🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie ma takiego dnia. Jem dużo tzn mało a często czyli ciagle cos skubie bo szukam wyjścia na mdlosci. Mdli mnie po wszystkim prawieLocus wrote:Kiki też mam POTS i mam mega nasilenie od odwodnienia i zmiany objętości krwi w ciąży. Spróbuj elektrolitów codziennie. Poza ciążą dla mnie to gamechanger.
Do kiedy będziesz brać encorton i w jakiej dawce? Moja immunolog chciała całkowicie odstawić w drugim trymestrze ale jakoś nie jestem pewna.
Jak już Wam się wcinam w wątek. Napiszcie proszę kiedy przestałyście wymiotować i jeść tylko bezpieczne produkty? Kiedy zjadłyście coś więcej bez czucia się źle? Muszę odliczać do czegoś 🤞🥺😮💨Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 16:20
Locus lubi tę wiadomość

Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
U mnie też zmęczenie w dzień straszne i sapie po wejściu kilku schodków. Kolejna wizytę mam 9.02. Ostatnio byłam 30 grudnia więc mam niezłą przerwę przez mój wyjazd w ciepełko. Aż mnie korci wybrać się do lokalnego lekarza żeby młoda podejrzeć ale nic się nie dzieje niepokojącego więc może wytrzymam do powrotu do Polski
Ona 35 - badanie drożności i hormony w normie
On 34 - ruchliwość i liczebność super, morfologia 2% (wzrost z 0% po suplach)
05.2021 👶w 1cs
Ponowne starania od 01.2024
08.2024 - ciąża pozamaciczna i usunięty jajowód - ureoplasma i mycoplasma - wyleczone
05.2025 usunięcie niszy w bliźnie u prof Ludwina
Walczymy od nowa od 09.2025 (+Ovitrelle) -
Mysle, ze poczujesz flow do zakupowAnanabanana wrote:Ja też tak mam 🙄
Locus ja dopiero w 13 tyg poczułam ulgę od wymiotów i mdłości, choć jeszcze się zdarza jakiś epizod.
Wgl mam tak ostatnio, że na śniadanie nie mogę zjeść owsianki czy jogurtu bo zaraz to zwymiotuję, ale jak zjem np. Kanapkę, a później owsiankę to już ok 🙄😅
I jak zjem za dużo to mi niedobrze, więc małe porcje i częściej.
Wgl kiedy planujecie coś kupować? Jest to moja 1 ciąża i nie mam pojęcia co jest dobre co nie. Czytam, oglądam yt. Ale każdy mówi coś innego. Ja planuje poczekać do połówkowych i coś zacząć powoli zamawiać, aby nie zostawić wszystko na ostatnią chwilę. Ale może za wcześnie i warto poczekać dłużej. Nie wiem 🤷♀️
przyjdzie samo z siebie, ze powiesz 'czemu nie' 
Co do 'dobre/zle' to tylko pojęcie względne. Jednemu sie sprawdza,drugiemu kompletnie nie
kiedyś wydawało mi sie,ze ubranka z hm sa drogie i takie 'meh' a przekonałam sie,ze na wyprzedazy mozna obkupić sie za niewielkie pieniądze i zadne inne ubranka tak dobrze nie reagowały na pranie
to samo np ze smaczkami i butelkami: moja tolerowała NUK a u przyjaciółki dziecko totalnie nie. Wyjdzie w praniu
natomiast ja osobiście wychodzę z założenia 'czym mniej tym lepiej' i zawsze mozna dokupić
Ananabanana lubi tę wiadomość

Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
morfologia 4% -> 3% ❌
Pomidorowa tez mialam w tym tygodniu 😄

Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
morfologia 4% -> 3% ❌
MayMasza wrote:Mysle, ze poczujesz flow do zakupow
przyjdzie samo z siebie, ze powiesz 'czemu nie' 
Co do 'dobre/zle' to tylko pojęcie względne. Jednemu sie sprawdza,drugiemu kompletnie nie
kiedyś wydawało mi sie,ze ubranka z hm sa drogie i takie 'meh' a przekonałam sie,ze na wyprzedazy mozna obkupić sie za niewielkie pieniądze i zadne inne ubranka tak dobrze nie reagowały na pranie
