🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeśli masz sporą wadę, to warto iść kontrolnie, sprawdzić dno oka i siatkówkę. U mnie wyszły dwie małe dziurki w siatkówce, jedna kwalifikowała się do lasera, i miałam ten zabieg zrobiony jakoś 2,5 msc przed porodem, żeby zdążyło się zagoić. Bezpiecznej było zamknąć laserem niż ryzykować poszerzenie się tego przy wysiłku porodu naturalnego, a tak chciałam rodzić. I dostałam zaświadczenie właśnie o braku przeciwwskazań, jak sprawdzono, że się to ładnie pogoiło.Weronika97S wrote:Dzięki wszystkim za odpowiedzi. W takim razie konieczność tych wizyt u okulisty zależy chyba od lekarza, a nie jest to wymaganie odgórne. U mnie o dziwo zalecił tą wizytę lekarz do którego chodzę prywatnie, na NFZ na razie nic o tym nie wspominał.
Weronika97S lubi tę wiadomość
Synek 05.2024 ❤️ -
Wynik 134 jeszcze mieści sie w normie ale jest juz w górnej granicy.Godzine po posilku cukier nie powinien przekroczyć 140☺️wandapanda wrote:Mam pytanko do dziewczyn, które kontrolują glikemie. Czy 134 godzinę po posiłku to ok czy mogłoby być mniej? To mój pierwszy pomiar 🙃
wandapanda lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny które są w „niepierwszej” ciąży 😅 czy Was też tak wybrzuszyło ? Wyglądam jak w 6 miesiącu pierwszej mojej ciąży 😳 i to w sumie w tym tygodniu tak 😁
Nie narzekam, ale musiałam nawet kupić nową kurtkę bo w starą się nie mieszczę a jak tak dalej pójdzie to w lipcu chyba mnie rozsadzi 🙄😁 -
Ceci wrote:Z ciekawości obejrzałam filmik z porodu Andziaks i oczywiście hormony zrobiły swoje bo płakałam jak głupia

Też oglądałam! 😆 a co do suchych stóp to niezawodna tarka z nano szkła! Pięty gładziutkie
https://www.rossmann.pl/Produkt/Pumeksy-pilniki-i-tarki/Ewa-Schmitt-ProCare-tarka-do-stop-z-nano-szkla-rozne-kolory-1-szt,2072029,13142?srsltid=AfmBOorc9R_DKPpMFJE60a3lL6argwyYoV4sJCFzSaW_itWTiZjMn3Ua
Skóra też sucha jak wiór. Myślałam, że przez zimę i mrozy. A wody bym piła hektolitry..Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 22:24
Natalie2026 lubi tę wiadomość
-
Dziękuję za wsparcie i dobre słowa ❤️
Akurat tak się niefajnie złożyło, że zobaczyłam rolkę na Instagramie, gdzie dziewczyna mówiła że nie rozumie jak można być rozczarowanym płcią itp. nawet nie będę tutaj pisać co dokładniej mówiła 😐 komentarze oczywiście też okropne i poczułam się po tym strasznie 😫
No ale tak jak pisałyście, potrzebuję czasu żeby zmienić to wyobrażenie o mojej przyszłej rodzince i pogodzić się z tym, że nie będę mamą dziewczynki. Może jak wybierzemy imię to będzie jakoś łatwiej 🤔 tylko będzie z tym problem, bo to jedyne najpiękniejsze imię już użyliśmy dla pierwszego synka i żadne już nam się tak nie podoba 😅
Trochę się boję komentarzy ludzi typu "szkoda że nie dziewczynka, byłaby parka", ale może nikt nie powie czegoś takiego...Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 22:56
Rewelka, WiolaP lubią tę wiadomość
-
wandapanda wrote:A ile jest tak optymalnie?
Jest ok, w normie. Nie schizuj! ❤️
👩 31 (PCOS, IO) 👨 37 🌼 Córka – 4
💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle
⸻
🧪 Beta-hCG:
• 12 dpo (16.10) – 63.65
• 14 dpo (18.10) – 208.56
18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
17.12 prenatalne: 12+6 – 6,5 cm, 67 g
05.01: 15+4 - 10 cm i 130g
26.01: 18+4 - 250g chłopaka
11.02 prenatalne: 20+6 - 420g
23.02: ⌛️
🤍 III prenatalne USG: 08.04.2026 -
Taak ja też już mam brzuch, zaraz będę ciążowe spodnie kupować😵💫 ale teraz to chyba będzie tak, że po prostu dłużej będziemy miały duży brzuch, skoro skóra już rozciągnięta 😅 a większy niż ostatnio nie będzie (mam taką nadzieję 😂 bo ja miałam ogromnyyyy, dziecko duże 3800g, a ja przed ciążą 50 kg ważyłam. Rozstępy mam tragiczne po tym)Pani Bocianowa wrote:Dziewczyny które są w „niepierwszej” ciąży 😅 czy Was też tak wybrzuszyło ? Wyglądam jak w 6 miesiącu pierwszej mojej ciąży 😳 i to w sumie w tym tygodniu tak 😁
Nie narzekam, ale musiałam nawet kupić nową kurtkę bo w starą się nie mieszczę a jak tak dalej pójdzie to w lipcu chyba mnie rozsadzi 🙄😁 -
Eliora wrote:Jest ok, w normie. Nie schizuj! ❤️
Nie schizuje, bardziej z ciekawości zaczęłam mierzyć, bo przed ciążą już zaczynały się u mnie jakieś problemy, a teraz dodatkowo zeszłam z metforminy. Lekarz kazał raczej starać się trzymać dietę, mimo że póki co u mnie cukier na czczo bardzo ładny bo 77. Ale wolę to obserwować.
Pani Bocianowa ja już nie wiem nic, u mnie raz bebech ogromny, a potem płaski. Czuję już mocno powiększoną macie jak dotykam brzucha, ale we wszystkie dżinsy sprzed ciąży wchodzę i nie jest mi nawet ciasno 🙈 -
Oj tak! Mam to samo! Boje sie co bedzie dalej 🙈🙈🙈 z drugiej strony w pierwszej ciazy mialam az do porodu malenki brzuszek, wiec troche sie teraz jaram ze w koncu widac ze jestem w ciazyPani Bocianowa wrote:Dziewczyny które są w „niepierwszej” ciąży 😅 czy Was też tak wybrzuszyło ? Wyglądam jak w 6 miesiącu pierwszej mojej ciąży 😳 i to w sumie w tym tygodniu tak 😁
Nie narzekam, ale musiałam nawet kupić nową kurtkę bo w starą się nie mieszczę a jak tak dalej pójdzie to w lipcu chyba mnie rozsadzi 🙄😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 23:31
-
Pani Bocianowa wrote:Dziewczyny które są w „niepierwszej” ciąży 😅 czy Was też tak wybrzuszyło ? Wyglądam jak w 6 miesiącu pierwszej mojej ciąży 😳 i to w sumie w tym tygodniu tak 😁
Nie narzekam, ale musiałam nawet kupić nową kurtkę bo w starą się nie mieszczę a jak tak dalej pójdzie to w lipcu chyba mnie rozsadzi 🙄😁
Ja jestem w pierwszej a od 2 tyg. Noszę już ciążowe jeansy 😀Walka o pierwsze dziecko od 2023r
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🍀 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
🍀 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
🍀12.02- 360g syneczka 🩵
🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀

-
Ja mam dwie córki . Bardzo się cieszyliśmy z tego powodu, ale pamiętam jak mnie irytowały komentarze ludzi ze " maż pewnie niezadowolony że to nie syn" albo że jest "pewnie zsłamany z tego powodu". Chore... I teraz najprawdopodobniej będzie 3 córka to dopiero będzie że napewno jej nie chcieliśmy tylko chłopca .Kofii wrote:Dziękuję za wsparcie i dobre słowa ❤️
Akurat tak się niefajnie złożyło, że zobaczyłam rolkę na Instagramie, gdzie dziewczyna mówiła że nie rozumie jak można być rozczarowanym płcią itp. nawet nie będę tutaj pisać co dokładniej mówiła 😐 komentarze oczywiście też okropne i poczułam się po tym strasznie 😫
No ale tak jak pisałyście, potrzebuję czasu żeby zmienić to wyobrażenie o mojej przyszłej rodzince i pogodzić się z tym, że nie będę mamą dziewczynki. Może jak wybierzemy imię to będzie jakoś łatwiej 🤔 tylko będzie z tym problem, bo to jedyne najpiękniejsze imię już użyliśmy dla pierwszego synka i żadne już nam się tak nie podoba 😅
Trochę się boję komentarzy ludzi typu "szkoda że nie dziewczynka, byłaby parka", ale może nikt nie powie czegoś takiego...2015 👶
2018 👶
05.12.2024 - aniołek💔 ( 10t2d)
13.07.2025 - aniołek💔 (9t)
10.2025 - ciąża biochemiczna 💔
28.10.2025 - monitoring ( 4 pęcherzyki )
12.11.2025 - beta 13,80 mlU, progesteron 46,8
14.11.2025 - beta 41,10 mlU, progesteron 58
17.11.2025 - beta 138 mlU
19.11.2025 - beta 324 mlU, progesteron 43,1
09.12.2025 - Maluszek 0,91 cm ❤️
10.12.2025- Maluszek 1,06 cm❤️ (wizyta NFZ)
23.12.2025- Serduszko pięknie bije❤️(wizyta NFZ)
09.01.2025- Maluszek 5,67 cm ❤️
16.01.2015- Maluszek 6,70 cm ❤️ (prenatalne)
🔹cyclogest 🔹duphaston 🔹encorton 🔹clexane 🔹acard 🔹metformina 🔹insulina nocna

