LIPCOWE MAMY 2023 🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
JustynaKaaa wrote:My w weekend byliśmy zamówić wózek i Pan nam polecił żebyśmy się wybrali do sklepu fotelik.info bo tam wjeżdża się samochodem na hale i dobierają fotelik do samochodu. Naoglądałam się filmików i faktycznie wydaje się, że to dopasowanie fotelika do samochodu jest kluczowe.
Ja chyba będę celować w Britax ale nie mam jeszcze pewności. Na ten Avionaut tez patrzyliśmy i faktycznie jest bardzo lekki.
Byłam dzisiaj też na wizycie u mojego lekarza prowadzącego. Dzidzia rośnie, szyjka dluuuuuga, 4,2 cm, łożysko wysoko na przedniej ścianie poza ryzykiem przodowania. W ciągu ostatnich 4 tygodni przytylam 1,8 kg i łącznie mam już 6 kg na +😱 Ale mam odstawić sterydy, więc jest duża szansa że zatrzyma się przybieranie na masie. No i dostałam oficjalna zgodę na ćwiczenia (nieoficjalnie sama sobie taką zgodę wydałam już ponad dwa tygodnie temu 😂😂😂). Także jutro idę na pilates z brzuszkiem, zajęcia są dwa razy w tygodniu, więc jak dołożę do tego 2 razy lekka siłownię to będzie idealnie:)madzialenaa, smoothie, Aga0801, Epidrac, RudaMaruda, Justyna86, Mila88 lubią tę wiadomość
-
akuszerka89 wrote:Oooo a o tym nie wiedziałam. Muszę sprawdzić czy jest gdzieś koło nas ich sklep z taka opcja. Bo u nas w sklepie dziewczyny biorą te foteliki z bazami po pachę i idą z klientem na parking 🤦♂️
Byłam dzisiaj też na wizycie u mojego lekarza prowadzącego. Dzidzia rośnie, szyjka dluuuuuga, 4,2 cm, łożysko wysoko na przedniej ścianie poza ryzykiem przodowania. W ciągu ostatnich 4 tygodni przytylam 1,8 kg i łącznie mam już 6 kg na +😱 Ale mam odstawić sterydy, więc jest duża szansa że zatrzyma się przybieranie na masie. No i dostałam oficjalna zgodę na ćwiczenia (nieoficjalnie sama sobie taką zgodę wydałam już ponad dwa tygodnie temu 😂😂😂). Także jutro idę na pilates z brzuszkiem, zajęcia są dwa razy w tygodniu, więc jak dołożę do tego 2 razy lekka siłownię to będzie idealnie:)
Ale super wieści😍 ja tez po wizycie, główka podrosła,wszystko dobrze, będę mieć córeczkę 😭😭😭🥰 kurczę…strasznie się cieszę!
Tez zaczynam od lutego pilates w ciąży,bardzo mi brakuje bo przed ciąża byłam mocno aktywna i dużo biegałam,No i zawsze to babeczki w ciąży i jakiś kontakt z ludźmi 😁smoothie, Aga0801, akuszerka89, Justyna86, Wrzosowa94, Mila88, AnnaE. lubią tę wiadomość
-
Jesteśmy po prenatalnych 😄
Dzidziuś ma 6,15cm. Wszystkie pomiary w normie.
Ryzyko trisomii 21 1:11545
Ryzyka dla t18 i t13 <1:20000
I raczej dziewczynka 🥰💖akuszerka89, Aga0801, RudaMaruda, Justyna86, Wrzosowa94, madzialenaa, AnnaE. lubią tę wiadomość
18.11.2022 (11dpo, 27dc) II kreski w 5 cyklu starań, beta 78, progesteron 28
21.11.2022 beta 335, progesteron 38
06.12.2022 zarodek 0,5cm i ❤️
20.12.2022 1,85cm ❤️
10.01.2023 4,82cm ❤️
16.01.2023 6,15cm prenatalne 😊 prawdopodobnie zdrowa dziewczynka 🥰💖
03.02.2023 ✅
28.02.2023 ✅
20.03.2023 II prenatalne, zdrowa dziewczynka, 380g 💖
21.03.2023 ✅
11.04.2023 ✅ 590g
09.05.2023 ✅ 1040g
22.05.2023 III prenatalne
30.05 wizyta u prowadzącego -
akuszerka89 wrote:Dziewczyny, a wracając do tematu fotelików - jakie macie typy? Ja byłam dzisiaj w sklepie który jest partnerem 8gwiazdek i wpadł mi w oko Avionaut Pixel Pro z bazą ISOFIX. Co o nim myślicie? W testach ADAC ma 4 gwiazdki, ale waży tylko 2,5kg.
