Lipiec 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
No właśnie ja też juz sama nie wiem co z tym RSV...
bo martwi mnie to ze to wygaśnie do grudnia.
i że tak krótko to jest na rynku.
co do Covidu muszę się zapytać mojego prowadzącego. jakoś do tej pory się nie zastanawiałam nad tym ale może rzeczywiście warto.
-
Ania1985 wrote:Dla mnie też cena nie gra roli. W Krakowie powiedzieli, że nie mają problemu z dostępnością. Umówiłam się na 4 czerwca i powiedzieli, że bez problemu. Ja akurat będę robić przez TropicalMed: https://tropicalmed.pl/szczepionka/abrysvo
Kwalifikacja z lekarzem 70zł i 1099zł szczepienie. Będę wtedy w 34tc więc akurat.
Czasem można zwariować od tych opinii, ale ja ufam mojej pani doktor i robię wszystko, co mi powie od początku starań o ciążę i na razie odpukać, wszystko idzie zgodnie z planem. Myślę, że każda z nas powinna zaufać lekarzowi, który ją prowadzi.
Dokładnie, zgadzam się, trzeba zaufać temu, co mówi lekarz prowadzący każdej z nas 👍
@Lady_Dior - 🤗 ja też z kąpielą czekałam i teraz też zamierzam, pewnie tak do ok. 6-7 dnia, zobaczymy jak to będzie z upałami i poceniem się 😉
Ale jeżeli ktoś się bardzo stresuje samą kąpielą, to pewnie rzeczywiście lepiej dla własnego zdrowia psychicznego oddać dziecko w ręce położnych 😉 mam znajomą, która tak panicznie bała się myć swoje dziecko, że zaczęła dopiero jak zaczęło samo siadać 😆 a tak to zawsze ojciec albo babcia 😁
Jak sobie pomyślę, że jeszcze do tych szczepionek dochodzi zastrzyk z immunoglobuliną, a po wszystkim dojdzie jeszcze robienie KTG, to wychodzi na to, że za niedługo (u części z Was za NAPRAWDĘ NIEDŁUGO 😁) zaczną się nieustanne pielgrzymki do przychodni/szpitali 😆 -
Ammeluna wrote:
@Lady_Dior - 🤗 ja też z kąpielą czekałam i teraz też zamierzam, pewnie tak do ok. 6-7 dnia, zobaczymy jak to będzie z upałami i poceniem się 😉
Jak sobie pomyślę, że jeszcze do tych szczepionek dochodzi zastrzyk z immunoglobuliną, a po wszystkim dojdzie jeszcze robienie KTG, to wychodzi na to, że za niedługo (u części z Was za NAPRAWDĘ NIEDŁUGO 😁) zaczną się nieustanne pielgrzymki do przychodni/szpitali 😆
Ammeluna u mnie córkę kąpał stary pierwszy raz przy asyście opiekunki połogowej a ja kamerowałam 😂 Naprawdę bałam się te 48cm.tak sama trzymać 🫣 ale potem już się przemogłam, bo nie miałam innego wyjścia przecież 😆
Właśnie Ammeluna - my będziemy tu kibicować każdej i przeżywać każdy poród - pytanie, czy ktoś nam będzie 🤣🤣🤣
-
Lady_Dior wrote:Ammeluna u mnie córkę kąpał stary pierwszy raz przy asyście opiekunki połogowej a ja kamerowałam 😂 Naprawdę bałam się te 48cm.tak sama trzymać 🫣 ale potem już się przemogłam, bo nie miałam innego wyjścia przecież 😆
Właśnie Ammeluna - my będziemy tu kibicować każdej i przeżywać każdy poród - pytanie, czy ktoś nam będzie 🤣🤣🤣
Jeszcze ja, jeszcze ja ! 🤣🤣🤣Ammeluna lubi tę wiadomość
👱🏼♀️30 👨🦱31
👶🏼M.
💕2014
💍2018
💒2020 -
Jestem zmęczona na samą myśl o tych częstszych wizytach plus ktg, już to że co miesiąc trzeba iść na krew i mocz i ja jeszcze dodatkowo chodzę do fizjo czy jakieś szczepienie, to już naprawdę dla mnie za dużo 😆
U nas też długo kąpał tata, ale musiał coś ogarnąć żeby nie było że dziecko ma tylko matkę 😆
Może teraz będzie mi się chciało trochę ściągać mleko żeby czasem podał butelkę, a ja w tym czasie się pobawię ze starszym, ale nie nastawiam się na nic na ten moment 😅
Ja się pewnie z Wami zsynchronizuje dziewczyny, bo nastawiam się na przenoszenie ciąży 😆 -
Haha to się okaże które dziecko kiedy wyskoczy. 😃 Może te z późniejszym terminem w 37 tc a z wcześniejszym w 41 tc, chociaż tego czekania za długo to chyba żadnej nie życzę. 🥲 Ale mam nadzieję, że szybko zleci, bo ja tej końcówki już nie lubię, czuję, że nie mogę robić „wszystkiego”.
