LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Galaxis wrote:Gratki! Pamiętam jak pisałaś, że ciągle chciała cyca w nocy i że chciałabyś już zejść, długo walczyłaś i chyba w końcu wywalczyłaś, oby tak zostało 😁
W sumie to moja walka to było pasmo porażek 😁 córka sama sobie wymyśliła że będzie mnie macać po brzuchu i wkładać palce do pępka, to ją jakoś magicznie uspokaja. Nie działają na nią śpiewane kołysanki ani głaskanie po głowie itp. jest taka nietykalska. Więc nie miałam jej nic do zaoferowania oprócz cycków. Najpierw to wkładanie palca do pępka mnie okrutnie irytowało ale teraz luzik wolę to niż ssanie obolałych sutków. Ja myślę że za szybko by obwieszczać sukces, bo pewnie dzisiaj w nocy będzie inaczej, ale takie małe sukcesy bardzo cieszą bo wierzę że zbliżają do celu. No i jeszcze jedno mnie cieszy, bo moje cycki nie karmiły od wczoraj wieczorem i nie są obolałe ani przepełnione mlekiem ani nic. Tak jakby same się przystosowują do dziecka. Nie ma dziecka- nie ma mleka. Niby jak naciskam to coś tam leci ale szału nie ma. Podobno wiele dzieci odstawia się w drugim trymestrze. Oby tak było 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 21:25
3erin, Kinia92, Galaxis lubią tę wiadomość
-
Vilka wrote:W sumie to moja walka to było pasmo porażek 😁 córka sama sobie wymyśliła że będzie mnie macać po brzuchu i wkładać palce do pępka, to ją jakoś magicznie uspokaja. Nie działają na nią śpiewane kołysanki ani głaskanie po głowie itp. jest taka nietykalska. Więc nie miałam jej nic do zaoferowania oprócz cycków. Najpierw to wkładanie palca do pępka mnie okrutnie irytowało ale teraz luzik wolę to niż ssanie obolałych sutków. Ja myślę że za szybko by obwieszczać sukces, bo pewnie dzisiaj w nocy będzie inaczej, ale takie małe sukcesy bardzo cieszą bo wierzę że zbliżają do celu. No i jeszcze jedno mnie cieszy, bo moje cycki nie karmiły od wczoraj wieczorem i nie są obolałe ani przepełnione mlekiem ani nic. Tak jakby same się przystosowują do dziecka. Nie ma dziecka- nie ma mleka. Niby jak naciskam to coś tam leci ale szału nie ma. Podobno wiele dzieci odstawia się w drugim trymestrze. Oby tak było 😁
Trzymam kciuki 🤞
Vilka wpisz mi proszę 🩵 na pierwszą stronę 🍀🥰 -
Jeśli chodzi o problemy z dziąsłami to w ciąży niestety się zdarzają częściej ,bo nawet mała ilość płytki bakteryjnej powoduje stan zapalny dziąseł. Nie ma innego sposobu niż regularne mycie zębów przynajmniej dwa razy dziennie. W trakcie dnia warto często wypłukiwać usta wodą i Jeśli macie w domu irygator to warto go w ciągu dnia używać. Nitkowanie przynajmniej raz dziennie, czasami sam irygator nie wystarczy ,bo często te przestrzenie są zbyt ciasne żeby wypłukać resztki.
Szczoteczka z curaproxu ( somebody chyba wspomniała ) też fajna jeśli ktoś potrafi nią myć ,bo większość osób nie zna odpowiedniej techniki szczotkowania i odsłania sobie szyjki ( na yt u PanPjoter jest metoda Stillmana, fajnie się sprawdzi przy stanach zapalnych ).
Jeśli źle wam się czyści manualną to polecam elektryczne z oral b iQ ,bo są świetne i mają sporo trybów ,a przy tym nie trzeba żadnej metody znać, wystarczy przesuwać włosie z zęba na ząb bardzo powoli, ona ma wszystkie tryby ruchów więc nie wolno nią gwałtownie ruszać, szorować czy robić kółka ,bo też można sobie zaszkodzić.
