LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
ConteBis wrote:No niestety kiedyś nie było takiej wiedzy. Ja sobie zdaje sprawę, że tym razem może to wyglądać zupełnie inaczej ale po prostu jestem świadoma, że nie warto się katować.
Boję się znowu wyrazić swoj aplauz, bo wychodzę na psychofankę xd -
szona wrote:Boję się znowu wyrazić swoj aplauz, bo wychodzę na psychofankę xd
szona lubi tę wiadomość
-
Czytam te Wasze wypowiedzi i wiem, że nic nie wiem 🤯 Przeraża mnie ile rzeczy trzeba wiedzieć jako matka xD ja się chyba nie nadaję...
3erin, tygrysek7773, shaylen, Somebody_33 lubią tę wiadomość
15.11.24 ⏸️ 18cs
27.11.24 pierwsze USG
11.12.24 CRL 1.49cm i ❤️
16.01.25 masz 6.73cm i jesteś zdrową dziewczynką 🧬🩷🥹
12.02.25 172g żabeczki 🐸
12.03.25 połówkowe, 350g, wszystko ok 🫶
19.03.25 416g, wszystko idealnie, tylko mama z anemią
16.04.25 885g, wszystko super🩷 i po anemii
07.05.25 kolejna wizyta
14.05.25 USG III trymestru
23.07.25 TP 🍼
-
angelberry wrote:Czytam te Wasze wypowiedzi i wiem, że nic nie wiem 🤯 Przeraża mnie ile rzeczy trzeba wiedzieć jako matka xD ja się chyba nie nadaję...
To po prostu przebyte doświadczenia sprawiają, że koniec końców wszystkie dochodzimy do podobnych lub nawet tych samych wniosków a wielu rzeczy uczymy się intuicyjnie jeśli nie mamy od kogo zaczerpnąć.
Ja mam wrażenie, że macierzyństwo zaczęłam od najgorszej z możliwych stron dlatego wiem, że nie warto się na nic nastawiać i nie ma uniwersalnej reguły na nic. Dosłownie.
Jedna będzie miała 15 par bodziaków i połowy nie uzyje a druga będzie prała codziennie 10 par bo dziecko będzie ulewalo. Jedna będzie kp i powie, że to najcudowniejsze doświadczenie w życiu, inna (jak ja) stwierdzi, że nie podoła kp i wdroży mm żeby ulżyć i dziecku i sobie. Jedna będzie KPI i nie rozstawala się z laktatorem i uzna, że to jest spoko opcja. Ile opcji, ile ludzi, tyle opinii na wszystko i każdy będzie bronił tego, co dla niego było dobre.
Uważam, że dzielenie się doświadczeniem i uświadamianie kobiet jest bardzo ważne, tego nie uczą na szkołach rodzenia, nie napiszą w książkach, nawet w internecie trzeba moooocno pogrzebać, żeby poczytać coś więcej niż tylko slodkopierdzące artykuły o macierzyństwie, jakie to cudowne i bla bla bla... prawda jest taka, że połóg może Was dojechać na każdej płaszczyźnie i jak dziś wiedząc, że przed porodem zamartwiałam się na zapas radzę Wam cieszyć się na zapas bo martwić będzie się czym później 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 22:43
Ala1416, Elena20, Kamax9, Sanana, Styśka1998, Anka657, tygrysek7773, Wojcinka, Izaxx, Alima, Vilka, Galaxis, szona lubią tę wiadomość
-
O tak dokładnie. W mojej szkole rodzenia ani słowa on cesarce, czy i karmieniu mm. Laktator? Po co przecież nie będzie mi potrzebny. Miałam cc, używałam lokatora (dzięki niemu w ogóle mogłam rozkręcić laktacje, bo córka leżała z zapaleniem płuc w innej sali) i karmiłam mm. I tego wszystkiego doświadczyłam jak królik doświadczalny, bo w szkołach rodzenia istnieje tylko jedna jasna strona mocy poród siłami natury i karmienie piersią. Przepłakałam wiele razy zanim się nauczyłam co w moim przypadku działa, a co nie.
