🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Aż sama muszę sprawdzić swoje ryzyka, bo jakoś nie wnikałam w to bardzo.
Lekarz powiedział, że wszystko w porządku, to zaufałam i badania od razu w kąt, bo co ja niby z tego sama wywnioskuje.
Ale jednak jutro rzucę okiem 🙃🤓
Dobrej nocy 👶🏻🤰🏻💗
Locus lubi tę wiadomość
-
Laski, nie nakręcajcie się nawzajem pliska 🙈
Miało być wsparcie i wymiana doświadczeń, a robi się trochę festiwal wyszukiwania problemów i czarnych scenariuszy 😉
Każda ciąża jest inna, a forum nie zastąpi lekarza! 😜
Trochę więcej luzu i dobrej energii będzie dla nas wszystkich na plus 🤍 jak lekarz mówi że jest ok, to powinnyśmy wierzyć że jest ok - to jest specjalista, którego same wybieramy do prowadzenia ciąży nie bez powodu, litości 🙈
Bo ostatnio mam wrażenie (nie wiem czy tylko ja), że pomimo że póki co żadna z nas nie ma żadnego zagrożenia, krwawienia i innych dramatów, a wszystkie małe serca biją - to co chwilę wraca temat doszukiwania się ich na siłę (w sensie problemów, wad, zagrożeń itp.). Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie, ale proszę : więcej czillu bo się robi forumowy rollercoaster 🙈
MayMasza, Rewelka, karolka, Missi, nofajniefajnie, WiolaP, Ananabanana, Mysia 24, KatarzynkA lubią tę wiadomość
-
KatarzynkA wrote:Hej dziewczyny mam 2 pytania: jakie suplementy teraz przyjmujecie bo już zakładam że większość w 2 trymestrze? Jak zerkałam na składy typu PREGNA to jest tam żelazo a ja na górnej granicy żelaza jestem więc chyba odpada. Podpytam mojej lekarki oczywiście ale chciałam znać wasze opinie?
Drugie to wspominalyscie o ciągnięciu brzucha ja od jakiś 2 tygodni co kilka dni najwcześniej rano czuje taki kłujący ból, a czasem na kilka minut jest on na tyle intensywny że aż mnie w pół zgina.
Czy myślicie że to normalnie?
Nawet się zastanawiałam czy to nie jakies skurcze ale nie mam pojęcia tak na prawdę co to są skurcze ( jestem chyba jedną z tych szczęściarz którą nigdy nic nie bolało przy okresie ) więc porównanie do buku okresowego nie do końca u mnie ma przełożenie;/
Jest też pregna plus bez żelaza
ja tą biorę
Mama aniołka 👼 2024
Starania od 01.2025
27.10 ⏸️
28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
Progesteron :
28.10 - 18,21ng/ml
31.10- 20,13ng/ml
07.11 - 17,23ng/ml
Luteina
Pregna dha Pregna Plus
Termin 05.07 🩵 -
@Pani Bocianowa - popieram
ja dostałam tu dużo wsparcia szczególnie jak leżałam w łóżku 2 tyg z krwiakiem…ale nie znamy się na wszystkim -lekarz widzi pełny zapis badań nie tylko same wyniki z krwi. U mnie USG całkowicie zmienił wynik badania.
Ja mimo częstego napięcia trzymam się tylko swojego lekarza prowadzącego nie chodzę do innych nie sprawdzam
bo chyba bym oszalała. Stres zawsze jest ale trzeba go minimalizować do minimum 
Rewelka, nofajniefajnie, Ceci, Pani Bocianowa lubią tę wiadomość
Mama aniołka 👼 2024
Starania od 01.2025
27.10 ⏸️
28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
Progesteron :
28.10 - 18,21ng/ml
31.10- 20,13ng/ml
07.11 - 17,23ng/ml
Luteina
Pregna dha Pregna Plus
Termin 05.07 🩵 -
Ja uważam że tylko spokój nas uratuje!
ALE uważam też że mi osobiście łatwo jest mówić dopóki nie mam problemu. Bo wiem, że gdybym miała to również bym się bała, panikowała i wam tutaj co chwilę pisała posty i szukała wsparcia. Byłam w takim miejscu już nie raz i nie dwa. Tutaj na forum w innych wątkach. Podczas mojej długiej podróży.