Co do rsv, to właśnie chcę porozmawiać z lekarka, ale trochę się obawiam tego, że właśnie jest to totalna nowość u nas. -
O to fajnie dziewczyny, że jeszcze Wy jesteście 😁 Jakoś cały czas mam wrażenie, że wszystkie rodzicie z początku miesiąca a nawet koniec czerwca i czułam się jakoś samotna😂
U mnie stary ma dwie roboty od tego roku - nie wiem jak on będzie dzieci widzieć 😏 Teraz jeszcze wieczorami jak chodzę do pracy to robi im kolację i ich usypia ale potem to nie wiem - ma mieć jeszcze więcej godzin także no... Współczuję samej sobie😂 ale dam radę 💪🏻 -
Lady_Dior wrote:O to fajnie dziewczyny, że jeszcze Wy jesteście 😁 Jakoś cały czas mam wrażenie, że wszystkie rodzicie z początku miesiąca a nawet koniec czerwca i czułam się jakoś samotna😂
U mnie stary ma dwie roboty od tego roku - nie wiem jak on będzie dzieci widzieć 😏 Teraz jeszcze wieczorami jak chodzę do pracy to robi im kolację i ich usypia ale potem to nie wiem - ma mieć jeszcze więcej godzin także no... Współczuję samej sobie😂 ale dam radę 💪🏻
Powiem całkiem szczerze, że podziwiam matki ogarniaczki, ja nie sądzę że chciałabym mieć więcej dzieci gdyby mąż nie pracował z domu. Już poprzednio był na każde zawołanie, a i tak było mi meeega ciężko🙈 a nawet nie mam hajnida, tyle że tak dużo płakał i tyle potrzebowal uwagi, że gdyby nie stary to bym chyba nie jadła i się nie kąpała 😅 -
Dlatego właśnie ja uważam, że dziecko ma DWOJE Rodziców. Przerażają mnie pary, gdzie jak matki braknie na chwilę to ojciec nie umie dziecka ubrać sam i dzwoni po swoją mamusię (mam takich znajomych 🙈). Ja Staremu of początku mówię, że przy porodzie być nie musi, ale przy dziecku koniecznie. W ogóle Położna mi powiedziała, że najlepiej byłoby, żeby maleństwo kąpał właśnie Tata, bo raz, że ma większe, pewniejsze dłonie a dwa że podchodzi do tego zadaniowo i nie przejmuje się, że dziecku naleci trochę wody do uszka, a młoda mama to zaraz panikuje. Na początku miałam takie "taaa jasneee, już to widzę", ale potem mówię sobie "ej, to jest ojciec!" i jak mu przekazałam te radosną nowinę to wcale nie było buntu. 🤣
AEGO, Kejt93 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny bo chciałam zakupić ostatnie rzeczy kosmetyczne. Mam na myśli kremy pod pieluchę, do twarzy, filtry przeciw słoneczne itd. Generalnie mam zwieche czy ktoś może mi wyjaśnić różnice pomiędzy
- bepanthenem
- linomagiem
- tormentiolem
I alantamen? 🫣
Czy to jest wszystko to samo tylko inna marka? Czy jeden jest taki a drugi taki? Mam ochotę iść w stronę Linomagu i w koszyku mam jeszcze Mustelle pod pieluszkę jako drugą opcję.
Jaka witaminę D wybrać? Wiem tyle ze 400 jednostek i ma mieć pompkę ale może macie jakaś konkretna do polecenia? Najpopularniejsza jest D-Vitum ale słyszałam różne opinie na jej temat.
Czy poniższe leki warto mieć w razie Wu?
- delicol (na kolki)
- pedicetamil (na gorączkę)
- jakiś probiotyk
Nie chciałam ich kupować bez potrzeby ale z drugiej strony to nie jest majątek a zawsze można szybciej ulżyć dziecku niczym tatuś wróci w środku nocy z dyżurującej apteki z sąsiedniego miasta.
