🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak, u mnie na prenatalnych lekarz mowil ze corkaSkarbek001 wrote:Dziewczyny czy u którejś z was lekarz oceniał płeć po wyrostku płciowym? Jestem bardzo ciekawa czy się wam sprawdziło. Mi powiedział wstępnie w 11 tyg płeć na podstawie wyrostka, na prenatalnych nie dało się ocenić płci, następna wizyta 9 lutego mam nadzieję że się dzidziuś pokaże i się dowiem już konkretnie 😅
-
U mnie w pierwszej ciąży po wyrostu mówili że córeczka a okazała się być chłopcemSkarbek001 wrote:Dziewczyny czy u którejś z was lekarz oceniał płeć po wyrostku płciowym? Jestem bardzo ciekawa czy się wam sprawdziło. Mi powiedział wstępnie w 11 tyg płeć na podstawie wyrostka, na prenatalnych nie dało się ocenić płci, następna wizyta 9 lutego mam nadzieję że się dzidziuś pokaże i się dowiem już konkretnie 😅
Ona 35 - badanie drożności i hormony w normie
On 34 - ruchliwość i liczebność super, morfologia 2% (wzrost z 0% po suplach)
05.2021 👶w 1cs
Ponowne starania od 01.2024
08.2024 - ciąża pozamaciczna i usunięty jajowód - ureoplasma i mycoplasma - wyleczone
05.2025 usunięcie niszy w bliźnie u prof Ludwina
Walczymy od nowa od 09.2025 (+Ovitrelle) -
Skarbek001 wrote:Dziewczyny czy u którejś z was lekarz oceniał płeć po wyrostku płciowym? Jestem bardzo ciekawa czy się wam sprawdziło. Mi powiedział wstępnie w 11 tyg płeć na podstawie wyrostka, na prenatalnych nie dało się ocenić płci, następna wizyta 9 lutego mam nadzieję że się dzidziuś pokaże i się dowiem już konkretnie 😅
U mnie po wyrostku płciowym dziewczynka i w nifty też wyszło, że dziewczynka. Czytałam o tym w internecie i porównywałam z moim USG i mniej więcej jest tak, że jak ten wyrostek jest prosto w bok to dziewczynka a jak lekko zadarty w górę to chłopiec 🙂Starania od 07.2024
💁♂️✅
03.25 Hashimoto 👨⚕️
04.25 ANA9 ➡️ PPJ (ANA23) ⚠️
06.25 biopsja endometrium ⚠️ ➡️ antybiotyk
08.25 ferrytyna ⬇️ suplementacja
09.25 drożność z lipiodolem ✅
24.10.25 ⏸️🥹
25.10.25 β-hCG - 29,8 mlU/ml
27.10.25 β-hCG - 98,0 mlU/ml
30.10.25 β-hCG - 418,7 mlU/ml
07.11.25 β-hCG - 11621,8 mlU/ml
💊 Pueria Uno, Letrox 25, Ultragestan

-
Dziewczyny tak czytam i faktycznie ta płeć budzi wiele emocji.
U nas to pierwsza ciąża, ale wiem, że mąż chciałby synka, niby nie mówi wprost, ale no znam go..
Płci jeszcze nie znamy, a już czuję presję, że jednak będzie dziewczynka. Nawet, gdy ktoś mi tak wróży to się stresuję podświadomie 😳
Chyba faktycznie hormony w ciąży mi tak buzują 🫣
Mam nadzieję, że teraz 6 już się dowiem kto tam mieszka.. -
A i wczoraj wieczorem chyba pierwszy raz poczułam Dzidzię..
Takie dziwne pukanie i jakby bąbelki , raczej ciężko to pomylić z czymś innym, no ale zobaczymy co dalej 😍
Łożysko mam całkowicie na dnie, więc to chyba sprzyja wcześniejszym odczuciom.
hypatia92, Ceci, Ananabanana, Pani Bocianowa, Motylek93, wandapanda, nofajniefajnie lubią tę wiadomość
-
Taak, dużo szybciej niż w pierwszej!Pani Bocianowa wrote:Dziewczyny które są w „niepierwszej” ciąży 😅 czy Was też tak wybrzuszyło ? Wyglądam jak w 6 miesiącu pierwszej mojej ciąży 😳 i to w sumie w tym tygodniu tak 😁
Nie narzekam, ale musiałam nawet kupić nową kurtkę bo w starą się nie mieszczę a jak tak dalej pójdzie to w lipcu chyba mnie rozsadzi 🙄😁
Ja czekam na koniec zimy, bo w swojej najgrubszej kurtce już się ledwo dopinam. Jak te mrozy potrwają dłużej, to chyba będę musiała się przerzucić na kurtkę męża xdSynek 05.2024 ❤️ -
Powiem wam, że ja już dzisiaj oswoiłam się bardziej z myślą, że będzie synek 😀 Nachodzą mnie momentami takie myśli, że no jednak zawsze marzyłam o córeczce, ale zaczynam czuć, że może właśnie ten chłopiec jest mi przeznaczony

