🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny 🙂 dostałam w końcu wyniki pappy, wyszło mi bardzo wysokie ryzyko stanu przedrzucawkowego 1/37 ale z tym się liczyłam ze względu na zakrzepicę, no i wysokie ryzyko hipotrofii 1/162😔reszta jest ok.
Co do śniadań budzę się głodna ale jak już zacznę robić śniadanie to nic nie jest dla mnie apetyczne 😄
Wymioty trochę odpuściły, już nie codziennie a co drugi trzeci dzień i jest to mega ulga 😅
Co do włosów rosną jak szalone niestety wszędzie, nigdy nie miałam na brzuchu a teraz dużo i niestety ciemne 🫤
Za to skóra sucha jak wiór, więc chętnie przyjmę polecajki jakiś balsamów.Mysia_24 -
Co do brzucha to ja jestem zdziwiona, bo praktycznie w ogóle nie czuję ani ciągnięcia ani żadnego bólu, jedynie w pierwszych tygodniach mocno to odczuwałam, a teraz zero. Do tej pory mimo braku tego objawu wszystko było dobrze na każdym usg więc może nie mam się czym martwić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia, 14:00
💞 K. 29 | A. 29 + 🐶
🌈 14.11.2025 ⏸️
beta: 15 —> 79 —> 258 —> 1200 —> 6199
🩷 04.12 – 6+3 jest serduszko 🥹 CRL 4,2 mm
🩷 29.12 - 10+0 mamy 2.80cm bobasa 🥹 FHR 180
🩷 14.01 - prenatalne, 5.70cm zdrowego bobasa
🩷 Sanco prawidłowe, będzie synek 🩵
🩷 26.01 - 8cm zdrowego chłopczyka
🩷 20.02 - 227g szczęścia
🗓️ połówkowe - 19.03
💊 acard • clexane • encorton • euthyrox • suple
🕊️ 05.25 – 7tc 🕊️ 06.25 – cb 🕊️ 08.25 – cb
🌿 hashimoto & niedoczynność
🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
🧬 PAI-1 4G/4G
💓 POTS
_____

-
Mysia 24 wrote:Hej dziewczyny 🙂 dostałam w końcu wyniki pappy, wyszło mi bardzo wysokie ryzyko stanu przedrzucawkowego 1/37 ale z tym się liczyłam ze względu na zakrzepicę, no i wysokie ryzyko hipotrofii 1/162😔reszta jest ok.
Co do śniadań budzę się głodna ale jak już zacznę robić śniadanie to nic nie jest dla mnie apetyczne 😄
Wymioty trochę odpuściły, już nie codziennie a co drugi trzeci dzień i jest to mega ulga 😅
Co do włosów rosną jak szalone niestety wszędzie, nigdy nie miałam na brzuchu a teraz dużo i niestety ciemne 🫤
Za to skóra sucha jak wiór, więc chętnie przyjmę polecajki jakiś balsamów.
Podpinam się pod polecajki na suchą skórę!
Nigdy nie miałam tak suchej skóry jak teraz 🫣 -
Co za beznadziejny dzień, już 3 razy dzisiaj wymiotowałam a ledwo co w ogóle jadłam 😣💞 K. 29 | A. 29 + 🐶
🌈 14.11.2025 ⏸️
🩷 20.02 - 227g szczęścia
🗓️ połówkowe - 19.03
🕊️ 05.25 – 7tc 🕊️ 06.25 – cb 🕊️ 08.25 – cb
🌿 hashimoto & niedoczynność
🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
🧬 PAI-1 4G/4G
💓 POTS
_____

-
Ananabanana wrote:Właśnie czy któraś już czuje coś? Pani Bocianowa zazdroszczę tych ruchów 🥰
Ja miałam ze 2 epizody dziwne, ale nie wiem czy to nie moja wyobraźnia czy jelita. Ale było to dziwne i inne niż to co odczuwam w brzuchu zwykle. Takie coś jak muskanie, jakby mi jakaś rybka przepłynęła. Ale no ciężko mi to opisać. U mnie jest jeszcze wcześnie więc obstawiam, że to moja wyobraźnia 😂 a nie mam jak porównać bo to 1 ciąża.
