LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
szona wrote:A o co chodzi z 5 dobą, bo mnie chyba ominęła 😂
-
Z mojego doświadczenia może być tak, że przez parę miesięcy jedna firma będzie super, a nagle jakieś uczulenie i zmiana na inne mm poprawia sytuację.
Ale noworodkowi na bank nie mieszałabym różnych firm. Moim zdaniem trzeba zaczekać parę dni i próbować piersią, jeśli ktoś zamierza kp. Laktacja stabilizuje się bardzo długo, kilka tygodni i trzeba być cierpliwym. A mm można zawsze dokupić i podać.
Co do laktatora natomiast to też mam stety niestety doświadczenie. Przy nawale mleka w drugiej dobie gdyby nie laktator to nie wiem. Takie kamienie, a nie cycki, miałam, że w tym bólu nie miałam pojęcia co się dzieje. A laktator raz dwa wszystko naprawił. I dla mnie laktator był pewnego rodzaju przepustką do świata - mleko odciągnięte, mogę załatwić moje sprawy bez dziecka. Znajoma nie przystawiała do piersi. Odciągała i dziecko było na butelce z jej mlekiem.
Ale to jest tylko i wyłącznie Wasza i tylko Wasza, powtarzam Wasza decyzja jak i czym będziecie karmić.
ConteBis, tygrysek7773 lubią tę wiadomość
-
Może dopisze żeby ktoś źle nie odebrał tego co napisałem 😂
Ogólnie MM to nic złego, to co napisałam to była tylko odp na to czy warto kupować laktator
Z tym robieniem założeń że będzie się karmilo 3-6-12 miesięcy itd to też nie jest takie hop siup 🙈 ja nie miałam żadnych założeń ale KPI to kawał cholernie ciężkiej roboty i wiele razy byłam wykonczona. Ciągle sobie mówiłam "byle dotrwać do 3 mies... Byle dotrwać do 6... Jak dotrwam do 6 to już będę mogła zrezygnować..." i co? Stuknelo 6, laktacja hulala, miałam duży nadmiar mleka i na myśl że mam egoistycznie przestać dawać Mai to co mam w takich ilościach tylko dlatego że już mam dosyć odciągania nie mogłam po prostu przestać i jeszcze 2 niesiace odciągałam aż w końcu faktycznie pogodziłam się że czas zakończyć tą przygodę 🥴
Dużo kobiet ma problem ze zrezygnowanie z KP lub KPI wbrew pozorom. Wchodzą wtedy często ogólne wyrzuty sumienia itd. Ah no ciężki temattygrysek7773 lubi tę wiadomość
-
Optymistka90 wrote:Ja z mm na pewno kupię na początek jedną puszkę capricare. Czy się przyda i sprawdzi czas pokaże ale ono chyba nie jest dostępne stacjonarnie więc sobie zamówię przed porodem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 18:57
Wojcinka, tygrysek7773, szona lubią tę wiadomość
-
szona wrote:I ja tak czytałam, a powiedział, że mocno uczula i swojemu dziecku by nie podał, bo jest najmniej przebadane ze wszystkich mm.
szona lubi tę wiadomość
-
Alima wrote:W moim szpitalu co dzień, a nawet 2 razy dziennie było inne mleko. Jak się jakieś skończyło to wystawiały inne, pewnie takie jakie akurat miały. Jak to wygląda w tym co teraz planuję rodzić jeszcze nie wiem. Ale przyjaciółka niedługo tam rodzi to będę na bieżąco 😊
Jeśli Mleko jest wystawione tzn, że na własną odpowiedzialność wybierasz mm. -
ConteBis wrote:Capricare jest na mleku kozim i nie do kupienia stacjonarnie. Jeśli już zamierzacie kupować mm na zasadzie to polecam takie, które można kupić o każdej porze dnia i nocy. Zawrócę też uwagę na cenę, 400g kosztuje ok 60zl. Enfamil czy nan, też są dobrymi mlekami. U nas w szpitalu podawali nan opti pro plus.
My mieliśmy ten problem na wakacjach w Turcji jak właśnie kończyłam KPI i Maya już była 50/50 na moim mleku i MM że bardzo trudno było nam znaleźć tam mleko Hipp które piła Maya ( w końcu się udało ale nie było łatwo) -
Cześć dziewczyny,
miałam krótka przerwę od forum i kilka dni gości u siebie w domu. Przyjechały m.in. moje dwie bratanice. Jedna w wieku 8lat, druga 5lat no i moja córka.