Ile kobiet tyle historii.Alima, Vilka, szona lubią tę wiadomość
👱♀️89🧑84 👰♀️🤵♂️🇬🇷 03.06.2018
Elena ♀️👶 (7cs) TP🌞 03.07.2025
🫧23.10. 9dpo ⏸️ beta 8,23/50,63/297,12
🫧12.11. 6+1 ❤️ 0.35 cm CRL
🫧12.12. 10+3 Veracity Premium, niskie ryzyka, DZIEWCZYNKA 🩷
🫧19.12. 11+3 I prenatalne 🩺, niskie ryzyka
🫧 18.02. 20+5 badania połówkowe prawidłowe, Elena waży 392g 🍬🍭
🫧 08.04. 27+5 rośniemy 1250g słodkości 🎀🩷🧚♀️🍬🍭
🫧 29.04. 30+5 III prenatalne 🌷🩺
Eliza ♀️👧(5cs) 🌞11.07.2019 (3549g 58cm)
-
Dokładnie tak. Wszystkie jesteśmy różne i będziemy doświadczały czegoś innego ale finalnie podzielimy wnioski.
Ja np. podchodzę do Waszych niektórych wpisów dwojako.
Widząc zdjęcia wózków, ubranek, pokoików, z tej praktycznej, doświadczonej strony, myślę sobie- ta, a teraz to będzie stało 5 miesięcy i sie kurzyło, gwarancja leci, za wcześnie, za dużo, za malo, za kolorowo, za bialo, za, za, za... I, że dopiero z czasem okaże się, że wiele z tych rzeczy Wam się nie przyda ale w sumie nie moja sprawa, nie moja kasa, nie moje dziecko, nie moja przestrzeń.
A po chwili przypominam sobie jaka sama byłam zielona jak szczypiorek przy pierwszym dziecku. Jak powoli kompletowałam wyprawkę bo po prostu czułam mus kupienia czegoś dla dziecka bedac w 3 msc ciazy kiedy poznalam płeć. Jak bardzo pragnęłam mieć wszystko co mówił internet, że jest potrzebne. Jakie postanowienia, założenia sobie robiłam.
Wszystkie musimy przejść te same etapy ale tylko od nas samych zależy jak to zrobimy. Więc róbcie jak czujecie i jeśli chcecie, korzystajcie z "złotych rad" tych już dzieciatych, jeśli nie, róbcie jak Wam.pasuje.
Chociaż gwarantuję, że złotych rad dostaniecie jeszcze całe tuziny od mam, babć, siostr, ciotek, kolezanke itp😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 22:58
Letycja, Kinia92, mamastasia2020, Vilka, szona, Dosia_24 lubią tę wiadomość
-
Mój suwaczek zaczął wskazywać piękna liczbę ❤️
Gosiaczek.prosiaczek, Letycja, tralalina, Sanana, Styśka1998, Anka657, tygrysek7773, Wojcinka, Kinia92, AniulkA, Emii, Lusia90, mamastasia2020, Ala1416, Izaxx, Alima, Ania1008, Somebody_33, shaylen, Vilka, Galaxis, szona, xMagda, Dosia_24 lubią tę wiadomość
Starania od 06.2022
Grudzień 2022 -Aniołek 7/8 tc(*)
Listopad 2023- ciąża biochemiczna
Kwiecień 2024- ciąża biochemiczna
21.10.2024 II chwilo trwaj 🥹❤️🤞🏻
6.11 CRL 2,17mm, Twoje serduszko bije 🥰
19.12 badanie prenatalne- niskie ryzyka
31.12 CRL 8,04 cm, rośnij zdrowo Nasz mały Synku🍀
22.01 198 g 💪
13.02 badania połówkowe- wszystko wzorowo. 377g cudnego chłopca 💙
05.03 650g ❣️
26.03 1069 g 🤗💝
15.03 1494 g Viniego 🫶❤️
-
angelberry wrote:Czytam te Wasze wypowiedzi i wiem, że nic nie wiem 🤯 Przeraża mnie ile rzeczy trzeba wiedzieć jako matka xD ja się chyba nie nadaję...