Ja czuję 😊 i to dosc intensywnie. I to czuję już bez dotykania brzucha ☺️ Nie da się tego pomylić z niczym innym. Ja według OM jestem 16 +2 więc 17 tydzień ale według usg 18 więc mogę już odczuwaćWiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia, 15:32
Ananabanana lubi tę wiadomość
Walka o pierwsze dziecko od 2023r
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀

-
Missi wrote:Ja czuję 😊 i to dosc intensywnie. I to czuję już bez dotykania brzucha ☺️ Nie da się tego pomylić z niczym innym. Ja według OM jestem 16 +2 więc 17 tydzień ale według usg 18 więc mogę już odczuwać
Zazdroszczę 🥰
Ja według OM 15+6, a według USG 16+3 więc czekam niecierpliwie 🫣
Czyli jak nie da się pomylić to chyba nie to. Ale jak pisałam wcześniej miałam epizody gdzie czułam coś bardzo delikatnie i subtelnie coś zupełnie innego. Ale nie wiem bo to się raczej nie powtarza za często. 🙄
Missi lubi tę wiadomość
-
Ja na suchą skórę mogę polecić do mycia oilan olejkowy żel on dodatkowo nawilża a do smarowania balsam z cetaphil mi najbardziej to pomaga niestety mam problem od zawsze z suchą skórą 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia, 17:33
Ananabanana, Mysia 24, Motylek93 lubią tę wiadomość
👱🏼♀️27 👱🏼♂️34
🧍🏼♂️Obniżone parametry nasienia : prawidłowa budowa 1% , plemniki żywe 48% , ruch całkowity 37% , fragmentacja 35%
🧍🏼♀️PCO , reszta wyników dobra , jajowody drożne
29.04 1 IUI ❌
24.05 2 IUI ❌
18.06 3 IUI ❌
In vitro :
30.08 start stymulacji
12.09 punkcja ❄️❄️❄️❄️❄️❄️ - 3x 4AA , 3x 4AB
25.10 transfer
• beta 6 dpt - 18,3 , 10 dpt - 229 , 12 dpt - 505 , 14 dpt - 1258 , 16 dpt - 2459 , 18 dpt - 4483
21.11 - CRL 8,1mm + serduszko ❤️
23.12 - prenatalne niskie ryzyka , chłopczyk 🩵

-
Mój synek wczoraj wymiotował, dzisiaj ok, ale coś mój mąż narzeka, że mu niedobrze 😭 a ja mam jutro prenatalne 😭 jejku tak się stresuję, że mnie też złapie jakiś wirus żołądkowy 😭 muszę jutro iść na te badania...
-
O rany u mnie tez problem z sucha skora,ale mysle ze pogoda poprostu tez nam w tym nie pomaga.
Ja tez czuje ruchy i jestem pewna ze to to .Lubie teraz położyć sie na chwile w oczekiwaniu na to ze uda sie cos poczuc🥰 -
My dziś po wizycie u ginekologa, wg USG 14+0, bobas ma już 8cm i pięknie pokazał nam, że będzie dziewczynką 💖 Intuicja mnie nie zawiodła.
Ze względu na wysokie ryzyko porodu przedwczesnego 1/138 dostałam też luteinę na noc. Oprócz tego wszystko w porządku, pozostało wybranie imienia
Missi, Pani Bocianowa, Ananabanana, WiolaP, kikix0o, Ceci, Precelek 🥨, Rewelka, karolka, nofajniefajnie, emciak lubią tę wiadomość
-
Mysia 24 wrote:Za to skóra sucha jak wiór, więc chętnie przyjmę polecajki jakiś balsamów.
