LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Nieprzejrzysta wrote:Dzięki, nie wiedziałam że jest taka lista.
Ciekawe czy jest tak jak piszą 🙄Bo papier wszystko przyjmie 🤭tygrysek7773, Elena20, Truśka, Vilka lubią tę wiadomość
-
Wojcinka wrote:My mamy używane yoyo od koleżanki ona używała go 5 lat, my teraz już ponad 2. Wymieniłam po niej kółka bo były zapiaszczone, kupiłam nowy color pack i rączkę bo miała zniszczona i jest jak nowy 🫶
Yoyo jest zajebisty do takiego kraju jak Emiraty (tu 70% ludzi ma yoyo 😂 serio) lub do podróży samolotem. W Polsce na krótkie odwiedziny daje rade ale no nie polecam
Co do szczepień jeszcze - byłam kiedyś z synem u homeopatki bo jiz w pewnym momencie opadały mi ręce na jego choroby. I ona powiedziała "szczepić! Absolutnie szczepić! Ale nie tak jak kalendarz rozpisany, bo to za dużo na takie małe dziecko na raz a Micha nastepne szczepienie powinien mieć wg niej dopiero po 2 r.ż" i tak się złożyło, że miał właśnie dopiero po 2 r.ż kolejne szczepienie 😂 od tamtej pory wyciągam w czasie te szczepienia właśnie przez odczekanie minimum miesiąca po chorobie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2024, 19:20
-
Wojcinka wrote:Boże... 🙈 najpierw piszesz ze nie ma dostępnych składów, teraz jak masz czarno na białym że są (i zawsze były 🤦♀️) to i tak snujesz teorie spiskowe... Wow
Nie do końca snuje po prostu po moich przeżyciach z lekarzami nie ufam im w większości co mówią. Moje żelazo było tragiczne, miałam krwotoki z nosa, a lekarz stwierdził żebym znalazła sobie zajęcie bo mi się nudzi 😏 Także nie biorę nic za pewniaka co oni piszą i mówią.
Uwielbiam takie gówno burze, bo ktoś napisze swoje zdanie (np. Że nie będzie szczepił dziecka) to zaczyna się hejtowanie.
Już kiedyś temat ten był i zapewne będzie powtarzał się jeszcze z 10 razy i za każdym razem będzie tutaj wysokie ciśnienie bo ktoś okazał się inny... 🙄-10.01.- 4 wizyta
-13.12- 3 wizyta (9+4) szalejące dzidzi 🍒
-22.11- 2 wizyta (6+2) mamy serduszko ❤️
-14.11.- 1 wizyta(5+3)pęcherzyk ciążowy
-8 ms ( 28 październik II kreski) 🌱🍀👣
-7 ms (wrzesień) 💔 ciąża biochemiczna 💔
-Podejrzenie Hashimoto, guzki na tarczycy,Niedowaga, od dzieciństwa problemy z serduchem 💔💉
ASD II,arytmia od 2021r. anemia (Czerwiec 2024r.)
👱♀️29🧑29 -
Co do spacerówki mamy taką ultra lekką Lionelo Julie. Mało waży, mało miejsca zajmuje, mało kosztowała. Zabieraliśmy ją właśnie na wakacje do samolotu, gdyby gdzieś zaginęła albo by się zniszczyła to nawet nie byłoby szkoda.
Ale do PL na codzień jest słaba, bo ma maleńkie kółka i ciężko się ten wózek prowadzi po krzywych chodnikach.👱♀️35🧑40
Elena 🩷👶 (7cs) TP 07.07.2025
23.10. 9dpo ⏸️ beta 8,23 prog 21,07
25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
12.11. 6+1 pierwsza wizyta❤️ 0.35 cm CRL
25.11. 8+0 1.76cm CRL, wg USG 8+2
11.12. 10+2 3.33cm CRL, wg USG 10+2
12.12. 10+3 Veracity Premium, niskie ryzyka, dziewczynka 🩷
17.12. 11+1 PAPPA, beta HCG 🧪
19.12. 11+3 USG prenatalne 🩺, niskie ryzyka, wg USG 12+1, dziewczynka 🩷
Eliza 🩷👧(5cs) lipiec 2019
-
Hej, mam takie pytanie, ale na razie nie o wozki, co innego mi chodzi po glowie:).. to bedzie moje pierwsze dziecko (29 lat), powiedzcie proszę doświadczone mamy, czy polecacie zapisać się do szkoły dla przyszłych rodziców, czy może jakieś ,,kursy" online, czy jest to zbedne wydawanie hajsu i lepiej poczytac publikacje, podowiadywac sie od rodziny co nieco. Czy ja sama muszę wybrać szpital i czy to musi być najbliżej mnie(mieszkam w Trojmiescie, wiec troche tego jest)+ czy muszę tam się jakoś ,,zapisac"? Mija mi 14 tydzień, jestem kompletnie zielona i nie wiem czy na lajcie mam czas jeszcze czy mam już coś myśleć?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2024, 19:16
🚺 29
🚹 31
Razem 13 lat
2021 💒
2 lata starań, rok w klinicie, badania- ja wszystko ok, mąż lekko obniżone parametry nasienia, przerwanie wizyt sierpień 2024
Ostatnia miesiączka 27.09.2024, cykle regularne
22.10.2024 dwie kreski🤞
Leki: progesteron besins 100mg raz dziennie
Beta:
24.10.2024; 52
26.10.2024; 148
28.10.2024; 498; prog.; 42,7 ng/ml
30.10.2024; 1343
05.11.2024; 14109; prog.; 194 nmol/l
08.11.2024 0,28 crl 💛 bije serduszko
19.11.2024 1,24 crl 💛 bije serduszko
03.12.2024 2,51 crl 💛 bije serduszko
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💜 termin z usg i OM 04.07.2025 -
Róża11 wrote:Hej, mam takie pytanie, ale na razie nie o wozki, co innego mi chodzi po glowie:).. to bedzie moje pierwsze dziecko (29 lat), powiedzcie proszę doświadczone mamy, czy polecacie zapisać się do szkoły dla przyszłych rodziców, czy może jakieś ,,kursy" online, czy jest to zbedne wydawanie hajsu i lepiej poczytac publikacje, podowiadywac sie od rodziny co nieco. Czy ja sama muszę wybrać szpital i czy to musi być najbliżej mnie(mieszkam w Trojmiescie, wiec troche tego jest)+ czy muszę tam się jakoś ,,zapisac"? Mija mi 14 tydzień, jestem kompletnie zielona i nie wiem czy na lajcie mam czas jeszcze czy mam już coś myśleć?
Róża11 lubi tę wiadomość
-
Co do wózka, my mamy anex l type, nie zmieniam jest super. Duża gondola, składana na płasko, spacerówka też bardzo wygodna i spore koła, regulacja rączki i siatka w budzie i gondoli 🫶🏻
-
U nas w mieście jest tylko jedna taka szkoła. Z tego co wiem jest na NFZ. Ja się wybieram. Informacje sobie przesieje ale zawsze warto się czegoś dowiedzieć.
Rodzić będę i tak w miejskim szpitalu. Sam szpital ma średnie opinie, ale porodówka ma nie najgorsze i jest po generalnym remoncie. No i jakoś nie wyobrażam sobie dojazdu 60 km do innego miasta do szpitala. Ale z tego co wiem szpital wybierać można dowolnie.Gosiaczek.prosiaczek lubi tę wiadomość
👩🏼 90’ Hashimoto i niedoczynność tarczycy, amh 2,89
👦🏻90’ mała ruchliwość plemników, mało plemników prawidłowej budowy
Starania z kliniką od 03.2024
03.2024 podejrzenie hpv szyjki macicy
04.2024 kolposkopia ✅
06.2024 IUI ❌
07-08.2024 dieta, suplementy
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1
9 dpt 88,3
12 dpt 379
14 dpt 914
17 dpt 3553
26 dpt ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
9+1 👶🏻 2,4 cm ❤️
-
Co do szczepień to ani nie jestem zagorzałą fanką ani przeciwniczką.
Na pewno nie będę się szczepić na grypę bo te szczepionki i tak są w tyle- ten wirus co chwilę się zmienia. Myślę nad krztuścem ale czytałam, że dziecko jest na krztusiec szczepione w szpitalu od razu??? I nie wiem jaki jest wtedy sens takiej podwójnej szczepionki. Dziecko będę szczepić normalnie wg harmonogramu, ale raczej bez żadnych dodatkowych szczepień.👩🏼 90’ Hashimoto i niedoczynność tarczycy, amh 2,89
👦🏻90’ mała ruchliwość plemników, mało plemników prawidłowej budowy
Starania z kliniką od 03.2024
03.2024 podejrzenie hpv szyjki macicy
04.2024 kolposkopia ✅
06.2024 IUI ❌
07-08.2024 dieta, suplementy
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1
9 dpt 88,3
12 dpt 379
14 dpt 914
17 dpt 3553
26 dpt ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
9+1 👶🏻 2,4 cm ❤️
-
Róża11 wrote:Hej, mam takie pytanie, ale na razie nie o wozki, co innego mi chodzi po glowie:).. to bedzie moje pierwsze dziecko (29 lat), powiedzcie proszę doświadczone mamy, czy polecacie zapisać się do szkoły dla przyszłych rodziców, czy może jakieś ,,kursy" online, czy jest to zbedne wydawanie hajsu i lepiej poczytac publikacje, podowiadywac sie od rodziny co nieco. Czy ja sama muszę wybrać szpital i czy to musi być najbliżej mnie(mieszkam w Trojmiescie, wiec troche tego jest)+ czy muszę tam się jakoś ,,zapisac"? Mija mi 14 tydzień, jestem kompletnie zielona i nie wiem czy na lajcie mam czas jeszcze czy mam już coś myśleć?
Jeśli chodzi o szczepienia to też nie jestem mocno za, ale przekonał mnie argument, że te choroby wracają właśnie przez to, że dzi
Każda mama może zapisać się do szkoły rodzenia i to jest refundowane na NFZ (poza jakimiś dodatkowymi zajęciami np. z chustonoszenia). Nie mieszkam w 3mieście, więc nie doradzę, która szkoła jest ok. Ale polecam bardzo, zwłaszcza przy pierwszym dziecku. Gdyby nie szkoła rodzenia to nie wiem, gdzie bym się tego wszystkiego miała nauczyć 😉😄
Teraz też się zapiszę, bo jednak 6lat to już trochę się zapomniałem, poza tym warto uaktualnić wiedzę.
Co do hejtu. Nie hejtuje mam, które nie chcą szczepić. Ale kiedy opowiadam o realnej sytuacji, która mnie spotkała i słyszę, że to co mówię to nieprawda, bo jakieś fora antyszczepionkowe twierdzą coś innego... no to ręce opadają po prostu...
Szczepionka przeciwko rotawirusom to jedyna szczepionka, którą na własnej skórze się przekonałam, że warto było. Nie wyobrażam sobie z 1.5 rocznym dzieckiem przebywać w szpitalu z powodu odwodnienia. A takiemu dziecku, które nie mówi i średnio jeszcze rozumie trudno wytłumaczyć, że musi pić. Poza tym co z tego jak wypije to za chwilę zwymiotuje, a dodatkowo biegunka i jeszcze gorączka powyżej 39 stopni. Koszmar. Nie mówiąc co my jako rodzice przeżywaliśmy. Bo nie wiadomo co robić w takiej sytuacji z tak maleńkim dzieckiem. Dzięki szczepieniu przeszliśmy tego rotawirusa dużo, dużo łagodniej.
Ja się do kolejnej dyskusji o szczepieniach nie włączam. Ja wiem swoje. Na szczęście w mojej rodzinie i moi znajomi mają podobne zdanie. Przeciwników znam głównie z opowieści lub widzę komentarze w internecie. Wychodzę z założenia, że świata nie zbawię 🤷♀️tygrysek7773, Sanana, angelfromhell, Lileepi lubią tę wiadomość
👱♀️35🧑40
Elena 🩷👶 (7cs) TP 07.07.2025
23.10. 9dpo ⏸️ beta 8,23 prog 21,07
25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
12.11. 6+1 pierwsza wizyta❤️ 0.35 cm CRL
25.11. 8+0 1.76cm CRL, wg USG 8+2
11.12. 10+2 3.33cm CRL, wg USG 10+2
12.12. 10+3 Veracity Premium, niskie ryzyka, dziewczynka 🩷
17.12. 11+1 PAPPA, beta HCG 🧪
19.12. 11+3 USG prenatalne 🩺, niskie ryzyka, wg USG 12+1, dziewczynka 🩷
Eliza 🩷👧(5cs) lipiec 2019
-
Jeśli rozpocznie się akcja porodowa to każdy szpital musi cie przyjąć do porodu a jeśli wybierzesz sobie konkretny to czasem zdarza Się ze potrzebna jest kwalifikacja np jeśli będziesz miała planowe cc i chciałabyś rodzic w tym konkretnym. Ja spodziewam się że u mnie będzie cc konieczne , chce rodzic w Medeorze w Łodzi a tam wymagaja kwalifikacji akurat. Chce rodzic tam bo to najbliższy mnie szpital w którym tata jest obecny na sali przy cc, może odciąć pępowinę i kangurowac dziecko.
Optymistka, nie, niestety szczepienie na krztusiec jest później więc te najmłodsze noworodki nie są chronioneWiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2024, 19:34
Elena20 lubi tę wiadomość
-
Znalazłam szkole rodzenia u siebie na dzielnicy w ogóle, spacerem 5 minut! więc ekstra, mam od 20 lutego, refundowane z nfz, tylko wpisowe 30 zł za mnie i 150 za meza, ogolnie plan wszystkiego (3 zajęcia są online reszta stacjinarnie) wygląda super, duzo materialow do pobrania. Opinie na około 200 są 4,9 ✨ Dzięki dziewczyny, tam dopytam o szpital itd., błąkałam się jak dziecko we mgle, bo w sumie nie wiedziałam, od czego zacząć, a najpierw chciałam konkrety, bo wiedzę mam 0, dopiero później przyjemności typu wózek itd 😘
🚺 29
🚹 31
Razem 13 lat
2021 💒
2 lata starań, rok w klinicie, badania- ja wszystko ok, mąż lekko obniżone parametry nasienia, przerwanie wizyt sierpień 2024
22.10.2024 dwie kreski🤞
Beta:
24.10.2024; 52
26.10.2024; 148
30.10.2024; 1343
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💜 termin z usg i OM 04.07.2025 -
Wojcinka wrote:Boże... 🙈 najpierw piszesz ze nie ma dostępnych składów, teraz jak masz czarno na białym że są (i zawsze były 🤦♀️) to i tak snujesz teorie spiskowe... Wow
Szkoda nawet komentować bzdury i się denerwować polecam 😉Elena20 lubi tę wiadomość
-
Właśnie nawet my chyba pójdziemy na szkołę rodzenia odświeżyć wiedzę o porodzie i najważniejsze kupy noworodka bo już zapomniałam jak to idzie i nie chce później się stresować 🤣
Elena20, tygrysek7773 lubią tę wiadomość
-
A ja z innej beczki, pytanie dla tych, które są już mamami raczej. Jaki kształt poduszki ciążowej polecacie? Albo może nawet konkretny model? Już sobie czasami nie umiem miejsca na łóżku znaleźć i też zaczynają pobolewać mnie plecy.
-
angelberry wrote:A ja z innej beczki, pytanie dla tych, które są już mamami raczej. Jaki kształt poduszki ciążowej polecacie? Albo może nawet konkretny model? Już sobie czasami nie umiem miejsca na łóżku znaleźć i też zaczynają pobolewać mnie plecy.
Ja dostałam pod choinkę ale polecam z poofi ja chyba i tak zamówię bo ta co dostałam to za bardzo flak 🙈 -
Kurde, cieszę się, bo tak ciągle spędzało mi to sen z powiek, że wiem, że nic nie wiem. Dzięki dziewczyny. Będę spać spokojniej, wiadomo, że wyjdzie w praktyce, ale chociaż coś w głowie będzie świtało 💛
Elena20, tygrysek7773 lubią tę wiadomość
🚺 29
🚹 31
Razem 13 lat
2021 💒
22.10.2024 dwie kreski🤞
Beta:
24.10.2024; 52
26.10.2024; 148
30.10.2024; 1343
Ja szczepiłam córkę wg kalendarza, rotawirusy również. Córka dobrze znosiła szczepienia. W ciąży szczepiłam się na krztusiec i teraz też zamierzam. Na grypę nie, bo jakoś mnie to nie łapie, moze raz w życiu miałam grypę taka z gardłem, kaszlem, gorączka.
Nie rozumiem ludzi, którzy nie szczepią dzieci i wg mnie jest to skrajna nieodpowiedzialność. Zaznaczam, że to moje Zdanie i może się ktoś z tym nie zgadzać.
W temacie wózków na szczęście mamy po córce gondolę, łupinę do auta, chyba tylko dokupimy dostawke do łóżka, a łóżeczko sprzedamy. Córka w nim nie spala, nie zdało egzaminu, więc przy drugim spróbujemy dostawke którą można potem i tak odsunąć od lozka i podnieść barierkę.
Ja dzis stanęłam na wagę i się zdziwiłam. W październiku ważyłam 54, a dzisiaj ujrzałam 51. Zamiast tyć, chudnę. Ale w sumie to się cieszę 😀 W poprzedniej ciąży na tym etapie ważyłam już 60,00 ale startowałam z wagą 57. Myślę że ta jelitówka po drodze trochę mi kilogramów odjęła, no i córka wisząca w nocy na piersi też swoje wyciąga. Trochę brzuszek mi już odstaje, ale wszystkie spodnie ciążowe jakie mam są na mnie zwyczajnie za duże 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2024, 20:21
-
Elena20 wrote:Każda mama może zapisać się do szkoły rodzenia i to jest refundowane na NFZ (poza jakimiś dodatkowymi zajęciami np. z chustonoszenia). Nie mieszkam w 3mieście, więc nie doradzę, która szkoła jest ok. Ale polecam bardzo, zwłaszcza przy pierwszym dziecku. Gdyby nie szkoła rodzenia to nie wiem, gdzie bym się tego wszystkiego miała nauczyć 😉😄
Teraz też się zapiszę, bo jednak 6lat to już trochę się zapomniałem, poza tym warto uaktualnić wiedzę.
Co do hejtu. Nie hejtuje mam, które nie chcą szczepić. Ale kiedy opowiadam o realnej sytuacji, która mnie spotkała i słyszę, że to co mówię to nieprawda, bo jakieś fora antyszczepionkowe twierdzą coś innego... no to ręce opadają po prostu...
Szczepionka przeciwko rotawirusom to jedyna szczepionka, którą na własnej skórze się przekonałam, że warto było. Nie wyobrażam sobie z 1.5 rocznym dzieckiem przebywać w szpitalu z powodu odwodnienia. A takiemu dziecku, które nie mówi i średnio jeszcze rozumie trudno wytłumaczyć, że musi pić. Poza tym co z tego jak wypije to za chwilę zwymiotuje, a dodatkowo biegunka i jeszcze gorączka powyżej 39 stopni. Koszmar. Nie mówiąc co my jako rodzice przeżywaliśmy. Bo nie wiadomo co robić w takiej sytuacji z tak maleńkim dzieckiem. Dzięki szczepieniu przeszliśmy tego rotawirusa dużo, dużo łagodniej.
Ja się do kolejnej dyskusji o szczepieniach nie włączam. Ja wiem swoje. Na szczęście w mojej rodzinie i moi znajomi mają podobne zdanie. Przeciwników znam głównie z opowieści lub widzę komentarze w internecie. Wychodzę z założenia, że świata nie zbawię 🤷♀️
Hej, podczytuję akurat dyskusję o szczepieniach i myślę,że każdy ma jakieś swoje własne doświadczenia i na nich na pewno częściowo opiera decyzje (+ kontakt z lekarzami wiadomo).
Swoje dzieci szczepię na wszystko (meningokoki, ospa itd.)ale akurat rotawirusy to szczepienie które na pewno pominę. Pierwsza córka miała spore odparzenia i zleciał nam termin szczepienia, drugą postanowiłam zaszczepić bo miałam w domu przedszkolaka i bałam się rota bo przecież to pierwsze co można "przynieść". I o ile pierwsza dawka poszła bez echa to po drugiej wylądowałyśmy w szpitalu. Krew w kupie to najmniejszy problem z tego co moje dziecko i my wtedy przeżyliśmy W tym samy czasie dwie znajome przeżyły coś podobnego i jedna również nie podała trzeciej dawki.
W ubiegłym miesiącu dziecko w rodzinie po szczepionce rota rewolucje i krew w kupie.
Więc akurat moje doświadczenia, podobnie jak kogoś wyżej z rota nie są najlepsze.
A przedszkolak akurat rota znosi dzielnie bez szczepień.
Oczywiście koszmar szpitala z małym dzieckiem to coś czego nikomu nie życzę, dlatego rozumiem traumatyczne wspomnienia z tym związane. I to dobrze, że masz jasne stanowisko co do konkretnych szczepień, uważam,że to mniej zmartwień
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2024, 20:38
-
Ja byłam tutaj na grupie grudniowki 10 lat temu (sic!) 😅 po porodach zrobiłyśmy grupę na Facebooka tych dziewczyn co zostały i do dziś mamy tą grupę ! Super sprawa wymiana zdań choć od kilku lat już bardzo mało piszemy to z niektórymi mam kontakt i spotkania w domu wakacje!
I właśnie w temacie szczepień są tam dwie mamy które nie szczepią mają swoje powody i nigdy nie było to tematem sporów jak poród SN czy cc czy kp a mlekiem modyfikowanym grupą jest po to żeby wspierać bardziej chodzi o to żeby bzdur nie pisać takich a jak powody każdy ma swoje to jest jego decyzja i koniec nie ma co mnie to w ogóle nie skłania do kłótni choć jestem innego zdania 🙂
88Ania88 lubi tę wiadomość