Jeśli macie soniczną to metoda wygląda identycznie jak na filmiku tylko bez tego ruchu masującego ,bo soniczna drga za was i tym samym masuje.
Bardzo fajna pasta jest z curaseptu prevent, ja polecałam dla pacjentów z wrażliwymi dziąsłami ,bo fajnie się sprawdzała ale tak na dobrą sprawę to na każdego pacjenta może zadziałać inna, parodontax też jest okej i biosmalto sensitive.
Do tego warto wprowadzić płyn do płukania eludril care ( nie classic ,bo ma alkohol ) ,jeśli komuś się szybko psują zęby to jest jeszcze fajny eludril ortho i ten ma dodatkowo fluor. Ja go akurat używam ,bo mam aparat orto więc też muszę mega dbać o zęby zęby nie mieć stanów zapalnych ,a najgorzej będzie w drugim trymestrze ,bo wtedy często u ciężarnych krwawią dziąsła, głównie właśnie z powodu tej odkładającej się płytki, zawirowań hormonalnych i tak dalej.
Dlatego nie chce nikogo straszyć ale te problemy z dziąsłami to się dopiero zaczynają 😅
Jeśli ktoś jeszcze nie był na higienizacji to drugi trymestr jest najlepszy, w placówce w której ja pracowałam odsyłaliśmy kobiety w 1 i 3 trymestrze ,bo mieliśmy zasadę ,że nie wolno nam niczego zrobić u takiej pacjentki, jedynie instruktaż higieny. Wiem ,że nie wszędzie tak jest ,bo Optymistka była jakiś czas temu jeśli dobrze pamiętam ale powinno ,bo uczono nas ,że 1 i 3 trymestr jest przeciwwskazaniem do higienizacji ,wiadomo jakieś pilne stomatologiczne rzeczy nie mogą czekać ,to co innego.
Somebody_33, Kamax9 lubią tę wiadomość
-
Somebody_33 wrote:Przy problemach z dziąsłami, polecam też szczoteczkę manualną Curaprox 5460 (kolory pewnie nie mają znaczenia, ale u mnie najlepiej się sprawdza fioletowo-żółta). Moja stomatolog kazała mi jej używać na czas problemów z zapaleniem i sprawdza się bdb, nie podrażnia mi bardziej dziąseł i szyjek.
-
Tak ja miałam higienizacje ale to ze względu że u mnie już był taki stan zapalny że mi dziąsła puchły i ja z bólu już nie dawałam rady.
Ja mam niby szczoteczkę soniczna. Niby nitkuję zęby a i tak znów się przyplątało. Spróbuję z tymi płynami co polecasz bo szczerze to jestem już bezradna i załamana, że niby robię wszystko ok, a miesiąc miałam spokój i znów się zaczyna.Dosia_24 lubi tę wiadomość
👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1
9 dpt 88,3
12 dpt 379
14 dpt 914
17 dpt 3553
26 dpt ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
9+1 👶🏻 2,4 cm ❤️
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️ 158
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne USG ok 🩵, trisomie ok, zwiększone ryzyko stanu przedrzucawkowego (acard 150)
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
-
Kamax9 wrote:Ajona, w aptece kupiłam z polecenia właśnie dentystki. Mam stosować 2/3 tygodnie bo chyba nawet nie można jej używać „na stałe”
-
Dosia_24 Dzięki za masę przydatnej wiedzy! Zmotywowałaś mnie i jutro zapisuję się na przegląd i higienizację. Ja właśnie soniczną szczoteczką poodsuwałam sobie szyjki, widocznie nieumiejętnie jej używałam 😅 A manualną jakoś lepiej „czuję” i kontroluję. Do tego właśnie irygator, szczoteczka między zębowa i dziąsła/ zęby są zaopiekowane.
Dosia_24 lubi tę wiadomość
-
Ja póki co problemow z dziąsłami nie mam, ale w pierwszej ciąży jakoś w drugim trymestrze właśnie miałam stan zapalny dziąsła. Aż się ropa zebrała. Miałam gorączkę. Stomatolog się tej ropy pozbyła, dostałam antybiotyk, smarowalam też elugelem. Przeszło po kilku dniach. Nie wiem skąd się wzięło. A dodatkowo jeszcze przydarzył mi się stan zapalny języka. Też elugel stosowałam wtedy i pomogło. Także rzeczywiście takie nieprzyjemności się zdarzają w ciąży.
