X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Izolda7913 Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak właśnie te,nie wszystko dostałam od lekarza więc robiłam prywatnie i właśnie dziś odebrałam. Te że skierowania mam zrobić w następny czwartek.

• 910608 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ANuszka272 wrote:
    A i dziś robiłam pierwszy zastrzyk z neoparin i ja nie wiem jak dam radę do końca ciąży 🙈 boli jak diabli.. lekarz zalecił mi jeszcze acard ale dopiero od 13tc ciąży a wiem że niektóre z Was już biorą i zastanawia mnie czemu mi dopiero kazał później brać 🤔 sorki za taki wywód 🙊

A robisz zastrzyki tak jak jest w instrukcji? Dezynfekcja, jak największa fałdka skóry, 5 cm od pępka z każdej strony, wkłucie i wyjęcie igły, nadal trzymając fałdkę? Jak dla mnie nie jest to przyjemne, ale to też nie jest ból. Chociaż rzeczywiście Neoparin jest jakby bardziej szczypiący niż Clexane. Igły też jakby bardziej tępe, no ale jest sporo tańszy... Możesz spróbować wkłuwać się na wydechu, niektórym pomaga :)

Jeśli chodzi o przyczynę - u mnie gin zdecydował o heparynie, żeby poprawić przepływy. Ale mam wizytę u hematologa dopiero w najbliższy wtorek i jeśli hematolog powie, że nie ma sensu brać, to ja z tego zrezygnuję. Ostatnio nawet na forum o poronieniach widziałam historię dziewczyny, która dostała od heparyny krwotoku i ciąża skończyła się tragicznie. Więc jak nie ma konkretnej przyczyny, ja bym nie chciała brać "na zaś".

Zapytaj i Ty koniecznie, skąd pomysł brania heparyny? Masz stwierdzoną zakrzepicę? I masz na te leki refundację czy płacisz 100%?

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mcdulka wrote:
    Hej dziewczyny w weekend!
    I ja od razu z pytanie- czy Wy tez tak boicie się i martwicie przed badaniami prenatalanymi? Naczytałam się o wadach genetycznych, wadach budowy, bezmogowiu i szaleje z nerwów 😪

Dołączam do Twojego klubu :) Bardziej niż stwierdzenia wad boję się, że pójdę na to USG i lekarz powie, że nie ma czego badać, że bardzo mu przykro, ale serduszko nie bije. To już słyszałam, tego doświadczyłam i stąd obawa. Wiem, że bez sensu, że co ma być, to będzie, a na tym etapie i tak nie będzie dziecka ratować.
    Staram się być dobrej myśli, w końcu lekarz ostatnio mówił, że jest na ten etap OK, a komu mam wierzyć jak nie lekarzowi?

No i tak jak było w mojej aplikacji - starajmy się wierzyć w swoje ciała, bo robią teraz magię :)

Izolda, masz dziś wizytę? Jak nie, może pokaż wyniki, może pomożemy Ci zinterpretować i sprawić, że nie będziesz taka zestresowana? :)

Izolda7913 lubi tę wiadomość

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • mcdulka Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Dołączam do Twojego klubu :) Bardziej niż stwierdzenia wad boję się, że pójdę na to USG i lekarz powie, że nie ma czego badać, że bardzo mu przykro, ale serduszko nie bije. To już słyszałam, tego doświadczyłam i stąd obawa. Wiem, że bez sensu, że co ma być, to będzie, a na tym etapie i tak nie będzie dziecka ratować.
    Staram się być dobrej myśli, w końcu lekarz ostatnio mówił, że jest na ten etap OK, a komu mam wierzyć jak nie lekarzowi?

No i tak jak było w mojej aplikacji - starajmy się wierzyć w swoje ciała, bo robią teraz magię :)

Izolda, masz dziś wizytę? Jak nie, może pokaż wyniki, może pomożemy Ci zinterpretować i sprawić, że nie będziesz taka zestresowana? :)
    Mnie w czwartek trochę uspokoiła lekarka mówiąc, ze 98% poronień jest do 9tc. Przecież w czwartek splakana poleciałam na usg bo nie miałam mdlosci 🤦‍♀️. Po umowieniu się na badania prentalane panikuje z wadami. W tamtej ciąży byłam strzępkiem nerwów i w tej jest tak samo. Dodatkowo u córki nie wykryli wady nerki w ciąży i pierwsze miesiące życia to były szpitale, badania, diagnozy. Staram sobie racjonalizować, ze te naprawdę ciężkie wady są naprawdę rzadkie (np. 1:10 000) i trochę mi to pomaga. Bardzo chce wierzyć, ze po tylu latach starań, rezygnacji los by tak z bas bie zadrwił.

Izolda, masz dzisiaj wizytę? Jeśli nie to wrzuć wyniki i pomożemy Ci w interpretacji. W różyczce masz oewnie dodatnie przeciwciała igg świadczące o przebytej infekcji 🙂

• Lolita Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coralinio wrote:
    Dziewczyny usg prenatalne robi sie przez brzuch czy dowcipnie? :)
    Co do zasady przez brzuch, ale są przypadki, że równie transwaginalnie (np. otyłość).
    Zaraz zaczną się prenatalne, to tylko podpowiem dziewczynom w 1 ciąży, choć przy zapisach powinnyście zostać poinformowane, że na to usg należy przyjść z pełnym pęcherzem :)

910608, Izolda7913 lubią tę wiadomość

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • Katsy Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izolda dawaj wyniki, pomożemy chętnie 😉

Ja się cały czas zastanawiam, jak to u mnie z tymi prenatalnymi będzie. Wiem, że trwają dłużej, a u mnie w Medicover mogę się umówić po prostu na wizytę, które to są niby 15 minutowe 🤷‍♀️ muszę koniecznie zapytać lekarki w środę

3.11 ⏸ beta 93,1 5.11 beta 291,1 🥳
    10.12 jest ❤, CRL 1,95 cm 😍
    13.01 prenatalne 8,16 cm, wyniki ok ❤ 80% chłopak
    10.03 połówkowe 339g synka ❤
    23.03 1069g chłopa 😲❤

8p3oskjo6ng3mruf.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o strach to zazwyczaj boimy się tego co wiemy że może się zdarzyć. Na szczęście w większości przypadków niepotrzebnie. Ja do pierwszej ciąży słyszałam tylko o wczesnych poronieniach i ze do 12 tc nie ma co się cieszyć bo nie wiadomo co będzie A jak się zacznie 2 trym to już można być spokojnym jeśli na prenatalnych tych w 13 tv nic złego nie wyszło. I w zasadzie słyszałam tylko o tych przeziernosciach i w zasadzie o zespole dawna. Więc myślałam że to badanie jest głównie po to. Dziś niestety wiem o wiele więcej :( Prenatalne wyszły niby prawidłowo i tak żyłam sobie jeszcze kilka miesięcy planując przyszłość. Jaki był mój szok gdy okazało się, że moje maleństwo od początku wcale zdrowe nie było. Nie chce wchodzić w szczegóły żeby straszyć. Dla mnie to nadal bolesny temat. Bardziej chce uspokoić, że to normalne jeśli doświadczyliśmy czegoś złego lub ktoś z bliskich , że boimy się. Ciąża po stracie jest bardzo ciężka psychicznie ale w miarę możliwości trzeba myśleć pozytywnie. Zwłaszcza jeśli jesteśmy pod dodatkowo opieka lekarzy i wsparcie odpowiednich lekarstw. Ja w ciąży po stracie nie bałam się wczesnego poronienia tylko właśnie tego co może stać się przy porodzie. Teraz jestem w innej sytuacji i boję się już wszystkiego 🙈 Przy moim tęczowym dziecku wielkim wsparciem było forum, mowilysmy czego się boimy i wzajemnie wspierały że będzie dobrze. I wiecie co, było. Wszystkie z tamtego wątku urodzilysmy zdrowe maluszki. Tego życzę i nam tym razem.

mcdulka, Skinny, 910608 lubią tę wiadomość

202206271756.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zmieniając temat, to chciałam zapytać o te obrazki z numerkami. O co w tym chodzi? Kupuje się gotowy szablon? Zaciekawiło mnie, może to byłby sposób na odstresowanie się 😉

202206271756.png
  • Anuszka272 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:

O widzisz muszę go zapytać na wizycie i może się zapisać do hematologa który robił mi badania po tej drugiej ciąży... Pamiętam jeszcze przed pierwsza ciąża brałam też zastrzyki bo w łydce miałam zakrzep... Ostatnio po wypadku miałam robione badania i było ok... Ale ginekolog przepisał mi je ze względu na ten zawał łożyska w drugiej ciąży i słabe przepływy po połówkowych 🤷 no nic musze czekać do wizyty choć nastraszyła mnie historia tej dziewczyny 😱 a no i może mnie bolało bo chwilowo puściłam tą fałdę skóry choć pamiętam w szpitalu ostatnio po wypadku jak leżałam też mnie bolało

• Anuszka272 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love22 napisałaś w punkt ja wiem że po mojej tragedii w drugiej ciąży ta jeśli przebiegnie pomyślnie będzie do samego porodu pełna napięcia ☹️ żadne prenatalne czy połówkowe nie dadzą mi spokoju ducha (no może na chwilę) i wczoraj nawet tak myślałam że chyba dopiero jak będę rodzic pozwolę mężowi złożyć łóżeczko bo ostatnim razem właśnie jak je przywiózł kurier na następny dzień wylądowałam w szpitalu i tak do tej pory leży w pudłach na strychu ☹️ no nic koniec tych smentow dziewczynki 😘 jeszcze trochę i zaczną się cudowne wiadomosci z wizyt prenatalnych ♥️ a co myślicie o przeniesieniu się na FB? Tam już bardziej oficjalnie bo poznamy swoje dane ale myślę że łatwiej będzie wstawiać zdjęcia z wizyt czy filmiki?

Sendi94, 910608, Grażynka, Justaaa lubią tę wiadomość

• mcdulka Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuszka272 wrote:
    Love22 napisałaś w punkt ja wiem że po mojej tragedii w drugiej ciąży ta jeśli przebiegnie pomyślnie będzie do samego porodu pełna napięcia ☹️ żadne prenatalne czy połówkowe nie dadzą mi spokoju ducha (no może na chwilę) i wczoraj nawet tak myślałam że chyba dopiero jak będę rodzic pozwolę mężowi złożyć łóżeczko bo ostatnim razem właśnie jak je przywiózł kurier na następny dzień wylądowałam w szpitalu i tak do tej pory leży w pudłach na strychu ☹️ no nic koniec tych smentow dziewczynki 😘 jeszcze trochę i zaczną się cudowne wiadomosci z wizyt prenatalnych ♥️ a co myślicie o przeniesieniu się na FB? Tam już bardziej oficjalnie bo poznamy swoje dane ale myślę że łatwiej będzie wstawiać zdjęcia z wizyt czy filmiki?
    Ja jestem za grupa na fb :)

Sendi94 lubi tę wiadomość

• Skinny Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oh tez mam wrazenie ze pierwsza ciaza to bardziej taka nieswiadomosc i chyba mniej stresu bylo.. Druga ciaza to juz troche wiemy co nas czeka i jest to napiecie od samego poczatku, ja juz jak zobaczylam dwie kreski to odrazu zaczelam przeglaxac i czytac internety.. A to nic dobrego 😞

Milej Soboty 🙂
    Takze jestem za grupa na fb

• Katsy Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grupa na fb- jestem za

Grażynka, Sendi94 lubią tę wiadomość

3.11 ⏸ beta 93,1 5.11 beta 291,1 🥳
    10.12 jest ❤, CRL 1,95 cm 😍
    13.01 prenatalne 8,16 cm, wyniki ok ❤ 80% chłopak
    10.03 połówkowe 339g synka ❤
    23.03 1069g chłopa 😲❤

8p3oskjo6ng3mruf.png
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prenatalnych chętnie dołączę do grupy na fb :)

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • Izolda7913 Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny,już jest uspokojona,miałam wizytę no i tak jak myślałam,zupełnie inaczej wyglądała prywatnie u mojego ginekologa niż ta w szpitalu na NFZ🙂
    Jak chodzi o wyniki badań to wszystko ok,tzn choroby typu toksoplazmoza mam za sobą,te wartości mnie trochę wystraszyly ale Pan doktor wszytsko wytlumaczyl🙂 Mam za niskie to żelazo,ale suplementację mam zacząć po 11 tygodniu.Pokazał mi też na USG wszystko,rączki,nóżki,główkę, kręgosłup,dał posłuchać serduszka,ale tak jak pisalyscie wcześniej powiedział,że tylko chwilę można,oczywiście się splakalam😂
    Poza tym że jest moim ginekologiem,jest też endokrynologiem no i tu niestety trochę gorzej bo się okazało że mój guz na tarczycy zmienił charakter i mu się nie podoba takze po porodzie chce zrobić biopsję. Znalazł też coś na piersi co musimy kontrolować ale nie wygląda niepokojąco. Także narazie nie będę się tym przejmować, najważniejsze,że u Maluszka w porządku,bardzo mnie dziś uspokoił. Z USG wychodzi 9t3d i termin na 6.07. Badania prenatalne mam umówione 22.12 więc już całkiem niedługo🙂 Wstawilabym Wam fotkę ale nie wiem jak🙈
    I też jestem za facem🙂

mcdulka, Lolita, Moniika, Duzaa, PatkaPP, Justaaa lubią tę wiadomość

• mcdulka Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izolda, ale super ❤️. Mamy prenatalne tego samego dnia i u mnie tez dzisiaj 9t3d

Izolda7913 lubi tę wiadomość

• Love22 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do fb to ja odpadam. Wolałabym pozostać tu, ewentualnie na jakimś prywatnym forum tylko dla nas. Będzie smutno jak przeniesiecie się i ten wątek upadnie :( Nie ma tu czegoś takiego jak prywatne grupy do których mają dostęp tylko zaproszone osoby?

202206271756.png
  • Coralinio Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita wrote:
    Co do zasady przez brzuch, ale są przypadki, że równie transwaginalnie (np. otyłość).
    Zaraz zaczną się prenatalne, to tylko podpowiem dziewczynom w 1 ciąży, choć przy zapisach powinnyście zostać poinformowane, że na to usg należy przyjść z pełnym pęcherzem :)

Oo dobrze wiedziec o tym pelnym pecherzu. Przy transferze tez trzeba miec minimum pol pelnego pecherza powiem Wam ze to okrutne uczucie :p chce Ci sie sikac a ktos Ci jeszcze na brzuch naciska 😂

• Sendi94 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem za grupa na fb❤
    Powiedźcie dziewczyny czy te badania toksoplazmowy itp robilyscie prywatnie? M9j gin do którego chodze prywatnie, ale również pracuje w szpitalu nie dal mi skierowania na nfz..... wiec chyba bede musiala isc prywatnie zrobic🤦‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2021, 15:38

Anuszka272 lubi tę wiadomość

• Wiolala Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izolda super, że z maluszkiem wszystko dobrze 🙂

Co do fb, może jestem dziwna ale nie mam 🙈

Love22 lubi tę wiadomość

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
‹‹ 69 70 71 72 73 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