LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja już mam spory brzuch a to 13 tydzień 🙈😂 rano jest mniejszy wieczorem ogromny 😂 ale w spodnie nie zapinam się już jakoś od 6-7tyg 🙈 dresy ok ogólnie we wszystkie ubrania mieszczę się normalnie bo zrobił mi się tylko brzuszek no i piersi urosły. Jak byłam z córką w ciąży koleżanki śmiały się że tylko brzuch mam duży a resztę to chudą hehe a przytyłam jakoś 15kg. Na razie w tej ciąży mam 2kg na plusie 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2023, 17:30
RudaMaruda lubi tę wiadomość
-
Witam Was dziewczyny 😉 dawno mnie tu nie było 🙈 ale ostatnio czas ucieka mi między palcami 😱 ja brzuch mam już jak z córką w 6msc 🤦 ale u mnie trochę przez zaparcia a trochę pewnie efekt jojo bo przed ciążą byłam na "diecie" i biegałam a teraz nie dość że co chwilę jestem głodna to najchętniej bym leżała tylko 🤦 z wiadomości w czwartek dzwonił do mnie lekarz z wynikami pappy i ryzyka trisomii są bardzo niskie więc czekamy spokojnie na połówkowe... W ten czwartek mam wizytę u swojej prowadzącej i czekam czy potwierdzi płeć czy nie 😁 choć z córką liczymy że już nic się nie zmieni 🙈
AnnaE., Wrzosowa94, Aga0801, Anett93, RudaMaruda, akuszerka89 lubią tę wiadomość
-
Ja też już mam duży brzuch jak na 13 tydzień. I nawet muszę spać w spodniach od piżamy Męża, bo moje mnie cisnęły tak, że nie mogłam wytrzymać 🤷♀️ Jedyne jeansy w jakie wchodzę jeszcze to dużo za duże boyfriendy kupione po porodzie jak byłam 10 kg większa niż teraz.
Dla mnie to też ostatnia ciąża. Zawsze marzyliśmy o dwójce i szczerze mówiąc kolejnej nie dałabym rady znieść psychicznie. Dzisiaj po konsultacji SMS z prowadzącą byłam na sorze, bo krwawiłam. I to nie było plamienie tylko krew że skrzepami. Na szczęście trafiłam na cudowne lekarki, z Synkiem wszystko jest ok, a krwawienie nie wiadomo skąd było.
Właśnie przez takie historie nie dałabym rady znieść tego stresu i nerwów. Pewnie gdybym nie miała za sobą poronienia, pierwszej ciąży z plamieniami i tej z takimi epizodami podchodziłabym do tego inaczej. Ja już nie chce więcej tych nerwów.
Ale cieszę się L4 od poniedziałku, odpoczywam jeśli się da i nie mam zamiaru wracać do pracy 😜Moje korpo nie zawali się beze mnie a jednak w tej ciąży sił mam dużo, dużo mniej niż w poprzedniej. Teraz mam czas skupić się na rodzinie na 100%, bo potem praca i chodzenie dzieci do placówek pewnie zmieni nasze życie. -
RudaMaruda o ja cię, współczuję przeżyć, ja bym pewnie na zawał padła jakbym teraz zaczęła krwawić😱 Oby to nigdy więcej się nie powtórzyło...
-
Analityczka wrote:Badanie prrenatalne Usg.
Nie pamietam jak to bylo w 1 ciąży 🤦♀️
Czy kest wykonywane przez powloki brzuszne czy dopochwowo?
Jak miałyście robione?Analityczka lubi tę wiadomość
10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞
02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨👩👦
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
10.11.22 r --- beta 343,40
28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3) -
RudaMaruda współczuję krwawienia, ja co idę do łazienki to modlę się żeby nie zobaczyć tam plamienia czy krwawienia. Jest to taka straszna schiza🥺 dobrze że z synkiem wszystko dobrze ❤️
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
Co do brzuszka, ja już ukryć nie umiem. Czy to rano czy wieczorem 🤷♀️ wybiło mi go jakoś w tej ciąży, w pierwszej pamiętam że długo brzuszka nie miałam. Ale co ciąża to inna.
