LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej🙂
Wczoraj mialam 2 wizyty.
Ginekolog: dostalam kolejne zwolnienie, liczylam, ze bede mogla wrócić do pracy. Może następnym razem 😉
17 mam prenatalne usg. Z Dzidzia wszystko okej 😁
Druga wizyta byla u endokrynologa i tu super, bo tarczyca opanowana.
Ale babeczka zobaczyla mój wynik glukozy (byl ponad normę, ale ginekolodzy nie zwrócili na to uwagi), bo byl na tej samej kartce, a ze ona jest jeszcze diabetologiem to wyszlam z glukometrem.
Mam robić pomiary na czczo i godzinę po posiłku. Wizyta za 6 tyg, w międzyczasie badania glukozy, jeżeli bedzie za wysoko to dostane skierowanie na krzywą cukrową.
Trochę się podłamałam.Aga0801, smoothie, L.aura, akuszerka89 lubią tę wiadomość
-
JustynaKaaa wrote:Mam tragicznie przesuszona skórę. Boje się, że taki stan sprzyja powstawaniu rozstępów- brzuchol swędzi jak szalony.
Jakie balsamy stosujecie przeciw rozstępom? Ja mam Mustelle i nie wiem czy kupować kolejne opakowanie czy może macie do polecenia coś innego.
10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞
02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨👩👦
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
10.11.22 r --- beta 343,40
28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3) -
Melduje po prenatalnych
Wszystko dobrze, nosek dobrze widoczny, przezierność karkowa 1.28, CRL 52.7, FHR 150 (na dolnej granicy ale doktor mowi zeby sie tym nie martwic narazie)
Łożysko na tylnej ścianie boczna prawa, ktoś wie co to znaczy? Nie dopytałam przyznaje szczerze z tych emocji. Chociaż pewnie to się jeszcze może zmienić.
I prawdopodobnie dziewczynka 💞 nic tam nie dyndało na ten moment 🤗 teraz tylko na Pappe czekanie zostało.
Akuszerka wpisz mi TP 19.07 ☺️MagdaD1405, Aga0801, smoothie, RudaMaruda, Willsee, Anuszka272, melba, akuszerka89, L.aura, beti97, JustynaKaaa lubią tę wiadomość
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
Karola :) wrote:Melduje po prenatalnych
Wszystko dobrze, nosek dobrze widoczny, przezierność karkowa 1.28, CRL 52.7, FHR 150 (na dolnej granicy ale doktor mowi zeby sie tym nie martwic narazie)
Łożysko na tylnej ścianie boczna prawa, ktoś wie co to znaczy? Nie dopytałam przyznaje szczerze z tych emocji. Chociaż pewnie to się jeszcze może zmienić.
I prawdopodobnie dziewczynka 💞 nic tam nie dyndało na ten moment 🤗 teraz tylko na Pappe czekanie zostało.
Akuszerka wpisz mi TP 19.07 ☺️
No i pięknie 🥰Gratuluję!Karola :) lubi tę wiadomość
-
Analityczka wrote:Hej🙂
Wczoraj mialam 2 wizyty.
Ginekolog: dostalam kolejne zwolnienie, liczylam, ze bede mogla wrócić do pracy. Może następnym razem 😉
17 mam prenatalne usg. Z Dzidzia wszystko okej 😁
Druga wizyta byla u endokrynologa i tu super, bo tarczyca opanowana.
Ale babeczka zobaczyla mój wynik glukozy (byl ponad normę, ale ginekolodzy nie zwrócili na to uwagi), bo byl na tej samej kartce, a ze ona jest jeszcze diabetologiem to wyszlam z glukometrem.
Mam robić pomiary na czczo i godzinę po posiłku. Wizyta za 6 tyg, w międzyczasie badania glukozy, jeżeli bedzie za wysoko to dostane skierowanie na krzywą cukrową.
Trochę się podłamałam.
Dobrze, że zwróciła uwagę.
Jeśli chodzi o kłucie i pomiary to nic strasznego 🙂
Ja mam glukometr i super cukry 😄 a na diecie nie jestem..
-
A jakie tetno mają wasze maluszki na prenatalnych? Doktorka mówiła żeby się nie martwić ale jednak siedzi mi to teraz w głowie 🥺
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
Karola :) wrote:A jakie tetno mają wasze maluszki na prenatalnych? Doktorka mówiła żeby się nie martwić ale jednak siedzi mi to teraz w głowie 🥺
Miałam 155 w 12+3 i lekarka w żaden sposób tego nie skomentowała ze tętno jest za niskie 😊 na wynikach mam również wykres przy tej wartości i jest ona w normie. Spokojnie skoro lekarka powiedziała ze nie ma się czym martwić w tej chwili, to znaczy ze nie ma - wierzmy lekarzom bo komu mamy wierzyć? 😉Karola :) lubi tę wiadomość
-
Karola :) wrote:A jakie tetno mają wasze maluszki na prenatalnych? Doktorka mówiła żeby się nie martwić ale jednak siedzi mi to teraz w głowie 🥺
-
Czekolada96 wrote:Dzisiaj się przeraziłam jak zobaczyłam mój brzuch takich włosów na brzuchu nigdy nie miałam 😅 takiej ilości i takiej długości 😀 też tak macie ?