My byliśmy w sklepie u nas w okolicy obejrzeć zupełnie inny fotelik i finalnie zdecydowaliśmy się właśnie na Avionauta. Szczerze, jest cudny. Naprawdę lekki, a jak kiedyś Wam pisałam akurat moja Córka szybko tyła i samą siebie chwaliłam za ten wybór. Dodatkowo te wszystkie poddupniki noworodkowe, które potem się wyjmuje i podobno w nim dziecko może jeździć troszkę dłużej bez robienia przerw (my i tak robiliśmy) są wygodne jak się ma takie malunie dzieciątko - nie wiem czy inne marki mają coś takiego, pewnie tak 😜 My mamy zestaw z bazą, nie wiem czy nowsze wersje bazy są inne, ta ma jeden minus naszym zdaniem. Strasznie głośno piszczy jak fotelik się wkłada lub wyjmuje z bazy. Tak ryczy, że niektóre dzieciątka mogą się budzić.
Z wyborem drugiego fotelika naprawdę polecam pójść z dzieckiem. Też mieliśmy niby swój typ i przypadkiem pojechaliśmy z Córką do sklepu. I okazało się, że jest trochę za mała na foletik, który chcieliśmy i bardzo wyginała w nim plecy. W życiu bym nie wpadła na to, że może coś takiego się wydarzyć. Gdybyśmy kupili go w ciemno pewnie byłoby z nim dużo zamieszania, a tak przymierzaliśmy inny z tej samej półki i jeździ jej się w nim super.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2023, 20:34
-
Analityczka wrote:Badanie prrenatalne Usg.
Nie pamietam jak to bylo w 1 ciąży 🤦♀️
Czy kest wykonywane przez powloki brzuszne czy dopochwowo?
Jak miałyście robione?
Ja miałam i przez brzuch i dopochwowo, bo lekarz sprawdzał też przepływy w macicy. No i jeszcze z innej perspektywy oglądał Malucha.Analityczka lubi tę wiadomość
-
Epidrac wrote:Ja mialam badanie przez brzuch ale tez czytalam ze roznie bywa wiec ubralam sie w spodnice zeby mi bylo komfortowo w obu przypadkach;) zawsze do ginekologa chodze w dlugiej sukience - tak sie dobrze czuje.
Co do brzucha u mnie nie widac, ewentualnie mala oponka;) chodze teraz tylko w sukienkach tak naprawde odrazu po tescie przestalam nosic jeansy - nosilam obcisle rurki z wysokim stanem i nie chcialam uciskac brzucha
I co tam, dowiedziałaś się czegoś a propos swoich badań, wyników?🩷 Julka 25.05.2023 -
Dziewczyny, czy Wam też dokuczają nogi? No oszaleć można, ciężko mi wysiedzieć przed komputerem w pracy bo mam ciągle w lewej nodze uczucie drętwienia na zmianę z uczuciem takiego ciągnięcia/ rozciągania ? Nie wiem jak to opisać. Jak myślicie co może na to pomóc poza ruchem? Kiedy chodzę na spacerze czy z psem na dworze to jest okej, problem występuje gdy siedzę lub leżę.
-
Cześć dziewczyny 🙂
Gratuluję udanych wizyt 🙂 Melduję, że odebrałam wyniki Pappy, ryzyka niskie i wyniki bardzo ładne. Jestem naprawdę zadowolona 😊
No i w końcu nie mdli mnie całymi dniami, fajna sprawa !Aga0801, MagdaD1405, Mila88, madzialenaa, Justyna86, akuszerka89, AnnaE., zasada lubią tę wiadomość
-
Aga0801 wrote:Dziewczyny, czy Wam też dokuczają nogi? No oszaleć można, ciężko mi wysiedzieć przed komputerem w pracy bo mam ciągle w lewej nodze uczucie drętwienia na zmianę z uczuciem takiego ciągnięcia/ rozciągania ? Nie wiem jak to opisać. Jak myślicie co może na to pomóc poza ruchem? Kiedy chodzę na spacerze czy z psem na dworze to jest okej, problem występuje gdy siedzę lub leżę.
