LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
Optymistka90 wrote:Ja z mm na pewno kupię na początek jedną puszkę capricare. Czy się przyda i sprawdzi czas pokaże ale ono chyba nie jest dostępne stacjonarnie więc sobie zamówię przed porodem.
Jak moja Mama mnie i brata rodziła, to zabronili jej kupować mm, bo powiedzieli, że w szpitalu dobiorą pod dziecko i dopiero wtedy dają znać co mają kupować. Nie wiem czy teraz też to tak wygląda, muszę dopytać w szpitalu. Chyba, że któraś z Was jest bardziej na bieżąco?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 16:34
👨🦱 91 👩94 -> 👰🤵 5.10.2024
07.2024 - początek starań i odstawienie antykoncepcji (Kontracept) po 12 latach
4.11 ledwo widoczne ⏸️
4.02 SANCO, będzie dziewczynka, wyższe ryzyko duplikacji 6 chromosomu, trisomia 21 wykluczona
6.02 amniopunkcja, kariotyp mozaikowy 2% Zespołu Downa
6.03 połówkowe - idealne, 350g Łobuziary
16.04 951g Małej Łajzy
18.04 idealne echo serca Słodziaczka
24.05 kilogram Kosmitki
21.05 kontrola
22.05 3 prenatalne i psychiatra
13.06 echo serca
-
Ala1416 wrote:Jak moja Mama mnie i brata rodziła, to zabronili jej kupować mm, bo powiedzieli, że w szpitalu dobiorą pod dziecko i dopiero wtedy dają znać co mają kupować. Nie wiem czy teraz też to tak wygląda, muszę dopytać w szpitalu. Chyba, że któraś z Was jest bardziej ja bieżąco?👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
20+3 👶🏻 374 g 🩵 połówkowe ok
23+4 👶🏻 688 g 🩵
-
Ala1416 wrote:Jak moja Mama mnie i brata rodziła, to zabronili jej kupować mm, bo powiedzieli, że w szpitalu dobiorą pod dziecko i dopiero wtedy dają znać co mają kupować. Nie wiem czy teraz też to tak wygląda, muszę dopytać w szpitalu. Chyba, że któraś z Was jest bardziej na bieżąco?
-
Optymistka90 wrote:Nie mam pojęcia i chętnie się dowiem, ale szczerze to myślę że oni w szpitalu nie mają całej palety mlek i raczej dobieranie jest na zasadzie chybił trafił. Tak myślę. 🤨 ale może się mylę.
Też tak myślę, pewnie próbują, aż coś jako tako pasuje. Ale zawsze to jakiś punkt odniesienia na start. Ja kompletnie nie wiem na co przy mlekach patrzeć, bo jeszcze o tym nie myślałam, a nie wiem czy moja położna mi pomoże, bo mocno ciśnie na KP z tego co z nią raz miałam okazję rozmawiać.👨🦱 91 👩94 -> 👰🤵 5.10.2024
07.2024 - początek starań i odstawienie antykoncepcji (Kontracept) po 12 latach
4.11 ledwo widoczne ⏸️
4.02 SANCO, będzie dziewczynka, wyższe ryzyko duplikacji 6 chromosomu, trisomia 21 wykluczona
6.02 amniopunkcja, kariotyp mozaikowy 2% Zespołu Downa
6.03 połówkowe - idealne, 350g Łobuziary
16.04 951g Małej Łajzy
18.04 idealne echo serca Słodziaczka
24.05 kilogram Kosmitki
21.05 kontrola
22.05 3 prenatalne i psychiatra
13.06 echo serca
-
Fajnie, że macie tu takie podejście do karmienia, bo już mi się wydawało, że będę wyrodną matką... Laktoterror ma się dobrze niestety
Optymistka90, Ala1416, Kamax9, tygrysek7773, Letycja, szona, Alima, Anka657, mamastasia2020, Kinia92 lubią tę wiadomość
15.11.24 ⏸️ 18cs
27.11.24 pierwsze USG
11.12.24 CRL 1.49cm i ❤️
16.01.25 masz 6.73cm i jesteś zdrową dziewczynką 🧬🩷🥹
12.02.25 172g żabeczki 🐸
12.03.25 połówkowe, 350g, wszystko ok 🫶
19.03.25 416g, wszystko idealnie, tylko mama z anemią
16.04.25 885g, wszystko super🩷 i po anemii
07.05.25 kolejna wizyta