Pod sercem noszę moje dzieciątko, pierwsze- wyczekane. Najważniejsza sytuacja w życiu! 😃
Dlatego też mam takie zdanie że po to jest to forum. Jest po to żeby otrzymywać i dawać wsparcie.
Ale zgadzam się z tym żeby ufać lekarzom mimo wszystko 😇
Również mam ryzyko stanu przedrzucawkowego. 1:67. Ciśnienie podczas badania miałam 150/100. A w domu od tamtej pory najwyżej 115/80. Ale to podobno nie tylko o ciśnienie chodzi.
Biorę heparynę ze względu na mutację i biorę Acard z racji tego ryzyka. Ale wierzę w to że będzie wszystko dobrze. Lekarz mówi że branie acardu ładnie minimalizuje ryzyko do minimum.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 07:54
WiolaP lubi tę wiadomość
Walka o pierwsze dziecko od 2023r
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🌷 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
🩵 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
⏳️12.02- kolejne spotkanie
⏳️18.02- Prenatalne II trymestru

-
Kirby wrote:Ostatnio kupiłam z polecenia Mustele na rozstepy i ten balsam tak super nawilża, że zaczęłam się cała nim smarować. Bez porównania do zwykłych których używałam a też mam tak suchą skórę że szok. Dodatkowo zauważyłam, że stopy wołają o pomstę do nieba, nie wiem czy to zima czy ciążan ale mam suche jak wiór. Wcześniej używałam takich skarpetę złuszczających ale nie wiem czy można je w ciąży, w końcu tam chyba jakaś mocniejsza chemia…
Z piętami też mam problem 😄 mnie ratuje pianka callusan forte, jest nawilżająca i szybko się wchłania.
Ja ogólnie ostatnio wszystko zaniedbałam, przez to zmęczenie i wymioty, moja rutyna pielęgnacyjna poległa na całej linii 🫣Mysia_24 -
Ha ja sobie obiecałam ze jak bede na zwolnieniu to tez wiecej czasu poświęcę dla siebie,wiecie maseczka na twarz,maseczka na wlosy,raz na tydzień olejownie,codzienne kremowanie- o piety tez mialam zadbac .A finalnie wyszlo tak ze jak juz mam chwile to najzwyczajniej w świecie mi sie nie chce😅 Ostatnio z bólem poszlam do kosmetyczki,ale jak to w takie zimno wychodzic z domu🫣😂
nofajniefajnie, Kirby lubią tę wiadomość
-
Czy są tutaj przyszłe mamy, które noszą okulary? Mi lekarz powiedział że muszę mieć zaświadczenie od okulisty z opisem mojej wady wzroku i zapisem o braku przeciwwskazań do porodu naturalnego. Wizytę mam w połowie lutego i tak się zastanawiam czy już na tym etapie dostanę takie zaświadczenie? Gdzieś przeczytałam że jeśli ma się problemy ze wzrokiem to w ciąży zaleca się wizyty w każdym trymestrze, a że ostatnio moja wada postępuje to uznałam że kontrolnie pójdę już teraz.
Jestem też po wizycie prywatnej u lekarza, potwierdził że z dzieckiem wszystko w porządku, konkretniej przyczyny krwawienia nie znalazł. Co do leków powiedział, że decyzja należy do mnie, bo w zasadzie nic się nie dzieje. Wspólnie ustaliliśmy, że luteinę odstawiam (nie czuję się po niej najlepiej), a Duphaston zostawiamy w mniejszej dawce (trochę dla mojego spokoju, bo jestem straszną panikarą), bo zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi.
No i najważniejsze, wygląda na to że będziemy mieli chłopca 🙂. Mąż bardzo szczęśliwy, ja oczywiście też, chociaż od początku miałam przeczucia, że będzie dziewczynka (ale to możne następnym razem się uda 😂), no najważniejsze żeby dziecko było zdrowe.