to samo np ze smaczkami i butelkami: moja tolerowała NUK a u przyjaciółki dziecko totalnie nie. Wyjdzie w praniu
natomiast ja osobiście wychodzę z założenia 'czym mniej tym lepiej' i zawsze mozna dokupić
No właśnie też chcę minimalistyczną wyprawkę, ale nawet nie wiem od czegoś zacząć. Chyba będę odwlekać 🫣😅
Ale co chwilę dostaje pytania kogo noszę w brzuszku i czy już coś kupiłam. A na tym etapie wydaje mi się za szybko. Czekam zatem na ten moment 🥰 -
Pani Bocianowa, zainspirowałaś mnie, też jadę dzisiaj do znajomych i chyba nawet zostanę na noc. W domu zamuła z czarnymi myślami, a tak to chociaż człowiek do ludzi trochę wyjdzie. Dobrze jest mieć wokół siebie ludzi, którzy wiedzą jaka jest sytuacja i potrafią zapewnić atrakcje, żeby tyle nie myśleć 😁
Założyłam dzisiaj nową sukienkę, ogarnęłam twarz i od razu jakoś lepiej się czuję. Jeszcze może jakiś szoping internetowy wpadnie na poprawę humoru 😉
emciak, Pani Bocianowa, Ceci lubią tę wiadomość
-
Mi lekarz przepisał ta dawkę, biorę od 3 dniSilvia wrote:Czy któraś bierze z was acard 150 ? Wcześniejszej ciazy brałam mniejszą dawkę i sie zastanawiam od czego to zależy.30.10.25 - transfer
03.11.25 - progesteron 54,45
06.11.25 - progesteron 29,84
- beta HCG 100,82
-
Widziałam temat acardu. Ja biorę 150mg co prawda od niedawna bo od 29.12 jak mi wyszło ryzyko stanu przedrzucawkowego przed 34tc. Do tego od poczatku biorę zastrzyki Clexane i mam brać do 35tc. I to i to.
Co do oczekiwania na wyniki, ja krew na pappe oddawałam 18.12 a 29.12 miałam usg genetyczne. Lekarz do ktorego się umawiałam kazał mi właśnie w tym terminie oddać krew żeby na badania prenatalne mieć już komplet. Sprawa wyglądała tak że ja wyników nie mogłam odebrać, przychodziły automatycznie do niego. Także idąc 29go już u niego na biurku leżały wydrukowane moje wyniki biochemii. Robiłam w Alabie bo tam doktor ma umowę i zapłaciłam 2x mniej za badanie.
Co do zmęczenia. Mnie dopada nagle i niespodziewanie. Ale już Co raz rzadziej mam drzemki w ciągu dnia. Za to potrzebę leżenia odczuwam bardzo często. Dziś prawie cały dzień byłam poza domem, niby nic strasznego nie robilam ale ołaziłam się i ledwo żyję, naprawdę nie mam siły i aż mnie ciągnie brzuch i plecy bolą. Także już sobie odpoczywam leżę i nic nie robię 😊 Ale podziwiam was za chęć wychodzenia do znajomych. Ja na kawę z dziewczynami nadaję się tylko tak max do godziny 13 potem ani rusz. Dlatego obecnie jedyna opcja spotkania się ze mną to na śniadanie 😅
Co do kupowania. Mnie już korci ale jeszcze nic nie kupuję. Wiem, że jak zacznę to będzie koniec 😀 ale po połówkowych pewnie zacznę. Ale nie ukrywam że codziennie przeglądam sobie stronki z ubrankami itp. I już nie mogę się doczekać aż będę stroić małego. Jeśli chodzi o mode, ciuchy mam życiowego pierdolca także w przypadku synka nie będzie inaczej😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 18:00
Walka o pierwsze dziecko od 2023r
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🌷 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
🩵 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
⏳️12.02- kolejne spotkanie
[url=https://www.tic kerfactory.com]
[/url] -
Ja od wielu lat choruje na astme i tak jak w poprzedniej ciazy wogole nie odczuwałam zadnych objawow tak w tej ciąży astma mnie ostro dojechała.Niby moje leki sa bezpieczne i wiadomo tak czy siak musze je brac bo inaczej poprostu sie udusze😐
