X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • CarmeLatte93 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2021, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita wrote:
    CarmeLatte dziękuję @
    Nie chcę podważać opinii Twojego lekarza, ale z tego co się orientuje, toxo bada sie po to aby wykryć ewentualną infekcję i zastosować leczenie aby zminimalizować ryzyko zakażenia płodu, co może mieć poważne konsekwencje. Mojej przyjaciółce wyszedł ostatnio wątpliwy wynik i od razu dostała antybiotyk, właśnie po to by zablokować transmisję toxo do łożyska.
    O dziękuję nie pomyślałabym nawet o tym. Na pewno wezmę to pod uwagę i wykonam te badania w takim razie. Cieszę się że jestem na tym forum. Gdyby nie Wy nie wiedziałabym wielu rzeczy.

Lolita lubi tę wiadomość

preg.png
    08.07.2022 Oskar jest z nami ❤️
    21.10.2021 10dpo pozytywny test 😍😍😍
    26.04.2021 ❤ przestalo bić 8t6d 👼💔
    02.04.2021 beta pozytywna a😍
    Od 05.2019 starania o rodzenstwo
    9.10.2018 Benio jest już z nami 👨‍👩‍👦😍
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita wrote:
    Monika, wpisz sobie w Google malowanie po numerach. Ja nie mam za grosz talentu plastycznego, i jak widać nawet takie beztalencie może namalowac obraz 😅
    Haha ok dziękuję. Mój talent też jest wątpliwy 🤭

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • mcdulka Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2021, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CarmeLatte93 wrote:
    Lolita piękny obraz teraz nie wiem czy zdecydować się na malowanie czy dzierganie 🤣
    Serdecznie dziękuję za jak zawsze niezawodne kciuki. Jest cudowne dzieciątko całe 33,2mm.
    faa5beee3bed.jpg
    Dziś dostałam też z zaskoczenia szczepionkę na grypę. Według lekarza naprawdę konieczna. I przyspieszył mi 3 dawkę na koronę będzie po 5 miesiącach a nie pół roku. Mowil ze najlepiej jak najszybciej po skończonym pierwszym trymestrze. Ufam mu. Będę więc Waszym testerem jak to jest pp tych wszystkich szczepieniach 🤣
    Przeciwciala na cytomegalie sa więc czuje się bezpieczna. Badanie toksoplazmoza odradził bo jak stwierdził nic mi to nie da będę tylko wiedziała czy muszę bardzo uważać na higienę a w ciąży i tak trzeba a to tylko niepotrzebny stres. Jak dla.mnie zabrzmiało logicznie.
    A i teraz wyczytałam że wyszły mi w moczy ketony. Lekarz nic o tym nie wspomniał. Wiecie może czy to groźne?
    Badanie na tokso robi się żeby w razie pozytywnego wyniku podawać antybiotyk żeby dziecko się nie zakaziło.
    Ja zdecydowałam się zrobić test pappa pobierać oprócz ryzyka wad płodu określa stan łożyska i ryzyko przedwczesnego porodu, nadciśnienia, itp. To są dość istotne parametry.

• Wiolala Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita pięknie to wygląda 🙂 ja mojemu dzidziusiowi namaluje aniołka stróża nad łóżeczko, już zamówiłam https://ipicasso.pl/malowanie-po-numerach/aniolek-pc4050271#tab-description

CarmeLatte ale śliczny bobas ☺️

Nie wiedziałam,że nie można słuchać serca. Kurczę a ja miałam na ostatniej wizycie :/

Lolita, Izolda7913 lubią tę wiadomość

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
  • Coralinio Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2021, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lekarka na ostatniej wizycie 8t sluchala doslownie 2sek zeby okresli czy dobrze bije. Ale dodala ze faktycznie trzeba szybciutko sprawdzic i tyle. Nie ma co meczyc malucha

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    Lolita pięknie to wygląda 🙂 ja mojemu dzidziusiowi namaluje aniołka stróża nad łóżeczko, już zamówiłam https://ipicasso.pl/malowanie-po-numerach/aniolek-pc4050271#tab-description

CarmeLatte ale śliczny bobas ☺️

Nie wiedziałam,że nie można słuchać serca. Kurczę a ja miałam na ostatniej wizycie :/

Wiolala, ja też słuchałam - nie martwię się, ufam mojej ginekolog, natomiast faktycznie pojawiły się jakieś nowe teorie, o których piszą dziewczyny (https://mamaginekolog.pl/usg-wczesnej-ciazy-jak-interpretowac/).

Dziś piekę sernik, a jutro pierniki :D mam nadzieję, że uchowają się do świąt, ale mamy dość zajęte weekendy, więc działamy już jutro.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2021, 18:00

Izolda7913, Wiolala lubią tę wiadomość

preg.png
    👧 07.2022
  • myszajda Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ginekolog również powiedział, że na razie nie będziemy słuchać serduszka.

