X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPCOWE MAMY 2023 🍼
Odpowiedz

LIPCOWE MAMY 2023 🍼

Oceń ten wątek:
  • Willsee Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2023, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluje udanych wizyt ❤️.
    Podczas kolejnej prawie bezsennej nocy zaczęłam się zastanawiać, jak od strony typowo praktycznej wygląda umówienie się z położną prywatnie na poród? W sensie czy taka Pani jeżeli zacznę rodzić nie w godzinach jej dyżuru to ona mimo tego przyjeżdża do szpitala? Ile wcześniej w ogóle kontaktować sie z położną ze szpitala? Z góry dziękuje za wszystkie info!

P.s. Tez macie taki pęd myśli w głowie? Zauważyłam ze w nocy jak sie przebudze to mam okropny problem z wyciszeniem sie i zaśnięciem ponownie 😵‍💫

preg.png
  • Karola :) Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Hej, jestem z sierpniówek, choc formalnie powinnam być u Was, bo termin wg USG to 28.07 🙂

Piszę, zeby Was podpytać o parametry tętna w badaniach prenatalnych, u mnie dziś wszystko wyszło wzorowo, tylko właśnie to nieszczęsne tętno 177 u/min. Lekarz powiedział, że to gorna granica normy, ale wysłał mnie na test podwójny. Czy u Was ktorys maluch mial takie podwyzszone tętno i dalsze badania wyszly ok? Bo jednak troche sie martwie 😐
    Z tego co wyczytałam na forach to dużo maluszków na prenatalnych ma podobne tętno, nie martwiłabym się na zapas bo maluch mógł wtedy fikać podczas badania i automatycznie tętno mu podskoczyło. Zrób na spokojnie pappe, będzie dobrze.

U mnie z kolei jest na dolnej granicy 150, tylko u mnie ma ciągle takie bo badam się dodatkowo detektorem i faktycznie pokazuje tętno od 145-153 jakoś ale częściej jest niższe niż te 150.

Dzieciaczki są różne, może Ci się trafił aktywny maluch który sobie skacze tam ciągle 😀😀 ja się pocieszam ze może mi się trafił spokojny skoro takie niskie tetno.

Tak swoją drogą, mam dzisiaj wizytę to dopytam o to tętno bo również mnie to nurtuje...🤭

Mellow lubi tę wiadomość

age.png

10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞

02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨‍👩‍👦
    10.06.17 r 💏👰🏼‍♂️👨‍💼

09.11.22 r --- ⏸️
    10.11.22 r --- beta 343,40
    28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
    04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
    01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
    26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
    12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
    24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
    14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
    05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
    19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy

09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3)
  • Epidrac Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2023, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Willsee wrote:
    Dziewczyny gratuluje udanych wizyt ❤️.
    Podczas kolejnej prawie bezsennej nocy zaczęłam się zastanawiać, jak od strony typowo praktycznej wygląda umówienie się z położną prywatnie na poród? W sensie czy taka Pani jeżeli zacznę rodzić nie w godzinach jej dyżuru to ona mimo tego przyjeżdża do szpitala? Ile wcześniej w ogóle kontaktować sie z położną ze szpitala? Z góry dziękuje za wszystkie info!

P.s. Tez macie taki pęd myśli w głowie? Zauważyłam ze w nocy jak sie przebudze to mam okropny problem z wyciszeniem sie i zaśnięciem ponownie 😵‍💫
    Tez sie zastanawialam bo ogladalam na IG dziewczyne ktora miala wykupiona polozna ale jak zaczelamrodzic to okazalo sie ze ona dzien wczesniej byla na dyzuze wiec w dzien jej porodu nie mogla byc w pracy. Na forach ciazowych miasta w ktorym mieszkam tez raczej dziewczyny szukaja poloznych po szpitalach w ktorych beda rodzily czyli np pytaja o polecane polozne w szpitalu X.

Tez mam problem z zasnieciem. Jedtem po pracy zmeczona leze ale nie zasypiam ok 21-22 leze w lozku juz ale tez nie spie jeszcze tylki sie krece … budze sie za to o 5 nie spie do 7 a jak za pol h trzeba wstawac to jest ciezko

• Willsee Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2023, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Epidrac wrote:
    Tez sie zastanawialam bo ogladalam na IG dziewczyne ktora miala wykupiona polozna ale jak zaczelamrodzic to okazalo sie ze ona dzien wczesniej byla na dyzuze wiec w dzien jej porodu nie mogla byc w pracy. Na forach ciazowych miasta w ktorym mieszkam tez raczej dziewczyny szukaja poloznych po szpitalach w ktorych beda rodzily czyli np pytaja o polecane polozne w szpitalu X.

