X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
Odpowiedz

LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️

Oceń ten wątek:
  • Kejtaa Ekspertka

Wysłany: 28 maja, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minji wrote:
    Tak, ja właśnie też tak głównie robię, ale jak się wieczorem ogarniałam w łazience to już chciałam załatwić sprawę na stojąco i mnie pokarało.

Zaczęłam się jakoś dziwnie czuć, zmierzyłam ciśnienie a tam 140/97. Nigdy w ciąży nie miałam tak wysokiego. Poczekam trochę, jak się będzie utrzymywać to zapytam mojego prowadzącego co o tym sądzi

Ja nie wiem czy znowu jakieś dziwne sprawy pogodowe nie wchodzą w grę, bo u mnie puls znowu koło 110 😑 ciśnienie niby ok, ale i tak czuję się średnio. Idę do kardiologa, ale terminy nawet prywatnie tragedia, dopiero za tydzień najbliższy.

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Wiesz co ja jestem w trakcie, ale ogólnie o noworodku też było bardzo mało bo praktycznie jedno spotkanie o kąpieli.
    Tak to było o laktacji, warsztat z chustonoszenia, spotkanie z urofizjo (beznadziejne), był masaż shantali (akurat nie byłam), spotkanie ogólne o ciąży, teraz będzie o porodzie a potem warsztat z oddychania. No i też można było iść zobaczyć porodówkę. Także też raczej nie skupiali się na dziecku na tych zajęciach 😉
    Zaczynam żałować że tam wgl poszłam bo więcej dowiaduje się z internetu a tam walczę przez godzinę o przetrwanie bo są twarde kanapy i bardzo ciężko mi się na nich siedzi bo nam rwę kulszowa i boli mnie cały tyłek, kość ogonowa i kości kulszowe. U was chociaż coś się działo a u nas żadnych spotkań nie było z innymi ludźmi tylko poród poród poród i nie mogliśmy już z mężem słuchać o kulach wyławianych z wanny .... To co było do tej pory można było by zmieścić w dwóch zajęciach

• Kejtaa Ekspertka

Wysłany: 28 maja, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szkół rodzenia, to ja pamiętam przy pierwszym dziecku w czasie covidu były tylko online i nic nie ogarnęłam. I z mężem oglądaliśmy filmiki na yt z obsługi noworodka. później jak położna czy lekarz widzieli jak się opiekujemy młodym i profesjonalnie zmieniamy pieluchy, rozbieramy/ubieramy to pytali się gdzie na szkole rodzenia tak dobrze uczą 😅
    Także yt zdecydowanie wystarczy. Było to pierwsze dziecko u nas w rodzinie.

preg.png
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 28 maja, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poszłam na tą szkołę bo jest za darmo 🙈 a babka potem przyjdzie po porodzie na te wizyty patronażowe no to bede juz ją znała 😉

Ja mam wykupione tez filmiki z zaufaj położnej do listopada dostęp więc pewnie sobie będziemy odświeżać jak już Witek będzie na świecie i się coś zapomni 😉 ale tych filmów jest tam naprawdę dużo i o samym noworodku też. Nawet kwestie fotelików, śpiworki itp są poruszane więc tak całkiem wydaje się że dużo tej wiedzy.

Kejtaa, 3erin lubią tę wiadomość

👶🏻 Witek
    🗓️ 19.07.2025
    🕰️ 11.12
    ⚖️ 3920 g
  • Emii Autorytet

Wysłany: 28 maja, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, ja żałowałam ze nie zapisałam się ostatecznie do żadnej szkoły rodzenia, właśnie wyobrażałam sobie ze sporo zajęć będzie dotyczyć opieki nad maluszkiem, mam wykupioną online z zaufaj położnej wiec pewnie bardziej mi sie przydadzą te filmiki niz klasyczne zajęcia.

26.10.24 ⏸️ 🥹❤️
    26.10.24 beta hcg 144mlU/ml
    28.10.24 beta hcg 397 mlU/ml
    06.11.24 po wizycie : pęcherzyk ciążowy 11 mm, torbiel krwotoczna na jajniku 8cm
    20.11 12 mm człowieczka 🥹❤️ wg usg 7+3 157ud/min
    21.12 prenatalne
    23.12 kolejna wizyta
    preg.png
  • carolka Autorytet

Wysłany: 28 maja, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na szkole rodzenia też było bardzo mało o noworodkach. Głównie o przygotowaniu do porodu itp 🙂
    Jedna lekcja o pielęgnacji i tyle.
    A, jeszcze pierwsza pomoc była.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja, 17:22

