LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
A jak jest dodatni GBS to jest podawany antybiotyk, dziala po 4h, jak wczesniej się urodzi, to dziecko jest pod obserwacją, bo nie znaczy, ze dodatni GBS gwarantuje np zapalenie płuc u dziecka. Jest pod większą kontrolą neonatologow i tyle
spoko loko
ja coś czuję, że będę mieć ten gbs, bo po tarczycy, anemii, cukrzycy czekam na coś kolejnego
kashanti lubi tę wiadomość
-
Kashanti - jest dokładnie tak jak piszą dziewczyny, nie leczy się tego w ciąży.
Karolina - gratuluję udanej wizyty, ja dziś też idę na taką dodatkową do innego lekarza, porownam sobie później wagi naszych bobasów bo widzę po suwaczku, że jesteśmy na podobnym etapie
-
magdis wrote:Co do sposobu pobierania to chyba zależy od lekarza. W poprzedniej ciąży lekarz mnie tylko smyrnął tą wymazówką w okolicy odbytu tak jak napisała Kashanti. A ten do którego chodzę teraz wsadził mi tą wymazówkę do środka i normalnie nią kręcił chwilę w tę i z powrotem. Byłam zaskoczona i przyjemne to to nie było, no ale do przeżycia. Ja też mam ostatnio problem z hemoroidami, ale przypuszczam że dużo mniejszy niż Ty Melbusia, bo nie mam nic za zewnątrz, tylko przy załatwianiu ostatnio ból i trochę krwi, ale po posterisanie jest mega poprawa. Poród sn przy poważnych hemoroidach też raczej nieciekawa sprawa
Wahalam się nad cc z tego powodu, ale pójdę na żywioł, najwyżej będę płakać nad swoją naiwnością.
-
melbusia88 wrote:Dziewczyny czy wasze brzuszki są jeszcze wysoko? Wczoraj poparzylam na mój i wydało mi się, że chyba obniżył się, a nie wypatrywalam tego jakoś specjalnie. Ale nie jestem też obiektywna. Możliwe, że już jest niżej, czy to zwidy ciążowe
?
Ja zawsze nie uważałam, że jest wysoko, ale dwa dni temu podczas prysznica zauważyłam, ze jakoś tak nachodzi na spojenie lonowe, a dzis ginka sama zauważyła, że jest niżej, no ale to normalne, już przecież coraz bliżej
A ja mam pytanie do dziewczyn z hemoroidami. Macie z doświadczenia jakaś maść do polecenia? Gin wpisała mi 3 na kartkę i niby kazda jest ok. A u mnie to takie dziwne, bo mnie nie boli, nie swędzi, jedynie czuje przy podcieraniu, a do porodu bym chciała trochę go zmniejszyć -
kkarolina89 wrote:Ja zawsze nie uważałam, że jest wysoko, ale dwa dni temu podczas prysznica zauważyłam, ze jakoś tak nachodzi na spojenie lonowe, a dzis ginka sama zauważyła, że jest niżej, no ale to normalne, już przecież coraz bliżej
A ja mam pytanie do dziewczyn z hemoroidami. Macie z doświadczenia jakaś maść do polecenia? Gin wpisała mi 3 na kartkę i niby kazda jest ok. A u mnie to takie dziwne, bo mnie nie boli, nie swędzi, jedynie czuje przy podcieraniu, a do porodu bym chciała trochę go zmniejszyćkkarolina89 lubi tę wiadomość
-
kkarolina89 wrote:Ja zawsze nie uważałam, że jest wysoko, ale dwa dni temu podczas prysznica zauważyłam, ze jakoś tak nachodzi na spojenie lonowe, a dzis ginka sama zauważyła, że jest niżej, no ale to normalne, już przecież coraz bliżej
A ja mam pytanie do dziewczyn z hemoroidami. Macie z doświadczenia jakaś maść do polecenia? Gin wpisała mi 3 na kartkę i niby kazda jest ok. A u mnie to takie dziwne, bo mnie nie boli, nie swędzi, jedynie czuje przy podcieraniu, a do porodu bym chciała trochę go zmniejszyć
-
cuddlemuffin wrote:Popłaczę się.. Moja Kluska cały czas w położeniu poprzecznym, lekarz powiedział, że albo próbuje obrotu zewnetrznego w szpitalu albo cesarka to jedyna opcja. Buuuu. Na domiar zlego mam leukocyty w moczu i dostalam Monural. Niech mnie ktoś przytuliii...