14.05.25 USG III trymestru
23.07.25 TP 🍼
-
Kupcie sobie saszetki różnych mlek, nie musicie od razu kupować puszek całych. Przy córce się nie przydały nawet saszety, ona była niebutelkowa totalnie , jak gdzieś wychodziłam to z wielkim fochem zjadała moje mleko z butelki, ale to aż zniesmaczona była że musi z tego pić 😂 syn był łaskawszy. Nie miał wyjścia, ja studiowałam wtedy zaocznie nie było mnie całą sobotę i niedzielę w domu, ile mogłam to ściągałam i zamrażałam mu na ten weekend a resztę dostawał z saszetek mm. Karmiłam go piersią 1,5 roku , bardzo mi zależało. Największą trudnością było odciąganie mleka w uniwersyteckim kiblu bo robily sie kamienie😅 nie pytajcie 😅
Nigdy nie negowałam karmienia mm, zwłaszcza jak mamy mają duże trudności. To jest sprawa indywidualna i każdy ma prawo do swojej decyzji. Ja wymagałam tylko od siebie, nie mam prawa wymagać od innych 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 16:55
Optymistka90, Kamax9, Róża11, mamastasia2020, Ala1416 lubią tę wiadomość
-
Róża11 wrote:Ja też zamówiłam podgrzewacz, nad sterylizatorem się zastanawiam, raczej w niego nie zainwestuje, czy ktoś mocno poleca i faktycznie używał, ale tak szczerze używał, a nie, że 3 razy?
Ja sterylizowałam w workach do sterylizacji w mikrofali.Róża11 lubi tę wiadomość
-
Alima wrote:Ja miałam wybrany, mąż jechał kupić jak wyszliśmy ze szpitala gdy okazało się, że jest potrzebny i to na już, a nie za parę dni. Więc oczywiście przepłaciłam 😉 ogólnie to wszystkie dziewczyny z którymi rozmawiałam czy wtedy czy teraz to miały lub mają laktator i nie wyobrażają sobie nie mieć go.
Mi się w ogóle nie przydał 🙈 i teraz bym kupiła dopiero po porodzie, w razie potrzebyConteBis lubi tę wiadomość
-
Letycja wrote:Oglądałam webinar jakiejś położnej, która mówiła że warto mieć laktator ze sobą już w szpitalu, bo te pierwsze godziny, dni są kluczowe, szczególnie gdy jest poród przez cc. Przyjaciółka miała cc, synek to wcześniak, na początku nie umiał za bardzo pic z piersi plus dużo był w inkubatorze a ona sobie super laktacje rozkręciła. Chyba jednak będę wolała go mieć za wczasu, a jeśli nie będzie w ogóle przydatny to może uda się go sprzedać 😊
Po porodzie cc miałam morze mleka, moja siostra podobnie. Nie ma co uogólniać, że po cc zawsze jest gorzej z laktacją. Najwazniejsze chyba to płynąc z tym, co się dzieje, być dla siebie dobrą, nie oceniać siebie przez pryzmat karmienia piersią lub nie, ten spokój ma nieocenione znaczenie dla laktacji. Młode mamy mają wystarczająco dużo emocji i stresów, niech laktacja nie będzie jednym z nich ❤️Gosiaczek.prosiaczek, ConteBis, Lusia90 lubią tę wiadomość
-
tygrysek7773 wrote:Optymistka wiesz, to nie jest tak że ty sobie wymyślisz że na wyjście dziecko zje mm 😅 może nie chcieć jeść mm, a może nie chcieć w ogóle niczego pić z butli. A może rąbać chętnie cyca, butlę i mm z butli. Możesz pokarmu mieć mało a możesz mieć rzekę mleka. Tego wszystkiego się nie wie. Ale raczej jako weteranka polecam mieć jednak dobry laktator w domu , bo nadchodzi magiczna 5 doba i dzieją się rzeczy nieziemskie i nerwy i ganianie męża na szybko po byle jaki laktator żeby ściągnąć kamienie z mleka z piersi jest dość ryzykowne. To moja rada o którą nikt nie prosił 😅
Kamax ale foty ! Piękna pamiątka. !