Co do smakow to na początku rzeczywiście nie smakowaly mi rzeczy które zawsze jadlam a teraz na luzie nie mam problemów 😁
A co do zakupow🤭🤭🤭To ja juz mam baaaaardzo duzo rzeczy ,tak naprawdę to na ta chwile brakuje nam takich rzeczy aptecznych i drogeryjnych,ale wiadomo pare ciuszkow jeszcze dokupie🫣 -
U nas jak wyszlo, ze bedzie druga corka, to sie okazuje ze mamy cala wyprawke. Pewnie kupie cos bardzo symbolicznie. Z wiekszych zakupow to brakuje nam wozkaWiolaP wrote:
A co do zakupow🤭🤭🤭To ja juz mam baaaaardzo duzo rzeczy ,tak naprawdę to na ta chwile brakuje nam takich rzeczy aptecznych i drogeryjnych,ale wiadomo pare ciuszkow jeszcze dokupie🫣
-
wandapanda - go girl !!! 🌺😘 zobaczysz, dobrze Ci to zrobi

Co do zakupów ja już kupiłam kilka neutralnych, bezpłciowych ciuszków na vinted, ale czekam żeby już zobaczyć tą psioszkę na USG to będę mogła bardziej „płciowe” kupić 😁 mam sporo w ulubionych, niech tylko się pokaże kim jest na 100% i zaczynam shopping 😁 a nawet jak będę miała za dużo no to cóż, bobasek jest mały tylko przez chwile a jak ma mi dać radość kupienie kilku zbędnych rzeczy to…trudno 😁🤣
Missi, WiolaP, wandapanda, Ananabanana, Rewelka lubią tę wiadomość
-
Ja mam juz wozek, ostatnio przyjechało łóżeczko 🤭Tez na początku kupilam kilka ciuszkow unisex ale jak tylko na prenatalnych Dr powiedziała ze będzie dziewczynka to kupilam kilka różowych,nie moglam sie powstrzymać.Mam tylko nadzieje ze corka nie wywinie nam numeru i nie okaze sie byc synkiem😂😂😂
-
Ja z zakupami większymi poczekam na koniec drugiego i trzeci trym. Też dlatego, że letnie kolekcje ciuchów teraz tak nieśmiało się pojawiaja dopiero.
Przy pierwszym dziecku mi się sprawdziło podejście, żeby kupować rzeczy w miarę potrzeb i teraz też tak chcę zrobić.
Tylko wózek i fotelik pewnie wcześniej, bo tu już jestem zdecydowana. -
Dziewczyny myślicie żeby napisać smsa do mojego gina z pytaniem czy na pewno mam nie brać już tych zastrzyków? Bo po usg wyszły mi wysokie ryzyka tej preeklamsji i zahamowania wzrastania płodu, ryzyka 1: kilkadziesiąt. To z samego usg, bo z krwi wyniki mam mieć w poniedziałek. Oprócz tego na usg wszystko wyszło dobrze i ryzyka trisomii itd też, ale jednak te dwie rzeczy mnie zaniepokoiły i nie wiem czy zapytać o to ginekologa przed wizytą, bo mam ją dopiero 26 stycznia. Czy na razie nie pisać i poczekać na wyniki pappy?
Biorę Acard i Encorton, ale Clexane już nie od 15 styczniaWiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 19:41
💞 K. 28 | A. 29 + 🐶
🌈 14.11.2025 ⏸️
beta: 15 —> 79 —> 258 —> 1200 —> 6199
🩷 04.12 – 6+3 jest serduszko 🥹 CRL 4,2 mm
🩷 29.12 - 10+0 mamy 2.80cm bobasa 🥹 FHR 180
🩷 14.01 - prenatalne, 5.70cm zdrowego bobasa
🗓️ kolejna wizyta 26.01
💊 acard • clexane • encorton • euthyrox • suple
🕊️ 05.25 – 7tc
🕊️ 06.25 – cb
🕊️ 08.25 – cb
🌿 hashimoto & niedoczynność
🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
🧬 PAI-1 4G/4G
💓 POTS
_____

-
kikix0o wrote:Dziewczyny myślicie żeby napisać smsa do mojego gina z pytaniem czy na pewno mam nie brać już tych zastrzyków? Bo po usg wyszły mi wysokie ryzyka tej preeklamsji i zahamowania wzrastania płodu, ryzyka 1: kilkadziesiąt. To z samego usg, bo z krwi wyniki mam mieć w poniedziałek. Oprócz tego na usg wszystko wyszło dobrze i ryzyka trisomii itd też, ale jednak te dwie rzeczy mnie zaniepokoiły i nie wiem czy zapytać o to ginekologa przed wizytą, bo mam ją dopiero 26 stycznia. Czy na razie nie pisać i poczekać na wyniki pappy?