Ostatnio kupiłam z polecenia Mustele na rozstepy i ten balsam tak super nawilża, że zaczęłam się cała nim smarować. Bez porównania do zwykłych których używałam a też mam tak suchą skórę że szok. Dodatkowo zauważyłam, że stopy wołają o pomstę do nieba, nie wiem czy to zima czy ciążan ale mam suche jak wiór. Wcześniej używałam takich skarpetę złuszczających ale nie wiem czy można je w ciąży, w końcu tam chyba jakaś mocniejsza chemia…
Mysia 24 lubi tę wiadomość
Starania od 07.2024
💁♂️✅
03.25 Hashimoto 👨⚕️
04.25 ANA9 ➡️ PPJ (ANA23) ⚠️
06.25 biopsja endometrium ⚠️ ➡️ antybiotyk
08.25 ferrytyna ⬇️ suplementacja
09.25 drożność z lipiodolem ✅
24.10.25 ⏸️🥹
25.10.25 β-hCG - 29,8 mlU/ml
27.10.25 β-hCG - 98,0 mlU/ml
30.10.25 β-hCG - 418,7 mlU/ml
07.11.25 β-hCG - 11621,8 mlU/ml
💊 Pueria Uno, Letrox 25, Ultragestan

-
94Lena wrote:My dziś po wizycie u ginekologa, wg USG 14+0, bobas ma już 8cm i pięknie pokazał nam, że będzie dziewczynką 💖 Intuicja mnie nie zawiodła.
Ze względu na wysokie ryzyko porodu przedwczesnego 1/138 dostałam też luteinę na noc. Oprócz tego wszystko w porządku, pozostało wybranie imienia
To ryzyko na poziomie 1/138 to jest odbierane jako wysokie?
Mi wyszło 1/102 i lekarz powiedział że to i tak mniej niż obecna statystka (3 albo 4%) i że to mało i nie ma co się przejmować.
Troche mnie zaniepokoiłas;( -
Hej dziewczyny mam 2 pytania: jakie suplementy teraz przyjmujecie bo już zakładam że większość w 2 trymestrze? Jak zerkałam na składy typu PREGNA to jest tam żelazo a ja na górnej granicy żelaza jestem więc chyba odpada. Podpytam mojej lekarki oczywiście ale chciałam znać wasze opinie?
Drugie to wspominalyscie o ciągnięciu brzucha ja od jakiś 2 tygodni co kilka dni najwcześniej rano czuje taki kłujący ból, a czasem na kilka minut jest on na tyle intensywny że aż mnie w pół zgina.
Czy myślicie że to normalnie?
Nawet się zastanawiałam czy to nie jakies skurcze ale nie mam pojęcia tak na prawdę co to są skurcze ( jestem chyba jedną z tych szczęściarz którą nigdy nic nie bolało przy okresie ) więc porównanie do buku okresowego nie do końca u mnie ma przełożenie;/ -
U mnie zawsze super się sprawdzał balsam z ureą z Isany ale chyba nie można tego za bardzo stosować w ciąży. Teraz używam kosmetyków Nivea z serii Odżywcze, bardzo fajnie pielęgnuje i nawilża a umówmy się, że kosztuje ułamek w porównaniu z kremami dla ciężarnych.
WiolaP lubi tę wiadomość
6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
🌈✨
30.10, 10 DPO
Beta 19,1, Progesteron 31
19.11 0,7 cm Groszka 🌼
04.12 2,1 cm Fasolka 🌼
18.12 3,8 cm Maluszka 🌼
02.01 6,7 cm Fikołka 🌼 (prenatalne - niskie ryzyka, ukrywa płeć)
15.01 8,5 cm Słoneczka 🌼 (nadal ukrywa płeć)
12.02 Słodka Dziewczynka 🌸 292g
PAI homo/MTHFR hetero
💊 Acard + Heparyna
Ja '91, On '90 + 🐱

-
Dziewczyny przy takim ryzyku porodu przedwczesnego wazna jest obserwacja ,czy szyjka sie nie skraca sie zbyt szybko.Chce was troche uspokoić,to ryzyko statystycznie nie jest az tak wysokie.Po za tym medycyna idzie tak do przodu.Ja pierwsza ciąża miałam cala na podtrzymaniu w 32 tyg trafilam do szpitala z powodu zagrażającego porodu przedwczesnego,dostalam leki,nakaz leżenie,bylam odpowiednio zaopiekowana i urodzilam w 40 tyg.Wszystko bedzie dobrze.U mnie w tej chwili to ryzyko wyszlo 1:183 i Pani dr nic nie mowila,nie ma co straszyc.
Co do witamin ja biore Femibion 2 ale z tego co sie orientuję to jest Pregna plus bez żelaza ale nie wiem jaki dokładnie ma sklad☺️
94Lena, KatarzynkA lubią tę wiadomość
-
Powiedziała mi dokładnie, że poniżej 100 daje się luteinę, powyżej 300 nie. Jeżeli ryzyko jest pomiędzy 1:100-1:300 to są podzielone zdania, jedni dają, drudzy nie. Powiedziała, że profilaktycznie powinnam brać. Może spróbuj skonsultować ten wynik z kimś jeszcze.KatarzynkA wrote:To ryzyko na poziomie 1/138 to jest odbierane jako wysokie?
Mi wyszło 1/102 i lekarz powiedział że to i tak mniej niż obecna statystka (3 albo 4%) i że to mało i nie ma co się przejmować.
Troche mnie zaniepokoiłas;(
KatarzynkA lubi tę wiadomość
-
KatarzynkA wrote:Hej dziewczyny mam 2 pytania: jakie suplementy teraz przyjmujecie bo już zakładam że większość w 2 trymestrze? Jak zerkałam na składy typu PREGNA to jest tam żelazo a ja na górnej granicy żelaza jestem więc chyba odpada. Podpytam mojej lekarki oczywiście ale chciałam znać wasze opinie?
Drugie to wspominalyscie o ciągnięciu brzucha ja od jakiś 2 tygodni co kilka dni najwcześniej rano czuje taki kłujący ból, a czasem na kilka minut jest on na tyle intensywny że aż mnie w pół zgina.
Czy myślicie że to normalnie?
Nawet się zastanawiałam czy to nie jakies skurcze ale nie mam pojęcia tak na prawdę co to są skurcze ( jestem chyba jedną z tych szczęściarz którą nigdy nic nie bolało przy okresie ) więc porównanie do buku okresowego nie do końca u mnie ma przełożenie;/
Ja brałam Pregna Plus bez żelaza, ale od wczoraj biorę tę wersję z żelazem bo akurat u mnie żelazo spadło. 🙂oczywiście to zależenie mojej ginki 😀 -
Kirby wrote:Ostatnio kupiłam z polecenia Mustele na rozstepy i ten balsam tak super nawilża, że zaczęłam się cała nim smarować. Bez porównania do zwykłych których używałam a też mam tak suchą skórę że szok. Dodatkowo zauważyłam, że stopy wołają o pomstę do nieba, nie wiem czy to zima czy ciążan ale mam suche jak wiór. Wcześniej używałam takich skarpetę złuszczających ale nie wiem czy można je w ciąży, w końcu tam chyba jakaś mocniejsza chemia…
Ja też bardzo polecam Mustele, kupujcie w Internecie bo cena w rossmanie powala 🙈 -
Ja mam bardzo wysokie ryzyko preeklampsji i zahamowania wzrastania płodu przed 37tc, ale mój ginekolog powiedział że Acard i Encorton minimalizują u mnie to ryzyko o 80% więc nie stresujcie się
94Lena, KatarzynkA lubią tę wiadomość
💞 K. 29 | A. 29 + 🐶
🌈 14.11.2025 ⏸️
🩷 20.02 - 227g szczęścia
🗓️ połówkowe - 19.03