Tez mam problem z zasnieciem. Jedtem po pracy zmeczona leze ale nie zasypiam ok 21-22 leze w lozku juz ale tez nie spie jeszcze tylki sie krece … budze sie za to o 5 nie spie do 7 a jak za pol h trzeba wstawac to jest ciezko

No i właśnie to mnie zastanawia, czy w takim wypadku jest w ogóle sens umawiania się z położona prywatnie i dopłacania za to, jeżeli koniec końców się okaże ze i tak trafisz na osobę która ma po prostu dyżur… 🤷🏻‍♀️

preg.png
  • jjana6667 Koleżanka

Wysłany: 18 stycznia 2023, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży rodziłam z prywatną położna i teraz też zamierzam.
    Poszłam rodzic bez kolejki, dostałam znieczulenie. Miałam super poród :)

Willsee lubi tę wiadomość

• Willsee Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2023, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjana6667 wrote:
    Ja w pierwszej ciąży rodziłam z prywatną położna i teraz też zamierzam.
    Poszłam rodzic bez kolejki, dostałam znieczulenie. Miałam super poród :)

O to super ! A trafiłaś akurat tak ze położna z która się umowilas na poród miała akurat dyżur? Sama jestem jak najbardziej za i chciałabym sobie „wykupić” wsparcie konkretnej położnej, tylko nurtuje mnie co jeżeli Pani nie ma w tym dniu dyżuru…

preg.png
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno takie położne zazwyczaj mają w pogotowiu jakaś swoją koleżankę, która w razie w stawia się na poród.

Epidrac, Willsee, Aga0801 lubią tę wiadomość

🩷 Julka 25.05.2023
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do prywatnych położnych do porodu mogę powiedzieć mniej więcej jak to wygląda w szpitalu SW Zofii w Warszawie. Jak położna ma akurat dyżur to na czas indywidualnej opieki nad swoją prywatną rodzącą niejako "schodzi" z dyżuru i później musi go odrobić -nie ma możliwości podwójnego finansowania (i z prywatnej opieki i z dyżuru, to niemoralne i nieetyczne). A jeśli nie ma dyżuru to po prostu przyjeżdża z rodzącą albo najpierw mówi jej żeby pojechała na izbę przyjęć i później do niej dojeżdża. Na czas urlopu zawsze znajduje zastępstwo dla swoich podopiecznych i zawsze o tym informuje, że może się tak zdarzyć, że do porodu na prywatną opiekę przyjedzie inna położna (wszak jesteśmy tylko ludźmi i różnie z nami bywa 😉). Tak było kilka lat temu, ale myślę że nadal tak jest, bo to się super sprawdzało.
    No i koniecznie dowiedzcie się, czy jest w ogóle taka możliwość prywatnej opieki w szpitalu w którym chcecie rodzic - nie wszędzie jest dostępna

Aga0801, Willsee, Epidrac lubią tę wiadomość

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • Willsee Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akuszerka89 wrote:
    Co do prywatnych położnych do porodu mogę powiedzieć mniej więcej jak to wygląda w szpitalu SW Zofii w Warszawie. Jak położna ma akurat dyżur to na czas indywidualnej opieki nad swoją prywatną rodzącą niejako "schodzi" z dyżuru i później musi go odrobić -nie ma możliwości podwójnego finansowania (i z prywatnej opieki i z dyżuru, to niemoralne i nieetyczne). A jeśli nie ma dyżuru to po prostu przyjeżdża z rodzącą albo najpierw mówi jej żeby pojechała na izbę przyjęć i później do niej dojeżdża. Na czas urlopu zawsze znajduje zastępstwo dla swoich podopiecznych i zawsze o tym informuje, że może się tak zdarzyć, że do porodu na prywatną opiekę przyjedzie inna położna (wszak jesteśmy tylko ludźmi i różnie z nami bywa 😉). Tak było kilka lat temu, ale myślę że nadal tak jest, bo to się super sprawdzało.
    No i koniecznie dowiedzcie się, czy jest w ogóle taka możliwość prywatnej opieki w szpitalu w którym chcecie rodzic - nie wszędzie jest dostępna

BARDZO BARDZO BARDZO Ci dziękuje za ten komentarz ❤️ z własnego doświadczenia jakbyś mogła jeszcze podpowiedzieć - mniej więcej w którym miesiącu kontaktować się z położną?

akuszerka89 lubi tę wiadomość

preg.png
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej około 20 tc, żeby w razie czego zacząć też u niej szkołę rodzenia. Żebyście mogły się poznać i zaufać sobie na wzajem

Willsee lubi tę wiadomość

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2023, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu nie ma możliwości wykupienia sobie położnej :(

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • Mila88 Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2023, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie, bierze któraś Glupophage? Odstawiliscie? Albo będziecie odstawiać?

preg.png
  • LILILA Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2023, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila88 wrote:
    Ja biorę glucophagu 1000XR i mam go brać narazie doktor odwiedzał że do testu z glukozą napewno

5 ciaz ...
    1 synek..
    diagnostyka - poronienia idiopatyczne
    6 ciąża
    listoad- kontrolne USG - niespodzianka pęcherzyk ciążowy z zarodkiem 5±6 dni i ❤️
    18.11 - maluszek 1,5 cm
    21.12 - USG prenatalne - wszytko ok 🙂
    22.02 - USG Połówkowe zdrowa 470g dziewczynka ❤️🎉
    21.04- USG III trym 1400g cudu :)
    07.07.23- 3330g i 55 cm szczęścia ❤️
  • LILILA Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2023, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola :) wrote:
    Ja miałam tylko przez brzuch, na dół nikt nie zaglądał. Ale warto się przygotować bo czytałam na innych wątkach na OVF że niektóre dziewczyny miały i tak i tak.
    Ja miałam i przez pochwę i przez brzuch. Zależy też to od warunków. No jak jest więcej tkanki tłuszczowej na brzuszku to lepiej pewne rzeczy będzie widać przez pochwę i bo łatwiej zbadać przepływy czy zastawki w serduszku mniejsze ryzyko pomylki