ConteBis, Lusia90 lubią tę wiadomość
-
szona wrote:Absolutnie każde mm trzeba sprawdzić na swoim przypadku. Poczytać składy, wiadomo - i coś wybrać, ale podejść ze spokojem, że wcale nie musi podpasować i czasami to dopasowanie mleka trochę trwa (uwzględniając, że mleka nie powinno się zmieniać ot tak, natychmiast).
Zgadzam się z Tobą w 100% 😊 Bardzo dużo mądrych rzeczy napisałaś o kp i mm i chwała Ci za to 😊 Bo my pierworódki dopiero wszystkiego się uczymy i warto jest posłuchać już doświadczonych mam, które już coś przeszły i mogą podzielić się swoją historią jak to u nich było 💗 I to jest racja, ile ludzi to tyle opinii ☺️szona lubi tę wiadomość
-
ConteBis wrote:Ale Aptamil to dokładnie to samo co bebilon 😁 my używamy go jak jesteśmy w UK. Bardzo lubiłam ten aptamil w kapsułkach, mega wygodne 😁 aż się pediatra mnie kiedyś pytała co to i skąd to mam bo w poczekalni robiłam młodemu 😁 my po wyjściu z szpitala przeszliśmy z Nan na Bebilon jakos ok 6tyg i do tej pory młody na nim jest. Już powinien chyba mieć bebilon 5 a nadal podaje mu trójkę 🤣🤣 w zasadzie to tylko na nocne spanie.
Bardziej chyba chodzi o ludność w kontekście kontynentalnym i ich dietę typu właśnie Europa vs Afryka. Między PL a UK nie ma jakiejś przepaści poza pogoda 🤣)
-
nie martw się!
Styśka1998, 3erin, angelberry, szona lubią tę wiadomość
-
ConteBis wrote:Dokładnie tak. Wszystkie jesteśmy różne i będziemy doświadczały czegoś innego ale finalnie podzielimy wnioski.
Ja np. podchodzę do Waszych niektórych wpisów dwojako.
Widząc zdjęcia wózków, ubranek, pokoików, z tej praktycznej, doświadczonej strony, myślę sobie- ta, a teraz to będzie stało 5 miesięcy i sie kurzyło, gwarancja leci, za wcześnie, za dużo, za malo, za kolorowo, za bialo, za, za, za... I, że dopiero z czasem okaże się, że wiele z tych rzeczy Wam się nie przyda ale w sumie nie moja sprawa, nie moja kasa, nie moje dziecko, nie moja przestrzeń.
A po chwili przypominam sobie jaka sama byłam zielona jak szczypiorek przy pierwszym dziecku. Jak powoli kompletowałam wyprawkę bo po prostu czułam mus kupienia czegoś dla dziecka bedac w 3 msc ciazy kiedy poznalam płeć. Jak bardzo pragnęłam mieć wszystko co mówił internet, że jest potrzebne. Jakie postanowienia, założenia sobie robiłam.
Wszystkie musimy przejść te same etapy ale tylko od nas samych zależy jak to zrobimy. Więc róbcie jak czujecie i jeśli chcecie, korzystajcie z "złotych rad" tych już dzieciatych, jeśli nie, róbcie jak Wam.pasuje.
Chociaż gwarantuję, że złotych rad dostaniecie jeszcze całe tuziny od mam, babć, siostr, ciotek, kolezanke itp😅
No właśnie, i super jest, że podkreślasz to, że są to Twoje wnioski, na podstawie Twoich doświadczeń.
