X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
Odpowiedz

LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️

Oceń ten wątek:
  • Papużka150 Przyjaciółka

Wysłany: 11 marca, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, super że dajcie znać co u Was!

U nas drzemki i sen się popsuł od kilku dni, położenie na drzemkę graniczy z cudem, a wczoraj w ogóle miał 5.5h OA, plus ostatnie 2 noce robi sobie OA między 3 a 5 rano a potem dosypia 1-2h jeszcze. Nigdy tak nie było, więc oczy na zapałki mam.
    Nadal nie siada na pupie, ale pracujemy nad tym z fizjo, za to w tym tygodniu zaczął wstawać na nogi przy meblach i siadać w klęku, kilka razy stracił równowagę i się cały poobijał

Pod koniec marca mamy jeszcze nimernix. Miał tez epizod pleśniawek, nic nie jadł prawie, ale po tygodniu z nystatyna przeszło.
    Wagowo dość szybko przybiera odkąd zjada zwykłe posiłki, dostaje II śniadanie koło 10, około 14 przekąska np. mus i chrupka, koło 17-18 obiadokolacja. Butelek mleka nie liczę bo często zjada albo cała albo tylko 30-60ml i wylewam, więc nie wiem

Pozdrawiamy wiosennie 🌷🌷🌷

• Milka676 Przyjaciółka

Wysłany: 11 marca, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już siadamy od kilku dni i ćwiczymy często i gęsto, więc mały już naprawdę fajnie siada, przechodzi z czworaków do siadu i z siadu do czworaków i też dzięki temu w końcu potrafi ładnie zejść ze stania, więc już też tak nie muszę się spinać, że mi upadnie.
    Co najważniejsze w końcu mogę się pozbyć wanienki i wymienić ją na siedzisko do wanny, dzisiaj będzie test.

Mój też włazi po schodach, a barierek dalej nie zamontowaliśmy, nie wiem kiedy to nastąpi 😅

U nas sen też się zmienił - przede wszystkim odpuszczamy już trzecią drzemkę, do tej pory one jeszcze były, choć już gdzieś z miesiąc strasznie walczył z zaśnięciem na nie. Ale od kilku dni już nie ma opcji. Niestety drzemki znowu nam się trochę skróciły i czasami tego snu łącznie w ciągu dnia jest 1-1,5 h. Najczęściej ostania drzemka się kończy gdzieś o 14, więc generalnie koło 17:30 już jest lekka drama 😬 przez to muszę mu zmienić porę obiadokolacji, bo już jest taki rozwścieczony wtedy, że nic praktycznie nie ląduje w buzi. Na spacerze w spacerówce nie ma opcji, że zaśnie, więc ta forma drzemania też opada.
    Jest też więcej problemu z usypianiem na drzemki, chociaz i tak wciąż jest spoko. Jeśli chodzi o sen nocny to częściej sie wybudza znowu.
    Zobaczymy czy się jeszcze pogorszy 😅

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 15 marca, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja Gabrysia właśnie przechodzi RSV, chyba starszaczka przyniosła ze żłobka. Cały nos zawalony katarem, kichanie, okropny kaszel, śpi troszkę więcej niż zwykle, widzę że ją to bardzo męczy. Oczywiście byliśmy u lekarza i osłuchowo czysto... Jutro po południu mamy rodzinnego więc jeszcze raz ją lekarz obejrzy. Starsza tylko ma kaszel i katar ale dobrze funkcjonuje. Ja jestem za smarkana, kicham, mąż najlepiej to znosi.
    Poza tym to mała jeszcze nie robi prób siadania, dopiero co odpycha się troszkę nóżkami i podnosi tyłek do góry. Starsza pamiętam że już usiadła jak miała 8,5 miesiąca. Tutaj poczekamy troszkę dłużej

👰🤵 2016 married
    👶🩷 .17.08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta 295g🩷
    17.02 połówkowe 388g🩷
    04.03 wizyta 590g🩷
    25.03 wizyta 965g
    22.04 wizyta 1800g
    23.04 prenatalne 1600g🩷
    22.05 wizyta 2,5kg
    03.06 wizyta 2,9kg
    17.06 wizyta 3,4kg
    24.06 wizyta 3,5kg
    01.07 wizyta 3,9kg

age.png
  • shaylen Autorytet

Wysłany: 18 marca, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko moje dziecko jest amebą? 😂 nawet dobrze nie umie pełzac. Siadać nie probuje, czworakowac tez nie 🤷‍♀️ Jeszcze sie nie stresuje, ale troche mi to dziwne ze wszystko stanęło.
    Nocki przesypia całe(19.30-6) ale drzemki w dzień mamy az 4! Tyle ze każda drzemka co do minuty trwa 30 minut...

👱‍♀️28 👱‍♂️30+🐈+🐕
    Początek starań 06.23 🥲
    17cs 20.11.24 wyraźne ⏸️ 🥹❤️
    31.07.25 Narodziny 🩷 3060g 53cm

Oto zaczyna się nowy rozdział -pisany małymi stópkami, pierwszymi uśmiechami i niezliczoną ilością nowych emocji :)
    age.png
  • Papużka150 Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Vilka, trzymajcie się tam 😷

@Shaylen, może pewnego dnia wstanie i wszystko jednego dnia ogarnie, siadanie, raczkowanie i was zaskoczy 😎