Podobno to my sobie wybieramy rodziców tam na górze jeśli któraś z was wierzy w takie duchowe rzeczy, także rozczula mnie to, że nasze bobasy wybrały nas mamuśki ❤️
Chcemy dwójkę, więc zawsze jest jeszcze szansa na córkę 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 18:51
WiolaP, Pani Bocianowa, nofajniefajnie lubią tę wiadomość
💞 K. 28 | A. 29 + 🐶
🌈 14.11.2025 ⏸️
beta: 15 —> 79 —> 258 —> 1200 —> 6199
🩷 04.12 – 6+3 jest serduszko 🥹 CRL 4,2 mm
🩷 29.12 - 10+0 mamy 2.80cm bobasa 🥹 FHR 180
🩷 14.01 - prenatalne, 5.70cm zdrowego bobasa
🩷 Sanco prawidłowe, będzie synek 🩵
🗓️ kolejna wizyta 26.01
💊 acard • clexane • encorton • euthyrox • suple
🕊️ 05.25 – 7tc
🕊️ 06.25 – cb
🕊️ 08.25 – cb
🌿 hashimoto & niedoczynność
🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
🧬 PAI-1 4G/4G
💓 POTS
_____

-
@Kiki wiesz ja głęboko wierze w to ze kazdy z nas ma swojego aniola stróża.W roku 2024 rozpoczęłam 14 października i wtedy nam sie udalo,ale od początku w sumie wiedzieliśmy ze sytuacja jest zla.Wtedy tez przysnil mi sie mój dziadek który powiedział mi ze mam sie o nic nie martwić i ze on sie nim zaopiekuje❤️Poronilam.Teraz również rozpoczęłam cykl 14 października,dokladnie jak rok wcześniej i znowu sie udalo.Czas zatoczyl kolo a nasz aniolek wrocil do nas.Nadmienie tylko ze moj dziadzio nie zyje juz od wielu lat,a byl bardzo dobrym człowiekiem ktory uświadczył w swoim zyciu wiele zla.Przezyl piekło 2 wojny światowej.Moje wspomnienie dziadka jest takie ze zawsze patrzyl na nas z taka dobrocia,wiem ze czuwa nad nami- to moj aniol stróż ❤️
kikix0o, Motylek93 lubią tę wiadomość
-
Tak wtrącę może z d.upy, przepraszam.
Czy zmieniła się sytuacja z decyzjami ws. imion Waszych pociech?
U nas dziś zostało postanowione: w lipcu zagości u nas Elżbieta, Ela, Elunia 🥹 chyba że usłyszymy jakieś imię które nas powali, ale chyba przerobiliśmy już wszystkie 😁 także oficjalnie wpisuję je sobie na pierwszą stronę, chętnie uzupełnię też Wasze
kikix0o, wandapanda, WiolaP, Precelek 🥨 lubią tę wiadomość
-
My zawsze chcieliśmy nazwać Leo/Leon bo ja mam ten problem, że praktycznie żadne inne męskie imię mi się nie podoba 🙈 Tylko tych Leosiów jest teraz bardzo dużo 😀
Jeszcze się zastanawiamy czy coś nam przyjdzie do głowy, ale na ten moment najprawdopodobniej będzie Leo więc możesz mi tak wpisać a najwyżej później zmienimy
Pani Bocianowa lubi tę wiadomość
💞 K. 28 | A. 29 + 🐶
🌈 14.11.2025 ⏸️
beta: 15 —> 79 —> 258 —> 1200 —> 6199
🩷 04.12 – 6+3 jest serduszko 🥹 CRL 4,2 mm
🩷 29.12 - 10+0 mamy 2.80cm bobasa 🥹 FHR 180
🩷 14.01 - prenatalne, 5.70cm zdrowego bobasa
🩷 Sanco prawidłowe, będzie synek 🩵
🗓️ kolejna wizyta 26.01
💊 acard • clexane • encorton • euthyrox • suple
🕊️ 05.25 – 7tc
🕊️ 06.25 – cb
🕊️ 08.25 – cb
🌿 hashimoto & niedoczynność
🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
🧬 PAI-1 4G/4G
💓 POTS
_____