Bo ja powiem zupełnie inaczej, że pokój dla dziecka potrzebny jest od początku, bo nam się bardzo sprawdził i ułatwił transfer syna w późniejszym czasie do jego pokoju 😚
Więc możemy się wszystkie „mądrzyć” i liczyć na to, że to co sprawdziło nam się przy poprzednich dzieciach, sprawdzi się i teraz.
Na pewno łatwiej nam już będzie się pogodzić z emocjami połogowymi, bo póki ktoś tego nie przeżył to nie ma pojęcia jak może to wyglądać. A może wyglądać różnie.
I chyba podstawowa rada ode mnie, dla nowych mam jest taka, żeby pamiętały, że wszystko mija ♥️
Styśka1998, ConteBis, Wojcinka, szona lubią tę wiadomość
-
Podpisuje się pod tym co napisała ConteBis i jeszcze dodam, że to wcale nie jest tak że po jednym dziecku jest się już mądrym i wszystko się wie , drugi poród miałam inny bo cc które rozwaliło mnie totalnie. A znowu kp było już dużo łatwiejsze. Drugie dziecko nie miało już kolek, a za to intensywnie ulewało 😂 i od nowa musiałam się uczyć obsługi.. teraz nawet staram się nie myśleć o tym, że już wszystko wiem, bo trzecie znowu może być inne . Ale nie boję się, każda z nas da rade, a oprócz rad innych mamy też swoją intuicję która was naprawdę zaskoczy nieraz z tym jak bardzo będzie trafna!
Styśka1998, ConteBis, Anka657, Alima, szona lubią tę wiadomość
-
tygrysek7773 wrote:Podpisuje się pod tym co napisała ConteBis i jeszcze dodam, że to wcale nie jest tak że po jednym dziecku jest się już mądrym i wszystko się wie , drugi poród miałam inny bo cc które rozwaliło mnie totalnie. A znowu kp było już dużo łatwiejsze. Drugie dziecko nie miało już kolek, a za to intensywnie ulewało 😂 i od nowa musiałam się uczyć obsługi.. teraz nawet staram się nie myśleć o tym, że już wszystko wiem, bo trzecie znowu może być inne . Ale nie boję się, każda z nas da rade, a oprócz rad innych mamy też swoją intuicję która was naprawdę zaskoczy nieraz z tym jak bardzo będzie trafna!
-
Wojcinka wrote:Zaoszczędzić kasę na mleko dla drugiego 😂 starszy już nie musi pić MM, zamień na krowie
)
Krowie też młody pije i to to prawdziwe krowie 😛 mieszkamy na wsi więc mamy dostęp a w wieku 2.5 lat już się nie boję mu takiego dać 😁 z kartonu też ciągnie, czasem karze sobie nalac w szklaneczkę zimne mleczko 😅
-
ConteBis wrote:Młody pije trójkę bo stwierdzilam, ze zmiana już na wyższe nie ma sensu, one się tylko składnikami odżywczymi różnią i im wyższy numerek tym jest ich mniej.
Krowie też młody pije i to to prawdziwe krowie 😛 mieszkamy na wsi więc mamy dostęp a w wieku 2.5 lat już się nie boję mu takiego dać 😁 z kartonu też ciągnie, czasem karze sobie nalac w szklaneczkę zimne mleczko 😅
My MM odstawiliśmy totalnie jak Maya miała rok i 3 miesiące, wtedy też zakończyliśmy przygodę z butelkami (ale mi to sprawiło ogromną radość 😂).
