LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Akuszerka, cudownie, że z córeczką wszystko prawidłowo 🥰
Też myślę, że co do wyboru imienia się nie trzeba tym przejmować co inni mówią.
My mieszkamy z teściową i generalnie bardzo dobrze się dogadujemy, ale jak coś mi nie pasuje to się odzywam albo i tak robię po swojemu.
Dzisiaj też się zdziwiłam jak rozmawiałyśmy coś na temat wózków i ja powiedziałam, że chcemy kupić taki żeby się też nadawał na przyszłość dla drugiego dziecka. A ona do mnie, żebym w tych czasach nawet o drugim nie myślała...no aż zaniemówiłam. Ona z czwórki dzieci nie miała do tej pory żadnych wnucząt. Nasze będzie pierwszym, więc myślałam, że tym bardziej by się cieszyła w przyszłości na więcej. A nie mamy jakichś problemów finansowych, dobrze nam się żyje i bez kredytów więc nie rozumiem takich tekstów. No ale ona ma 75 lat i ciągle wspomina czasy kiedy nie było co kupić w sklepie i nadal ma manię kupowania dużo na zapas więc chyba przez to i przez telewizję przeżywa tak, że teraz są "słabsze czasy".
Co do imion to dla chłopczyka mi się podoba Wiktor albo Maksymilian a dla dziewczynek Lena, Eliza, Daria i Marcelina. Po połówkowych mam nadzieję, że już z mężem coś wybierzemy 😊
Wszystkie co wymieniłyście też są bardzo ładne i zwróciłam też uwagę na Letycję, którą wymieniła Oleczek. Oryginalne i fajnie brzmi, skrót Leti też super 😊 -
Analityczka wrote:Czy macie już imiona dla dzieci?
Jak sobie radzicie z krytyką bliskich?
W poprzedniej ciąży nasłuchałam się, że imię synka jest brzydkie, że się będą śmiać, mama do ostatniego dnia chciała przeforsować inne imię. Teściowa powiedziala, że może jakoś przetrawi. A teraz okazało się, że imię synka jest w top 5 nadawanych imion (po 7 latach)
Teraz intensywnie myślę o imieniu Matylda.
Dla mnie jest piękne, ale boję się głośno powiedziec, nie chce drugi raz tego przerabiać. Chyba po prostu dowiedzą się jak już mała będzie na świecie.
Co sądzicie o tym imieniu?
Jeżu, nic mnie tak nie mierzi jak chamskie wpieprzanie się w osobiste decyzje i to tak ważne. Można sobie zażartować, wyrazić swoją opinię w sposób kulturalny, bo czemu nie.. ale, żeby naciskać na zmianę, namawiać, krytykować w taki natarczywy sposób. No trzymajcie mnie bo nie wytrzymie....!!!
W ogóle olej takie zachowania. Dla mnie to brak kultury i prostactwo.Analityczka lubi tę wiadomość
-
smoothie wrote:A próbowałaś może Bioderma Atoderm Preventive, krem odżywczy wzmacniający skórę dla dzieci i niemowląt, skóra atopowa.
Bo ja baardzo sobie chwalę !! mimo,że z tymi aptecznymi różnie bywa -
Ja już zdążyłam usłyszeć ze Jasiek jest jednym z najczęściej wybieranych imion, ze kto widział czarny wózek dla dziecka i w ogóle ze mam więcej rzeczy nie kupować bo mi starczy 🤡. Odpowiadam tylko ze kupie sobie tyle ile będę chciała, wózek będę miała w takim kolorze w jakim będę chciała i imie tez nie powinno nikogo interesować bo to nasz wybór😉 bardzo mnie ta ciąża uczy asertywności😉
Aga0801, melba, MagdaD1405, madzialenaa lubią tę wiadomość
-
https://zapodaj.net/7df0092f71e5b.jpg.html
A to my w prawie 22 TCWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 18:18
Karola :), Pepper, Willsee, Wrzosowa94, smoothie, Aga0801, madzialenaa, Justyna86, AnnaE., Anett93 lubią tę wiadomość
-
A ja tam mam totalnie w nosie co kto mówi. Zresztą mnie boją się pouczać bo w każdej chwili mogę zgasić ich medycznymi dowodami na właściwość mojego postępowania i wyborów 😂😂😂 Nawet teściowa jest powściągliwa z radami (chociaż sama ma od 20 lat rodzinę zastępczą i miała pod opieką chyba z setkę dzieci)
-
My też mamy w nosie co ktoś powie to nam ma się podobać a nie komuś. Nie zwracamy uwagi kto co powie poza tym ja przeważnie od razu mam cięta ripostę żeby komuś odpowiedzieć 🙈 więc nie mówi mi tego nikt tak bezczelnie jak mu się jakiś mój wybór nie podoba, i nie rozumiem mamy czy teściowej która ma problem z imieniem Twojego dziecka ma swoje dziecko to mogła je nazywać jak chce to jest Twoje i ty sobie dasz tak na imię jak chcesz.