Wiem ze w was jest siła ❤️💒 04.09.2021
Starania 👶 od 2022
⏸️ październik 2022
💔 listopad 2022
❤️🩹 wznowienie starań 02.2023
⏸️ październik 2023 🥹🤞✊
🤰22.11.2023 - 1,58 cm i bijące serduszko
👶 08.12.2023 (10+1) - 3,48 cm
👦 04.01.2023 (14+0) - 8,15 cm - chłopczyk
⚖️ 25.01.2024 (17+0) - 190g ❤️
⚖️ 15.02.2024 (20+0) - 310g 😍
⚖️ 07.03.2024 (23+0) - 630g 🥺
⚖️ 28.03.2024 (26+0) - 960g 😱
⚖️ 18.04.2024 (29+0) - 1650g 🤯
⚖️ 09.05.2024 (32+0) - 2150g 🥳
⚖️ 31.05.2024 (35+1) - 2750 g
Nikodem 🩵
23.06.2024 - godz 20:09
⚖️ 3260g
📏 55 cm
-
Kejt93 wrote:Dziewczyny bo chciałam zakupić ostatnie rzeczy kosmetyczne. Mam na myśli kremy pod pieluchę, do twarzy, filtry przeciw słoneczne itd. Generalnie mam zwieche czy ktoś może mi wyjaśnić różnice pomiędzy
- bepanthenem
- linomagiem
- tormentiolem
I alantamen? 🫣
Czy to jest wszystko to samo tylko inna marka? Czy jeden jest taki a drugi taki? Mam ochotę iść w stronę Linomagu i w koszyku mam jeszcze Mustelle pod pieluszkę jako drugą opcję.
Jaka witaminę D wybrać? Wiem tyle ze 400 jednostek i ma mieć pompkę ale może macie jakaś konkretna do polecenia? Najpopularniejsza jest D-Vitum ale słyszałam różne opinie na jej temat.
Czy poniższe leki warto mieć w razie Wu?
- delicol (na kolki)
- pedicetamil (na gorączkę)
- jakiś probiotyk
Nie chciałam ich kupować bez potrzeby ale z drugiej strony to nie jest majątek a zawsze można szybciej ulżyć dziecku niczym tatuś wróci w środku nocy z dyżurującej apteki z sąsiedniego miasta.
Wiem ze w was jest siła ❤️
Hej,
Poczytaj sobie u Pana Tabletki, ja kupiłam najpierw mustele, ale nie jest mineralna,więc ja używam, a dla Małego zamówiłam krem z filtrem
MomMe Ochronny parasol od słonka.
https://pantabletka.pl/masci-na-odparzenia-pieluszkowe-i-pod-pampersa-opinie/
https://pantabletka.pl/filtry-przeciwsloneczne-analiza-opinia/
👱♀️38 lat, 🤵43 lata
AMH-2,55 (03.23)
KIR Bx, mutacja Leiden, Pai-I, MTHFR, niedoczynosc tarczycy,adenomioza
wysoki Cross match 32%,
Starania od maja 2016
2018 - 2xIUI ❌
2020 - CP-metotreksat
08.2021
1 IVF - 2 ❄️❄️ niezbadane, 2 transfery ❌
10.2022
2 IVF - 3 ❄️❄️❄️ - po PGT-A mamy 1 ❄️ (5.1.1)
10.22-05.23-stan zapalny endo(4 biopsje)
04.23-08.23 osocze
05.23- laparoskopia
06.23-leczenie immuno
06.23-11.23- aku
07.23- 5 biopsja 0/10
08.23-10.23- za cienkie endo
31.10.23 FET 5.1.1.
7dpt-56, 9dpt-125
13dpt-623,15dpt-1402
20dpt-4409, 24dpt-8616
29dpt (6+4) -jest ❤️
38+1 - poród SN, synek 2420g, 49 cm, 10/10 -
Ciri86 wrote:Hej,
Poczytaj sobie u Pana Tabletki, ja kupiłam najpierw mustele, ale nie jest mineralna,więc ja używam, a dla Małego zamówiłam krem z filtrem
MomMe Ochronny parasol od słonka.
https://pantabletka.pl/masci-na-odparzenia-pieluszkowe-i-pod-pampersa-opinie/
https://pantabletka.pl/filtry-przeciwsloneczne-analiza-opinia/Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja, 17:57
Ciri86 lubi tę wiadomość
-
Zosis wrote:Dlatego właśnie ja uważam, że dziecko ma DWOJE Rodziców. Przerażają mnie pary, gdzie jak matki braknie na chwilę to ojciec nie umie dziecka ubrać sam i dzwoni po swoją mamusię (mam takich znajomych 🙈). Ja Staremu of początku mówię, że przy porodzie być nie musi, ale przy dziecku koniecznie. W ogóle Położna mi powiedziała, że najlepiej byłoby, żeby maleństwo kąpał właśnie Tata, bo raz, że ma większe, pewniejsze dłonie a dwa że podchodzi do tego zadaniowo i nie przejmuje się, że dziecku naleci trochę wody do uszka, a młoda mama to zaraz panikuje. Na początku miałam takie "taaa jasneee, już to widzę", ale potem mówię sobie "ej, to jest ojciec!" i jak mu przekazałam te radosną nowinę to wcale nie było buntu. 🤣
Zgadzam się, dziecko ma dwoje rodziców. My postanowiliśmy, że mąż idzie na 2 tyg L4 na opiekę nade mną i potem na 2 tyg tacierzyńskie i potem jeszcze może jakiś urlop. Chcemy od początku nauczyć się wszystko robić razem koło dziecka, aby w sytuacji nieobecności jednak osoby, druga była w pełni samodzielna.
No zobaczymy, to będzie całkiem nowe doświadczenie dla nas.Kejt93, Mimi09 lubią tę wiadomość
-
AEGO zdecydowalas jaki szpital?
My w sobotę wybieramy się na zwiedzanie Polnej, zapisałam nas przez FB, bo wrzuli w poniedziałek post.
Ogólnie dzisiaj miałam kolejne spotkanie z położna i stwierdzam, że jesteśmy daleko w tyle że wszystkim 🙈 muszę się jakoś zmobilizować i pojechać do Ikea po komodę i przewijak, mąż w weekend będzie malował pokoik 😍
Kochany góry i będzie motyw z górami, znalazłam inspiracje na Pinterest, ciekawe co z tego wyjdzie.
👱♀️38 lat, 🤵43 lata
AMH-2,55 (03.23)
wysoki Cross match 32%,
Starania od maja 2016
2018 - 2xIUI ❌
2020 - CP-metotreksat
08.2021
10.2022
04.23-08.23 osocze
05.23- laparoskopia
06.23-leczenie immuno
06.23-11.23- aku
07.23- 5 biopsja 0/10
31.10.23 FET 5.1.1.
7dpt-56, 9dpt-125
13dpt-623,15dpt-1402
20dpt-4409, 24dpt-8616
29dpt (6+4) -jest ❤️
Ciri86 wrote:AEGO zdecydowalas jaki szpital?
My w sobotę wybieramy się na zwiedzanie Polnej, zapisałam nas przez FB, bo wrzuli w poniedziałek post.
Ogólnie dzisiaj miałam kolejne spotkanie z położna i stwierdzam, że jesteśmy daleko w tyle że wszystkim 🙈 muszę się jakoś zmobilizować i pojechać do Ikea po komodę i przewijak, mąż w weekend będzie malował pokoik 😍
Kochany góry i będzie motyw z górami, znalazłam inspiracje na Pinterest, ciekawe co z tego wyjdzie.
Co do opieki, to tak, ja sobie nie wyobrażam być na początku przynajmniej sama z dzieckiem i psem. Stary pracuje zdalnie, więc jest to ogromny plus, ale jednak ma też wyjazdy tak raz na 2 tyg na 2 dni i już ma powiedziane, że w czerwcu to pojedzie najdalej do marketu, a w lipcu ewentualnie trochę dalej do galerii. 😅 A tak serio, to po prostu prosiłam go, żeby przez jakiś czas powiedział, że niestety nie może jeździć.
Ale generalnie tak, wszystko będziemy robić razem i po równo, bo jest to nasze dziecko. Tak samo jest w mieszkaniu, jak jeden robi obiad to drugi sprząta, jak jeden czyści łazienkę to drugi kuchnię itp., teraz w ciąży na końcówce Stary jest kochany i wszystko sam robi, ale tak to po równo. 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja, 18:13
Ciri86, Kejt93, Mimi09 lubią tę wiadomość
-
AEGO wrote:To do zobaczenia. 😂 na którą idziesz? Ja na 12 😂
Ale hit, my też na 12 😂😂😂😂
👱♀️38 lat, 🤵43 lata
AMH-2,55 (03.23)
wysoki Cross match 32%,
Starania od maja 2016
2018 - 2xIUI ❌
2020 - CP-metotreksat
08.2021
10.2022
04.23-08.23 osocze
05.23- laparoskopia
06.23-leczenie immuno
06.23-11.23- aku
07.23- 5 biopsja 0/10
31.10.23 FET 5.1.1.
7dpt-56, 9dpt-125
13dpt-623,15dpt-1402
20dpt-4409, 24dpt-8616
29dpt (6+4) -jest ❤️
Hope2018 wrote:A na Covid którą szczepionką się szczepicie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja, 19:24
-
Wracam z wizyty, 3 tyg temu ułożenie główkowe i 70centyl, a dziś miednicowe 40centyl 🙈😅
Ale najważniejsze, że wszystko ok i mam zgodę na lot, więc jutro wybywamy na krótkie wakacje citibreak i plażing 😍
Pytałam o zwolnienie i dostanę kiedy zechcę, więc albo od kolejnej wizyty albo początek czerwca tylko wtedy muszę umówić się dodatkowo. Może dociagne do końca miesiąca, bo na Boże Ciało jeszcze chcemy wyjechać a nie chciałabym wyjeżdżać na L4, ale zobaczymy jak dam radę 🙂AEGO, Ania1985, Doris8, Myszkaaa20, dori, Lady_Dior, Kejt93, Zosis, Ammeluna, Emimo lubią tę wiadomość