Od tamtej pory do dzisiaj dostaje tylko mleko krowie w kubeczku zwykłym jak poprosi, a ogólnie bardzo lubi więc ok 2-3 takich kubeczków dziennie wypija -
Co do mm się nie wypowiem bo nie stosowaliśmy nawet przez chwilę. Pokarmu było dużo, a coraz jadła i przybierała prawidłowo
co do laktatora, ja nie rozkręcałam laktacji bo nie miałam potrzeby. Używałam do ściągania jak jechałam na studia i przy zapaleniach. Miałam taki zwykły prosty na jedną pierś z philipsa
sprawdził się znakomicie. Ma 5 mocy i może dlatego. Teraz wymieniła to co się wymienia i dalej będę z niego korzystac. Nie ma tam żadnej części stałej, która by mogła przenieść bakterie 🤔
Moja bratowa natomiast próbowała rozkręcić laktację bo miała ogromny problem i kupili laktator taki kombajn co mają w szpitalach. Niestety, albo stety się im nie udało. Pisze tak, bo była później zadowolona ze jednak jest na mm
Więc to też kwestia indywidualna. I jak najbardziej się podpisuje pod słowa contebis. Róbcie to co w zgodzie z Wami, nie co modne albo nakazane przez położna, mamę, teściowa itp itdStyśka1998 lubi tę wiadomość
12 cs szczęśliwy🥺
02.2020 👧
08.2021 👼
AMH
03.2024 - 0,530
10.2024 - 0,211
07.11.2024 ⏸️ beta 105, prog 25,65
09.11.2024 beta 257,9, prog 24,07
12.09.2024 beta 890,8, prog 16,86
25.11.2024 dwa groszki z ❤️❤️ 124ud/min🥺
13.12.2024 dwa Misie Haribo 2,4cm ❤️❤️ 176ud/min🥺
07.01.2025 dwie cytrynki 6,9cm 💙💙167ud/min - mamy dwóch chłopców 🥺
14.02.2025 1. 270g Kokosika 💙, 2. 225 g Kokosika 💙
04.03.2025 1. 413 g Liska 💙 2. 369 g Liska 💙
29.03.2025 1. 705 g Misia, 2. 700 g Misia 💙
09.04.2025 1. 915 g Łobuza, 2. 894 g Łobuza, echo serduszek ok 🥰
02.05.2025 wizyta 🤞
Acard 150
Sometimes when you pray for a miracle, God gives you Two 💙💙
-
Wojcinka wrote:O widzisz i to kolejny dobry przykład dla wszystkich na to że co mama to metoda
My MM odstawiliśmy totalnie jak Maya miała rok i 3 miesiące, wtedy też zakończyliśmy przygodę z butelkami (ale mi to sprawiło ogromną radość 😂).
Od tamtej pory do dzisiaj dostaje tylko mleko krowie w kubeczku zwykłym jak poprosi, a ogólnie bardzo lubi więc ok 2-3 takich kubeczków dziennie wypija -
ConteBis wrote:Dokładnie, każdy robi wg uznania. Ja uznałam, że nie będę go pozbawiać tego mleka, skoro lubi i chce, niech pije tak długo jak będzie potrzebował. To zawsze dawka jakichś składników odżywczych, witamin zawartych w mm i płynów a kolejna kwestia, że nie zawsze zjada kolacje. To też nasz rytuał do zasypiania 🙃 ale myślę, że w końcu sam zrezygnuję bo już czasem oddaje butelkę i mówi, że jest niedobre 😂
Mój synek długo pił mm, ale my z kolei byliśmy cały czas na mleku nr 2 bo wyczytałam gdzieś, że od 3 w górę to już nie muszą mieć tylu atestów i to bardziej „napoje mleczne” ale czy to prawda to nie wiem 🤣
Do teraz rano woła o szklankę mleka, ale już krowie dostaje. Ma 3.5 roku 🫣ConteBis lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, może macie ochotę poznać się "bliżej" 😆 ?
Zostawiam Wam swoją nazwę na ig. Jeśli macie ochotę to dodawajcie tylko proszę o wzmiankę, kim stąd jesteście 😉 - kobiala.aga3erin, Gosiaczek.prosiaczek, Styśka1998 lubią tę wiadomość