-
Wandziu raczej nie ma czegos takiego jak optymalnie☺️ Poprostu godzine po posiłku nie moze przekroczyc 140.Jest dobrze💪
Kofii serii olej to albo poprostu jak ktos rzuci glupim komentarzem to przyznaj mu racje.Ludzi nic tak nie kurza jak to ze ktos nie wchodzi z nimi w polemike tylko przyznaje im racje tym bardziej przy takim głupim komentarzu😉
Pani Bocianowa po mnie pierwszej ciazy wogole nie bylo widac😅Chodzilam taka wygięta w luk zeby bylo cos tego brzucha widac 😂
Ale teraz juz mam brzuszek ale to tez zalezy od pory dnia,rano napewno jest troche mniejszy a wieczorem jak juz jestem najedzona to jest dosc pokazny🥰
Ja generalnie nie lubie dżinsów 😒Jestem zwolenniczka legginsów we wszystkich kolorah teczy plus od czasu do czasu jakies ladne dresy😁A tak naprawde to juz nie moge doczekac sie lata i sukienek,wtedy nie bedzie problemu czy się zmieszczę 🤩
Ananabanana zastosowałam wczoraj twoj trik z kremem i skarpetkami i rzeczywiście dzis piety całkiem przyzwoicie sie prezentuja☺️
Ananabanana lubi tę wiadomość
-
Ceci wrote:Z ciekawości obejrzałam filmik z porodu Andziaks i oczywiście hormony zrobiły swoje bo płakałam jak głupia

Też oglądałam i też się popłakałam 🫣
Co do płci, każda ma swój plusy i minusy. Nigdy nie da się przewidzieć, mój mąż liczył na syna bo powiedział, że faceci mają lepiej w życiu, nie muszą rodzić i nie mają okresu 🤣 ale oboje się bardzo cieszymy na córkę. Koffi, pomysl jakie korzyści będą dla Twoich dzieci z tego, że będziesz miała dwóch chłopaków, będą mogli być najlepszymi kumplami, zawsze sobie pomagać w życiu jak już będą dorośli itd.
Ceci, Ananabanana, nofajniefajnie lubią tę wiadomość
Starania od 07.2024
💁♂️✅
03.25 Hashimoto 👨⚕️
04.25 ANA9 ➡️ PPJ (ANA23) ⚠️
06.25 biopsja endometrium ⚠️ ➡️ antybiotyk
08.25 ferrytyna ⬇️ suplementacja
09.25 drożność z lipiodolem ✅
24.10.25 ⏸️🥹
25.10.25 β-hCG - 29,8 mlU/ml
27.10.25 β-hCG - 98,0 mlU/ml
30.10.25 β-hCG - 418,7 mlU/ml
07.11.25 β-hCG - 11621,8 mlU/ml
💊 Pueria Uno, Letrox 25, Ultragestan

-
U mnie dokladnie te same komentarze, ze maz na pewno chcial chlopca a on sie cieszy, ze corki beda mialy siebie nawzajem i jest mu absolutnie wszystko jednoPa-u-linka wrote:Ja mam dwie córki . Bardzo się cieszyliśmy z tego powodu, ale pamiętam jak mnie irytowały komentarze ludzi ze " maż pewnie niezadowolony że to nie syn" albo że jest "pewnie zsłamany z tego powodu". Chore... I teraz najprawdopodobniej będzie 3 córka to dopiero będzie że napewno jej nie chcieliśmy tylko chłopca .
-
Dziewczyny czy u którejś z was lekarz oceniał płeć po wyrostku płciowym? Jestem bardzo ciekawa czy się wam sprawdziło. Mi powiedział wstępnie w 11 tyg płeć na podstawie wyrostka, na prenatalnych nie dało się ocenić płci, następna wizyta 9 lutego mam nadzieję że się dzidziuś pokaże i się dowiem już konkretnie 😅
-
WiolaP wrote:
Ananabanana zastosowałam wczoraj twoj trik z kremem i skarpetkami i rzeczywiście dzis piety całkiem przyzwoicie sie prezentuja☺️
No ja polecam ten sposób, warto robić go codziennie lub przynajmniej co jakiś czas. Ja już mam taki nawyk, że nie zasnę jak nie zrobię tego lub przynajmniej nie nakremuje stóp. Po dłuższym czasie jest super, bardzo rzadko muszę używać jakiś tarek, pumeksów czy czegoś do złuszczania bo stopy są nawilżone. 😀😀😀 -
Skarbek001 wrote:Dziewczyny czy u którejś z was lekarz oceniał płeć po wyrostku płciowym? Jestem bardzo ciekawa czy się wam sprawdziło. Mi powiedział wstępnie w 11 tyg płeć na podstawie wyrostka, na prenatalnych nie dało się ocenić płci, następna wizyta 9 lutego mam nadzieję że się dzidziuś pokaże i się dowiem już konkretnie 😅
Ja miałam 🙋♀️ dwóch niezależnych lekarzy oceniło po wyrostku że to dziewczynka, ostatnio pokazała pipke do kamery 😅 więc uwierzyłam już w skuteczność tej metody.

, druga córka