X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPCOWE MAMY 2020
Odpowiedz

LIPCOWE MAMY 2020

Oceń ten wątek:
  • Niepodległa Koleżanka

Wysłany: 18 marca 2020, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaguś wrote:
    W badaniu moczu a dokładniej w tej części weryfikacja osadu moczu wyszły mi liczne nabłonki płaskie i leukocyty 2-5wpw.Wyczytalam że to może oznaczać zakażenie dróg moczowych, które jest niebezpieczne.Może któraś z Was miała taki wynik i coś wie więcej?

Miałam podobne wyniki badań do tego kryształy szczawianu wapnia i pęcherz mnie bolał (do teraz pobolewa jak np pije za mało wody). Lekarz powiedział, że wyniki są ok bo najważniejsze, żeby nie było białka w moczu. Stwierdził, że te bakterie to może być źle pobrany materiał. Mówił, żeby brać urosept. Ja często miałam problemy z pęcherzem przed ciążą i sprawdziłam, że pomaga żurawina, picie wody, również z cytryną i probiotyki (np urolact albo naturalne czyli kiszonki albo jogurty/kefiry).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2020, 07:34

Gaguś lubi tę wiadomość

Karolinka [*]
  • Gaguś Autorytet

Wysłany: 18 marca 2020, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marika92 wrote:
    Gaguś, ja dziś odebrałam swoje wyniki i podobnie jak u Ciebie wyszły mi leukocyty, nabłonki okrągłe i bakterie... Niestety wizytę mam dopiero w poniedziałek (o ile nie odwoła). Ale mam zamiar jutro powtórzyć jeszcze raz ten mocz,bo ostatnio jak oddawałam próbkę, to w labie kazali mi przelewać do jakiegoś specjalnego pojemnika ze względu na koronawirusa i tak sobie tłumaczę, że może przez to przelewanie tak wyszło.
    Ja też mam wizytę w poniedziałek i mam nadzieję że nie odwołają. To się dowiemy 😊

1IVF Invicta Warszawa Październik2019 -
    HBA 13%, FragDNA powyżej 30%
    1 zarodek M.2. (beta 0,1)
    2IVF Invicta Warszawa
    Styczeń 2019-
    1zarodek BL3.2.3 (beta0,1)
    3 próba Novum - start Luty 2019 (histeroskopia, mąż leczenie Wolski) HBA 61%, fragDNA 10%
    Transfer 11.10.
    Zarodek 2 dniowy
    11dpt beta 58, prog 16
    13dpt 108, 14dpt 167 prog 70, 17dpt 543 prog 37, 20dpt 1371 prog 57 25dpt 6853 prog 35 jest pęcherzyk ciążowy i pęcherzyk żółtkowy
    34 dpt jest 💓
    27.12 usg prenatalne - prawdopodobnie chłopak 😊
    Mamy 2 mrozaki 2dniowe
    11.10.2022r. Kriotransfer

Czekamy na nasze szczęście! ❤️
    2765110c1c.png
  • Marika92 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2020, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:

Marika, tak - przy przelewaniu nawet ze sterylnego do sterylnego to się zaczynają cuda na kiju dziać ;] Zawsze coś wyjdzie.

Przed sikaniem jest dobrze porządnie się umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i założyć tampon, albo chociaż gazik. U mnie to faktycznie zdecydowanie zmieniło wynik :P
    No właśnie przelewając od razu pomyślałam sobie, że na pewno coś wyjdzie nie tak. No ale jak kazały, to mówię nie będę mądrzejsza od pielęgniarek. I tym sposobem zamiast jutro siedzieć w domu, to muszę się znowu rano zrywać do laba, tylko tym razem do innego bo ten wcześniejszy zamknęli..