-
Ja już przyzwyczaiłam się na myśl o córeczce, boję się że nagle "wyrośnie" siusiak i nie wiem jak zareaguję😕 myślę że taką mini żałobę przejdę, ale nadal się będę cieszyć że to wyczekane i upragnione maleństwo rośnie ❤️
@wandapanda cukier niezły, do 140 jest git. Miałaś już ogtt? 🙂
@pani bocianowa moja mama i teściowa to Elki, charakterne kobity 😁 ładnę imię, po angielsku Elizabeth też nieźle brzmi 😁
32 & 34. ⛪ 2020 r
04/24 - 💔 9 tydz Madzia
12/24 - 💔 7 tydz Józio
3 x stymulacje letrozolem ❌
1️⃣ IUI - 15/10/25 🙏 ⏸️
Beta 10dpo- 22,5 --> 12 dpo 59,1 --> 20 dpo 2013
26.11 2 maluchy jeden 6+3:💔 drugi 7+4 crl już 1,3cm 🦋 -->1.12 - 1,8 cm 🦋 --> 8.12 - 2,4 cm 🦋-->14.12 krwotok 😑 3,5cm fhr 176 🦋-->23.12 ponowne krwawienie, 5cm fhr 171 🦋 --> 24.12 krwotok 😑 🦋 --> 5.01 prenatalne - ryzyka niskie 🎉 6,5cm cudu 🦋. -->19.01 - 128g chyba dziewczynki 🩷🦋🥰
Rośnij maluszku 🙏🙏🙏
Ona: PCOS, IO, MTHFR hetero, PAI homo, cd56 dodatnie, cukrzyca ciążowa
On: IO, żołnierzyki wolne, ale w dostatecznej ilości

-
Pani Bocianowa - u nas na 90% będzie Gabriela
mamy troche watpliwosci co do tego imienia, ale na ten moment zadne inne nie wydaje nam się lepsze, więc możesz mi je wpisać 
U mojej corki dzis pozytywny test na grypę, wiec profilaktycznie z męzem dostalismy leki... Mam nadzieję, że wiecej takich "atrakcji" w tej ciąży juz nie będzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 21:46
-
Piękne imiona wybrałyście dziewczyny 🥰 my bierzemy kilka pod uwagę, ale jedno z nich upodobał sobie szczególnie nasz starszak i raczej on będzie miał decydujący głos 😉 ale może to i lepiej, bo to jedno z imion, które akurat się średnio mojemu mężowi podobało, a mi bardzo. A mąż swojemu kochanemu synkowi nie potrafi odmówić 😆 ale jeszcze nie mówię jakie, bo może się zmienić.
U nas zaczęła się jazda bez trzymanki, za kilka dni odbieramy nowe mieszkanie i ruszamy tam z remontem od zera właściwie i w międzyczasie przygotowujemy stare do sprzedaży. Nie jakieś wielkie odnawianie ale trzeba połatać ściany, odmalować, wymienić niektóre listwy i takie kosmetyczne sprawy. Powiem tak, remont na 50m z nadpobudliwym sześciolatkiem nie jest prosty 🙈 w tym wszystkim jeszcze jestem ja, z totalnym spadkiem energii. Podjechałam dzisiaj na chwilę do lerła po kilka małych rzeczy, a czułam się jakbym przebiegła maraton. Oby wyrobić się ze wszystkim przed porodem 😩 ale pamiętam, że nie tylko ja tutaj jestem w takiej sytuacji 😀 -
Motylek93 wrote:Ja już przyzwyczaiłam się na myśl o córeczce, boję się że nagle "wyrośnie" siusiak i nie wiem jak zareaguję😕 myślę że taką mini żałobę przejdę, ale nadal się będę cieszyć że to wyczekane i upragnione maleństwo rośnie ❤️
@wandapanda cukier niezły, do 140 jest git. Miałaś już ogtt? 🙂
@pani bocianowa moja mama i teściowa to Elki, charakterne kobity 😁 ładnę imię, po angielsku Elizabeth też nieźle brzmi 😁
Właśnie jeszcze nie miałam, a nie chce robić na własną rękę. Będę się rozmawiać o tym z lekarzem na następnej wizycie. -
Ja mam problem z imieniem, mało męskich mi się podoba. Nie chcemy imienia które nam się kojarzy już z kimś znajomym więc większość takich popularnych za moich czasów odpada, nie chcemy też imienia które obecnie jest bardzo popularne, ale też nie chcemy czegoś super niszowego. Będzie ciężki wybór.07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
fantaghiro wrote:Ja mam problem z imieniem, mało męskich mi się podoba. Nie chcemy imienia które nam się kojarzy już z kimś znajomym więc większość takich popularnych za moich czasów odpada, nie chcemy też imienia które obecnie jest bardzo popularne, ale też nie chcemy czegoś super niszowego. Będzie ciężki wybór.
Jeny, miałam to samo identycznie jak myślałam jeszcze że będę mieć syna 😅 każde albo było zbyt popularne albo kojarzyło mi się z jakimiś byłymi albo innymi czarnymi charakterami 😂 więc wiem co czujesz. Dwa imiona jakie w ogóle braliśmy pod uwagę to Remik (Remigiusz) i Dominik. Dwa imiona naszych najlepszych przyjaciół :p
Sprawa się rozwiązała i mamy Elizabeth 😁 -
Wlasnie dzis sie zastanawiam, czy ten lek na grype jest ok dla ciężarnych. Młoda mi gorączkuje i tak sobie myślę w glowie...Ceci wrote:Pani Bocianowa - u nas na 90% będzie Gabriela
mamy troche watpliwosci co do tego imienia, ale na ten moment zadne inne nie wydaje nam się lepsze, więc możesz mi je wpisać 
U mojej corki dzis pozytywny test na grypę, wiec profilaktycznie z męzem dostalismy leki... Mam nadzieję, że wiecej takich "atrakcji" w tej ciąży juz nie będzie.
Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
U nas z imionami też nie jest prosta sprawa. Najpierw miał być Leoś ale bardzo dużo tych Leosiów w naszym otoczeniu się zrobiło.
Potem miał być Julian, później Gabriel a teraz na podium jest Aleksander (Alek,Aluś) podoba nam się i wyjątkowo dobrze brzmi z naszym nazwiskiem.
Ale czy nam się nie odmieni jeszcze to nie wiem 😀
Ja wczoraj nie zaglądałam na forum, dziś nadrobiłam. Wczoraj mieliśmy dużo emocji. Aż nie mogłam zasnąć. Finalizujemy zakup domu o którym wam wspominałam jakiś czas temu. Cieszę się ogromnie! Jak wszystko dobrze pójdzie a na to liczę, tw kwietniu się wprowadzimy ✊️
MayMasza, Ananabanana, Pani Bocianowa lubią tę wiadomość
Walka o pierwsze dziecko od 2023r
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🌷 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
🩵 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
⏳️12.02- kolejne spotkanie
⏳️18.02- Prenatalne II trymestru