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
Jak miałyście robione?
Ja tylko przez brzuch. Ale lekarz się wkurzał, nie po pare razy mierzył parametry, może ta główka właśnie gdzieś zle zmierzona… mój lekarz kazał mi dzis podjechać do niego na dyżur i sprawdzimy co i jak,bo nie moge wytrzymać z bólu głowy…i chyba znalazłam przyczynę, sama sobie pluje w brodę ze kurczę nie brałam magnezu,bo to chyba magnez🙈 No nic zobaczymy co powie. -
RudaMaruda wrote:Ja też już mam duży brzuch jak na 13 tydzień. I nawet muszę spać w spodniach od piżamy Męża, bo moje mnie cisnęły tak, że nie mogłam wytrzymać 🤷♀️ Jedyne jeansy w jakie wchodzę jeszcze to dużo za duże boyfriendy kupione po porodzie jak byłam 10 kg większa niż teraz.
Dla mnie to też ostatnia ciąża. Zawsze marzyliśmy o dwójce i szczerze mówiąc kolejnej nie dałabym rady znieść psychicznie. Dzisiaj po konsultacji SMS z prowadzącą byłam na sorze, bo krwawiłam. I to nie było plamienie tylko krew że skrzepami. Na szczęście trafiłam na cudowne lekarki, z Synkiem wszystko jest ok, a krwawienie nie wiadomo skąd było.
Właśnie przez takie historie nie dałabym rady znieść tego stresu i nerwów. Pewnie gdybym nie miała za sobą poronienia, pierwszej ciąży z plamieniami i tej z takimi epizodami podchodziłabym do tego inaczej. Ja już nie chce więcej tych nerwów.
Ale cieszę się L4 od poniedziałku, odpoczywam jeśli się da i nie mam zamiaru wracać do pracy 😜Moje korpo nie zawali się beze mnie a jednak w tej ciąży sił mam dużo, dużo mniej niż w poprzedniej. Teraz mam czas skupić się na rodzinie na 100%, bo potem praca i chodzenie dzieci do placówek pewnie zmieni nasze życie.
Kurczę bardzo współczuje stresu z powodu plamienia…dobrze, ze wszystko się dobrze skończyło.
Ja tak samo psychicznie bym więcej ciąży nie zniosła…już zle znoszę te druga w porównaniu do pierwszej. Wkręcam sobie dużo rzeczy i boje się wszystkiego 🙈 czekam na wiosnę i jakieś dłuższe spacerki i czyszczenie głowy, to mi zawsze pomaga -
Na razie jest czysto, więc liczę, że to był jednorazowy incydent. A właśnie miałam nadzieję, że już po prenatalnych będziemy naprawdę bezpieczni i nic złego się nie stanie. Najważniejsze, że Synek jest zdrów i cały.
Co do brzucha to moja macocha pierwsze dziecko urodziła 21 lat temu i pomimo ćwiczeń przez te lata i super sylwetki to też jej brzuszek dużo szybciej było widać. Mówiła, że w 5-tym miesiącu już miała taki jak wtedy w 9, ale wtedy też była bardzo szczupła, chyba nawet z niedowagą.
Ja tam się brzusiem cieszę, nawet jeśli połowa jego to zaparcie 🤣madzialenaa lubi tę wiadomość
-
RudaMaruda Współczuję przeżyć, ale najważniejsze że z Tobą i synkiem wszystko w porządku ❤
Co do USG to radzę się przygotować na oba warianty. Ja miałam najpierw przez brzuch, ale później jeszcze dr musiała sprawdzić od środka bo maluch się wiercił i od góry nie chciał wszystkiego pokazać 😊 A na koniec znowu jeszcze sprawdzała przez brzuch i stwierdziła, że wymagające to moje dziecko 🤭
Brzuszka u mnie też już ciężko ukryć mimo, że to moja pierwsza ciąża to jakoś mnie tak wywaliło na dole 😀 Do pracy zakładam po prostu luźne sweterki żeby to ukryć, ale w tym tygodniu już zamierzam powiedzieć reszcie osób z zespołu i już się przestać tak ukrywać 😀RudaMaruda lubi tę wiadomość
-
Jak miałyście robione?