blama wrote:hej Kochane.. u nas dziś niesamowity upał, wybraliśmy się do Kościoła i na procesję - moje nogi wyglądają jak balerony, spocona byłam jak świnia. Za nami ciężki okres całe dnie na nogach, krocze bardzo dokucza, jeszcze na końcówce ciąży przyszło mi iść na pogrzeb dziadka, który nie doczekał się prawnuczki, choć tak bardzo tego chciał i ciągle mi to powtarzał...
Dziś przyjeżdżają teście na grilla, więc zaraz czeka mnie maraton w kuchni. Dobrego dnia!
shadee wrote:dziewczyny, a czy któraś z was zauważyła przesuszone włosy? mnie się jakieś istne siano zaczęło robić
Magdis, jak funkcjonowałaś na czworaka nakłaniając malucha do obrotu? ile czasu dziennie tak spędzałaś? bo ja właśnie przeniosłam się na dywan, siedzę wypięta na czworaka i do was piszę, ale już mi niewygodnie i zaczynają boleć plecy ehs..
Co do gbs to ja miałam pobrany na wizycie w środę (34+6), ale mam wrażenie, że lekarz pobrał mi tylko z pochwy... jestem na 99% pewna. I zastanawiam się co z tym fantem zrobić - czy może wyjść tak, że z pochwy wyjdzie wynik negatywny, a z odbytu mógłby wyjść pozytywny?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2018, 11:47
-
nick nieaktualny
-
Dzieki dziewczyny... o 13:50 mam wizytę i bede robic dym... gbs z odbytu i pochwy jest w miare ok i sie go nie leczy- tylko srodporodowo dostaje sie antybiotyk. Mnie martwi to, ze mam tez gbs w cewce moczowej co moze oznaczać bakterie w moczu... a taki gbs leczy sie koniecznie. Wiec idę uzbrojona w widły i siła bede chciała zmusić lekarza zeby wyslal mi mocz na posiew ( zapewne dopiero w poniedziałek)... we wtorek położna... jestem tak przerażona tym gbs, ze chyba zacznę ja błagać o cesarkę... powiem, ze moze wpisać w kartę, ze jestem wariatka... cokolwiek
tak wam zazdroszczę tych normalnych polskich lekarzy:( i wizyt... i laboratoriów:( ostatnie usg miałam w 20 tygodniu i na tym koniec. Nie wiem nawet czy z mała wszystko dobrze. Położna wesoło mowi, ze jak sie rusza to dobrze... nic wiecej:(
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2018, 12:22
-
Ove wrote:Ja mam. Zawsze miałam takie bardziej porowate, suche włosy, ale teraz to juź masakra
Magdis, jak funkcjonowałaś na czworaka nakłaniając malucha do obrotu? ile czasu dziennie tak spędzałaś? bo ja właśnie przeniosłam się na dywan, siedzę wypięta na czworaka i do was piszę, ale już mi niewygodnie i zaczynają boleć plecy ehs..
Co do gbs to ja miałam pobrany na wizycie w środę (34+6), ale mam wrażenie, że lekarz pobrał mi tylko z pochwy... jestem na 99% pewna. I zastanawiam się co z tym fantem zrobić - czy może wyjść tak, że z pochwy wyjdzie wynik negatywny, a z odbytu mógłby wyjść pozytywny?
Cuddlemuffin, będziesz chciała próbować tego obrotu zewn.jesli dzidzia dalej będzie tak jak jest?
Ja wierzę że jeszcze wam się poobracają, niektóre bąbelki robią to naprawdę tuż przed finałem.
Też właśnie słyszałam że niektórzy lekarze pobierają GBS tylko z pochwy. Nie wiem dlaczego, skoro zalecenia są takie że i stąd i stąd. Może być pewnie tak że w pochwie jest, a w odbycie nie, na logikę trudniej przekazać dziecku coś z odbytu więc może dlatego niektórzy lekarze machają na to ręką, no ale jednak zawsze jakieś tam ryzyko jest
-
Ove wrote:Co do gbs to ja miałam pobrany na wizycie w środę (34+6), ale mam wrażenie, że lekarz pobrał mi tylko z pochwy... jestem na 99% pewna. I zastanawiam się co z tym fantem zrobić - czy może wyjść tak, że z pochwy wyjdzie wynik negatywny, a z odbytu mógłby wyjść pozytywny?
