X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2024
Odpowiedz

Lipiec 2024

Oceń ten wątek:
  • ralejka Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka, mój nie siedzi. Nie przejmuję się tym, każde dziecko rozwija sie w swoim tempie. Znam przypadek, że dziecko usiadło dopiero w 14 miesiącu :)

Cudzie trwaj! 🥰

⏸️ 14.11.2023
    Beta 15.11.2023 - 512
    Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
    👶 30.11.2023 - 8 mm okruszka 6+5
    👶 10.01.2024 - prenatalne, niskie ryzyka
    👶 06.03.2024 - połówkowe, 398 g zdrowego chłopca 🩵
    👶 lipiec 2024 r. wyczekiwany synek 🩵

👩🏻 32
    ✅️ wszystko ok
    🧔🏻 34
    ✅️ morfologia 0% ➡️ 4%
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Feliks też samodzielnie nie siada ale też się nie przejmuję. Przy trzecim dziecku już się nie stresuję 😉

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙
    Mama kp
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No faktycznie zapanowala cisza ;)

U nas siedzi i siada sam, ale tez jestem zdania, ze każde dziecko rozwija sie na swoj sposob.

Jednak znajac siebie, poszlabym jednak na konsystencje do fizjo. Warto sprawdzic jezeli cos nas niepokoi.

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
    👶 - 10.07.2024 - synek (CC)
    Nabyty zespół anyfosfolipidowy, heparyna w ciąży. 💉
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nadal chodzimy do fizjo ale to z powodu główki i jak mówiłam fizjo, że Feliks buja się na kolanach ale jeszcze nie zaczął raczkować to mi mówił, żebym się cieszyła i korzystała, bo jak ruszy to już wiadomo - kawę zimną będę pić 😂

Totylkoja jak tam Zosia z tym ruchem naprzemiennym-opanowała? Mój Felek właśnie źle pełza - jakby był sparaliżowany😂 Jedną nogą się odpycha i obiema rękami naraz tak do przodu pełza także u nas też brak tego ruchu naprzemienne go. Będzie o czy gadać na kolejnej wizycie fizjo🙄

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙
    Mama kp
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Staraczka2023 Ekspertka

Wysłany: 30 kwietnia, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja u fizjo byłam 5 tyg temu sprawdzić i mówiła że wszystko ok .
    Powiedziała zeby przyjść za 6 tyg .
    Tylko zastanawiam się czy jest sens . Skoro na ostatniej wizycie był głównie płacz 😅 a skoro wszystko ok czy nie lepiej po prostu nie poczekać aż samo przyjdzie.
    Jeść też nie chciała sama a przyszedł dzień i zaczęła piaskować wszystko do buziaka ( wcześniej się tylko bawiła jedzeniem ) , więc myślę że i z siedzeniem przyjdzie czas 🤔

Tyle że chyba potrzebowałam waszych wiadomości żeby nie być sama , bo oczywiście wszyscy już że powinnam ja sadzac a nie chce tego robić . Chociaż wiadomo że i tak siedzi do jedzenia ( tutaj mamy pozwolenie od fizjo ) i czasami siłą rzeczy też ja posiedzę bo jest już duża i to też nie jest takie łatwe nie sądząc wg .

event.png
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 9 maja, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja trochę pisałam z dziewczynami na grupie ale nie mam kompletnie czasu teraz na nadrobienie. U nas Rysio rośnie ładnie pije z cyca, bo mieliśmy na początku problemy. Mamy dwa ząbki na dole jeden na górze ( od dwóch dni) i już chodzi. Pozdrawiam Was serdecznie. Obiecuję częściej się odzywać

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 10 maja, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Emino fajnie, ze sie odezwalas, bo tutaj cisza nastala.
    Ja na poczatku pisalam na grupie, ale nie jestem w stanie nadazac, nie mam czasu, a dziewczyny pisza na codzien bardzo intensywnie))

Super, ze Rysio sie ma swietnie!

U nas dzis Leos skonczyl 10 miesiecy, mamy 4 zeby i wlasnie wychodzi piaty. Raczkuje i staje przy wszystkim, gdzie moze sie oprzec. Jest wesolo 🤣
    W koncu je to , co mu ugotuje. Skonczylismy ze sloiczkami. W sumie sie ciesze. Mleko pije 3 razy dziennie, odciagam laktatorem. Po malu bede wygaszac laktacje, aby od sierpnia juz nie karmic.

Emimo lubi tę wiadomość

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
  • ralejka Ekspertka

Wysłany: 11 maja, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile posiłków stałych jedzą Wasze bobasy w ciągu dnia? I co serwujecie na kolację? Ile gram mięsa podajecie?
    Synek przez ostatnie 2 miesiące slabo przybrał na wadze, jest długi i szczupły i mamy kontrolę za 4 tygodnie... wydawało mi się, że je wystarczająco, a tutaj takie zaskoczenie :< chyba przestał się najadać już moim mlekiem plus dużo ruchu, bo pełza I się obracać co chwilę. Może za mało kaloryczne mu dawałam.

Cudzie trwaj! 🥰

⏸️ 14.11.2023
    Beta 15.11.2023 - 512
    Beta 17.11.2023 - 1224 🔥

👩🏻 32
    ✅️ wszystko ok
    🧔🏻 34
    ✅️ morfologia 0% ➡️ 4%
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 12 maja, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ralejka wrote:
    Ile posiłków stałych jedzą Wasze bobasy w ciągu dnia? I co serwujecie na kolację? Ile gram mięsa podajecie?
    Synek przez ostatnie 2 miesiące slabo przybrał na wadze, jest długi i szczupły i mamy kontrolę za 4 tygodnie... wydawało mi się, że je wystarczająco, a tutaj takie zaskoczenie :< chyba przestał się najadać już moim mlekiem plus dużo ruchu, bo pełza I się obracać co chwilę. Może za mało kaloryczne mu dawałam.

U nas sa 3 posilki stale. Na razie sa to kasza owsiana/manna/jaglana z owocami, na obiad mieso 20g z warzywami i kasza, podwieczorek 100g bielucha/jogurtu z owocami. Oprócz tego 3-4 razy mleko 170-220ml. Lacznie mamy 6-7 posiłków. Dodaje do posiłków oliwe z oliwek lub maslo.

Moze warto zwiększyć kaloryczność i waga ruszy?

U nas co do wagi to pediatra ostatnio mowila,ze ok. Ale te pomiary nie sa takie dokładne, bo dziecko sie na wadze wierci i placze. Idziemy za pare tygodni znowu, to zobaczymy jak z waga.

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
  • ralejka Ekspertka

Wysłany: 12 maja, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas podobne posiłki, ale nie wiem ile mleka wypija, bo ciągnie z piersi. Teraz do jogurtu na kolację dodaję płatki owsiane albo kaszę, aby się najadał więcej. Trochę dawałam tłuszczu, dosłownie kilka kropelek, zwiększę trochę. No nic, może mam już mało mleka i mleko jako posiłek niewiele wnosi.

U mnie na wadze spokojnych, woęc pomiar dobry na pewno. Ale i tak kupuję wagę niemowlęcą 😅

Cudzie trwaj! 🥰

⏸️ 14.11.2023
    Beta 15.11.2023 - 512
    Beta 17.11.2023 - 1224 🔥

👩🏻 32
    ✅️ wszystko ok
    🧔🏻 34
    ✅️ morfologia 0% ➡️ 4%
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 12 maja, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie mam niemowleca wage i u mnie sie wierci strasznie, ale bedziemy probowac ))) bo teraz przyrost wagi nie jest juz taki duzy z miesiaca na miesiac i kazde 100g jest wazne. A jak sie wierci to waga pokazuje miedzy 9300-9500 😅 i badz tu madry.

Ja dodaje lyzeczke oliwy z oliwek do obiadu. Do kaszki dodaje maslo, tak 1/2 lyzeczki na plasko. Ja wlasnie zwiekszylam kalorycznosc kaszkami, dodaje do obiadku czy do jogurtu. Rekomendowane jest jeszcze maslo orzechowe, ale zauwazylam, ze maly dostaje plam na policzkach jak ja zjem orzechy i potem on pije moje mleko. Wiec na razie sama odstawiłam orzechy i jemu tez nie daje.

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 14 maja, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie Rysio je sniadanko zazwyczaj sa to dwa jajka - jajecznica i obiad przeważnie mieso wołowe. Staram sie nie podawać kurczaka. Plus cyc na zadanie. Nie ważę porcji które mu podaje. Waży 9700g a bylealo słabo bo nawet był w 10 centylu. Jeszcze mi nigdy kaszki nie podawałam ale kupiłam jaką jaglana to moze zrobie ☺️

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 16 maja, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimo dobrze wiedzieć, że u Was wszystko w porządku 😁 Teraz musisz mieć oczy dookoła głowy co😜

Ja byłam na weekend w Polsce na komunii u chrześniaka i jechaliśmy autem🙈 Feluś był bardzo grzeczny-gorzej starszaki😂 Było ciężko ale traumy nie mam, więc chyba nie było tak źle 😜Wyobraźcie sobie to karmienie w aucie podczas jazdy 😂
    Feliks waży 10kg.,je 3posiłki czasem dodatkowo jakaś przekąska. Wczoraj i dziś jadł avocado ze smakiem 😋Cyc koło 4x dziennie plus w nocy. Okresu brak. Pełza już jak torpeda i próbuje raczkować. Idą nam górne jedynki i jest trochę marudny ale się nie dziwię jak ujrzałam te dziąsła 😯 Jest kochanym, radosnym chłopcem 😍a ja szczęśliwą matką🥰 Az mi się 4ty dzidziuś zamarzył 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja, 14:38

Emimo lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙
    Mama kp
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 16 maja, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Dior, fajnie, ze sie odezwalas!

Autem w taka podroz!? wow! Gratulacje dla was, ze daliscie rade. Super, ze Feliks ma sie swietnie!

U mnie tez brak okresu))) Zaczelam juz proces wygaszania laktacji. Chcialabym juz od sierpnia nie karmic. Mam rozpiske i zobaczymy jak wyjdzie. Na szczescie maly nie jest przywiazany do cyca. Swoja droga, troche mi tego brak. Bo kiedys lubial jeszcze sobie wieczorem possac na dobranoc, a od dwoch miesiecy w ogole nie chce. Ale oczywiscie odciagniete mleko pije, az sie uszy trzesa. Za szybko leci czas 🥲

Nie wiem, czy zdecydujemy sie na kolejne dziecko, troche boje sie wieku (ja w tym roku skonczylam 40l, partner 43l). Ale koncem maja ide swojego lekarza, zrobie badania, zobacze ile mamy czasu i jak w ogole moja kondycja. Marzy mi sie jeszcze jedno ❤️

Swoja droga ciemawe, czy ktoras z dziewczyn z naszej grupy juz jest w ciazy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja, 21:50

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
  • ralejka Ekspertka

Wysłany: 21 maja, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Dior, mamy synków w bardzo zbliżonym wieku a u nas kilogram mniej na wadze! 🙈
    U synka też pełzanie i podnoszenie pupy jakby chciał już raczkować. U mnie też okresu brak, a chcialabym już sie starać o kolejnego bobasa, więc bardzo wyczekuję kiedy wróci. Chociaż mam wrażenie, ze dopóki będę karmić to nie wroci :>

Dziewczyny, ogólnie jestem podłamana jak wyglądają u nas obiady. Synek ogólnie je chętnie tylko nie to, co ja mu ugotuję. Wydaje mi sie, ze głównym problemem jest konsystencja. Zblendowane mięso trzyma w buzi i długo przeżuwa, przez co posiłek trwa bardzo długo. Pomijam fakt, że ciągle musi sie bawić czymś przy jedzeniu. W słoiczkach to mięso jest chyba szatkowane w bardzo drobną kosteczkę. Czy macie pomysł jak podawać mięso? Zrobiłam nawet raz pulpety z mielonego mięsa indyka i to samo, nie chcial jesc. Spędzam duzo czasu na gotowaniu a i tak sie kończy sloiczkiem :/ jak to u Was wygląda?

Cudzie trwaj! 🥰

⏸️ 14.11.2023
    Beta 15.11.2023 - 512
    Beta 17.11.2023 - 1224 🔥

👩🏻 32
    ✅️ wszystko ok
    🧔🏻 34
    ✅️ morfologia 0% ➡️ 4%
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 21 maja, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1985 40lat to jeszcze nie tak tragicznie 😊 Ja w t roku kończę 42 😜 Tak jak mówisz - porób badania zobaczysz co tam się dzieje i zdecydujecie 😊Jeśli marzy się Wam jeszcze bobas i jesteście zdrowi, silni to czemu nie😊 Co do kp to rozumiem, że może Ci tego brakować - są to w końcu wyjątkowe chwile. Ja na razie karmię salę jak długo to potrwa to nie wiem. Zobaczymy jak długo będzie chciał ssać 😜 W ogóle to od kiedy mu zęby wyszły to mnie przygryza ale to zawsze jak już się napije-zaczyna się bawić i wiem, że to koniec posiłku. Nie pozwalam na takie zabawy😆zabieram cycka i koniec czułości 😆

Ralejka ja po prostu daję Felkowi pod nos co ugotuję i tyle ile zje to zje i ja się absolutnie nie stresuję. Bywa, że ładnie zje i dużo a bywa tak, że zje mało a resztę porozrzuca. Kroję na takie kawałki, żeby łatwo było mu wziąć do rączki i tyle. Słoiczki też mu czasem podaję. Ostatnio dawałam mu avocado to bardzo mu smakowało a moje starszaki pluli bardzo 😂

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙
    Mama kp
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 25 maja, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Dior Ty to masz siłę i energię. Podziwiam. Mi też chodzi kolejne po głowie, ale szybko się otrząsam. Mam już dużo dzieci i nie mamy już miejsca w domu.
    Okresu nie mam, nie wrócił jeszcze.

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 26 maja, 01:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Dior, no w sumie masz racje, jak sie jest zdrowym i ma sie warunki to czemu nie. Pozyjemy, zobaczymy. Ale pewnie nie wczesniej niz za rok bysmy sie starali, a to juz 41 i jak przyjdzie czas rodzic to bede miala 42. Nie wiem, czy fizycznie dam rade przetrwac kolejny rok z niemowlakiem.

Ralejka, u nas z obiadamy bylo tak sobie. Raz jadl caly sloiczek, a raz kilka lyzek. Ale odkad zaczelam sama gotowac to zjada wszystko, az sie uszy trzesa. Ja blenduje na gladko i u mnie nie ma problemu z zuciem. Mieso blenduje mi sie na takie niteczki. Ale w ramach cwiczen daje mu tez kawaleczki.
    Ja gotuje warzywa z miesem i do smaku dodaje zawsze kilka lisci laurowych i ziele angielskie ( przed blendowaniem je oczywiscie wyciagam i wyrzucam). Do tego dodaje takze troche kaszki jaglanej albo gryczanej. Oliwe albo maslo do smaku.
    Moze musisz jakos bardziej intensywnie blendowac, zebh to mieso dobrze sie poszatkowalo?

U nas raczkowanie, wspinanie sie, jest wszystko grane, torpeda na calego. Ledwie za nim nadążamy.

Ale dziewczyny, co ja przezylam. Na moich oczach wypadl mi z krzeselka Stokke. Akurat mamy taki baby set bez szelek. Zawsze siedzial w miare ok. Ostatnio zaczal kombinowac i podginac jedna noge. Myslalam, zeby te szelki zamowic, ale moglam to zrobic szybciej. Odrwocilam sie na moment rozgniesc banana, patrze, a ten juz stoi dwoma stopami na krzesle, rekami opiera sie o stoliczek. Ja zaczelam biec do niego, a on nagle traci rownowage i bum na podloge. Uderzyl sie bokiem glowy. Nic mu sie nie stalo. Mielismy ogromne szczescie. Nawet siniaka nie ma. Teoche poplakal o potem ruszył do zabawy. Masakra! Ale co sie strachu najadlam to moje! A ja sie dziwilam, jak to jest, ze ludziom dzieci z lozek spadaja 🫣🤣

Wszystkiego najlepszego z okazji dnia Matki! ❤️

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 26 maja, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1985 wrote:
    Lady Dior, no w sumie masz racje, jak sie jest zdrowym i ma sie warunki to czemu nie. Pozyjemy, zobaczymy. Ale pewnie nie wczesniej niz za rok bysmy sie starali, a to juz 41 i jak przyjdzie czas rodzic to bede miala 42. Nie wiem, czy fizycznie dam rade przetrwac kolejny rok z niemowlakiem.

Ralejka, u nas z obiadamy bylo tak sobie. Raz jadl caly sloiczek, a raz kilka lyzek. Ale odkad zaczelam sama gotowac to zjada wszystko, az sie uszy trzesa. Ja blenduje na gladko i u mnie nie ma problemu z zuciem. Mieso blenduje mi sie na takie niteczki. Ale w ramach cwiczen daje mu tez kawaleczki.
    Ja gotuje warzywa z miesem i do smaku dodaje zawsze kilka lisci laurowych i ziele angielskie ( przed blendowaniem je oczywiscie wyciagam i wyrzucam). Do tego dodaje takze troche kaszki jaglanej albo gryczanej. Oliwe albo maslo do smaku.
    Moze musisz jakos bardziej intensywnie blendowac, zebh to mieso dobrze sie poszatkowalo?

U nas raczkowanie, wspinanie sie, jest wszystko grane, torpeda na calego. Ledwie za nim nadążamy.

Ale dziewczyny, co ja przezylam. Na moich oczach wypadl mi z krzeselka Stokke. Akurat mamy taki baby set bez szelek. Zawsze siedzial w miare ok. Ostatnio zaczal kombinowac i podginac jedna noge. Myslalam, zeby te szelki zamowic, ale moglam to zrobic szybciej. Odrwocilam sie na moment rozgniesc banana, patrze, a ten juz stoi dwoma stopami na krzesle, rekami opiera sie o stoliczek. Ja zaczelam biec do niego, a on nagle traci rownowage i bum na podloge. Uderzyl sie bokiem glowy. Nic mu sie nie stalo. Mielismy ogromne szczescie. Nawet siniaka nie ma. Teoche poplakal o potem ruszył do zabawy. Masakra! Ale co sie strachu najadlam to moje! A ja sie dziwilam, jak to jest, ze ludziom dzieci z lozek spadaja 🫣🤣

Wszystkiego najlepszego z okazji dnia Matki! ❤️
    Omg…dobrze, że się nic nie stało! Ale się przestraszyļam, bo mamy to samo krzesełko i Młody często sobie siedzi z jedną nogą do góry, albo sobie wstaje. 🤦🏼‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja, 10:35

age.png
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 26 maja, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AEGO wrote:
    Omg…dobrze, że się nic nie stało! Ale się przestraszyļam, bo mamy to samo krzesełko i Młody często sobie siedzi z jedną nogą do góry, albo sobie wstaje. 🤦🏼‍♀️

Zamowilam juz szelki. A wy macie szelki?
    To byl moment, wiec uważajcie 🙏

PS: Odciagam od ponad tygodnia mleko 2 razy dziennie. Ilosci bardzo spadly. I dzis dostalam okres 🫣 Chyba dodam dodatkowa sesje co drugi dzien, bo obawiam sie, ze do roczku nie dociagne z mlekiem. Chcialam wyciszac laktacje stopniowo, ale jakos szybko idzie.

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
‹‹ 805 806 807 808 809
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