-
Tez miałam higienizacje w 1 trymestrze (chyba 9 tydzień) i wizytę ze znieczuleniem u dentysty w 10 tc.
W ciąży używają innych, bardziej bezpiecznych znieczuleń i mniejszą dawkę.
Podczas ciąży ogólnie są dziąsła podrażnione o bardziej krwawiące. Ale oprócz jakiś chirurgicznych zabiegów to stomatologia jest raczej bezpieczna i lepiej iść do dentysty niż zostawić stan zapalny który może więcej szkody zrobić w organizmie.
Dużo lekarzy odsyła Pacjentki w pierwszym trymestrze nie dlatego ze jest to niebezpieczne tylko dlatego, że najwiecej poronień jest w pierwszym trymestrze i żeby później w sądach nie tłumaczyć to wolą przeczekać ten okres jeśli nie ma wskazań do nagłego leczenia.Elena20 lubi tę wiadomość
3 lata starań.
Pierwsza procedura 10.2024
Punkcja 12.10 - pobrano 17, zapłodniono 9, 6 rozwijało, do blastki dotrwały 3.
17.10 transfer świeżaka 4AA, ❄️4AB❄️4BB czekają.
Od 5 dnia po transferze i wzroście beta HCG - nasilająca hiperstymulacja i płyn w otrzewnej. 8dpt potwierdzono przez USG i wdrożono leki.
beta HCG:
5dpt - 14,7
7dpt - 44,5 (214%)
9dpt - 73,3 (72%)
11dpt - 98,4 (35%)
13 dpt - 169,2 (72%)
18 dpt - 560,9 (62%)
20 dpt - 876,9 (50%)
21 dpt - USG - jest pęcherzyk 10mm i prośba lekarza o jeszcze 2x badanie bety w ciągu tygodnia do kolejnego USG
23 dpt - 1841,3 (69%)
28 dpt - 5254,20 (50%), GS 11,2mm, CRL 4,4mm, jest ❤️
35 dpt - GS 18,9mm CRL 12,6mm, jest piękne❤️.
9+5: GS 2,86cm ♥️
11+4: GS 4,7 cm ♥️170, w USG prenatalnym wszystko Ok, PAPPA i Beta HCG - niskie ryzyka
-
Optymistka90 wrote:Tak ja miałam higienizacje ale to ze względu że u mnie już był taki stan zapalny że mi dziąsła puchły i ja z bólu już nie dawałam rady.
Ja mam niby szczoteczkę soniczna. Niby nitkuję zęby a i tak znów się przyplątało. Spróbuję z tymi płynami co polecasz bo szczerze to jestem już bezradna i załamana, że niby robię wszystko ok, a miesiąc miałam spokój i znów się zaczyna.
No właśnie tak myślałam ,że to pewnie już był mus żeby uspokoić stan zapalny.
Spróbuj z tymi płynami ,bo one działają łagodząco na dziąsła i powinny pomóc z odkładaniem płytki. Dwa razy dziennie. Często płucz wodą też w dzień -
Jeśli o mnie chodzi to w lipcu miałam full higienizacje więc mam z głowy na jakiś czas. Jeśli chodzi o irygacje to do dzisiaj nie potrafię tego sensownie używać, zawsze robię powódź w łazience 😂 a jeśli chodzi o nitkę to mój aparat jest tak za przeproszeniem ujowo, wysoko naklejony że nie ma przejścia na nitkę, nawet ta specjalistyczna dla aparatów z grubszą końcówką 🙈
Ta szczoteczka z iO jest naprawdę super, pokazuje też siłę nacisku żeby zbyt mocno nie szczotkować więc myślę że nie można sobie nią za bardzo krzywdy zrobić no i po umyciu nią zębów mam zęby jak po czyszczeniu u dentysty więc to nasz najlepszy zakup z mężem w zeszłym roku. Mamy jedną bazę tylko sobie wymienimy te końcówki 😁Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
08.01 135 g szczęścia ♥️
22.01 198 g 💪
-
ConteBis wrote:Można ją kupić w naturze i w Hebe. Dobrze czyści, jest łagodna, zapobiega osadzaniu się kamienia i łagodzi stany zapalne dziaseł, ja używam na przemian z denivit.
Pewnie tak, na moim zadupiu to bliżej mi do apteki niż drogerii ale warto poszukać 😁🙈Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
08.01 135 g szczęścia ♥️
22.01 198 g 💪
-
Tak się cieszyłam ze córka nie chciała cycka w nocy znowu. A dzisiaj... Dramat. Jak zawsze poszła spać o 23. Pobudka o 3. Do 5 noszenie próby uspania histerie. U taty na rękach nie chciała. Mi ciężko bolały plecy. W końcu się uspokoiła w miarę po 2h, ale od 5 do 5:30 z cyckiem w buzi nawet nie mogła usnąć, a mnie tak bolało że już dłużej nie mogłam wytrzymać. Więc wstałyśmy. Także dzisiaj zajebista noc. Spanie od 23 do 3 i to by było na tyle. 🙈
-
Za mną też ciężka noc 😓 Nasza mała królewna w brzuszku postanowiła w nocy się trochę poprzeciągać 😂 Jej przeciąganie wyglądało tak jakby rozrywała mi coś w podbrzuszu, już nie wiedziałam jak mam się położyć 🙈 Głaskałam sobie brzuszek ale nadal nic nie pomagało więc położyłam sobie delikatnie swoją dłoń w tym miejscu gdzie jest nasze maleństwo i dopiero wtedy zaczęła się uspokajać ☺️ I nie wiem czy to była ona czy mi się tylko zdawało ale poczułam tak jakby ktoś opuszkiem palca tak delikatnie dotknął wewnętrznej strony mojego brzucha 🥹 To dla mnie takie trochę dziwne uczucie bo jeszcze nigdy w życiu czegoś takiego nie poczułam, że ciężko jest mi opisać 😂 Ale chyba za wcześnie żeby czuć ruchy dziecka ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia, 07:28
3erin, Kinia92, Letycja, Somebody_33, Galaxis lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 👋 nie spie od 4, dziś badania prenatalne... jejku mam takie obawy i jakieś kiepskie przeczucia 🙈 trzymacie kciuki
Styśka1998, Ania1008, Kinia92, tygrysek7773, Optymistka90, Elena20, Letycja, Dosia_24, Izaxx, Galaxis, Anka657, AkacjowaM, 88Ania88 lubią tę wiadomość
👧34 🧑34
🧒13 (2011)
Początek starań lipiec 2022
03.02.2023 AMH 0,24
21.03.2023 AMH 0,44
badanie nasienia - bardzo kiepskie wyniki
20.11.2024 (30dc) ⏸️
25.11.2024 B-HCG 5151,1 / prog. 21,6
27.11.2024 B-HCG 9359,0 / prog. 23,75
05.12.2024 mamy ❤️ 0,80cm wg om 6+3, wg usg 6+5
30.12.2024 3,41cm wg om 10, wg usg 10+2
02.01.2025 4,07cm wg om 10+3, wg usg 11
16.01.2025 badania prenatalne 🩵6,5cm wg om 12+2, wg usg 12+6
27.01.2025 wizyta 🩺
06.03.2025 badania połówkowe
-
Lileepi wrote:Cześć dziewczyny 👋 nie spie od 4, dziś badania prenatalne... jejku mam takie obawy i jakieś kiepskie przeczucia 🙈 trzymacie kciuki
Będzie wszystko dobrze ❤️ Daj znać po wizycie ☺️ Trzymam kciuki 🤞🤞🤞 -
Dosia_24 wrote:No właśnie tak myślałam ,że to pewnie już był mus żeby uspokoić stan zapalny.
Spróbuj z tymi płynami ,bo one działają łagodząco na dziąsła i powinny pomóc z odkładaniem płytki. Dwa razy dziennie. Często płucz wodą też w dzieńDosia_24 lubi tę wiadomość
👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1
9 dpt 88,3
12 dpt 379
14 dpt 914
17 dpt 3553
26 dpt ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
9+1 👶🏻 2,4 cm ❤️
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️ 158
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne USG ok 🩵, trisomie ok, zwiększone ryzyko stanu przedrzucawkowego (acard 150)
-
Lileepi wrote:Cześć dziewczyny 👋 nie spie od 4, dziś badania prenatalne... jejku mam takie obawy i jakieś kiepskie przeczucia 🙈 trzymacie kciuki
Wiem co czujesz, wczoraj byłam w tym samym miejscu 🙈🙉 trzymam kciuki i czekam na dobre informacje 🍀 -
Ja miałam higienizację jakoś w listopadzie, nie pamiętam dokładnie. Jedno jest pewne choćbyśmy niewiem jak dbały o zęby to regularna kontrola u dentysty to podstawa.
Kiedyś na studiach to zaniedbałam, chyba ze 3, 4 lata nie byłam u dentysty. Trafiłam jak już mnie bolała czwórka. Jak mi zrobili przegląd to się okazało, że kilka do leczenia i niestety jeden ząb do leczenia kanałowego. Więc ja od tamtej pory mam taką nauczkę, że chodzę regularnie do dentysty na kontrolę, nawet jeśli sama nic nie widzę, a tym bardziej nic nie boli. Przynajmniej raz w roku przegląd, no i przy okazji higienizacja.
Moja mama w moim wieku miała już bardzo zniszczone zęby, a myła regularnie, nitkowała itd. Bała się cen prywatnie, a na NFZ to wiadomo kolejki mega długie.3erin lubi tę wiadomość
👱♀️35🧑40
Elena ♀️👶 (7cs) tp 07.07.2025 (wg usg 03.07.2025)
🫧23.10. 9dpo ⏸️ beta 8,23 prog 21,07
🫧25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
🫧28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
🫧12.11. 6+1 ❤️ 0.35 cm CRL
🫧25.11. 8+0 1.76cm CRL, wg USG 8+2
🫧11.12. 10+2 3.33cm CRL, wg USG 10+2
🫧12.12. 10+3 Veracity Premium, niskie ryzyka, dziewczynka 🩷
🫧17.12. 11+1 pappa, beta hcg🧪
🫧19.12. 11+3 usg prenatalne 🩺, niskie ryzyka, wg usg 12+1
🫧 14.01. 15+0 150g słodkości 🍬🍓🧚♀️
🫧 06.02. kolejna wizyta
🫧 18.02. badania połówkowe 🥑
Eliza ♀️👧(5cs) 11.07.2019 3549g 58cm
-
Elena20 wrote:Ja miałam higienizację jakoś w listopadzie, nie pamiętam dokładnie. Jedno jest pewne choćbyśmy niewiem jak dbały o zęby to regularna kontrola u dentysty to podstawa.
Kiedyś na studiach to zaniedbałam, chyba ze 3, 4 lata nie byłam u dentysty. Trafiłam jak już mnie bolała czwórka. Jak mi zrobili przegląd to się okazało, że kilka do leczenia i niestety jeden ząb do leczenia kanałowego. Więc ja od tamtej pory mam taką nauczkę, że chodzę regularnie do dentysty na kontrolę, nawet jeśli sama nic nie widzę, a tym bardziej nic nie boli. Przynajmniej raz w roku przegląd, no i przy okazji higienizacja.
Moja mama w moim wieku miała już bardzo zniszczone zęby, a myła regularnie, nitkowała itd. Bała się cen prywatnie, a na NFZ to wiadomo kolejki mega długie.
Niestety moje zęby psują się od środka. Tego nie widać często nawet u dentysty, dopiero trzeba robić rtg a jak już widać gołym okiem to często kanałowe już. I czasem po prostu można dbać i kontrolować a jak się ma takie uwarunkowania to trudno to przeskoczyć.👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1
9 dpt 88,3
12 dpt 379
14 dpt 914
17 dpt 3553
26 dpt ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
9+1 👶🏻 2,4 cm ❤️
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️ 158