Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPCOWE MAMY 2020
Odpowiedz

LIPCOWE MAMY 2020

Oceń ten wątek:
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to w ogóle kiedyś usłyszałam od gina, że w zasadzie nie jest potwierdzone, że Duphaston pomaga w utrzymaniu ciąży, bo tyle samo kobiet biorących Duphaston traci ciążę ile tych nie biorących. Heh, co lekarz to teoria ;)

Ellevv, gratuluję pozytywnych wieści :) Ja jutro mam prenatalne i bardzo się stresuję...
    Zajsonek, kciuki za wizytę!

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    Dziewczyny, jestem przerażona. Odebrałam wyniki badań krwi pierwszego trymestru. Mam cytomegalie... :(
    A kiedy masz wizytę u gina, żeby z nim o tym porozmawiać i dowiedzieć się, co dalej?

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • mila_88 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2020, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    Dziewczyny, jestem przerażona. Odebrałam wyniki badań krwi pierwszego trymestru. Mam cytomegalie... :(

Ola, a jesteś pewna, że w stresie dobrze odczytałaś wynik?

2019.11.14 dwa bijące serduszka
    2019.12.27 dziewczynki;)
    2020.06.18 po drugiej stronie lustra;-)

ponad 4 lata starań; 2019.02. poronienie 9tc
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem pewna. Wizyta w poniedziałek - rano prenatalne, popołudniu wizyta. Mam reaktywny w klasie igm i igg... jedyne co mnie ratuje trochę to, ze miałam we wcześniejszej ciąży reaktywne igg, wiec jeśli już to infekcja jest wtórna, czyli mniej groźna. Teraz to mam stres dopiero przed tymi prenatalnymi...

de8666600998.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2020, 17:56

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Zajsonek Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I po wizycie, wszystko okej pokazać się nie chciało więc dalej nie wiemy 🙈
    Następna wizyta 4.02 🥰

Nati12, Minisia82, Alphelia, Madzik84, Monia/89, lara88, ola_g89, Lyanna, ellevv, Nadzieja, Monalisar, rc, AnnaB. lubią tę wiadomość

dqprj44jt7qos0i5.png
    dqprj44j14rw1kad.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna wrote:
    Nie rozumiem czemu się tak oburzasz. Czy ja gdzieś napisałam, że sprawa jest niepoważna i można to schować między bajki? Napisałam tylko, że nie ma wyników badań, dotyczących tego powiązania. Nie doszukuj się czegoś, o czym nie pisałam.

Lyanna wytłumaczyłam Ci dlaczego mowa o obniżonym napięciu a nie wzmożonym, bo pisałaś, że niekoniecznie o to chodzi. Nie wiem gdzie wyraziłam oburzenie względem Ciebie, więc może nie doszukuj sie czegoś czego nie ma ;) Mój post nie był targany emocjami. Starałam się konstruktywnie przedstawić sprawę skutków ubocznych przy długotrwałym zażywaniu nospy, a nie kilku tabletkach przez całą ciążę. Dla mnie jest to ważne, bo nie mówię o wymyślonych osobach z internetu, tylko konkretnych, które znam i które żałowały, że nie zostały poinformowane o tym przez swojego lekarza. Również osobiście chciałabym być poinformowana o takich rzeczach.

wichrowe_wzgórza, Beti82 lubią tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zajsonek wrote:
    I po wizycie, wszystko okej pokazać się nie chciało więc dalej nie wiemy 🙈
    Następna wizyta 4.02 🥰

A macie jakieś podejrzenia co do płci? :)

Zajsonek lubi tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Madzik84 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    Madzik84 pewnie lepsza rehabilitacja niż przedwczesny poród, pytanie tylko jak duże są szanse na to drugie. Nie rozumiem tylko czemu mówisz, że w dzisiejszych czasach rehabilitacja czeka większość dzieci?

Jeśli lekarz zapisuje nospę lub inne leki rozkurczowe, to bierze pod uwagę, że ryzyko przedwczesnego porodu czy poronienia przekracza ryzyko związane z ewentualnymi skutkami zażywania tychże leków. Poza tym na chłopski rozum skutki przedwczesnego porodu czy poronienia są znacznie gorsze od obniżonego napięcia mięśniowego, które może się ujawnić, ale nie musi.