-
Podobno jest przebadany i bezpieczny. Konsultowalam to z 3 lekarzami i kazdy kazal bezwzglednie brac by sie nie zarazic. Co ciekawe, corka goraczkowala 3 dni bez przerwy i jak tylko dostala lek na grype to wszystko mineloMayMasza wrote:Wlasnie dzis sie zastanawiam, czy ten lek na grype jest ok dla ciężarnych. Młoda mi gorączkuje i tak sobie myślę w glowie...
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 07:40
nofajniefajnie, MayMasza lubią tę wiadomość
-
MayMasza wrote:Wlasnie dzis sie zastanawiam, czy ten lek na grype jest ok dla ciężarnych. Młoda mi gorączkuje i tak sobie myślę w glowie...
Jak z każdym lekiem w ciąży idealnie byłoby nie brać
Chociaż ogólnie jest uważany za bezpieczny. Ale co najważniejsze w takiej sytuacji - duuuuuzo bezpieczniejszy niż grypa w ciąży. Sama mam dwie recepty w domu, bo w zeszłym tygodniu syn dostał infekcji, która wyglądała jak wzorowa grypa. Tylko żaden z 4 testów tego nie potwierdził.
Dziewczyny temat rozczarowania płcią - pisałam jakiś czas temu że przeszłam przez to w pierwszej ciąży. Bardzo trudne emocje, dajcie sobie przestrzeń żeby je przeżyć, zrozumieć skąd one tak naprawdę się biorą i czego oczekujecie od dziecka i dlaczego.
U mnie były dwa powody: poczucie, że rozczarowałam męża (to głównie on marzył o córeczce) oraz własną obawa przed mężczyznami z którymi mam słabe relacje.
Dziś myślę, że może po prostu tak ma być - syn okazuje się być trochę lekiem na moje doświadczenia. Poza tym pomaga mi myśl, że może wrzechswiat potrzebuje więcej mężczyzn podobnych do mojego męża
no i na insta mocny jest ten trend „all angry daughters are blessed with sons” i u mnie to pasuje idelanie 😁
Informację, że będzie drugi chłopiec przyjęłam już zupelnie neutralnie, a chyba nawet ulgą.
Wywalony brzuch a druga ciąża - a jakże. W pierwszej ciąży nie było po mnie widać do 25tc, w ogóle miałam mały brzuszek i nawet na zdjęciach po 30tc jak stoję przodem to nie widać. Teraz wyglądam właśnie jak w 30tc
Ale ma to swoje zalety - nie ciągnie mnie tak skóra, mięśnie i powięzie. To był dla mnie duży dyskomfort w pierwszej ciąży, nie mogłam założyć nic, co by mi mocno skórę opinało i mimo małego brzucha w ciążowych ciuchach chodziłam już od 17tc
teraz śmigam w dresach rozmiar S czy nawet XS 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:51

, druga córka