Biorę Acard i Encorton, ale Clexane już nie od 15 stycznia
Ja bym poczekała chociaż do poniedziałku - lekarz też człowiek, może weekend spędza z rodziną. A sprawa nie jest życia lub śmierci, te dwa dni nie zrobią różnicy.
No, chyba że potrzebujesz recepty, ale to dowolny lek może wypisać. Ale w sumie i tak od dwóch dni już nie bierzesz.
Swoją drogą na fgr i preeklampsje jest głównie acard, a to już bierzesz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 19:50
-
Ja wyprawkę też już mam po starszych córkach. Pożyczałam ubranka koleżance, która ma sierpniowego bobasa. Jestem przekonana, że jeszcze dorzuci mi coś z ubranek, które sama kupila. Mimo wszystko pewnie nie powstrzymam się by coś dokupić. 😀 Może jakiś cienki, letni rożek?
U mnie już apetyt wrócił na całego, co bardzo mnie cieszy, bo niestety morfologia znowu mi poleciała. Zobaczymy co na to lekarz na poniedziałkowej wizycie.
W ciąży też często mam ochotę na pomidory i pomidorową/krem pomidorowy. Organizm domaga się składników, których mu brakuje.
U mnie frakcja płodowa w 14+3 wynosiła 13%.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 20:28
-
kikix0o wrote:Dziewczyny myślicie żeby napisać smsa do mojego gina z pytaniem czy na pewno mam nie brać już tych zastrzyków? Bo po usg wyszły mi wysokie ryzyka tej preeklamsji i zahamowania wzrastania płodu, ryzyka 1: kilkadziesiąt. To z samego usg, bo z krwi wyniki mam mieć w poniedziałek. Oprócz tego na usg wszystko wyszło dobrze i ryzyka trisomii itd też, ale jednak te dwie rzeczy mnie zaniepokoiły i nie wiem czy zapytać o to ginekologa przed wizytą, bo mam ją dopiero 26 stycznia. Czy na razie nie pisać i poczekać na wyniki pappy?
Biorę Acard i Encorton, ale Clexane już nie od 15 stycznia
Dlaczego odstawiłaś zastrzyki? -
Ja tak bardzo ostrożnie ale jakieś ciuszki zamówiłam 🤭 i póki co tyle - stwierdziłam że co miesiąc coś drobnego dokupię a większe rzeczy to już później ❤️
Zrobiłam ponowne CRP i spada
Ale przez to że reszta wyników super wymazy też to lekarz powiedział że póki co tylko Luteina i widzimy się 27-go 😊
Uspokaja mnie to że gdyby było bardzo źle z tą szyjką to już pewnie bym była na patologii. Oszczędzam się mój Mąż praktycznie robi w domu wszystko…więc spokojnie czekamy.
A tak z innej beczki…co sądzicie o fryzjerze w ciąży ? Chodzicie ?
Pani Bocianowa, Ceci lubią tę wiadomość
Mama aniołka 👼 2024
Starania od 01.2025
27.10 ⏸️
28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
Progesteron :
28.10 - 18,21ng/ml
31.10- 20,13ng/ml
07.11 - 17,23ng/ml
Luteina
Pregna dha Pregna Plus
Termin 05.07 🩵 -
Karolka ja się wybieram ale tylko na podcięcie. A zapewne pytasz o farbowanie itp. Na razie się nie wybieram, ale myślę że przyjdzie taki moment w czasie ciąży. Ale z tego co się orientuję to teraz jest dużo bezpiecznych farb, tonerów itp w ciąży. Także chyba można śmiało

Zrobiłam sobie właśnie koktajl, maślanka naturalna, truskawki, jagody. O jej jakie to pyszne! Aż poczułam smak lata ☺️
Precelek 🥨, karolka lubią tę wiadomość
Walka o pierwsze dziecko od 2023r
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🌷 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
🩵 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
⏳️12.02- kolejne spotkanie
[url=https://www.tic kerfactory.com]
[/url]
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH