Lipiec 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
dori wrote:Dziewczyny podeslijcie link do butelek z shein i aliexpress:) ja na razie zamówiłam piankę ginexid i Tantum rosa, ale chce jeszcze butelkę. Z wkładek chłodzących na razie rezygnuję, najwyżej domowie.
Co do zastrzyków to ja też bardziej po bokach teraz robię. Niby można robić w uda, ale słyszałam że bardzo boli, więc na razie się nie odważyłam 🙈
Pampersy mam z Dada te zlote, extra care chyba. Kupiłam jak były w promocji i mam póki co dwa opakowania 1 i dwa 2. Mam też kilka sztuk lupilu co dostałam od mojej gin.
Nie mam walizki, więc chyba będę się pakować w dużą sportową torbę, no chyba że coś kupię. Te kabinowe mówicie że będą za małe? -
Aego, a Ty robiłaś jakieś dalsze badania czy wymazy co do bakterii?
Bo ja po poprzedniej wizycie miałam właśnie w wyniku bakterie w moczu b.liczne, a z rana drugiego dnia robiłam posiew specjalne w tym samym miejscu i nic, wynik ujemny. Dwa dni później miałam wrażenie jakby początku infekcji,ale nic się nie rozkręciło.
Jutro mam wizytę i nie wiem właśnie czy poprosić o jakieś badania czy założyć, że wszystko jest ok, bo z moim szczęściem to już przy końcówce wolę dmuchać na zimne 🙈 -
Totylkoja cieszę się, że wszystko ok i jesteś pod kontrolą 🙂
U nas intensywne trzy dni z dzieciakami, czekam na poniedziałek hehe 😄
Co do okładów na piersi z Lashinosh to ja kupiłam to samo z firmy akuku za jakieś 30 zł na Allegro. Nie wiem czy się przyda bo nigdy nie miałam takich boli piersi ani zapalenia ani większych zastojów. Ale w razie czego lepiej mieć. Za to mój must have to krem z lanoliną i nakładki na pierwsze dni karmienia. Z rzeczy szpitalnych już prawie wszystko mam, część w dostawie, kosmetyki dla dziecka też chociaż zastanawiam się czy jeszcze linomagu nie kupić, tego najzwyklejszego w maści na sam początek, bo kremy jednak są pachnące i skóra może różnie zareagować. Pampersów nie mam, kupię paczkę małych babydream, też używałam przy córkach i były super. Jak się dziecko urodzi to mąż kupi większą ilość. W razie czego sklepy i apteki mamy pod nosem 😉 w zasadzie staniki też już mam, jeszcze po moich kilka i dwa dokupilam, zwykle materiałowe bo są najwygodniejsze na początek. Koszule i piżamy też, może z jedną albo dwie kupię i jakąś luźną sukienkę do porodu, może znajdę cos w szmateksie, żeby nie było szkoda wyrzucić. Jeszcze torbę trzeba spakować i tu myślę czy nie kupić większej i spakować wszystko, ale to jeszcze chyba czas, mam nadzieję. Od jutra pranie ciuszków 😉
-
Doris8 wrote:Aego, a Ty robiłaś jakieś dalsze badania czy wymazy co do bakterii?
Bo ja po poprzedniej wizycie miałam właśnie w wyniku bakterie w moczu b.liczne, a z rana drugiego dnia robiłam posiew specjalne w tym samym miejscu i nic, wynik ujemny. Dwa dni później miałam wrażenie jakby początku infekcji,ale nic się nie rozkręciło.
Jutro mam wizytę i nie wiem właśnie czy poprosić o jakieś badania czy założyć, że wszystko jest ok, bo z moim szczęściem to już przy końcówce wolę dmuchać na zimne 🙈 -
Natka9106 wrote:Moja aplikacja mówi że zostało 51 dni do porodu😨😨😨😨
A butelkę do podmywania mam taką, ale chyba była kilka zł tańsza jak kupowałam
https://share.temu.com/NOygKcl6sjANatka9106, Emimo lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, a powiedzcie, te butelki do podmywania sie sa rzeczywiście potrzebne i wygodne? Nie lepiej po prostu wejsc pod prysznic i sie podmyc sluchawka prysznicowa?
Bo nie mam takiej butelki na liscie, ale widze, ze sie pojawia i sie zaczynam zastanawiac.
Taka butelka to sie podmywa siedzac na kiblu czy jak?? 😄 -
Ania1985 wrote:Dziewczyny, a powiedzcie, te butelki do podmywania sie sa rzeczywiście potrzebne i wygodne? Nie lepiej po prostu wejsc pod prysznic i sie podmyc sluchawka prysznicowa?
Bo nie mam takiej butelki na liscie, ale widze, ze sie pojawia i sie zaczynam zastanawiac.
Taka butelka to sie podmywa siedzac na kiblu czy jak?? 😄
Wydaje mi się ze butelka raczej do bieżącego podmywania sie jest bo nie wierze ze po każdym siku będziesz wchodzić pod prysznic 😅
Ja kupiłam ta butelkę:
https://a.aliexpress.com/_ExNoiaFdori lubi tę wiadomość
💒 04.09.2021
Starania 👶 od 2022
⏸️ październik 2022
💔 listopad 2022
❤️🩹 wznowienie starań 02.2023
⏸️ październik 2023 🥹🤞✊
🤰22.11.2023 - 1,58 cm i bijące serduszko
👶 08.12.2023 (10+1) - 3,48 cm
👦 04.01.2023 (14+0) - 8,15 cm - chłopczyk
⚖️ 25.01.2024 (17+0) - 190g ❤️
⚖️ 15.02.2024 (20+0) - 310g 😍
⚖️ 07.03.2024 (23+0) - 630g 🥺
⚖️ 28.03.2024 (26+0) - 960g 😱
⚖️ 18.04.2024 (29+0) - 1650g 🤯
⚖️ 09.05.2024 (32+0) - 2150g 🥳
⚖️ 31.05.2024 (35+1) - 2750 g
Nikodem 🩵
23.06.2024 - godz 20:09
⚖️ 3260g
📏 55 cm
-
Kejt93 wrote:Wydaje mi się ze butelka raczej do bieżącego podmywania sie jest bo nie wierze ze po każdym siku będziesz wchodzić pod prysznic 😅
Ja kupiłam ta butelkę:
https://a.aliexpress.com/_ExNoiaF
Moze i racja. Podmyc sie na kibelku wymaga fizycznie mniej wysilku niz wchodzenie pod prysznic.Kejt93 lubi tę wiadomość
-
Junjul wrote:Mi się wydaje, że taka butelka niepotrzebna. Po pierwsze nie trzeba się myć po każdym siku, można się też obmyć delikatnie ręcznikiem papierowym z wodą, a po porodzie to i tak prysznic kilka razy dziennie 😉
Ja uważam że każdy zadba o higienę jak będzie chciał, ja nie mam jeszcze doświadczenia ale kupiłam taką butelkę bo wydaje mi się pomocna, zobaczymy jak się sprawdzi w rzeczywistości. Jakoś tak prysznic po każdym siku wydaje mi się ciężki czasowo do wykonania a z butelką myślę że wszystko odbędzie się raz dwaa Jeśli nie przyda się za bardzo to nie będę żałować tych wydanych kilkunastu zł.Kejt93 lubi tę wiadomość
-
Ja nie myślałam o tej butelce do podmywania, ale ostatnio widziałam, że jest pomocna w trakcie sikania, bo rozrzedza mocz i dzięki temu mniej szczypie/ piecze. Więc może się jednak zdecyduję.
Znikłam na jakiś czas z forum, bo w majówkę wydarzyła się tragedią, w gronie dość bliskich znajomych.. i trochę nie miałam głowy, a trochę nie chciałam Wam takich wieści wrzucać.
A teraz znów wylądowałam w szpitalu na obserwacji. Na wizycie prowadząca sprawdziła szyjkę i znów się skróciła.. pojechałam na IP, tam się zdziwili że w tym tygodniu w ogóle jeszcze badała, bo wg rekomendacji nie ma to już znaczenia i szyjka może się różnie zachowywać, ale jak już przyjechałam to mnie zostawią na obserwacji.. -
Pewnie niech każdy robi jak uważa 🙂 ja mówię z własnej perspektywy gdzie nie miałam i nie było takiej potrzeby, mi bardziej szkoda miejsca w torbie 😉 i niestety człowiek naprawdę się poci w połogu i bez conajmniej trzech pryszniców dziennie to ciężko pierwsze dni. A co do wysiłku to jak pójdzie wszystko dobrze to tak jeden dwa dni i jest dużo lepiej, siły na zajmowanie się dzieckiem musimy mieć to i na organiecie siebie, człowiek jedzie na adrenalinie i endorfinach, ja po porodzie sn mojej starszej to już po kilku godzinach smigalam po korytarzu z łóżeczkiem i sił miałam dużo, po cesarce gorzej ale to ze względu na powikłania, a i tak jakoś się motywowalam bo trzeba chodzić żeby nie mieć zakrzepów 🙂
-
Też kupię butelkę, bo raz że kosztuje grosze, a dwa że zajmuje mało miejsce. Wydaje mi się też, że średnio bym chciała pakować zwilżony ręcznik papierowy i się babrac zaraz po porodzie, a tak butelką się podmyje bez problemu.31.10.2022 💔
25.05.2023 💔
13.11.2023 ⏸️ beta 93,81
15.11.2023 beta 223,65
22.11.2023 beta 4193 🤞
27.11.2023 6+1 2,6 mm ❤️ USG 5+6
11.12.2023 8+1 1,39cm ❤️ USG 7+5
22.12.2023 9+5 2,58cm ❤️ USG 9+3
09.01.2024 12+2 5,79cm USG 12+2. Prenatalne idealnie 😍
19.02.2024 18+1 232g ❤️
05.03.2024 20+2 II prenatalne, 340g i pierwsze kopniaki 😍
14.05.2024 30+2 III prenatalne, 1750g 😍
Iga 🥰🥰 30.07.2024 22:51 😍 ⚖️3635g 📏56cm 💖
-
Ja też jestem team butelka, do podmywania, chyba można w tym rozpuścić Tantum rosa i się podmywać 🤔 ewentualnie słyszałam że może być pomocne jak po porodzie sn piecze i szczypie przy siku...
Dobrze że piszecie o tych pampersach w takim razie kupię z 2 paczki jedynek a potem już dwójki 😉
Do szpitala myślałam że wezmę na poród dużą torbę, mam z RP od mamy ginekolog a na oddział walizkę ale my mamy tylko duże więc najwyżej będą się dziwnie patrzeć 😅👱🏼♀️30 👨🦱31
👶🏼M.
💕2014
💍2018
💒2020 -
Odbiegając od tematu chciałam pochwalić się ze odkryłam rozstępy na brzuchu 😆 w tej części „pod brzuchem” których na codzień nie widzę. 🙈
Są bladziutkie wiec nie wiem czy to coś świeżego czy starego ale byłam tym faktem zaskoczona 😆
#bodypositive💒 04.09.2021
Starania 👶 od 2022
⏸️ październik 2022
💔 listopad 2022
❤️🩹 wznowienie starań 02.2023
⏸️ październik 2023 🥹🤞✊
🤰22.11.2023 - 1,58 cm i bijące serduszko
👶 08.12.2023 (10+1) - 3,48 cm
👦 04.01.2023 (14+0) - 8,15 cm - chłopczyk
⚖️ 25.01.2024 (17+0) - 190g ❤️
⚖️ 15.02.2024 (20+0) - 310g 😍
⚖️ 07.03.2024 (23+0) - 630g 🥺
⚖️ 28.03.2024 (26+0) - 960g 😱
⚖️ 18.04.2024 (29+0) - 1650g 🤯
⚖️ 09.05.2024 (32+0) - 2150g 🥳
⚖️ 31.05.2024 (35+1) - 2750 g
Nikodem 🩵
23.06.2024 - godz 20:09
⚖️ 3260g
📏 55 cm
-
Butelka wydaje mi się w domu nawet spoko, kto wie czy trafi się odkładalny egzemplarz 🙃 a to zawsze jakaś ulga czy przy załatwianiu się czy w celu podmycia po. Oczywiście oby każdej z nas była jak najmniej potrzebna, ale jak dla mnie must have.
Dziś zrobiłam 4 prania a na dniach mam zamiar zacząć się pakować 🙈 jak to poważnie brzmi... nie robiłabym tego jeszcze, ale Stary ma wolny dzień więc chce, żeby ogarniał od razu ze mną co gdzie jest.
Niby ogólnie został mi termometr, wanienka i parę rzeczy z apteki typu krople do nosa i finito. A cały czas mam wrażenie, że czegoś nie mam 🙈 tak wiem, że sklepy i apteki są czynne i blisko ale z moim szczęściem jeśli czegoś nie mam to czegoś co będę potrzebować na już! I zaprząta mi to ciągle głowę.. -
Hej dziewczyny 🙂
Pisałam w innym wątku niestety bez odpowiedzi… otóż jestem w 30 tyg i zjadłam szynkę pieczoną która okazała się nadpsuta zastanawiam się czy można się w ten sposób zarazić listeria? Wiem ze jest w niepasteryzowanym mleku, surowym mięsie i rybach ale czy w wymienionym wyżej przypadku istnieje ryzyko? Jak myślicie Martwię się strasznie, lekarze mnie zbywają..
-
Agunia wrote:Hej dziewczyny 🙂
Pisałam w innym wątku niestety bez odpowiedzi… otóż jestem w 30 tyg i zjadłam szynkę pieczoną która okazała się nadpsuta zastanawiam się czy można się w ten sposób zarazić listeria? Wiem ze jest w niepasteryzowanym mleku, surowym mięsie i rybach ale czy w wymienionym wyżej przypadku istnieje ryzyko? Jak myślicie Martwię się strasznie, lekarze mnie zbywają..
W produktach poddanych wczesniej obrobce termicznej listeria ginie. Nie wiem czy listeria moze sie pojawic jak sie produkt troche nadpsul.
A podgrzewalas szynke czy zjadlas na zimno?
Ciezki powiedziec, nie jestem ekspertem. Moze warto jednak przebic sie do jakiegos lekarza i zrobic sobie test z krwi dla swojego spokoju.
Ale z drugiej strony, nie dajmy sie zwariowac. W ciazy jestesmy przewrazliwione i tylko spokoj nas uratuje. Nie warto sie nakrecac.Agunia lubi tę wiadomość