U nas dziś pierwszy raz usiadł sam, Ale tylko raz 😅
    Zrobiliśmy dziś też pierwszy spacer w spacerówce, no rosną nam te dzieci nie da się ukryć 🥹
    Nocki się naprawiły, drzemki raz wypadają 2
    , raz 3 dziennie. Właśnie pisze ze śpiochem na mnie, bo na 3 drzemkę nie zasnął, ale padł przed 18 i teraz nie wiem co z nim zrobić, pewnie noc z głowy się szykuje…

Milka676 lubi tę wiadomość

• Milka676 Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, uważajcie na kleszcze, sezon w pełni, ja dziś znalazłam w domu po wczorajszych pracach ogrodowych męża. Teraz kolejne miesiące będę mieć paranoję…

age.png
  • Letycja Autorytet

Wysłany: 18 marca, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Vilka jejku ale Was poskładało😔 trzymam kciuki żebyście szybko doszli do siebie❤️
    @Shaylen spokojnie, ma jeszcze czas. Nim się obejrzysz będzie zasuwać. Ja zaczynam tęsknić za czasami gdy tylko leżała tam gdzie ją położyłam😂 w tym tygodniu zaczęła siadać i wstawac łapiąc się za oparcie łóżka. Oczywiście od razu się wywraca na plecy. Pół biedy na łóżku ale jak zrobi mi tak na podłodze 🫠
    W kojcu nie chce siedzieć, chyba że siedzę z nią. W łóżeczku ryczy jak oparzona choćbym jej tam milion zabawek wrzuciła. Drzemki spowrotem kontaktowe na rękach. Na dworze też najlepiej nosić. Czasem udaje się w nosidle ale jednak częściej chce na rękach przodem do świata. Spacerowka spoko na 20 minut max. Rozszerzanie diety idzie fajnie, ale noc to dalej maraton cyckowy.
    Nie wiem sama, mam ostatnio jakiś kryzys chyba. Lepiej sobie radziłam gdy była mniejsza 😔 miałam ogarnięte mieszkanie, siebie. A teraz żeby cokolwiek zrobić muszę prosić mamę o przyjazd, bo mąż nadal jest tylko w weekendy. W poprzedni w niedzielę wieczorem stwierdził, że on nie wie jak ja daję radę i podziwia. Tylko. że ja nie daje rady 😔

age.png
  • Karla_ Ekspertka

Wysłany: 18 marca, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Letycja, ściskam Cię. Z poprzednich postów kojarzę, że też masz wymagające dziecko.
    My z gondoli prawie nie korzystaliśmy, tak nienawidzila tam jeździć 🙈 w spacerówce jest trochę lepiej, ale też tak 20-30 min max i to nie zawsze. Oczywiście spacery najlepsze byłyby na rękach, przodem do świata tak jak u Was, ale ja nie mam już siły by tak ją nosić. W domu jeszcze okej, ale na spacerach jest mi ciężko.
    Podziwiam Cię, że w tygodniu jesteś sama. Ja codziennie czekam na powrót męża z pracy. Chociaż wieczorami Mała i tak ma mamozę, więc to ja ją usypiam.
    I mnie też na tym etapie ciężko jest coś zrobić, bo jej ulubionym zajęciem jest pełzanie do moich nóg i wyciąganie rąk, żebym ją wzięła.

19.10.2024 ⏸️😍 11dpo
    24.10.2024 Beta 275,75
    26.10.2024 Beta 649,39
    07.11.2024 4 mm 🥰
    21.11.2024 1.84 cm, ❤ 180/min
    30.12.2024 Nifty - zdrowa dziewczynka 🩷
    06.02.2025 290g 🥰
    05.03.2025 560g 👧
    02.04.2025 1100g 🌷
    30.04.2025 1770g 🥰
    28.05.2025 2600g 🩷
    11.06.2025 2900 g 🌸

05.07.2025 M. 🩷

age.png
  • Letycja Autorytet

Wysłany: 18 marca, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karla_ wrote:
    @Letycja, ściskam Cię. Z poprzednich postów kojarzę, że też masz wymagające dziecko.
    My z gondoli prawie nie korzystaliśmy, tak nienawidzila tam jeździć 🙈 w spacerówce jest trochę lepiej, ale też tak 20-30 min max i to nie zawsze. Oczywiście spacery najlepsze byłyby na rękach, przodem do świata tak jak u Was, ale ja nie mam już siły by tak ją nosić. W domu jeszcze okej, ale na spacerach jest mi ciężko.
    Podziwiam Cię, że w tygodniu jesteś sama. Ja codziennie czekam na powrót męża z pracy. Chociaż wieczorami Mała i tak ma mamozę, więc to ja ją usypiam.
    I mnie też na tym etapie ciężko jest coś zrobić, bo jej ulubionym zajęciem jest pełzanie do moich nóg i wyciąganie rąk, żebym ją wzięła.
    Dziękuję ❤️ Ja już sama nie wiem czy córka jest wymagająca czy ja niedomagająca...Serio gdyby nie to, że mam mamę na wyciągnięcie ręki to nie wiem co bym zrobiła. Nie wiem jak sobie radzą samodzielne mamy, albo te które mają mężów na weekendy i nikogo więcej do pomocy...
    U nas gondola była okej tak do 4 miesiąca max, chociaż też zdarzały się akcje "wyprowadźmy wózek na spacer z bobasem na rękach". Myślałam, że spacerówka będzie game changerem no i zawiodłam się 😅
    W ogóle to mam przyjaciółkę, która jest teraz w pierwszej ciąży, też z lipcowym bobasem i ojeju jak ja jej zazdroszczę, że jest na etapie wylegiwania się i kompletowania wyprawki 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca, 20:58

age.png
‹‹ 1306 1307 1308 1309 1310
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