O matko jedyna! 😅 Jak ja się cieszę, że nie będę miała dzieci w zbliżonym wieku takim wiecie =< 3 lata. Gwar, hałas, bałagan, zamieszanie. Wizyta się super udała... ale po ich pobycie dwa dni potrzebowałam na odpoczynek i dojście do siebie. Chcę wierzyć, że to nowe miejsce i obecność kuzynki ... ale podziwiam mamy, które mają 2 i więcej dzieci w podobnym wieku. Ja po 2 dniach chciałam sobie w łeb strzelić 🤓🤡 Największy mit zrób sobie dwójkę dzieci będą się razem bawiły i same się sobą zajmą 🤡🤪
Generalnie planowałam jednynaczkę, decyzję o rodzeństwie podjęłam późno i teraz... nie żałuję 😅
Widzę temat karmienia. Planuję spróbować KP, na pewno będę też używała laktatora i będę dokarmiać MM. Mam bardzo mało pokarmu, nie będę na siłę się terroryzowała jak za pierwszym razem. U mnie była po prostu pół roku walka, teraz zamierzam się cieszyć macierzyństwem. Poza tym mam starsza córkę i nie mam czasu już wisieć po 8h na laktatorze dziennie.
Co do MM zazwyczaj w danym szpitalu mają jakieś mleko i po wyjściu niby zaleca się podawać takie samo. Ale nie dobierają pod dziecko, po prostu mają umowy z producentem i tyle.Wojcinka, szona, Kinia92 lubią tę wiadomość
👱♀️89🧑84 👰♀️🤵♂️🇬🇷 03.06.2018
Elena ♀️👶 (7cs) TP🌞 03.07.2025
🫧23.10. 9dpo ⏸️ beta 8,23/50,63/297,12
🫧12.11. 6+1 ❤️ 0.35 cm CRL
🫧12.12. 10+3 Veracity Premium, niskie ryzyka, DZIEWCZYNKA 🩷
🫧19.12. 11+3 I prenatalne 🩺, niskie ryzyka
🫧 18.02. 20+5 badania połówkowe prawidłowe, Elena waży 392g 🍬🍭
🫧 08.04. 27+5 rośniemy 1250g słodkości 🎀🩷🧚♀️🍬🍭
🫧 29.04. 30+5 III prenatalne 🌷🩺
Eliza ♀️👧(5cs) 🌞11.07.2019 (3549g 58cm)
-
Wojcinka wrote:Zgadzam się i dodam że jesli planujecie podróżować dużo to też warto postawić na mleko które jest szeroko dostępne w innych krajach.
My mieliśmy ten problem na wakacjach w Turcji jak właśnie kończyłam KPI i Maya już była 50/50 na moim mleku i MM że bardzo trudno było nam znaleźć tam mleko Hipp które piła Maya ( w końcu się udało ale nie było łatwo)👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮
IVF 09.2024:
18.09.24 start stymulacji 💉
30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
15+4 👶🏻 147 g 🩵
19+3 👶🏻 327 g 🩵
20+3 👶🏻 374 g 🩵 połówkowe ok
23+4 👶🏻 688 g 🩵
-
tygrysek7773 wrote:Nie miałaś nawału pokarmu ? To jestes chyba pierwszą mamą którą mi się udało spotkać i tego nie doświadczyła.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 18:59
-
Wojcinka wrote:Zgadzam się i dodam że jesli planujecie podróżować dużo to też warto postawić na mleko które jest szeroko dostępne w innych krajach.
My mieliśmy ten problem na wakacjach w Turcji jak właśnie kończyłam KPI i Maya już była 50/50 na moim mleku i MM że bardzo trudno było nam znaleźć tam mleko Hipp które piła Maya ( w końcu się udało ale nie było łatwo) -
Ja mój nawał bardzo źle wspominam bo od razu zakończył się zapaleniem piersi 🤦♀️ Jezu jak ja wspominam te pierwsze tygodnie po porodzie i całą tą jadę z karmieniem to mam ochotę samą siebie przytulić... Było na prawdę tak cholernie ciężko.
Jedyny plus z tych wszystkich popełnionych błędów jesy taki se teraz czuję się na maska przygotowana i wierzę że gorzej być po prostu nie może 😂🤞🙏ConteBis, szona, Kinia92 lubią tę wiadomość
-
Wojcinka wrote:Ja mój nawał bardzo źle wspominam bo od razu zakończył się zapaleniem piersi 🤦♀️ Jezu jak ja wspominam te pierwsze tygodnie po porodzie i całą tą jadę z karmieniem to mam ochotę samą siebie przytulić... Było na prawdę tak cholernie ciężko.