Mi też taki jasny meszek obrósł brzuch, nawet nie wiem kiedy🙈
A ja też dołączę do grona zakupowych pelikanów🤣 w rodzinie brak takich maluchów, jedyne co to mogę posiłkować się opiniami przyjaciół i znajomych🤔 -
Oooo a ja myślałam że jakaś dziwna jestem, bo zauważyłam że mi taki meszek na żuchwie urósł 😂 nawet już go sobie woskiem wyrwałam, bo przecież nie będę babą z brodą, na dodatek w ciąży!😂🤣😂🤣
Willsee, RudaMaruda, Aga0801 lubią tę wiadomość
-
Hej, a ja korzystając że synek jest u babci a dziewczyny w szkole i przedszkolu zrobiłam porządek w szafie , gdzie malutki będzie miał ubrania razem z bratem. Okazuje się że mam sporo rzeczy typu wkładki laktacyjne, torebeczki i buteleczki na pokarm, laktator ( muszę tylko dokupić części zamienne ) , ze dwa nowe smoczki, prześcieradełka do gondoli, kocyki, trochę pieluch. Ogólnie to jakoś dużo nie muszę kupić 😅 w piątek zobaczę jak stoję z ubrankami. Nawet ubranko do chrztu mam idealnie zapakowane 😁 Wolałam zrobić już teraz co potrzebne bo większy wysiłek w 3 trymestrze ostatnio kosztował mnie niezłym krwawieniem i szpitalem. Mam nadzieję że w tej ciąży nie będę mieć przygód . Chcę być gotowa max w 30 tyg ze wszystkim. A później już tylko czekać. W ostatniej ciąży mąż mnie pogonił żebym się już jakoś spakowała a ja nie miałam weny , ale się zebrałam i okazało się że w nocy pierwszy raz pędziliśmy do szpitala. W sumie cieszyłam się że nalegał , czasami coś się zdarza niespodziewanie i lepiej być gotowym. Mężowi wolę tego nie zostawiać na głowie bo połowy rzeczy by zapomniał.
smoothie, L.aura lubią tę wiadomość
-
Ja po USG prenatalnym + pappa. Wyniki w normie… przyzierność karkowa 1,4 mm. Wymiar od głowy do pupy 57,5 mm. A tętno 158. Reszta też w normie.
Ale wiecie co… trafiłam na takiego oblecha, że do tej pory mi niedobrze.. Sprośne żarciki typu „jeśli nie uda się przez brzuch to USG dowcipne” „jeśli pappa wyjdzie nieprawidłowo to zapraszam do mnie na randkę rozbieraną bez majtek, bo ja nie mam czasu na stawianie lasek” czy coś w tym stylu… nie do końca rozumiałam te jego żarty.. generalnie zatkało mnie tak, że się prawie nie odzywałam i nie mogłam się skupić na tym czego powinnam słuchać na temat tego co widać było na ekranie.. Pytał jeszcze czy powiedzieć płeć.. „No to co ma pani w domu?” Ja mowię dwóch chłopaków… „o, to dlaczego nie zrobiła pani skoku w bok, np ze mną.. ja mam same córki” 🫣 Jeżu, dobrze, że robił mi USG przez brzuch bo jakby trzymał mi głowice w pochwie mówiąc te wszystkie obleśne żarty to wyszłabym z tamtąd z traumą.. W taki o to sposób dowiedziałam się, że szykuje się trzeci chłopak. Chociaż nie był tak na 100% pewny chyba. Na koniec powiedział „moje dziewczynki do pani zadzwonią” mówiąc o recepcjonistkach… Niezapomniane przeżycia… 🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2023, 18:58
-
Moje prenatalne na nfz wyjątkowo udane Wszystko ok ale żeby nie było tak kolorowo to odbiór pappy za 2 tygodnie !!! Tyle pacjentek, potem chyba nie ma lekarza bo mam odbiór osobisty, no szkoda gadać.
Ogólnie córa ciągle do przodu, z pomiarów 13+3nawet(CRL 7,28 cm), a jestem 12+4 więc już główka pracuje.
Poza tym FHR 154, Nt 1,68 mm. Cudne widoki ❤️
I TP chyba jednak zostaje 12.07.2023 r.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2023, 20:40
Willsee, akuszerka89, L.aura lubią tę wiadomość
-
AnnaE. wrote:Ja po USG prenatalnym + pappa. Wyniki w normie… przyzierność karkowa 1,4 mm. Wymiar od głowy do pupy 57,5 mm. A tętno 158. Reszta też w normie.