5 ciaz ...
    1 synek..
    diagnostyka - poronienia idiopatyczne
    6 ciąża
    listoad- kontrolne USG - niespodzianka pęcherzyk ciążowy z zarodkiem 5±6 dni i ❤️
    18.11 - maluszek 1,5 cm
    21.12 - USG prenatalne - wszytko ok 🙂
    22.02 - USG Połówkowe zdrowa 470g dziewczynka ❤️🎉
    21.04- USG III trym 1400g cudu :)
    07.07.23- 3330g i 55 cm szczęścia ❤️
  • Mila88 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2023, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILILA wrote:
    Ja biorę glucophagu 1000XR i mam go brać narazie doktor odwiedzał że do testu z glukozą napewno
    Ale przed testem trzeba chyba tydzień wcześniej odstawić. Mi właśnie babka w tej poradni patologi ciąży powiedziała, że do końca pierwszego trymestru, odstawić i po tygodniu zrobić krzywą. Ale sama nie wiem... Ja biorę 750 dwa razy dziennie. Ale też nie chciała mi odpowiedzieć czy poprostu odstawić czy schodzić z dawki. Mam niby dziś wizytę u diabetologa ale nie wiem czy pójdę bo jeszcze mój syn się po chorował i nie będę miała go z kim zostawić 😞

preg.png
  • melba Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam 1000xr, zarówno lekarz prowadzący jak i endokrynolog kazali odstawić w 12tc (ostatnie dwa tygodnie byłam na dawce 500xr) i po dwóch tygodniach mam zrobić krzywą. Właśnie czeka mnie to w weekend… 🙈

preg.png

XII 2015 początek naprostarań
    XI 2022 FET 12 dpt 1313, 24dpt♥️
  • Mila88 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2023, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melba wrote:
    Ja brałam 1000xr, zarówno lekarz prowadzący jak i endokrynolog kazali odstawić w 12tc (ostatnie dwa tygodnie byłam na dawce 500xr) i po dwóch tygodniach mam zrobić krzywą. Właśnie czeka mnie to w weekend… 🙈
    Ale z tej dawki 500 na krzywa? Czy do 0?

preg.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila88 wrote:

Biorę 750XR. Diabetolog uważa,że powinnam już odstawić,a ginekolog jest za tym żeby brać całą ciążę.
    Jeszcze nie wiem co zrobię bo średnio ufam diabetolog, po zawyżonym wyniku na czczo 92 i 94(w tym samym laboratorium) od razu rozpoznała mi cukrzycę-a powinna skierować na krzywą.
    Także jest zadowolona,że ma pacjentkę i krzywych mam nie robić.
    Nie muszę mówić,że każdy kolejny wynik odkąd się do niej zgłosiłam jest w porządku niezależnie od tego co jem(mam glukometr i badam po 4-5 x dziennie).
    Chyba czekam na rozwój sytuacji.

preg.png

age.png

age.png

04.2020 - ❤️Szczęście❤️
    06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
    07.2023 - ❤️Szczęście❤️
  • Oleczek Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2023, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie glucophare 2x1000 XR
    ginekolog się nie spotkała z tym żeby brać w ciąży ( w poprzedniej brałam cały czas ale inny lekarz mnie prowadził)
    u Diabetologa byłam 1 raz z życiu - kazała odstawić bo oni wolą kontrolować cukry i wdrażać ewentualnie insulinę ( dla mnie to paranoja - wole tabletkę niż ciągłe kontrole cukru i zastrzyki)więc szybko umówiłam się do pierwszego lepszego endo żeby od niego dostać opinie - też kazał ostawić, ale koniec końców nie odstawiłam, zrobiłam krzywą bez ostawienia tabletek i umówiłam się do innej endo z opiniami że zaleca w ciąży metę i potwierdziła moje zdanie że lekarze w pl mają zbyt małą wiedzę o mecie w ciąży więc zalecają ostawić bo insulinę każdy zna i wie jak z tym postępować a wg badań zagranicznych mety się w ciąży nie odstawia szczególnie z dnia na dzień do zera

smoothie lubi tę wiadomość

💒 2015👰🤵2016 👩36 🙋‍♂️34+👧 Córeczka 2017
    preg.png[/url
    201707184980.png
  • melba Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2023, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila88 wrote:
    Ale z tej dawki 500 na krzywa? Czy do 0?

Nie, z tej dawki do 0. Około 2 tygodni brałam tę 500, a następnie kolejne dwa tygodnie już na 0.

preg.png

XII 2015 początek naprostarań
    XI 2022 FET 12 dpt 1313, 24dpt♥️
‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