Wynika to z moich obserwacji dzieci z otoczenia - rodzina, przyjaciele, znajomi. Nie jest to próba reprezentatywna, ale 3/4 tych dzieci wykazywało obniżone lub wzmożone napięcie mięśniowe czy asymetria ulozeniowa, która nie mijała samoistnie i wymagało krótszej lub dłuższej rehabilitacji, aby uniknąć późniejszych wad rozwojowych.

[*] 18.10.2014 (8tc), 18.08.2015 (7tc)
  • ellevv Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje Zajsonek i szkoda że nie dowiedziałaś się co kryje Ci się w brzuchu 😅

Dziękuję dziewczyny. Na pewno czuję się teraz spokojna i troche ulżyło że mam chwilową przerwę od badań i oddawania krwi i tych najgorszych dojazdów.

Ola a co to jest ta cała cytomegalia ? Może ktoś mnie tak uświadomić na chłopski rozum ?

Zajsonek lubi tę wiadomość

PCOS cykle między 31 a 65 dni, hiperinsulinizm?, nadwaga, depresja, pod kontrolą onkologa

🔹️ cel na 2025 - schudnąć 7.5kg 💪🏻

🔹️badanie nasienia (ruchliwość): A - 49 %, B - 11 %, C - 8 %, D- 32 %, A+B - 60 %, A+B+C - 68 %

🔹️wizyta w klinice - przyjęci ✅️
    🔹️krew, badanie przesiewowe, USG pod koniec marca
    🔹️zalecenie dla M.: rzucenie papierosów, minimalnie 3 miesiące, po 3 miesiącach plan działań

🔹️ starania od 02.2024
    🔸️ 3 lata na AH

🔸️ 07.2020 👨‍👩‍👦💙
    🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤️
    🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
    🔸️ 13.11.2019 - beta HCG 228
    🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️

🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem z czerwcowego wątku :)

Jakby któraś potrzebowała to mam 30 tab. Luteina 100 + aplikator (nowy)

Proszę o wiadomość prywatną :)

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • Zajsonek Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    A macie jakieś podejrzenia co do płci? :)
    Na USG raz chłopak raz dziewczynka takze nie mamy zielonego pojęcia 😂
    Mam nadzieję, że na następnej wizycie juz cos pokaze 😂

dqprj44jt7qos0i5.png
    dqprj44j14rw1kad.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zajsonek wrote:
    Na USG raz chłopak raz dziewczynka takze nie mamy zielonego pojęcia 😂
    Mam nadzieję, że na następnej wizycie juz cos pokaze 😂

O kurczę 😅 to muszą być emocje w takim razie. Miałam koleżankę co dopiero w 28tc dowiedziała się o płci, bo przez cały czas się ukrywało dziecko.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • Minisia82 Przyjaciółka

Wysłany: 7 stycznia 2020, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia wrote:
    O kurczę 😅 to muszą być emocje w takim razie. Miałam koleżankę co dopiero w 28tc dowiedziała się o płci, bo przez cały czas się ukrywało dziecko.
    A była to może dziewczynka 😊?
    Bo ponoć dziewczynki nie są zbyt chętne do pokazywania się. U mnie to się sprawdziło w 2 poprzednich z córką delikatnie że to dziewczynka w 16 tyg, potem długo się ukrywała dopiero ok 35 tygodnia lekarz potwierdził, syn się ujawnił na prentalnych w 13 tygodniu 😁

hchy3e3k23m16piz.png
    f2wl3e5e4ch4t9s5.png
    7.11.19 Beta 1612
    19.11.19 jest ❤️
    24.02.20 mamy chłopca👩‍👦
    3.07.20 syn Ignaś
    3830g 57cm
    2003 córcia 2006 syn
    37 lat
    Ch. Leśniowskiego Crohna
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minisia82 wrote:
    A była to może dziewczynka 😊?
    Bo ponoć dziewczynki nie są zbyt chętne do pokazywania się. U mnie to się sprawdziło w 2 poprzednich z córką delikatnie że to dziewczynka w 16 tyg, potem długo się ukrywała dopiero ok 35 tygodnia lekarz potwierdził, syn się ujawnił na prentalnych w 13 tygodniu 😁