'92 🫶🏻🧔🏼‍♂️'89

🌸
    1cs 😱
    16.11.24 (4+2) - ⏸️beta - 39,4 🤰🏼
    28.11.24 (6+0) - pierwsza wizyta - pęcherzyk 🥹
    13.12.24 (8+1) - jest serduszko ❤️ CRL 1,42cm.
    20.01.25 (13+4) - I prenatalne - 1:365 ryzyko ZD 💔
    31.01.25 (15+1) - wyniki NIFTY - zdrowa dziewczynka 🩷 🧬
    06.03.25 (20+0) - połówkowe - 336g maleństwa. Czekamy na zamknięcie się VSD 💕
    15.05.25 (30+0) - III prenatalne - 1569g 👣 VSD się zamyka 🥹
    11.06.25 (33+6) - 2460g Akrobatki 🍭
    11.07.25 (38+1) - 13:44 nasz skarb jest z nami 🩷🥹
    ⚖️ 3280g
    📏53cm
    ❤️ 10/10

age.png
  • KamiKami90 Przyjaciółka

Wysłany: 28 maja, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży byłam na szkole rodzenia w szpitalu w którym później rodziłam i to była totalna porażka. Teraz wykupiłam na zaufaj położnej i moim zdaniem jest dużo więcej przydatnych informacji i w ogóle tak fajnie i jasno położne opowiadają o wszystkim. Jest nawet inscenizacja całego porodu :)

👩 35l
    👨39l
    2016 córka 👸
    2025 córka 👧
  • Dosia_24 Autorytet

Wysłany: 28 maja, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podobnie jak Optymistka poszłam na tą szkołę rodzenia ,bo za darmo i prowadzi ją moja środowiskowa więc plus taki ,że po porodzie nie przyjedzie do mnie obca osoba tylko już mniej więcej znana.
    No ale u mnie te zajęcia też raczej mocno średnie i niewiele ,bo są od kwietnia ,a były ledwo 3 spotkania z czego na tym ostatnim nie byłam ,bo mi wypadły dni otwarte w szpitalu. Na pierwszych zajęciach był plan porodu i nic więcej, na drugich była laktacja i uczyła nas jak przykładać dziecko do karmienia no i teraz trzecie na których mnie nie było pielęgnacja. No i jeszcze ma być chyba dwa spotkania, poród i coś tam jeszcze. No generalnie coś tam może się dowiedziałam ale więcej wiedzy czerpie z Internetu niż tych zajęć, chodzę ,bo i tak siedzę w domu, mam czas i zawsze to jakaś rozrywka 🤷🏼‍♀️😅

👱‍♀️ 25
    🧔‍♂️ 34

Starania od 3.2024
    21.11.2024 - pozytywny test 😊
    5.12 - pierwsza wizyta na USG 😊 mamy ❤️
    20.01 - prenatalne 👶 niskie ryzyka, prawdopodobnie 💙
    17.03 - połówkowe

preg.png
  • Kamax9 Autorytet

Wysłany: 28 maja, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie jeśli chodzi o szkole rodzenia no to mogę powiedzieć tyle, że było po prostu okej. Kilka rzeczy co się dowiedziałam nowych a tak to zdążyłam sama wyczytać. Na plus tak jak Optymistka piszę że poznałam położna którą będzie przychodzić do nas po porodzie więc trochę razniej.

A właśnie przez Was wykupiłam sobie dwa pakiety na zaufajpoloznej bo akurat weszłam i jest promo -60% przez jeszcze 2h na wybrane materiały. Wykupiłam sobie opiekę nad noworodkiem i karmienie piersią. 🤪🙈

Starania od 06.2022
    Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
    Listopad 2023- ciąża biochemiczna
    Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
    21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻

08.07.2025| 3780g| 57cm|
    Narodził się Nasz cud.
    Spełnionym jesteś marzeniem, Synku 💙
    age.png
  • Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 28 maja, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz myślałam czy iść na to szkolenie z pierwszej pomocy dla noworodka ale wołają za to 120 zł za osobę, czyli razem z mężem 240 zł i ma być 2h, a widzę że w tym pakiecie co mam z zaufaj położnej też jest ponad godzinny materiał na ten temat. I teraz nie wiem czy opłaca się płacić. Ale chyba obejrzę ten materiał on linie.

👶🏻 Witek
    🗓️ 19.07.2025
    🕰️ 11.12
    ⚖️ 3920 g
  • Kamax9 Autorytet

Wysłany: 28 maja, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Ja teraz myślałam czy iść na to szkolenie z pierwszej pomocy dla noworodka ale wołają za to 120 zł za osobę, czyli razem z mężem 240 zł i ma być 2h, a widzę że w tym pakiecie co mam z zaufaj położnej też jest ponad godzinny materiał na ten temat. I teraz nie wiem czy opłaca się płacić. Ale chyba obejrzę ten materiał on linie.
    Ja nie poszłam. Stwierdziłam że to jest o wiele za dużo ile oni wołają za to. Z tym że ja jestem po szkole z ratownictwa więc coś tam pamiętam. Ale myślę że gdybym nie była to raczej nie zdecydowałabym się też. Cena z kosmosu wg mnie

Optymistka90 lubi tę wiadomość

Starania od 06.2022

08.07.2025| 3780g| 57cm|
    Narodził się Nasz cud.
    age.png
  • Opuncja64 Nowa

Wysłany: 28 maja, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:

Mój mąż był na takim szkoleniu, 3h za podobną kwotę i był bardzo zadowolony. Ja fizycznie nie dam rady się wybrać, więc też będę bazować na tych materiałach z zaufaj położnej. Trochę żałuję, bo czułabym się pewniej gdybym mogła poćwiczyć RKO, bo nigdy nie miałam okazji, ale te szkolenia online też są bardzo fajnie przygotowane 😊

Optymistka90 lubi tę wiadomość

• Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 28 maja, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie jestem nauczycielem, pracowałam z przedszkolakami i mieliśmy co roku takie szkolenia w pracy. One trwały po 3h i były naprawdę porządne więc chyba tymbardziej wystarczy jak odświeżę wiedzę z tego filmu online 🤷‍♀️

Kamax9 lubi tę wiadomość

👶🏻 Witek
    🗓️ 19.07.2025
    🕰️ 11.12
    ⚖️ 3920 g
  • Opuncja64 Nowa

Wysłany: 28 maja, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Ja ogólnie jestem nauczycielem, pracowałam z przedszkolakami i mieliśmy co roku takie szkolenia w pracy. One trwały po 3h i były naprawdę porządne więc chyba tymbardziej wystarczy jak odświeżę wiedzę z tego filmu online 🤷‍♀️

Aaa to jasne 😊

• Lusia90 Autorytet

Wysłany: 28 maja, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę na zajęcia z edukacji okołoporodowej na NFZ i prowadzi je położna która pracuje w szpitalu w którym będziemy rodzic. I ogólnie jestem zadowolona ale najsłabsze jest że nie ma żadnego planu, rozpiski jakie będą tematy poruszane itp. Byłam na 4 spotkaniach i było o przebiegu porodu, masaż krocza, walizka do szpitala i te ostatnie o dziecku już np jak podnosić itp.

preg.png

👩27 |👨‍🦱 28 | pierwsza ciąża.
    21+1tc 473 g zdrowego chłopca 💙
    26+2tc 950 g naszego szczęścia 💛
    30+2 tc 1630 g ślicznej rybki 💚
    30+6 tc 1816 g malutkiego misia 🧡
    36+2 tc 3190 g okrągłego pączusia 🩷
    Czekamy na Ciebie maluszku 💞🥹
  • Kamax9 Autorytet

Wysłany: 28 maja, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Myślę, że wystarczy w zupełności.😊

Starania od 06.2022

08.07.2025| 3780g| 57cm|
    Narodził się Nasz cud.
    age.png
  • Milka676 Przyjaciółka

Wysłany: 28 maja, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po badaniu dna oka, wszystko jest dobrze z moim wzrokiem oprócz bardzo dużej krótkowzroczności oczywiście xD (mam -9) , więc mogę rodzić naturalnie. Ale pani tak jakby zasugerowała, że gdybym chciała cc to by wystawiła skierowanie

Optymistka90, carolka, AkacjowaM, Ala1416, Emii lubią tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się zapisałam bo są za darmo i srodowiskową położną chciałam mieć znajomą a ostatnio się dowiedziałam że nie mogę na nią liczyć bo ona nie jeździ za miasto a na początku mówiła że dojeżdża gdzie trzeba i to nie jest problem ze pod miastem ktoś mieszka więc jedną wielką porażka ... Mam ochotę napisać opinię bo są same 5 na 5 ale chyba nie będę bo ta pani jest miła i tylko dlatego ale ta szkoła rodzenia to jedna wielką porażka

• Wojcinka Autorytet

Wysłany: 28 maja, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    88Ania88 wrote:
    Będziesz robić echo?
    Na razie nie zlecili. Mam kolejna kontrolę za 2 tyg.

Natomiast wątpię aby tutaj. Tło wykonywany ani żeby było konieczne na tym etapie bo 1. Lekarka ma jasny obraz i widzi co jest nie tak ale ogólnie przepływy w serduszku wszytskie na razie są dobre
    2. Gdybym zrobiła teraz echo to niezależnie od wyniku postępowanie byłoby dalej takie samo - rodzice będę i tak w tym szpitalu do którego chodzę bo jest to najlepszy szpital położniczy w mieście plus już zostało ustalone ze przy porodzie będzie kardiolog pediatryczny i od razu sprawdzi małą.

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    • 2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    • 2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 Maya z 2cs 💛 15/03/2022
    • 2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 Lea z 4cs 💛 12/07/2025

Rodzina w komplecie 👨‍👩‍👧‍👦💗

age.png

age.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 28 maja, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Aż weszłam na stronę sprawdzić mimo że żadnych kursów nie planowałam o jakoś 54h materiałów video trochę mnie przeraża 😂 na pewno tego nie obejrzę 🥴

carolka lubi tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    • 2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    • 2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 Maya z 2cs 💛 15/03/2022
    • 2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 Lea z 4cs 💛 12/07/2025

Rodzina w komplecie 👨‍👩‍👧‍👦💗

age.png

age.png
‹‹ 1140 1141 1142 1143 1144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