mhsvi09k9f9yh4tj.png

14.07.2020 Michaś ❤️

08.01.2019 [*] 9tc 💔
    08.2019 ciąża biochemiczna
    ~ Trombofilia wrodzona
    ~ MTHFR 677 CT homo
  • Marika92 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2020, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaguś wrote:
    Ja też mam wizytę w poniedziałek i mam nadzieję że nie odwołają. To się dowiemy 😊
    Ja jutro będę dzwonić i pytać czy ta wizyta jest aktualna. Mam połówkowe akurat, a to już ostatni gwizdek żeby je zrobić 😏

mhsvi09k9f9yh4tj.png

14.07.2020 Michaś ❤️

08.01.2019 [*] 9tc 💔
    ~ Trombofilia wrodzona
    ~ MTHFR 677 CT homo
  • Marika92 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2020, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilcia88 wrote:
    Super :) Chłopak czy dziewczynka ??
    Mamy male mieszkanie wiec narazie nie mam gdzie to składać :) mam prosbe podeslslabys co bedxiesz kupować? Mam liste ale chciałam zobaczyc czy może czegoś mi brakuje ...
    U nas będzie chłopak 😀 nie mam listy zrobionej 😉 Wiem tylko że będę kupować białe łóżeczko i białą komodę - to mi się chyba nie zmieni 😂 z wózkiem mam problem, bo nic mi się nie podoba. No ale jest jeszcze troszkę czasu, nie ma co panikować ☺️

mhsvi09k9f9yh4tj.png

14.07.2020 Michaś ❤️

08.01.2019 [*] 9tc 💔
    ~ Trombofilia wrodzona
    ~ MTHFR 677 CT homo
  • Emilcia88 Koleżanka

Wysłany: 18 marca 2020, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marika92 wrote:
    U nas będzie chłopak 😀 nie mam listy zrobionej 😉 Wiem tylko że będę kupować białe łóżeczko i białą komodę - to mi się chyba nie zmieni 😂 z wózkiem mam problem, bo nic mi się nie podoba. No ale jest jeszcze troszkę czasu, nie ma co panikować ☺️
    Nie nie panikue tylko nudzi mi sie w domu :) posprzątałem już wszystkie zakamarki 5 dzien z rzędu, jestem kosmetyczka więc ćwiczę też codziennie reke :)
    Lista to taka odskocznia zeby sobie powoli przygotowywać
    Pozdrawiam

• Marika92 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2020, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilcia88 wrote:
    Nie nie panikue tylko nudzi mi sie w domu :) posprzątałem już wszystkie zakamarki 5 dzien z rzędu, jestem kosmetyczka więc ćwiczę też codziennie reke :)
    Lista to taka odskocznia zeby sobie powoli przygotowywać
    Pozdrawiam
    Wiem, wiem lepiej mieć niż nie mieć. Ja to się pewnie obudzę na porodówce bez połowy rzeczy. A obawiam się jakiegoś przedwczesnego porodu,bo moja mama rodziła dwa razy i zawsze miesiąc, półtora przed terminem 😬 obym tego po niej nie odziedziczyła 🙀

mhsvi09k9f9yh4tj.png

14.07.2020 Michaś ❤️

08.01.2019 [*] 9tc 💔
    ~ Trombofilia wrodzona
    ~ MTHFR 677 CT homo
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 18 marca 2020, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dzisiaj wizytę. Ogólnie jestem pod wrażeniem, jeszcze tak dokładniej nie miałam bo aż 50 minut. Chyba zostanę przy tym ginekologu. Widać, że nie zostawi pacjentki dostałam nr tel, nie jak mój poprzedni.
    Z małym wszystko dobrze, waży 941 g 🙈 niby ok.
    Jutro mam wykonać krzywa cukrowa u nich w klinice mają mało ludzi. Za miesiąc kolejna wizyta a później chce mnie widzieć co 3 tyg raz, że ze względu na nadciśnienie (w ciąży akurat ok) ale też to, że ciąża jest starsza i chce kontrolować a poza tym mówi ze względu na obecną sytuację lepiej częściej sprawdzać. Więc całkiem wprowadza to mętlik, że inni każą czekać miesiąc czy dwa.
    Pytałam się czy myśli, czy do czasu porodu przywrócą porody rodzinne to mi powiedział wprost, że wątpi...