Tak, była to właśnie dziewczynka :D

Minisia82 lubi tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podczytuje Was czasami z sentymentu bo w lipcu u.r. urodziłam synka. Pozwolę sobie wtrącić, że większość mojej ciąży była na nospie i nie było to kilka czy kilkanaście tabletek przez całą ciążę, tylko raczej kilkadziesiąt albo i kilkaset. W pierwszym trymestrze miałam skurcze jak na okres a w trzecim straszne twardnienia brzucha ,lekarz kazał brać nospe i magnez. Synek urodził się całkowicie zdrowy, nie ma ani obniżonego ani wzmożonego napięcia,rozwija się super, także nie bójcie się nospy 😉

Madzik84, Kosanka, Nadzieja lubią tę wiadomość

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    Dziewczyny podczytuje Was czasami z sentymentu bo w lipcu u.r. urodziłam synka. Pozwolę sobie wtrącić, że większość mojej ciąży była na nospie i nie było to kilka czy kilkanaście tabletek przez całą ciążę, tylko raczej kilkadziesiąt albo i kilkaset. W pierwszym trymestrze miałam skurcze jak na okres a w trzecim straszne twardnienia brzucha ,lekarz kazał brać nospe i magnez. Synek urodził się całkowicie zdrowy, nie ma ani obniżonego ani wzmożonego napięcia,rozwija się super, także nie bójcie się nospy 😉

To jest argumentacja na poziomie:
    „Jolka piła w ciąży, nie jeden raz widziałam jak piła piwko na grillu, a zobacz jaki Antoś to zdrowy chłopczyk.”
    Więc nie bójmy się alkoholu w ciąży.

Beti82, wichrowe_wzgórza, AnnaB. lubią tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli porównujesz branie nospy do picia alkoholu w ciąży to chyba coś nie tak z Twoim rozumowaniem. Przecież nikt jej nie bierze profilaktycznie jak kwas foliowy,tylko wtedy kiedy jest to konieczne. Nospa jest jednym z najbezpieczniejszych leków w ciąży, nawet jeśli spowoduje obniżone napięcie mięśniowe u jednego dziecka na sto to i tak lepsze niż poród przedwczesny albo poronienie na wczesnym etapie.

Madzik84 lubi tę wiadomość

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • Zajsonek Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzy nam się dziewczynka bo w domu biega łobuz Kuba 😂
    Mam nadzieję, że na następnej wizycie juz cos pokaze 😂🙈

Alphelia, ellevv, Madzik84 lubią tę wiadomość

dqprj44jt7qos0i5.png
    dqprj44j14rw1kad.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikka86 już wyraźniej nie da się napisać, że porównuję poziom argumentacji a nie stawiam równość między alkoholem i nospa.
    Jak już jestem przy alkoholu to z ciekawostek byli i niestety są też tacy lekarze, którzy przepisują kobiecie w ciąży kieliszek wina na skurcze.
    Co do profilaktycznego zażywania nospy to przyjaciółka miała ryzyko porodu przedwczesnego i lekarz przepisał jej zażywanie codziennie nospy i luteiny. Drugi lekarz, z którym się potem skonsultowała powiedział jej, że po nospie dzieci rodzą się z obniżonym napięciem mięśniowym i że powinna brać nospę, kiedy ma skurcze, a nie codziennie zapobiegawczo jak przepisał jej pierwszy lekarz. W konsekwencji przenosiła ciążę i około roczku dziecka wykryto obniżone napięcie mięśniowe. Druga przyjaciółka też miała zagrożenie przedwczesnym porodem i dostawała silne leki rozkurczowe i wykryto obniżone napięcie mięśniowe ok. 3 miesiąca. Nikt tutaj nie wywyższa obniżonego napięcia mięśniowego ponad przedwczesny poród. Jednak pisanie z taką lekkością i pewnością, że nie trzeba bać się nospy, bo wszystko jest ok, jest bardzo nie w porządku. I to, że jeszcze nie ma badań naukowych w tej kwestii nie jest argumentem za tym, że nospa nie powoduje obniżonego napięcia. To działa w dwie strony - nie udowodniono, że nie powoduje obniżonego napięcia jak również nie udowodniono, że powoduje.

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2020, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt i kciuki za wizytujące.
    Ja dzisiaj miałam fatalny dzień, strasznie boli mnie głowa ostatnio. Córka była na tyle łaskawa, że pospała że mną 4 godz, bo dosłownie przysypiałam. Czy kogoś też tak boli głowa?

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
‹‹ 104 105 106 107 108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