Ale wiecie co… trafiłam na takiego oblecha, że do tej pory mi niedobrze.. Sprośne żarciki typu „jeśli nie uda się przez brzuch to USG dowcipne” „jeśli pappa wyjdzie nieprawidłowo to zapraszam do mnie na randkę rozbieraną bez majtek, bo ja nie mam czasu na stawianie lasek” czy coś w tym stylu… nie do końca rozumiałam te jego żarty.. generalnie zatkało mnie tak, że się prawie nie odzywałam i nie mogłam się skupić na tym czego powinnam słuchać na temat tego co widać było na ekranie.. Pytał jeszcze czy powiedzieć płeć.. „No to co ma pani w domu?” Ja mowię dwóch chłopaków… „o, to dlaczego nie zrobiła pani skoku w bok, np ze mną.. ja mam same córki” 🫣 Jeżu, dobrze, że robił mi USG przez brzuch bo jakby trzymał mi głowice w pochwie mówiąc te wszystkie obleśne żarty to wyszłabym z tamtąd z traumą.. W taki o to sposób dowiedziałam się, że szykuje się trzeci chłopak. Chociaż nie był tak na 100% pewny chyba. Na koniec powiedział „moje dziewczynki do pani zadzwonią” mówiąc o recepcjonistkach… Niezapomniane przeżycia… 🙄
O mamo 🤢🤢🤢 fuj 🤢🤢🤢 chyba bym złożyła skargę i obsmarowała gościa gdzie tylko się da 🤢🤢AnnaE. lubi tę wiadomość
-
AnnaE. wrote:Ja po USG prenatalnym + pappa. Wyniki w normie… przyzierność karkowa 1,4 mm. Wymiar od głowy do pupy 57,5 mm. A tętno 158. Reszta też w normie.
Ale wiecie co… trafiłam na takiego oblecha, że do tej pory mi niedobrze.. Sprośne żarciki typu „jeśli nie uda się przez brzuch to USG dowcipne” „jeśli pappa wyjdzie nieprawidłowo to zapraszam do mnie na randkę rozbieraną bez majtek, bo ja nie mam czasu na stawianie lasek” czy coś w tym stylu… nie do końca rozumiałam te jego żarty.. generalnie zatkało mnie tak, że się prawie nie odzywałam i nie mogłam się skupić na tym czego powinnam słuchać na temat tego co widać było na ekranie.. Pytał jeszcze czy powiedzieć płeć.. „No to co ma pani w domu?” Ja mowię dwóch chłopaków… „o, to dlaczego nie zrobiła pani skoku w bok, np ze mną.. ja mam same córki” 🫣 Jeżu, dobrze, że robił mi USG przez brzuch bo jakby trzymał mi głowice w pochwie mówiąc te wszystkie obleśne żarty to wyszłabym z tamtąd z traumą.. W taki o to sposób dowiedziałam się, że szykuje się trzeci chłopak. Chociaż nie był tak na 100% pewny chyba. Na koniec powiedział „moje dziewczynki do pani zadzwonią” mówiąc o recepcjonistkach… Niezapomniane przeżycia… 🙄
Fuj..No ja bym mu pewnie odpowiedziała na te zaczepki ale rozumiem, że próbowałaś się skupić na czymś innym.Poza tym tak najważniejsze,że usg ok❤️
Wystaw mu konkretną opinię
AnnaE. lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, super, że pomiary dobre 🥰
Ale co do tego typa to masakra 🤢 Współczuję przeżyć... strach co jeszcze innym wygaduje i wyrabia 😬AnnaE., smoothie lubią tę wiadomość
-
AnnaE współczuję doświadczeń. Ważne że z dzieckiem jest ok, ale skargę na lekarza napisz, chociaż opinie negatywna mu wystaw. To już nie są czasy że lekarz czy inny pracownik medyczny może sobie robić i mówić co chce, a pacjent schowa głowę w piasek.
AnnaE., L.aura, Anuszka272 lubią tę wiadomość
-
AnnaE co za oblech, nie no nie wytrzymie 😶😶 rozumiem że na II prenatalne wybierasz się gdzie indziej.
Tak poza tym mamy wszystko bardzo podobne, super ze wszystko dobrze u Ciebie 😘
Smoothie o tak, oczekiwanie na pappe to jakiś żart, 2 tygodnie ehh.. czyli czekamy razem...
Dobrze ze z dzidzi dobrze ❤️❤️
Same dobre wieści, to się podoba!AnnaE., smoothie lubią tę wiadomość
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
A wiecie co, to chyba nie wrazenie ale robi mi się już linia negra, idzie od dołu i póki co jest jasna. Cóż za tempo 🥴🥴
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3)