Jesli z pochwy wyjdzie ci pozytywny no to sprawa jest jasna - antybiotyk srodporodowo.
Jesli wyjdzie negatywny to wtedy powtorzylabym badania, zeby wiedziec czy z odbytu tez jest negatywny, bo jesli bylby z odbytu pozytywny ( a nie masz tego na papierze ) to jeszcze moze skonczyc sie tak, ze skolonizuje ci pochwe i nie bedziesz o tym wiedziala. Wiec poczekaj na wyniki i w razie czego je powtorz... jak lekarz bedzie sie bronil to w pl mozesz zrobic to prywatnie... -
A jakie badania są konieczne do szpitala? GBS, morfologia, mocz i ktore badania z III trymestru powtarzane? Kiła, HIV i Hbs? Bo teraz tak myślę, że jak kolejną wizytę mam 38+4, a co jak mnie weźmie poród wcześniej? Będą na porodowce musieli zaakceptować wyniki z I trymestru chyba.
Ja bym już chciała poród, żeby cała ciąża i to myślenie o badaniach i wynikach już się skończyło :pMagia lubi tę wiadomość
-
MUR!! w tym kraju mozna sie wykonczyc!!
Pojechalam do lekarza rodzinnego i sie pytam "elo ziomeczku, co to za cyrk, kazesz mi dzownic do spzitala, szpital kaze dzownic do ciebie, o co chodzi? co robimy z tym GBS bo intenret mowi "nie leczyc", polonza mowi "leczyc i zbic bakterii przed porodem ile sie da", a co ty powiesz?"
Na co moj super doktor " eeee nooo to damy penicyline 2mln x 3 razy dziennie x 7 dni "
ja wielkie oczy bo nawet przy GBS w moczu daje sie 1 mln i mowie " a moze zrobimy posiew?" - nie ma potrzeby, "no to moze chociaz tego waszego patyka" - no patyk moze byc. WYSZEDL CZYSTY!!
oznacza to ze brak GBS w moczu tylko w cewce i w pochwie ( wiec typowo )
- mowie, ze moze wtedy ten antybiotyk to bez sensu... " nie, nie pani wezmie to nie szkodzi"
czekam az maz wroci do domu i bedziemy wydzwaniac po rodzinie... mamy kilku lekarz... moze kardolog, ogolny, okulista, anestezjolog, 2 farmaceutow cos doradzi... na ulotce tez infoamcja ze dawka dobowa dla doroslych to 4 mln penicyliny a ten dal mi dawke dobowa 6mln.
jak sie nie wykonczyc?
jak uslysze od ktorejs z Was, ze opieka w Pl jest kijowa to wsiade w samolot z tym moim brzuchem, znajde i osobiscie walne w leb!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2018, 16:22
PixiDixi, katka84, Urszulka89 lubią tę wiadomość
-
Kashanti bardzo Ci współczuję sufitu, podejście "jakoś to będzie " jest dalekie nam tu w Polsce i myślę,że po Twoich postach nikt już nawet nie pomyśli,że u nas jest słabo ze służbą zdrowia. Potwierdź dawkę i jedz antybiotyk. Osobiscie miałam pobieranego gbs z pochwy i okolic odbytu, z cewki nie gdyż w trakcie ciąży robiłam posiewy i wychodziły jałowe.
Cuddlemufin, tulę mocno i oby dziecinka ułożyła się prawidłowo. Dodam tylko,żę z mojej perspektywy proby zmiany pozycji dziecka ręcznie niosą jednak ryzyko . Też boję się cesarki,ale ądź dobrej myśli.
Dostałam masę badań do zrobienia i aż się boję ile kasy na to wydam , badań cała kartka A4 .
-
Kashanti bardzo Ci współczuję. Ten lekarz w ogóle nie wydaje się być kompetentny... Jak ufać takiemu? Opieka w naszym kraju faktycznie błyszczy, przepaść między Danią a Polską ogronna. Tez bym się frustrowala. Ale nie poddawaj się, szukaj porady w Polsce jeśli masz taką możliwość.