Dopochwowo. Mam tyłozgiętą macicę
Łożysko mam z też z drugiej strony i już regularnie czuje ruchu młodego. Co prawda to jest narazie takie pykanie ale nie da się tego z niczym innym pomylićAnalityczka lubi tę wiadomość
-
Ja prenatalne USG miałam i tak i tak 🙂 Lekarz zrobił przez brzuch ale dzidziuś nie chciał odwrócić się buźka dobrze więc lekarz stwierdził, że zrobi dopochwowo bo bez sensu się gimnastykować i nie zrobić dokładnie 🙂
-
Dziewczyny, a wracając do tematu fotelików - jakie macie typy? Ja byłam dzisiaj w sklepie który jest partnerem 8gwiazdek i wpadł mi w oko Avionaut Pixel Pro z bazą ISOFIX. Co o nim myślicie? W testach ADAC ma 4 gwiazdki, ale waży tylko 2,5kg.
-
Ja mialam badanie przez brzuch ale tez czytalam ze roznie bywa wiec ubralam sie w spodnice zeby mi bylo komfortowo w obu przypadkach;) zawsze do ginekologa chodze w dlugiej sukience - tak sie dobrze czuje.
Co do brzucha u mnie nie widac, ewentualnie mala oponka;) chodze teraz tylko w sukienkach tak naprawde odrazu po tescie przestalam nosic jeansy - nosilam obcisle rurki z wysokim stanem i nie chcialam uciskac brzucha -
akuszerka89 wrote:Dziewczyny, a wracając do tematu fotelików - jakie macie typy? Ja byłam dzisiaj w sklepie który jest partnerem 8gwiazdek i wpadł mi w oko Avionaut Pixel Pro z bazą ISOFIX. Co o nim myślicie? W testach ADAC ma 4 gwiazdki, ale waży tylko 2,5kg.
-
akuszerka89 wrote:Dziewczyny, a wracając do tematu fotelików - jakie macie typy? Ja byłam dzisiaj w sklepie który jest partnerem 8gwiazdek i wpadł mi w oko Avionaut Pixel Pro z bazą ISOFIX. Co o nim myślicie? W testach ADAC ma 4 gwiazdki, ale waży tylko 2,5kg.
Tez myślimy intenstywnie o tym Avionaucie. Czytałam dużo opinii, koleżanka tez ma i mówi, ze spoko🤔 tyle, ze chciałabym zobaczyć jak on leży w aucie,bo u mnie tylna kanapa jest dosyć pochylona do tylu i nie każdy dobrze leży,nawet mający bazę, mysle ze sobie po prostu zmierzę w sklepie i w razie jakby nie podeszło to będziemy myśleć o innym -
My w weekend byliśmy zamówić wózek i Pan nam polecił żebyśmy się wybrali do sklepu fotelik.info bo tam wjeżdża się samochodem na hale i dobierają fotelik do samochodu. Naoglądałam się filmików i faktycznie wydaje się, że to dopasowanie fotelika do samochodu jest kluczowe.
Ja chyba będę celować w Britax ale nie mam jeszcze pewności. Na ten Avionaut tez patrzyliśmy i faktycznie jest bardzo lekki.smoothie, akuszerka89 lubią tę wiadomość
10.2024 ⏸️
07.2023 Kostek ♥️
10.2022 ⏸️ 🌈
08.2021 💔 Stefcia 20TC Zespół Turnera