A o co chodzi z 5 dobą, bo mnie chyba ominęła 😂
-
Optymistka90 wrote:Jak nie będę mieć pokarmu to będzie musiało chyba zjeść mm 😂 bo co mu innego pozostanie? 🙈
Ja wiem że to nie koncert życzeń ale są osoby które z wyboru rezygnują z kp i dzieci są na mm i jakoś sobie radzą prawda? Więc chyba jednak się da. Ja nie chciałabym być kp dłużej niż 6 msc. Dlatego chce od początku uczyć też butli. Może mi nie wyjdzie, nie wiem, ale próbować na pewno będę.
Raczej chodziło pewnie o to, że dziecko potrafi zamknąć swoj słodki mały dziób i albo dasz mu mleko z piersi, albo nie weźmie nic. I ono ma w trąbie, że nic innego nie zje, a ciebie matko dojeżdżają hormony, wyrzuty sumienia i strach 🙈 Ja nastawiałam się, że może trochę się uda pokarmic, mialam w domu laktator (nie używałam) i puszkę mleka mm. -
Optymistka90 wrote:Ja z mm na pewno kupię na początek jedną puszkę capricare. Czy się przyda i sprawdzi czas pokaże ale ono chyba nie jest dostępne stacjonarnie więc sobie zamówię przed porodem.
Jedyne mleko, które zdecydowanie odradzał nasz pediatra 😅 -
szona wrote:Jedyne mleko, które zdecydowanie odradzał nasz pediatra 😅
Czytałam same świetne opinie na jego temat że składowi fajne i w ogóle🤷♀️🙈😂👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
23+4 👶🏻 688 g 🩵
-
Dziewczyny a poleci mi któraś coś naprawdę dobrego na suche i popękane usta? Mam blistex ale nie robi na mnie zbytnio wrażenia 🫣Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
22.01 198 g 💪
13.02 badania połówkowe- wszystko wzorowo. 377g cudnego chłopca 💙
05.03 650g ❣️
26.03 1069 g 🤗💝
15.03 1494 g Viniego 🫶❤️
-
Kamax9 wrote:Dziewczyny a poleci mi któraś coś naprawdę dobrego na suche i popękane usta? Mam blistex ale nie robi na mnie zbytnio wrażenia 🫣
Przetestowałam milion rzeczy, od drogich po tanie i nic mi nie pomagało, mnie z natury wysuszają się usta, a w prscy jak klima non stop chodziła... szkoda gadać. Carey blistexy maski.... Nic mi nie nawilża tak ust jak ten olejek (dostępny w rossmanie... pomijam fakt, pięknego połysku na ustach i lekkiego koloru- to już rzeczy dodatkowe) nawilżenie ekstra!
Kamax9 lubi tę wiadomość
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💗 z usg i OM 04.07.2025
17.02.2024 połówkowe, ok, dziewczynka 371 gramów 💗 -
Optymistka90 wrote:Dlaczego?
Czytałam same świetne opinie na jego temat że składowi fajne i w ogóle🤷♀️🙈😂
I ja tak czytałam, a powiedział, że mocno uczula i swojemu dziecku by nie podał, bo jest najmniej przebadane ze wszystkich mm. -
Optymistka90 wrote:Ja się w ogóle zastanawiam czy warto ten laktator kupować na zapas. Na początku byłam przekonana że kupię. Ale im dłużej o tym myślę tym bardziej się zastanawiamy czy już kupować czy w razie czego dokupić po prostu. Bo to jednak spory wydatek rzędu 400-700 zł i nie wiem.
Dziewczyny które już sa mamami przydał wam się ten laktator? Od początku czy później czy wcale?