Monia/89, Lyanna lubią tę wiadomość

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Emilcia88 Koleżanka

Wysłany: 18 marca 2020, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marika92 wrote:
    Wiem, wiem lepiej mieć niż nie mieć. Ja to się pewnie obudzę na porodówce bez połowy rzeczy. A obawiam się jakiegoś przedwczesnego porodu,bo moja mama rodziła dwa razy i zawsze miesiąc, półtora przed terminem 😬 obym tego po niej nie odziedziczyła 🙀
    Eee spokojnie ja tez byłam przed terminem jak moja mama mnie rodzila siostra to samo, z kolei ona w tamtym toku synka rodzila tez przed terminem, wiec u mnie będzie to salo o ile nie bedzie cesarski A mysle ze będzie:).
    Przyjaciolka dzisiaj oczywiście ze śmiechem zaryowala czy ja wiem ze wgl jestem.w ciazy skoro nic nie mam hahahah. Jak zrobię listę mogę podrzucić:)

• Monia/89 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2020, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    Miałam dzisiaj wizytę. Ogólnie jestem pod wrażeniem, jeszcze tak dokładniej nie miałam bo aż 50 minut. Chyba zostanę przy tym ginekologu. Widać, że nie zostawi pacjentki dostałam nr tel, nie jak mój poprzedni.
    Z małym wszystko dobrze, waży 941 g 🙈 niby ok.
    Jutro mam wykonać krzywa cukrowa u nich w klinice mają mało ludzi. Za miesiąc kolejna wizyta a później chce mnie widzieć co 3 tyg raz, że ze względu na nadciśnienie (w ciąży akurat ok) ale też to, że ciąża jest starsza i chce kontrolować a poza tym mówi ze względu na obecną sytuację lepiej częściej sprawdzać. Więc całkiem wprowadza to mętlik, że inni każą czekać miesiąc czy dwa.
    Pytałam się czy myśli, czy do czasu porodu przywrócą porody rodzinne to mi powiedział wprost, że wątpi...

ALunia dobrze ze nie tylko ja mam taką kluske w sobie 🤣 miałam dziś echo serca płodu i nasza dzidzia waży 870. Wszystko w badaniu wyszło w porządku. Super że trafiłaś na takiego lekarza z którego jesteś zadowolona, bo to dla nas ważne żeby czuć się bezpiecznie zwłaszcza w obecnej sytuacji😊

Lyanna lubi tę wiadomość

03.2019 punkcja
    05.2019 1 transfer 4AA cb
    09.2019 histeroskopowa biopsja endometrium (wysokie NK) + scratching
    10.2019 2 transfer 4AA intralipid+encorton
    8 dpt 90,58
    10 dpt 234,50
    12 dpt 582,70
    25 dpt crl 2,7 mm mamy ❤️
    Czekamy na córeczkę 🙆
    06.2020 mamy 51 cm cudu❤️
    10.2022 transfer 4.1.1
    8 dpt 71,46
    10 dpt 228,20
    14 dpt 1051
    24 dpt mamy ❤️
    06.2023 mamy 54 cm drugiego cudu❤️
  • ellevv Autorytet

Wysłany: 18 marca 2020, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh a ja powoli mam chyba dość swoich lekarzy. Wczoraj miałam mieć "telefoniczną" wizyte i cisza więc sama zadzwoniłam dzisiaj i mieli dziś zadzwonić więc. No i zgadnijcie.. nikt nie zadzwonił a ja chciałabym się dowiedzieć wyników krzywej cukrowej tym bardziej że robiłam w innym labolatorium i u nich jest inna norma. Czyli albo mam o 0.7 za wysokie albo mieszcze się + hemoglobine mam niską.. czuję się trochę zła 😤

PCOS cykle między 31 a 37 dni, hiperinsulinizm?, nadwaga, depresja, pod kontrolą onkologa

🔹️ cel na 2025 - schudnąć 7.5kg 💪🏻

🔹️badanie nasienia (ruchliwość): A - 49 %, B - 11 %, C - 8 %, D- 32 %, A+B - 60 %, A+B+C - 68 %