Mnie nie dokuczają, a bierzesz magnez? Może mógłby trochę pomóc na to drętwienie ? 💁 -
Super wiadomość! 😊😊
Właśnie na razie nie brałam magnezu, tylko Pregne plus i Pregne DHA, ale muszę się w takim razie za jakimś rozejrzeć bo strasznie denerwujące jest to uczucie w nodze. Mam nadzieję, że coś pomoże.smoothie lubi tę wiadomość
-
Aga0801 wrote:Super wiadomość! 😊😊
Właśnie na razie nie brałam magnezu, tylko Pregne plus i Pregne DHA, ale muszę się w takim razie za jakimś rozejrzeć bo strasznie denerwujące jest to uczucie w nodze. Mam nadzieję, że coś pomoże.
Może spróbuj magneb6 forte, to lekAga0801 lubi tę wiadomość
-
Aga0801 wrote:Dziewczyny, czy Wam też dokuczają nogi? No oszaleć można, ciężko mi wysiedzieć przed komputerem w pracy bo mam ciągle w lewej nodze uczucie drętwienia na zmianę z uczuciem takiego ciągnięcia/ rozciągania ? Nie wiem jak to opisać. Jak myślicie co może na to pomóc poza ruchem? Kiedy chodzę na spacerze czy z psem na dworze to jest okej, problem występuje gdy siedzę lub leżę.
Aga0801 lubi tę wiadomość
-
Ja tak miałam, bo przed ciąża dużo biegałam i brałam dużo suplementów na to, a przede wszystkim magnezu, teraz biorę magnez i pomagaAga0801 lubi tę wiadomość
-
Jestem po prenatalnych. Wszystkie parametry są w normie.
Dzidziuś ma 7.2 cm. Termin z Usg na 23.07
No i największy szok dla mnie. Najprawdopodobniej to dziewczynka ❤️ miałam przeczucie, że to jednak chłopiec.RudaMaruda, AnnaE., Wrzosowa94, Justyna86, smoothie, akuszerka89, MagdaD1405, Aga0801, Epidrac, madzialenaa, zasada, melba, beti97, Anett93 lubią tę wiadomość
-
Analityczka wrote:Jestem po prenatalnych. Wszystkie parametry są w normie.
Dzidziuś ma 7.2 cm. Termin z Usg na 23.07
No i największy szok dla mnie. Najprawdopodobniej to dziewczynka ❤️ miałam przeczucie, że to jednak chłopiec.Analityczka lubi tę wiadomość
10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞
02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨👩👦
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
10.11.22 r --- beta 343,40
28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3) -
Mnie bardziej bola jakby lacheiny i czasem jak leze to mi na chwile noga zdrętwieje
Poltora tygodnia temu mialam badania krwi hiv zapalenie watroby potwierdzenie grupy krei itd k kile - przy kile mam nadal „ badanie w toki” strasznie dlugo -
Epidrac- dowiedziałaś się już czegoś więcej o wynikach badań prenatalnych? Jestem ciekawa jak to u Ciebie będzie
Chciałam to skonfrontować z moim przypadkiem żeby zobaczyć jakie zdanie może mieć inny lekarz na brak bhcg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2023, 21:33
🩷 Julka 25.05.2023 -
Hej, jestem z sierpniówek, choc formalnie powinnam być u Was, bo termin wg USG to 28.07 🙂
Piszę, zeby Was podpytać o parametry tętna w badaniach prenatalnych, u mnie dziś wszystko wyszło wzorowo, tylko właśnie to nieszczęsne tętno 177 u/min. Lekarz powiedział, że to gorna granica normy, ale wysłał mnie na test podwójny. Czy u Was ktorys maluch mial takie podwyzszone tętno i dalsze badania wyszly ok? Bo jednak troche sie martwie 😐 -
Ulcia9112 wrote:Epidrac- dowiedziałaś się już czegoś więcej o wynikach badań prenatalnych? Jestem ciekawa jak to u Ciebie będzie
Chciałam to skonfrontować z moim przypadkiem żeby zobaczyć jakie zdanie może mieć inny lekarz na brak bhcg.Ulcia9112 lubi tę wiadomość