Teraz kolejne wizyty 16.02 NFZ, 20.02 badania połówkowe, a 23.02 wizyta prywatna. -
Weronika97S wrote:Czy są tutaj przyszłe mamy, które noszą okulary? Mi lekarz powiedział że muszę mieć zaświadczenie od okulisty z opisem mojej wady wzroku i zapisem o braku przeciwwskazań do porodu naturalnego. Wizytę mam w połowie lutego i tak się zastanawiam czy już na tym etapie dostanę takie zaświadczenie? Gdzieś przeczytałam że jeśli ma się problemy ze wzrokiem to w ciąży zaleca się wizyty w każdym trymestrze, a że ostatnio moja wada postępuje to uznałam że kontrolnie pójdę już teraz.
/QUOTE]
ja mam okulary, ani w tej ani w poprzedniej ciąży nikt nic na temat wzroku mi nie mówił i u okulisty nie byłam. Rodziłam naturalnie.
Weronika97S lubi tę wiadomość
07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
Ja z kolei wiem, że mam problemy zdrowotne w tej ciąży, ale są tak specyficzne i nic sie z nimi nie da zrobić, że nawet nie ma sensu o nich pisać, bo nie ma co straszyć innych

Ale też uważam, że jeżeli ktoś się martwi, bo mu objawy minęły/brzuch przestał ciągnąć/cycki zmalały to fajnie jest zobaczyć, że inne z nas też tak mają i to całkowicie normalne
U mnie na szczęście brak cukrzycy ciążowej
świętowałam to tabliczką czekolady - jestem totalnie uzależniona od cukru
Ananabanana, WiolaP lubią tę wiadomość
-
Weronika97S wrote:Czy są tutaj przyszłe mamy, które noszą okulary? Mi lekarz powiedział że muszę mieć zaświadczenie od okulisty z opisem mojej wady wzroku i zapisem o braku przeciwwskazań do porodu naturalnego. Wizytę mam w połowie lutego i tak się zastanawiam czy już na tym etapie dostanę takie zaświadczenie? Gdzieś przeczytałam że jeśli ma się problemy ze wzrokiem to w ciąży zaleca się wizyty w każdym trymestrze, a że ostatnio moja wada postępuje to uznałam że kontrolnie pójdę już teraz.
Hej, ja też noszę okulary, to moja pierwsza ciąża i do tej pory nikt nie pytał o moją wadę wzroku. 😉
-
Jestem też po wizycie prywatnej u lekarza, potwierdził że z dzieckiem wszystko w porządku, konkretniej przyczyny krwawienia nie znalazł. Co do leków powiedział, że decyzja należy do mnie, bo w zasadzie nic się nie dzieje. Wspólnie ustaliliśmy, że luteinę odstawiam (nie czuję się po niej najlepiej), a Duphaston zostawiamy w mniejszej dawce (trochę dla mojego spokoju, bo jestem straszną panikarą), bo zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi.
No i najważniejsze, wygląda na to że będziemy mieli chłopca 🙂. Mąż bardzo szczęśliwy, ja oczywiście też, chociaż od początku miałam przeczucia, że będzie dziewczynka (ale to możne następnym razem się uda 😂), no najważniejsze żeby dziecko było zdrowe.
Teraz kolejne wizyty 16.02 NFZ, 20.02 badania połówkowe, a 23.02 wizyta prywatna.
Ja mam wadę około -9 na obu oczach i w poprzedniej ciąży musiałam iść do okulisty aby ocenił, ale było to na około miesiąc przed planowanym terminem porodu. Zbadał dokładnie oczy i wystawił zaświadczenie o braku przeciwwskazań do porodu naturalnego
Weronika97S, aniluaP19 lubią tę wiadomość
-
Teraz kolejne wizyty 16.02 NFZ, 20.02 badania połówkowe, a 23.02 wizyta prywatna.