🔹️wizyta w klinice - połowa lutego
    🔹️wizyta u drugiego ginekologa od problemów z płodnością pod koniec stycznia (druga opinia)
    🔹️wizyta koniec października u ginekologa od problemów z płodnością - nie wypał ❌️

🔹️ starania od 02.2024
    🔸️ 3 lata na AH

🔸️ 07.2020 👨‍👩‍👦💙
    🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤️
    🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
    🔸️ 13.11.2019 - beta HCG 228
    🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️

🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 18 marca 2020, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej z tą wyprawką jest tak że nie ma takiej co by u wszystkich sie sprawdziła. Bo jedna będzie używała druga uzna za zbędne:)
    Mogę sie podzielić moim doświadczeniem:
    Łóżeczko z materacem
    Wózek
    Fotelik
    Przewijak na lozeczko lub komode
    Laktator
    Ubranka
    Pampersy chusteczki
    Butelka
    Smoczek
    Pieluszki tetrowe czy muslinowe czy jakoe kto lubi
    Rożek
    Może sie latem przydać pieluszka większa bambusowa do owijania
    Jakis krem czy oliwka
    Octanispet
    Kolderka z poszwami
    Lampka nocna
    Fotel do karmienia lub sofa
    Warto w domu miec cos przeciwbólowego dlamaluszka i czopki glicerynowe
    Termometr dla maluszka
    Niania elektroniczna
    Wanienka
    Osłonki na piersi
    Bepanthen
    Plyn do prania i plukania dla niemowląt
    Cążki i nożyczki
    Miękka szczoteczka do czesania
    Frida lub katarek
    Płyn do kąpieli
    Krem z filtrem uv
    Koszule rozpinane i szlafro
    Majtki wygodniejesze lub typowe poporodowe
    Wkładki laktacyjne
    Podklady poporodowe i takie na łóżko
    Butelka mała do karmienia

Napewno dużo pominełam lub po prostu część uznasz za zbędne :-)

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 18 marca 2020, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia/89 wrote:
    ALunia dobrze ze nie tylko ja mam taką kluske w sobie 🤣 miałam dziś echo serca płodu i nasza dzidzia waży 870. Wszystko w badaniu wyszło w porządku. Super że trafiłaś na takiego lekarza z którego jesteś zadowolona, bo to dla nas ważne żeby czuć się bezpiecznie zwłaszcza w obecnej sytuacji😊

Aż sprawdzałam do tyłu czy któraś ma podobnie więc uf hehe. Ale pytałam czy nie za duży to mówił, że nie. Tak troszeczkę za połowa jest :P

Najważniejsze, że wszystko dobrze. No i że to badanie się odbyło bo ważne jest także gratuluję ♥️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2020, 18:43

Monia/89 lubi tę wiadomość

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    10 cs- udało się
  • Kosanka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2020, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moje jutrzejsze połówkowe odwołali. Miałam mieć w 22+5, więc już późnawo. Wizytę u ginekologa mam 2.04. Dr napisał, że wtedy zrobi. Będzie już 24+5. Trudno się mówi. Taki czas. Może lepiej, że do tego szpitala nie pójdę. ;)

41 lat
    - 2 x IUI :(
    - 1 procedura - 1 zarodek: 3 doba, 8AA :(
    - Badania immunologiczne - totalnie rozchwiane cytokiny - encorton
    - Mutacje MTHFR a1298c, PAI 1 - włączone heparyna i acard
    - 2 procedura - 2 zarodki: dwudniowe 4AB :(
    - Szczepienia limfocytami męża w Łodzi
    - 3 procedura - 1 zarodek, blastuś 5AB
    7 dpt 57 😍
    9 dpt 157,7
    12 dpt - 485,9
    15 dpt - 1764
    19 dpt - 7256 😁
    25 dpt - 💖 😍

1usa20mmkjfnof95.png
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia, dziękuję za polecenie firmy Anita. Już znalazłam tam coś dla siebie :) Z Medeli miałam biustonosz i go wyrzuciłam, bo gdybym sobie założyła na piersi pieluchę tetrową to efekt byłby podobny. W sumie to nadawały się jedynie na noc, żeby było do czego włożyć wkładki laktacyjne. Ale nie wiem czy ten model, bo link nie chce mi się otworzyć.

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam dzisiaj krzywa cukrowa. Mam nadzieję, że nie mam cukrzycy 🙏 bo już całkiem smutne życie...

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    10 cs- udało się
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh a ja nie wiem co z krzywą :/ Mój plan upadł, ponieważ niestety klinika ograniczyła pobrania krwi do pacjentek ze skierowaniami od lekarzy z kliniki. W sumie zasadne, nie ma co się czepiać. Ale nie bardzo widzi mi się siedzenie 2h w alabie. Mogę skoczyć na szybko zrobić morfo i mocz. Z drugiej strony - ludzie dość dobrze się ogarniają, nie łażą bez sensu, więc mogę zakładać, że będę w labie jedną z nielicznych i nie będę spędzała czasu w tłumie.

Wczoraj myślałam, że urodzę ;] Nie wiem, wzdęcie, młoda rosła czy co, ale miałam bebzol jak w 17 miesiącu, wszystko mi siedziało "na dole" jakby, mega dyskomfort. Nospa chyba nie pomogła, pomógł sen ;) Wstałam dziś i znów brzucha prawie nie ma, jest ok. Uffff. Za to zwymiotowałam całe śniadanie :( Szlag, 25 tydzień, w poprzedniej ciąży ani razu nie haftnęłam. Ale to przez letrox na tarczycę. Nie mogę brać o innej porze, bo niestety nie bywam po posiłku aż 3 godziny :P Nie wytrzymam tyle bez jedzenia :P

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż 3 godz? Ja biorę letrox i pół godz po mogę już jeść...

U mnie też wszędzie zawiesili te badania tylko pilne przypadki znowu przyjmują. No ale tam się udało bo przyjmuje tylko ciężarne. Choć tak mi wprost pielęgniarka powiedziała, że niewiadomo jak długo będą mieli otwarte bo jest coraz gorzej.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    10 cs- udało się
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasze szpitale też zawieszają.działalność? Mój najbliższy zawiesił w zwiazku z koronawirusem maja przyjmowac tylko w stanie zagrożenia życia. Drugi ma sie przekształcać na zakaźny czy to oznacza ze w tych szpitalach nie będzie planowanych cc?

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Sonia94 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2020, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, stresowałam się tą sytuacją z koronawirusem (jak poród, jak wizyty u gine.. Itd) jak wiecie mieszkam w Niemczech i tu chyba trochę inaczej podchodzą do tego.. Ludzie panikują (niektórzy) bo za papierem toaletowym mąż do 6 sklepów jeździł a mąki pszennej nigdzie nie dostał. A niektórzy maja tego wirusa gdzieś i spotykają się na "koronaparty" z kolezaneczką i dzieciaczkami na kawce 🙄🤦‍♀️ Wracając do ciąży, jutro mam wizytę w klinice (dodatkowe, późne badanie połówkowe) a nóż, widelec coś zobaczymy jeszcze ☺️ dzwoniłam do nich dziś czy nie odwołali to powiedzieli że mam przyjechać, zapytałam o męża czy też może wejść to powiedziała żeby lepiej został w aucie. Od razu dodała ze do porodu mąż może być ze mną bo to inna sytuacja (kamień z serca). Mam nadzieję że w Polsce też do Waszych porodów tak podejdą ❤️. Dzwoniła do mnie ginekolog i przełożyła wizytę na 3 dni wcześniej (3kwietnia) bo od 6 zamykają gabinet na 2 tygodnie przez korona.. Mam nadzieję że się to wszystko uspokoi i będzie już tylko lepiej ☺️ pozdrawiam Was serdecznie 💛

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2020, 15:36

Beta 18.11 5085❤️
    Martynka 08.06.2018 ❤️
‹‹ 175 176 177 178 179 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