My też mamy w domu Oliwie ❤️ i wgl nie interesowało mnie czy komuś się podoba czy nie mi i meczowy się podobało więc tak jest 🙂
Dzidziuś no i tu jest problem bo zależy do płci bo dla dziewczynki wybrała córka i jakoś tak nam się spodobało że będzie Hania, ale dla chłopca to nie mamy pojęcia bo nie mamy takiego na 100% mi się podoba Filip i Olek (ale już Aleksander tak nie bardzo i tak wiem że mogę dać dziecku na imię Olek nie Aleksander ale już jako dorosły facet Olek tak średnio mi się podoba więc masakra 🙈) mąż raz wspomniał, że może Dawid ale tak bez przekonania 🙈 -
smoothie wrote:Jak się zdecydujesz to przygotuj się na niezłe ziółko 😄😄 🥰
To było jedyne imię które nam się podobało i zostało do końca ❤️
Mamy teraz maraton po dniach otwartych w przedszkolu i powiem Wam, że panie wymiekają jak słyszą moją rozgadaną panienkę 😊W wiek nie chcą uwierzyć i w to, że to nieżłobkowe dziecko bo wszędzie czuje się jak u siebie 😄
Zaczynam się bać🙈 ale serce się raduje. Nie ma nic piękniejszego 🥰
Potwierdzam Oliwie to gaduły mojej się buzia nie zamyka 🙈
Karola :), smoothie lubią tę wiadomość
-
Nadrabiam zaległości i melduje się po prenatalnych
Młody ma wszystko na miejscu i wazy 411g.
U nas wózek już stoi w pokoju, nad fotelikiem cały czasu się zastanawiamy ale chyba wygra Maxi Cosi Coral.
Co do imienia to już wybrane, ale tez mi rodzina kręci nosem. Raczej delikatnie na zasadzie: może jeszcze Wam się zmieni. Powiedziałam, że ta sprawa nie podlega żadnej dyskusji.
Współczuje tych bardziej twardych nacisków ze strony bliskich. Jak dla mnie dziadkowie to już swoje 5 minut mieli nadając imię mi czy mojemu rodzeństwu. Teraz moja kolej
Wrzosowa94, MagdaD1405, Willsee, Aga0801, akuszerka89, madzialenaa, AnnaE. lubią tę wiadomość
10.2024 ⏸️
07.2023 Kostek ♥️
10.2022 ⏸️ 🌈
08.2021 💔 Stefcia 20TC Zespół Turnera -
My dalej nie mamy wózka,rozglądamy się intensywnie, jak się coś trafi to kupimy.
Co do imienia nadal się nie możemy dogadaćtatuś upiera się przy Oli, mi się podoba Nadia albo Blanka, jemu absolutnie nie 🙈 także na razie jesteśmy w martwym punkcie 😂
Co do narzucania zdania to w pierwszej ciąży miałam tak, ze chłonęłam wszystko jak gąbka. Może tez dlatego, ze mieszkałam ze swoimi rodzicami,którzy narzucali swoją opinie, a byli teściowie mieszkali z pół km ode mnie i mój były mąż słuchał się ich jak amen w pacierzu oraz bal się sprzeciwić. Tym sposobem byłam dosłownie najgorsza za to ze nie mogłam karmić, za to ze robię tak a tak, ze to się robi inaczej, ze wszystko robię zle🙈 poskutkowało to u mnie bardzo, baaardzo silna i długotrwała depresja poporodowa. 6 lat później mam podejście o 180 stopni inne, nie wiem kurczę na pewno są rzeczy których nie wiem nie pamietam przy obsłudze noworodka,ale będę polegać na sobie,partnerze j swojej intuicji i instynkcie. Nie opinii innych. Nie będę karmić to nie będę, jak się uda to super. Teraz z perspektywy czasu widzę, jak inni potrafią wpłynąć na myślenie i ile jest w naszych głowach.
Nie mogę doczekać się już prenatalnych, ten czas do wtorku się dłuży niesamowicie, w ogóle ta ciąża mi się jakoś wybitnie dłuży,mimo ze nie wiem kiedy zrobił się prawie ze marzec. Za 2 tygodnie lecę z synem do sióstr do Anglii to już w ogóle jak wrócę będzie prawie kwiecień. Pasuje już zacząć kompletować wyprawkę w końcu 😁Aga0801 lubi tę wiadomość
-
Nie przejmujcie się opinia innych. Zawsze znajdzie się ktoś komu coś nie będzie pasować.
Nam się nikt nie wtrąca. Może ktoś coś tam pwoie czasem ale nie jest to nic krytykującego.
My dla córki mamy imię Lena ale myślimy jeszcze nad Blanka. I jestem przekonana że imię Blanka nie każdemu się spodoba No ale jeśli się na nie zdecydujemy to nikt nie ma nic do powiedzenia na ten temat bo to nasz wybór. Syn byłby pewnie Leon. W domu Jakub05.2019r- 7tc💔
06.2020r- Nasze szczęście Synuś💙
19.11- ⏸️cień cienia 10dpo🍀
21.11- beta 56.1mIU/ml 12dpo🙏 prg 32,3ng/ml
07.12- mamy ❤6+1
21.12- 1,69cm kropka ❤8+1
19.01- prenatalne 🙏 niskie ryzyka , 6,27cm szczęścia ❤12+2
24.03- połówkowe🙏wszystko prawidłowo/455g🩷21+3
23.05- usg III trym- Mamy już 1730g panienki 🩷30+0
25.07- Nasze drugie szczęście Córeczka 🩷 39+0
⏰️13:07
⚖️3000g
🪈54cm
-
My z imieniem syna ulegliśmy trochę rodzinie, to bo się głupio kojarzy i odrzuciliśmy kilka imion. Nie chcieliśmy super popularnego a stanęło na Antku. Tym razem nie mam zamiaru się sugerować nikim. Chociaż tym razem też z tych popularniejszych. Stanęło na Leosiu. Dla dziewczynki mąż się upiera na Tereske. Ale cóż nadal nie zostanie wykorzystane 😂
Anett93 lubi tę wiadomość
-
U nas dziś 21+0 choć według ostatniego USG dzidziuś jest starszy o 4 dni.
A to mój brzuchol 😳.
Ogólnie cała tyje, ale brzuszka tez nie da się juz ukryć 😀
https://zapodaj.net/9cb7302bcc8c9.jpg.html
Wcześniej sobie nie robiłam zdjęć, ale teraz zacznę. Będzie fajna pamiątkaWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 10:43
Wrzosowa94, Pepper, akuszerka89, AnnaE., Aga0801, Anett93, madzialenaa, smoothie lubią tę wiadomość
-
Justyna piękny brzuszek.
U mnie przystopował z rośnięciem. Wybaczcie za pazurki dwa wczoraj straciłam 🤣
Was tez tak boli głowa dzisiaj? Ech masakra z tą pogodaWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 12:01
Pepper, akuszerka89, Justyna86, AnnaE., Wrzosowa94, Aga0801, Anett93, madzialenaa, smoothie lubią tę wiadomość
05.2019r- 7tc💔
06.2020r- Nasze szczęście Synuś💙
19.11- ⏸️cień cienia 10dpo🍀
21.11- beta 56.1mIU/ml 12dpo🙏 prg 32,3ng/ml
07.12- mamy ❤6+1
21.12- 1,69cm kropka ❤8+1
19.01- prenatalne 🙏 niskie ryzyka , 6,27cm szczęścia ❤12+2
24.03- połówkowe🙏wszystko prawidłowo/455g🩷21+3
23.05- usg III trym- Mamy już 1730g panienki 🩷30+0
25.07- Nasze drugie szczęście Córeczka 🩷 39+0
⏰️13:07
⚖️3000g
🪈54cm
-
Pepper wrote:Boli głowa od rana😮💨
To pewnie przez ciśnienie i ciągłe zmiany pogody. Ja już nie mogę doczekać się wiosny.
Dzisiaj byłam na zakupach i znów kupiłam kilka drobiazgów dla dziecka. Tak bardzo cieszą mnie te zakupy że nie wiem, boje się tylko że niedługo utoniemy w rzeczach noworodowo-niemowlecych:-P i ogólnie z "dużych" gabarytów brakuje nam już tylko wózka 🙈🙈🙈Pepper, Justyna86, Aga0801 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, a co myślicie o oponach bezdętkowych do wózka?
-
akuszerka89 wrote:Dziewczyny, a co myślicie o oponach bezdętkowych do wózka?
Ja taki wózek zamówiłam, na kołach niepompowanych - głównie dlatego ze jeżeli mi przebije dętkę a będę sama, to jestem uziemiona dopóki mąż nie wróci z pracy bo przypuszczam ze nie ogarnę wymiany. Zamówiłam typowo miejski wózek, ale był najbardziej „uginającym” się wózkiem ze wszystkich miejskich które oglądaliśmy - wiec przypuszczam ze nawet na leśnej w miarę utwardzonej drodze da rade. Ale ja mieszkam w mieście, i 99% dróg to będą chodniki/ drogi utwardzone więc chyba głównie od tego zależy gdzie masz zamiar jeździć 😉 pompowane mają pewnie lepszą amortyzacjęWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 15:20
-
akuszerka89 wrote:Dziewczyny, a co myślicie o oponach bezdętkowych do wózka?
Mam wózek snap 4 trend i mogę w nim wymianuać koła ba dętkowe i bezdętkowe.
Przy mojej córce wcześniej sprawdziły się bardziej bezdętkowe, dętkowe użyłam kilka razy i zmieniłam. Wcale nie widziałam różnicy w amortyzacji ale w skrętności i lekkości prowadzenia już tak. Także ja mam dwie opcje ale zostaje przy bezdętkowych. -
Ja dziś kupiłam body, śpioszki i ręcznik. Myśle, że większość kupię przez internet, bo w sklepach jest mały wybór dla chłopców.
Musimy jeszcze odświeżyć sypialnie i dopiero kupimy łóżeczko itd.Pepper, melba lubią tę wiadomość