Ja noszę okulary od dziecka
Na NFZ takie zaświadczenie jest wymagane, tak jak kontrola u dentysty. Prywatnie nikt o to nie pyta. Warto do okulisty iść by sprawdzić czy np nie odkleja sie siatkówka itp (wtedy jest rekomendowana cc ze względu na wysiłek przy sn). Wada pogłębia sie po porodzie(zarówno naturalnym jak i cc) ale to zalezy od wady. Jesli nosisz 'plusy' to wada sie zmniejszy, jesli'minusy' to sie poglebi. Mi po pierwszym porodzie wada posunęła sie o cala jednostkę. Warto jednak zaznaczyć,ze po porodzie wzrok potrzebuje czasu by sie unormować czyli kilka dobrych miesięcy a nawet do roku:)
Weronika97S, aniluaP19 lubią tę wiadomość

Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
O to nie jestem jedyna co troche olała pielęgnację? Jakas masakra..brwi niewyregulowane,nogi owłosione, nie mam siły na kąpiele i maseczki 😂😂
Dodatkowo cos mi sie wbiło chyba w palec u stopy bo mnie boli i jest troche spuchnięty:D cudownie
Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
MayMasza wrote:O to nie jestem jedyna co troche olała pielęgnację? Jakas masakra..brwi niewyregulowane,nogi owłosione, nie mam siły na kąpiele i maseczki 😂😂
Dodatkowo cos mi sie wbiło chyba w palec u stopy bo mnie boli i jest troche spuchnięty:D cudownie
Nie jesteś sama 😄 ale właśnie nałożyłam maseczkę nawilżającą 😁 wieczorem zaplanowałam ogarnięcie stóp 😆 ale czy maluch będzie dziś na tyle łaskawy i nie skończy się randką z kibelkiem albo poduszką to się okaże 😄
MayMasza lubi tę wiadomość
Mysia_24 -
Ja noszę i mi ginekolog kazała iść tylko sprawdzić wzrok po 30 tyg. ciąży i tyle. Ale nic nie wspominała o tym czy ma wpływ na poród 😀
A ja właśnie przed gabinetem, czekam na wizytę. Może się dowiem dziś kto tam pływa 😀🤞
Ceci, Weronika97S, WiolaP lubią tę wiadomość
-
Zdecydowanie nie jestes samaMayMasza wrote:O to nie jestem jedyna co troche olała pielęgnację? Jakas masakra..brwi niewyregulowane,nogi owłosione, nie mam siły na kąpiele i maseczki 😂😂
ja kompletnie nie mam do tego glowy 🙈🙈
MayMasza lubi tę wiadomość
-
Mam to samo z kremami 🤦♀️ kupiłam sobie też mustelę i leży w łazience, wystarczy po kąpieli się wysmarować, ale gdzie tam 🤣 raz na tydzień może sięgnę 🙄
Nogi też nieogolone, ale w sumie zima jest 💁♀️🤣
Mysia polecasz ten Callusan? Ciekawie brzmi krem w piance, idealnie będzie się komponował z resztą kremów które leżą i proszą o użycie 😬😂
Weronika - noszę okulary, mam wadę minusową i nikt nigdy nie mówił nic o zaświadczeniu
Smacznej kawusi/herbatki/soczku wszystkim! ☕️
PS. Kofii zamyka dziś naszą listę prenatalnych pierwszego trymestru! 🥹 ale czas leci … trzymamy dziś kciuki i za Ananabanana też ✊🏻✊🏻✊🏻✊🏻
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:58
-
MayMasza wrote:O to nie jestem jedyna co troche olała pielęgnację? Jakas masakra..brwi niewyregulowane,nogi owłosione, nie mam siły na kąpiele i maseczki 😂😂
Ja sobie mówiłam, że będę aktywna i że będę się ogarniać, aby czuć się lepiej, ładne ubranie, makijaż, wieczorami maseczki.. i co 😂😂 chodzę w dresach, nie maluję się, mało się ruszam i jedynie to, że dbam o siebie to jest to że się kąpię i umyję włosy i nałożę kremy na każdą część ciała. 😂 rarytasem jest to, że czasem nałożę podczas kąpieli odżywkę do włosów.
A co do stóp to ja polecam codziennie kremować stopy bardzo grubą warstwę i nałożyć skarpety i albo iść tak spać, albo potrzymać trochę tak. Krem polecam do rąk z isany z mocznikiem i serio stopy jak nowe. Ale ja mam manię na punkcie stóp, nie zasnę jak mam nie wykremowane, a jak robią się suche to mnie coś trafia.
Zatem akurat stopy zawsze mam cacy, nawilżone. 😀

, druga córka