LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja swoją córkę szczepiłam na wszystkie obowiązkowe jak i nieobowiązkowe. Szczególnie polecam zaszczepić na rotawirusy - ona jest z tego co pamiętam doustna i musi być podana jakoś do któregoś tygodnia życia.
Była akcja w żłobku (i nie tylko), że "wybuchła" epidemia rotawirusów. Połowa dzieci z grupy mojej córki trafiła do szpitala. Moja Eliza przeszła tę chorobę dużo łagodniej. Raz wymiotowała, biegunka trzymała się dwa dni. Gorączke miała 3 dni około. I przede wszystkim doszła do siebie w domu. Inne dzieci (nieszczepione) nie miały tyle szczęścia i leżały kilka dni w szpitalu pod kroplówkami.
Także nie zamierzam ryzykować zdrowiem dziecka i unikać szczepień. Uważałam tylko faktycznie na stan zdrowia i jak córka była przeziębiona to umawiałam się na inny termin.
Co do wózka podoba mi się wózek Cybex Priam 4.0 (on jest elektryczny) ten z różowymi kwiatkami. Ale nie jestem pewna czy spacerówka jest lekka. Na razie oczami kupuję, a jak zacznę czytać opinie i parametry to pewnie zmienię decyzję.
Fotelik w aucie dla córki mam też z cybexa różowy. Więc drugi fotelik pewnie kupię z tej samej firmy, tylko dla dzieci do 12m życia.
Mąż w swoim aucie ma też fotelik cybexa. Ale on ma jakąś starszą wersję.tygrysek7773, Wojcinka lubią tę wiadomość
👱♀️35🧑40
Elena 🩷👶 (7cs) TP 07.07.2025
23.10. 9dpo ⏸️ beta 8,23 prog 21,07
25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
12.11. 6+1 pierwsza wizyta❤️ 0.35 cm CRL
25.11. 8+0 1.76cm CRL, wg USG 8+2
11.12. 10+2 3.33cm CRL, wg USG 10+2
12.12. 10+3 Veracity Premium, niskie ryzyka, dziewczynka 🩷
17.12. 11+1 PAPPA, beta HCG 🧪
19.12. 11+3 USG prenatalne 🩺, niskie ryzyka, wg USG 12+1, dziewczynka 🩷
Eliza 🩷👧(5cs) lipiec 2019
-
Ja szczepiłam też na dodatkowe meningokoki typu B. Panicznie się boję sepsy. Syna jeszcze dodatkowo na pneumokoki bo wtedy nie były refundowane.
Pamiętam jak w kilka lat temu w naszej podstawówce dziecko zmarło na sepsę meningokokowa . Rodzice w panice zapisali się na szczepienie a jak się dowiedzieli cenę to prawie nikt nie zaszczepił... ludzie ! Przecież te dzieci miały z nim kontakt... aż przykro myśleć że wycofali się z powodu tych kilku stów..Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2024, 17:40
Wojcinka, Elena20 lubią tę wiadomość
-
Elena20 wrote:Ja swoją córkę szczepiłam na wszystkie obowiązkowe jak i nieobowiązkowe. Szczególnie polecam zaszczepić na rotawirusy - ona jest z tego co pamiętam doustna i musi być podana jakoś do któregoś tygodnia życia.
Była akcja w żłobku (i nie tylko), że "wybuchła" epidemia rotawirusów. Połowa dzieci z grupy mojej córki trafiła do szpitala. Moja Eliza przeszła tę chorobę dużo łagodniej. Raz wymiotowała, biegunka trzymała się dwa dni. Gorączke miała 3 dni około. I przede wszystkim doszła do siebie w domu. Inne dzieci (nieszczepione) nie miały tyle szczęścia i leżały kilka dni w szpitalu pod kroplówkami.
Także nie zamierzam ryzykować zdrowiem dziecka i unikać szczepień. Uważałam tylko faktycznie na stan zdrowia i jak córka była przeziębiona to umawiałam się na inny termin.
Co do wózka podoba mi się wózek Cybex Priam 4.0 (on jest elektryczny) ten z różowymi kwiatkami. Ale nie jestem pewna czy spacerówka jest lekka. Na razie oczami kupuję, a jak zacznę czytać opinie i parametry to pewnie zmienię decyzję.
Fotelik w aucie dla córki mam też z cybexa różowy. Więc drugi fotelik pewnie kupię z tej samej firmy, tylko dla dzieci do 12m życia.
Mąż w swoim aucie ma też fotelik cybexa. Ale on ma jakąś starszą wersję.
Ja na grupie o szczepieniach czytałam sporo o rota i akurat po tej szczepionce dużo ostatnio dzieci ma problemy z jelitami trwające długi czas. -
Ja Wam powiem, że miałam na studiach zajęcia z immunolog i mówiła o szczepieniach, że trzeba się szczepić, bo wrócą straszne choroby, których już dawno nie ma, ale że kalendarz w Polsce to pomyłka. I że szczepienie dzieci zaraz po urodzeniu bez poznania ich stanu zdrowia to też pomyłka. Ja dlatego szczepie indywidualnie i rozkładam to w czasie. Prawda jest taka, że w żadnym kraju dzieci nie dostają aż tylu szczepionek na raz i tylu w przeciągu 1 roku życia.
Wojcinka a jak jest u Ciebie? Na co są obowiązkowe szczepienia? To ciekawy temat.Dosia_24 lubi tę wiadomość
-
Ja z chęcią zaszczepię dziecko na wszystko co by się dało, ale najpierw niech je przebadają z dołu do góry,wzdłuż i wszerz poza tym chciałabym wiedzieć jaki mają skład... Ale znając nasze państwo to byłby piękny sen...
88Ania88 lubi tę wiadomość
-10.01.- 4 wizyta
-13.12- 3 wizyta (9+4) szalejące dzidzi 🍒
-22.11- 2 wizyta (6+2) mamy serduszko ❤️
-14.11.- 1 wizyta(5+3)pęcherzyk ciążowy
-8 ms ( 28 październik II kreski) 🌱🍀👣
-7 ms (wrzesień) 💔 ciąża biochemiczna 💔
-Podejrzenie Hashimoto, guzki na tarczycy,Niedowaga, od dzieciństwa problemy z serduchem 💔💉
ASD II,arytmia od 2021r. anemia (Czerwiec 2024r.)
👱♀️29🧑29 -
88Ania88 wrote:Ja Wam powiem, że miałam na studiach zajęcia z immunolog i mówiła o szczepieniach, że trzeba się szczepić, bo wrócą straszne choroby, których już dawno nie ma, ale że kalendarz w Polsce to pomyłka. I że szczepienie dzieci zaraz po urodzeniu bez poznania ich stanu zdrowia to też pomyłka. Ja dlatego szczepie indywidualnie i rozkładam to w czasie. Prawda jest taka, że w żadnym kraju dzieci nie dostają aż tylu szczepionek na raz i tylu w przeciągu 1 roku życia.
Wojcinka a jak jest u Ciebie? Na co są obowiązkowe szczepienia? To ciekawy temat.
Nie wiem jak wytłumaczyć tu obowiazek szczepień bo to nie jest tak że jak nie zaszczepisz to cie ścigaja ALE bez podstawowych szczepień do żadnej szkoły ani żłobka nie przyjmują i nara.
My jesteśmy akurat bardzo proszczepienia i Maya była szczepiona na wszystkie obowiazkowe i nieobowiazkowe szczepienia zgodnie z kalendarzem szczepień.
Rota szczególnie bardzo pilnowalismy i przyjela w terminie wszystkie dawki. Nigdy po żadnej szczepionce nie miała nawet lekko podwyzszonej temperaturytygrysek7773, Sanana, Elena20 lubią tę wiadomość
Życie na pustyni📍Abu Dhabi
34 👩 🧔♂️31
2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
🌸 córeczka z 2cs 💛
2024 - starania o rodzeństwo
🌸 4cs - 20/11 ⏸️
20/11 Beta - 470 🥹
22/11 Beta - 1151 😍🥹
19/12 - miś Haribo CRL 2,15 ♥️ 182bpm
03/01 - wizyta 🤞
17/01 - prenatalne 🙏🤞
-
Wojcinka wrote:Ja dla Mai miałam Cybex Balios S Lux I byłam zadowolona. Nie spodziewałam się że zdecydujemy się na drugie dziecko i rok temu sprzedałam koleżance gondole od cybexa 😂 a reszta wózka jest wywieziona do polski u teściów gdzieś na strychu 🥴
Ogólnie tutaj w emiratach ten cybex i tak tak na prawdę nie był nam potrzebny bo nie ma tu za bardzo potrzeby na taki wózek i od 6 mies życia Mai używaliśmy u używamy do teraz Yoyo - dla mnie to najlepszy wózek na świecie ALE na pewno nie na polskie warunki.
Nie wiem czy będziemy kupować drugi yoyo bo Maya w swoim nadal lubi siedzieć czy uda jej się pogodzić ze stratą wózka na rzecz młodszego rodzeństwa 🥴🙈 -
88Ania88 wrote:Ryzyko, że przy rota trafi się do szpitala mimo wszystko jest niskie, więc dziwne żeby kilkoro dzieci z jednej grupy trafiło.
Ja na grupie o szczepieniach czytałam sporo o rota i akurat po tej szczepionce dużo ostatnio dzieci ma problemy z jelitami trwające długi czas.
Moja córka bardzo dobrze zniosła szczepienie. Dosłownie połowa dzieci z grupy leżała w szpitalu. Takie małe dzieci 1-3 lata bardzo łatwo odwodnić (wysoka gorączka-wymioty-biegunka). Nie wiem do jakiej grupy zaglądasz, ale szerzą tam wysoce szkodliwe brednie. Nie szczep Twoje dziecko Twoja sprawa. Zdrowia życzę.👱♀️35🧑40
Elena 🩷👶 (7cs) TP 07.07.2025
23.10. 9dpo ⏸️ beta 8,23 prog 21,07
25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
12.11. 6+1 pierwsza wizyta❤️ 0.35 cm CRL
25.11. 8+0 1.76cm CRL, wg USG 8+2
11.12. 10+2 3.33cm CRL, wg USG 10+2
12.12. 10+3 Veracity Premium, niskie ryzyka, dziewczynka 🩷
17.12. 11+1 PAPPA, beta HCG 🧪
19.12. 11+3 USG prenatalne 🩺, niskie ryzyka, wg USG 12+1, dziewczynka 🩷
Eliza 🩷👧(5cs) lipiec 2019
-
Z tego co się dowiedziałam (jestem na grupie fb szczepienia- rozwiewamy wątpliwości) ogólnie można najpierw przebadać dziecko i dopiero zaszczepić ALE bardzo, bardzo trudno jest potem uzupełnić szczepionkę przeciw gruzlicy która dziecko dostaje w szpitalu ! Ja bym nie ryzykowała. Szczepie zatem od razu po urodzeniu. Nie wierze w te wszystkie teorie o autyzmie, nie rozumiem mam które nie szczepią dzieci, nas mamy szczepiły, dlaczego mamy tego odmawiać naszym dzieciom? No i nie do końca się zgadzam że Twoje dziecko twoja sprawa. Dzieci nieszczepione niestety w Polsce chodzą do żłobków przedszkoli. Dlaczego wrocil krztusiec? Dlaczego w Europie wraca Odra? Bo ludzie nie szczepią.. to są groźne choroby.
KasKas, angelberry, Sanana, angelfromhell lubią tę wiadomość
-
Z ciekawości sprawdziłam jej książeczkę szczepień
Przy urodzeniu : BCG i Hep B
2 mies: druga dawka Heb B plus DPT, POLIO, Hib (influenzae), pneumokoki, rota
4 mies: druga dawka tego co na 2 mies
6 mies: trzecia dawka : DPT, POLIO, Hib (influenzae), pneumokoki
1 rok : ospa, MMR,
A później jeszcze hepatitis a, meningococcal I w między czasie grypa88Ania88 lubi tę wiadomość
34 👩 🧔♂️31
🌸 córeczka z 2cs 💛
🌸 4cs - 20/11 ⏸️
20/11 Beta - 470 🥹
22/11 Beta - 1151 😍🥹
03/01 - wizyta 🤞
17/01 - prenatalne 🙏🤞
-
Nieprzejrzysta wrote:Ja z chęcią zaszczepię dziecko na wszystko co by się dało, ale najpierw niech je przebadają z dołu do góry,wzdłuż i wszerz poza tym chciałabym wiedzieć jaki mają skład... Ale znając nasze państwo to byłby piękny sen...
ConteBis, Wojcinka, tygrysek7773, Truśka, angelberry, Sanana, angelfromhell lubią tę wiadomość
-
A ja Wam powiem, że wypisałam się z tych wszystkich mądrych grup na fb a jak w jakiejś jestem to mam wyłączone obserwowanie i wchodzę tylko jak potrzebuje się coś dowiedzieć.
Szkoda mi czasu, wolę dopytać lekarza i iść jednym torem niż słuchać siedemnastu osób i się zastanawiać co wybrać. Jedni mówią, że skojarzone to zuo, inni, że kłucie dziecka 4 razy przy jednym szczepieniu gorsze. Najlepiej mieć zaufanego lekarza i jego słuchać. Jak ktoś nie chce szczepić, spoko, jego wybór.Wojcinka lubi tę wiadomość
-
Wojcinka wrote:Z ciekawości sprawdziłam jej książeczkę szczepień
Przy urodzeniu : BCG i Hep B
2 mies: druga dawka Heb B plus DPT, POLIO, Hib (influenzae), pneumokoki, rota
4 mies: druga dawka tego co na 2 mies
6 mies: trzecia dawka : DPT, POLIO, Hib (influenzae), pneumokoki
1 rok : ospa, MMR,
A później jeszcze hepatitis a, meningococcal I w między czasie grypa -
ConteBis wrote:Przypomnij, rodziłaś w PL?
To jest właśnie harmonogram szczepień tutajŻycie na pustyni📍Abu Dhabi
34 👩 🧔♂️31
🌸 córeczka z 2cs 💛
🌸 4cs - 20/11 ⏸️
20/11 Beta - 470 🥹
22/11 Beta - 1151 😍🥹
03/01 - wizyta 🤞
17/01 - prenatalne 🙏🤞
-
ConteBis wrote:Ja się czaiłam na yoyo po przesiadce do spacerówki żeby mieć na loty ale szkoda mi było kasy bo w samolocie i tak mi uszkodzili 2x wózek. No i te kółeczka malutkie jeszcze w Polsce by przeszły ale w UK to już na pewno nie 😂 teraz jak gdzieś lecimy to bierzemy nasz duży wózek w torbę dimpa z Ikei. Na Cyprze czy w Egipcie, to ja sama sobie dziękowałam za ten wózek, że go wzięłam bo inaczej to byśmy nie pospacerowali...
Yoyo jest zajebisty do takiego kraju jak Emiraty (tu 70% ludzi ma yoyo 😂 serio) lub do podróży samolotem. W Polsce na krótkie odwiedziny daje rade ale no nie polecamWiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2024, 18:47
34 👩 🧔♂️31
🌸 córeczka z 2cs 💛
🌸 4cs - 20/11 ⏸️
20/11 Beta - 470 🥹
22/11 Beta - 1151 😍🥹
03/01 - wizyta 🤞
17/01 - prenatalne 🙏🤞
-
ConteBis wrote:A ja Wam powiem, że wypisałam się z tych wszystkich mądrych grup na fb a jak w jakiejś jestem to mam wyłączone obserwowanie i wchodzę tylko jak potrzebuje się coś dowiedzieć.
Szkoda mi czasu, wolę dopytać lekarza i iść jednym torem niż słuchać siedemnastu osób i się zastanawiać co wybrać. Jedni mówią, że skojarzone to zuo, inni, że kłucie dziecka 4 razy przy jednym szczepieniu gorsze. Najlepiej mieć zaufanego lekarza i jego słuchać. Jak ktoś nie chce szczepić, spoko, jego wybór.
A ja grupy lubię bo tam dodają fajne gotowe linki do różnych badań. Ale oczywiście każdy robi po swojemu. Co do lekarzy też dobry pomysł, jesXze żaden lekarz nie odradzał mi szczepienia, wręcz przeciwnie. -
KasKas wrote:Przecież składy wszystkich leków, w tym szczepionek są ogólnie dostępne. Wystarczy otworzyć Charakterystykę produktu leczniczego danego leku i tam jest pełny skład i wszystko opisane. Mozna znalezc na oficjalnej rządowej stronie: https://rejestry.ezdrowie.gov.pl/rpl/search/public
Ciekawe czy jest tak jak piszą 🙄Bo papier wszystko przyjmie 🤭-10.01.- 4 wizyta
-13.12- 3 wizyta (9+4) szalejące dzidzi 🍒
-22.11- 2 wizyta (6+2) mamy serduszko ❤️
-14.11.- 1 wizyta(5+3)pęcherzyk ciążowy
-8 ms ( 28 październik II kreski) 🌱🍀👣
-7 ms (wrzesień) 💔 ciąża biochemiczna 💔
-Podejrzenie Hashimoto, guzki na tarczycy,Niedowaga, od dzieciństwa problemy z serduchem 💔💉
ASD II,arytmia od 2021r. anemia (Czerwiec 2024r.)
👱♀️29🧑29 -
Nieprzejrzysta wrote:Dzięki, nie wiedziałam że jest taka lista.
Ciekawe czy jest tak jak piszą 🙄Bo papier wszystko przyjmie 🤭Sanana, Truśka, Vilka lubią tę wiadomość
34 👩 🧔♂️31
🌸 córeczka z 2cs 💛
🌸 4cs - 20/11 ⏸️
20/11 Beta - 470 🥹
22/11 Beta - 1151 😍🥹
03/01 - wizyta 🤞
17/01 - prenatalne 🙏🤞