Jedyny plus z tych wszystkich popełnionych błędów jesy taki se teraz czuję się na maska przygotowana i wierzę że gorzej być po prostu nie może 😂🤞🙏
Mam dokładnie to samo. Jestem po prostu ciekawa tego jak będzie, ale już wiem, że nie dam się zaskoczyć 🤣 jestem przekonana, że nie ma opcji zeby było gorzej 🤣Wojcinka, ConteBis, Kinia92 lubią tę wiadomość
-
Fajnie jest was tu mieć dziewczyny z doświadczeniem. 🫶
Wojcinka, ConteBis, tralalina, Alima, szona, Kinia92, Lusia90, Somebody_33, Dosia_24 lubią tę wiadomość
Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
22.01 198 g 💪
13.02 badania połówkowe- wszystko wzorowo. 377g cudnego chłopca 💙
05.03 650g ❣️
26.03 1069 g 🤗💝
15.03 1494 g Viniego 🫶❤️
-
Anka657 wrote:Mam dokładnie to samo. Jestem po prostu ciekawa tego jak będzie, ale już wiem, że nie dam się zaskoczyć 🤣 jestem przekonana, że nie ma opcji zeby było gorzej 🤣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 19:17
Wojcinka, Anka657, szona, Kinia92 lubią tę wiadomość
-
ConteBis wrote:Ja nie miałam. Po ponad miesiącu prób i dwóch zapaleniach odpuściłam.
U mnie nawał to były kamienie, mąż mi rozmasowywał, ściągałam laktatorem do poczucia ulgi, robiłam okłady chłodne jak czułam ze robią się gorące. No beż laktatora nie dalabym rady na pewno. -
tygrysek7773 wrote:To jak to wyglądało? Zapalenie piersi bez nawału, z miękkimi piersiami ?
U mnie nawał to były kamienie, mąż mi rozmasowywał, ściągałam laktatorem do poczucia ulgi, robiłam okłady chłodne jak czułam ze robią się gorące. No beż laktatora nie dalabym rady na pewno.
Ja robiłam najpierw okłady cieple, masaż, przystawianie, laktator, okłady zimne i zmiana na drugą pierś. Przez cały dzień nie ściągałam nawet na jeden pełny posiłek. To było męczące bo zanim skończyłam i umyłam butelkę i laktator to był czas kolejnego karmienia... masakra.
Teraz wiem, że jeśli nie pójdzie od razu to nie będę się zażynać, pić żadnych femaltikerow, karmi, bawarek itp.szona lubi tę wiadomość
-
A co do dokupywania mleka za granicą - to chyba było moje “kuku” na punkcie mojego ukochanego synusia, że wolałam dokupić bagaż i wziąć moje mm. Gdzieś wyczytałam, że te mleka, nawet jeśli ta sama firma, i tak różnią się składem, bo są dopasowane do diety danej ludności. Więc ja jako ta przewrażliwiona matka nie kupiłam Aptamila (Bebilona) w Anglii, tylko wiozłam kilka puszek mojego z domu 😅
-
Moje koty próbują jak mogą dogadać się z większym brzuszkiem, zazwyczaj nie podoba im się, że mają mniej miejsca na kolanach - mimo tego takie widoki niezmiernie mnie rozczulają 🥹 Niech korzystają póki nic ich w głowę mocno nie kopie znienacka 😆Anka657, Kamax9, tralalina, shaylen, Ala1416, Domi1999, Kinia92, angelberry, Letycja, Somebody_33, Dosia_24 lubią tę wiadomość
♀️ '95
16.10.24 10 dpo⏸️(4 cs), beta 22,8 prog 13,11 | 18.10 beta 78,7 prog 19,43 | 22.10 beta 330,4 prog 17,74 | 31.10 beta 12869,7 prog 18,68
12.11.24 7tc+0 - 0,9 cm i jest serduszko ❤️
03.12.24 10tc+0 - 3,2 cm i 166 bpm
14.12.24 nifty pro ryzyka niskie i dziewczynka 🩷
23.12.24 12tc+6 - I prenatalne 7cm i 148 bpm
07.01.25 15tc+0 - 9,1 cm
04.02.25 19tc+0 - 287 g
20.02.25 21tc+2 - II prenatalne 482 g
04.03.25 23tc+0 - 567 g
25.03.25 26tc+0 - 881 g
08.04.25 28tc+0 - 1200 g
28.04.25 30tc+6 - III prenatalne 1650 g
06.05.25 32tc+0 - wizyta
-
tralalina wrote:A co do dokupywania mleka za granicą - to chyba było moje “kuku” na punkcie mojego ukochanego synusia, że wolałam dokupić bagaż i wziąć moje mm. Gdzieś wyczytałam, że te mleka, nawet jeśli ta sama firma, i tak różnią się składem, bo są dopasowane do diety danej ludności. Więc ja jako ta przewrażliwiona matka nie kupiłam Aptamila (Bebilona) w Anglii, tylko wiozłam kilka puszek mojego z domu 😅
Bardziej chyba chodzi o ludność w kontekście kontynentalnym i ich dietę typu właśnie Europa vs Afryka. Między PL a UK nie ma jakiejś przepaści poza pogoda 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 19:49