️
    12 dpo- beta 78,9
    15 dpo- beta 282,1 🥰
    13.11- crl 2,43 cm ❤️
    22.12- crl 3,95 cm ❤️
    15.02- 250 gramów 🥰
    01.03- połówkowe 🤞🍀

2nn3vfxm1vo7yhz1.png
  • Zapato Znajoma

Wysłany: 19 listopada 2021, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa wrote:
    No ja jestem z Wrocławia i tu mam sprawdzony szpital i lekarkę po 3 "ciekawych" porodach boję się że nikomu innemu nie zaufam... No i wlasnie tu jest problem bo na wiosnę się przeprowadzam do Wielkopolski i nie mam pojęcia co i jak :/ może jest tu jakas przyszła mama z okolic Turku/Konina i coś poradzi? :)

A który szpital polecasz? To moja pierwsza ciąża i jestem zielona 😬

• Duzaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2021, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapato wrote:
    A który szpital polecasz? To moja pierwsza ciąża i jestem zielona 😬
    Wiesz co ja rodziłam na Kamieńskiego ze względu na oddział neonatologiczny i wysoka referencyjnosc bo moje wszystkie ciąże nie były niestety standardowe. Ale tam trzeba się liczyć z przeladowaniem niestety i warunkami lokalowymi nie z pierwszej półki za to na opiekę nie mogę narzekać ;) natomiast jeśli ciąża przebiega prawidłowo i nie będzie żadnego zagrożenia to polecam się zastanowić nad Oleśnicą albo Trzebnica :) kameralnie dobra opieka i fajne warunki ale to już wiem z opowieści koleżanek :)

Cytrusowa tak TSH może wzrosnąć w ciąży sama mam identyczna sytuację i już od 2 tyg biorę tabletki na obniżenie :) plusem jest ze najczęściej po ciąży się normuje
    A co do pomarańczy to owszem mam obsesję ale bardziej w kierunku że nie mogę znieść ich zapachu :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2021, 08:18

oar89jcggibdab41.png
‹‹ 28 29 30 31 32 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