Też maluję obrazy tylko bez numerów i chętnie bym się tym teraz zajęła, ale po pracy już nie mam siły na nic 😴 Może jak siły wrócą bo l4 raczej nieprędko.

💁‍♀️ 27
    💁‍♂️ 31
    04.11.21 ⏸️
    12 dpo- beta 78,9
    15 dpo- beta 282,1 🥰
    24.11- 6+1, bijące serduszko❤️
    13.11- crl 2,43 cm ❤️
    22.12- crl 3,95 cm ❤️
    03.01- prenatalne- synek 💙
    19.01- 110 gramów szczęścia 🥰
    15.02- 250 gramów 🥰
    01.03- połówkowe 🤞🍀

2nn3vfxm1vo7yhz1.png
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2021, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś krzywa bo muszę jak najszybciej i przeżyłam da się a jak wyjdą dobre wyniki to powtórka w połowie i każda z Was to też w połowie ciąży czeka warto sobie cytrynową glukoze kupić i uzbroić się w cierpliwość bo to 2h czekania. A i bardzo ważne a nie wszędzie informują czekać należy w miejscu bez chodzenia etc bo to zaburza wyniki

oar89jcggibdab41.png
  • Izolda7913 Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2021, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa dobrze,że piszesz,nie wiedziałam tego że wychodzić nie można,a tak się cieszyłam że sobie do domu wrócę bo szpital mam trzy minuty od domu a tu taki klops😁

• Anuszka272 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2021, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to nadrobiłam wszystkie posty 🙈 z 3 razy przy tym zasnęłam 😂 też czytałam że wykryto zły wpływ fal Dopplera w tak wczesnej ciazy ale mój lekarz tak jak u Coralino lekarz włączył dosłownie na 2sek żeby zmierzyć czy prawidłowo bije bo u mnie było trochę zagawostki z prawidłowością rozwoju ponieważ ostatni okres miałam 15.09 więc powinien to być 11-12tc a z usg jest 7 🤷 ale na razie wszystko jest prawidłowo... Duzza mogę zapytać jaką wadę genetyczna u Was występuje? Jeśli to zbyt osobiste to zrozumiem... Ale u mnie córka ma też wykrytą wadę genetyczna i u płci męskiej też jest letalna... W drugiej ciąży straciłam synka w 32tc i niestety nie wykryli przyczyny... Tzn jedyny powód jaki wykryto to zawał łożyska 😢 powiedz mi jeśli oczywiście chcesz jak wyglądało to u Twoich aniołków?
    A i dziś robiłam pierwszy zastrzyk z neoparin i ja nie wiem jak dam radę do końca ciąży 🙈 boli jak diabli.. lekarz zalecił mi jeszcze acard ale dopiero od 13tc ciąży a wiem że niektóre z Was już biorą i zastanawia mnie czemu mi dopiero kazał później brać 🤔 sorki za taki wywód 🙊

• izik Nowa

Wysłany: 3 grudnia 2021, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    U mnie dziwna sytuacja, podczytuje Was codziennie, czasem cos napiszę, nagle mnie wylogowało, zalogowałam się jak zawsze tym samym emailem i hasłem i okazuje sie, że na starego emaila i hasło ten portal założył mi nowe konto, dostałam także miesiac abonamentu za darmo, szkoda bo chciałam mieć moje stare konto i do niego dostep, ale w kółko loguje się na to puste;-( tam miałam mnostwo wspomnień z poprzedniej ciaży;-/ słabe;-(
    Słyszeliście o podobnej sytuacji?

• Coralinio Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny usg prenatalne robi sie przez brzuch czy dowcipnie? :)

• mcdulka Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny w weekend!
    I ja od razu z pytanie- czy Wy tez tak boicie się i martwicie przed badaniami prenatalanymi? Naczytałam się o wadach genetycznych, wadach budowy, bezmogowiu i szaleje z nerwów 😪

• Duzaa Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuszka272 wrote:
    No to nadrobiłam wszystkie posty 🙈 z 3 razy przy tym zasnęłam 😂 też czytałam że wykryto zły wpływ fal Dopplera w tak wczesnej ciazy ale mój lekarz tak jak u Coralino lekarz włączył dosłownie na 2sek żeby zmierzyć czy prawidłowo bije bo u mnie było trochę zagawostki z prawidłowością rozwoju ponieważ ostatni okres miałam 15.09 więc powinien to być 11-12tc a z usg jest 7 🤷 ale na razie wszystko jest prawidłowo... Duzza mogę zapytać jaką wadę genetyczna u Was występuje? Jeśli to zbyt osobiste to zrozumiem... Ale u mnie córka ma też wykrytą wadę genetyczna i u płci męskiej też jest letalna... W drugiej ciąży straciłam synka w 32tc i niestety nie wykryli przyczyny... Tzn jedyny powód jaki wykryto to zawał łożyska 😢 powiedz mi jeśli oczywiście chcesz jak wyglądało to u Twoich aniołków?
    A i dziś robiłam pierwszy zastrzyk z neoparin i ja nie wiem jak dam radę do końca ciąży 🙈 boli jak diabli.. lekarz zalecił mi jeszcze acard ale dopiero od 13tc ciąży a wiem że niektóre z Was już biorą i zastanawia mnie czemu mi dopiero kazał później brać 🤔 sorki za taki wywód 🙊
    Hej właśnie skończyłam pisać długaska wiadomość ale... Ja usunęłam. Nie chciałabym tu nikogo wystraszyć zwłaszcza na tym etapie ciąży zwłaszcza że mój przypadek jest niezmiernie rzadki.
    Mogę Ci napisać w wiadomości prywatnej wszystko (chyba tak się da nie?)

Edit w sumie to widzę że już to kiedyś opisywałam tu: https://bellybestfriend.pl/posty-uzytkowniczki,229911,14198.html
    Wada powtórzyła się u 3 synka co ciekawe 2 synek jest w 100% zdrowy więc jesteśmy trochę zagadka dla genetyków :)

A co tam działo się u Ciebie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2021, 08:33

oar89jcggibdab41.png
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coralinio wrote:
    Dziewczyny usg prenatalne robi sie przez brzuch czy dowcipnie? :)
    Zwykle miałam przez brzuch ale zdarzało się ze lekarz chciał się lepiej przyjrzeć i robił dowcipnie bo ładniej widać :)

Mcdulka nie ma co się nastawiać będzie co ma być ale takie wady są na prawdę rzadkie :)

mcdulka lubi tę wiadomość

oar89jcggibdab41.png
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa mi nie przeszkadza, zdaję sobie sprawę że różnie to może być. Nie wiem jakie zdanie mają dziewczyny ale może faktycznie nie chcą być straszone ; )

Izik no mnie z ovufriend wyrzuciło i zmieniło na belly ale z ovuf korzystam z aplikacji a z belly przez chrome.

age.png
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mcdulka wrote:
    Hej dziewczyny w weekend!
    I ja od razu z pytanie- czy Wy tez tak boicie się i martwicie przed badaniami prenatalanymi? Naczytałam się o wadach genetycznych, wadach budowy, bezmogowiu i szaleje z nerwów 😪

Nie martw się na zapas 🙂 ja wierzę w swoje dziecko bo ono na prawdę musi być silne skoro od samego początku miało ciężko (nacięte jajowody) a dało radę się dobrze zagnieździć ♥️
    Ty też uwierz w swojego malucha 🙂

mcdulka, Lolita lubią tę wiadomość

age.png
  • Anuszka272 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duzaa masz rację nie ma co stresować niepotrzebnie dziewczyn... Masz tu mojego meila [email protected] opowiem Ci moją dziwną historie z synkiem... mcdulka proszę Cię nie czytaj internetow 🙈 to najgorsze co może być 😉 i pamiętaj złe myśli przyciągają złe zdarzenia jestem tego żywym przykładem 😱 15 października jechałam córkę zawieźć do przedszkola i pomyślałam sobie "ciekawe czy poduszki powietrzne w moim starym aucie jeszcze działają i czy przy wypadku się otworzą" i 4h później się przekonałam że działają a nawet je poczułam jak kobieta wjechała we mnie na czołówkę 😭 także mówię do wszystkich mamusiek myślcie tylko pozytywnie 😘

• Izolda7913 Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2021, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny

Ja dziś wstałam z paskudnym humorem,od rana co chwile ryczę,nie umiem tego ogarnąć. Jeszcze odebrałam dziś wyniki badań które robiłam na te wszytsko toxo,różyczki,itp i strasznie się zestresowałam tymi dziwnymi wartościami,oczywiście mało z tego rozumiem ale już zdążyłam sobie nawkręcać,że jestem chora na wszytsko 🤦🏻‍♀️ żelazo mam też mocno zaniżone więc to pewnie stąd moje drzemki calopopoludniowe😂 czekam do lekarza,oglądam te wyniki i aż się cała trzęsę z nerwów. Trzymajcie kciuki

• Wiolala Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izolda a to nie są przypadkiem badania na przeciwciała ? ;) Ja dopiero będę to wszystko robić po niedzieli.

Anuszka o kurde 😳 to w takim razie starajmy się przyciągać dobre myśli

age.png
‹‹ 68 69 70 71 72 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