Już kiedyś opisywałam swoją historię ale zrobię to w skrócie jeszcze raz
W ciąży z Mayą nie miałam żadnych założeń co do karmienia. Wychodziłam z założenia że co ma być to będzie i byłam nastawiona na próbę KP ale też nie zamierzałam się zadręczać jeski KP nie wyjdzie i trzeba będzie podać MM.
Kupiłam na prawdę dobry laktator, wzięłam go do szpitala ale nie wykonałam ŻADNEJ pracy domowej w kwestii przygotowania merytorycznego ani do KP ani do odciągania.
Maya urodziła się barszo słaba z hipoglikemią i po 2-3h po porodzie trafiła na ponad dobę na intensywna terapia noworodków. Pierwszy raz odciągałam chwilę po tym jak ja zabrali z mojego pokoju. Popełniłam dużo błędów bo jak już wspomniałam nie miałam odpowiedniej wiedzy o odciąganiu ale to temat na inną historie.
Ostatecznie KP nam nigdy nie wyszło mimo wielu prób, pracy z konsultantka laktacyjna itd. Na szczęście znalazłam cudowna grupę na fb która nauczyła mnie wszystkiego co trzeba wiedzieć o prawidłowym odciąganiu i KPI i mimo braku takiego zamiaru stałam się mamą KPI dumnie przez 8 miesiecy.
Podsumowując: moim zdaniem jeżeli czyims celem jest to aby karmić dziecko własnym mlekiem to zaopatrzenie się w laktator W RAZIE CZEGO jest konieczne właśnie na wypadek gdyby dziecko z różnych powodów nie chciało / nie moglo pic z piersi.
Oczywiście dokarmianie MM na początku to absolutnie nic złego (ja dokarmialam 4 tyg), ale jeśli chce się ostatecznie karmić własnym melkiem to odciągać i stymulować laktacje trzeba zacząć jak najszybciej dla najlepszych efektów.Lusia90 lubi tę wiadomość
-
szona wrote:I ja tak czytałam, a powiedział, że mocno uczula i swojemu dziecku by nie podał, bo jest najmniej przebadane ze wszystkich mm.👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
23+4 👶🏻 688 g 🩵
-
Nie doczytalam wszystkiego ale mnie wzburzyło. Dziewczyny, absolutnie nie mieszamy mlek modyfikowanych 🤯
W szpitalu jeśli zajdzie konieczność, podadzą takie jakie rekomendują, jedno stałe Mleko w jednorazowych butelkach, takie shoty i jeśli w szpitalu podacie mm Hipp to trzymajcie się go co najmniej miesiac. Ponadto nie podadzą mleka sami, musicie poprosić jeśli nie będziecie miały pokarmu. Tak było w moim przypadku i też musiał lekarz się zgodzić.
Taki mały brzuszek, nie jest przystosowany do ciągłych zmian mleka. Układ pokarmowy nie jest w pełni rozwinięty, absolutnie żadnych "próbek" mleka. Każde ma.inny skład, brzuszek musi się przyzwyczaić bo dostarczycie sobie samych problemów. Później żadne kropelki nie pomogą.tralalina, szona lubią tę wiadomość
-
Kamax9 wrote:Ja też nie chce za wszelką cenę karmić piersią. Jak się uda to będę bardzo szczęśliwa bo wiem że to same dobroci dla bobaska no ale nie każdemu jest to pisane.
Plan mam taki że będę probowac wrazie w pobudzić laktacje laktatorem jak się uda to nadmiar odciągać i mrozić tak żeby tata zawsze mógł bobaskowi dać butle jak mnie nie bedzie.
Ale moja kuzynka np mówi mi że ona sobie zepsuła pierwsze miesiące macierzyństwa właśnie próbując za wszelką cenę kp/kpi Jakieś zapalenia piersi, nawały i takie różne przygody nieciekawe. Jak dostała tabletki na wyciszenie laktacji i przeszła na MM to odżyła i zaczęła się cieszyć macierzyństwem.Kamax9 lubi tę wiadomość