Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💚LISTOPAD 2021💚
Odpowiedz

💚LISTOPAD 2021💚

Oceń ten wątek:
  • alauda Autorytet

Wysłany: 30 maja 2021, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sobotę poczułam pierwsze ruchy ☺️Myślałam, że mam wzdęcie ale nagle z prawej strony zrobiła mi się górka na brzuchu. Ale od tej pory znów cisza...... i tak jestem w szoku, że tak wcześnie, bo jest to moja pierwsza ciąża + mam łożysko z przodu.

Atena37a, Gosiaczek, castaway, futuremama lubią tę wiadomość

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2021, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś nie jest mój dzień. Od rana boli mnie głowa, musiałam wziąć paracetamol.
    AZS też mnie dopadło.
    Oby jutro było lepiej 😃

• mimi00 Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2021, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już w domu,krwawienie ustąpiło, mam nadzieję ze już nie wróci i wszystko bedzie dobrze :( krwiak ma 2 cm znajduje się przy szyjce. Postanowiłam jak najwięcej leżeć, nie przemęczać się, nie dźwigać. Łapie mnie depresja i nerwica :( samopoczucie -100 😭
    Tez czuje juz ruchy, nie są częste, ale już wyraźne. Chyba musialam się wygadać...

futuremama, alauda lubią tę wiadomość

p19uflw17yl8ggyb.png
  • Ruddaa Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2021, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    castaway wrote:
    To ja chyba jestem w mniejszości tutaj 😁 decyzja o drugim dziecku zapadła tylko ze względu na pierwsze... Oczywiście będziemy kochać i będzie naszym drugim oczkiem w głowie, ale najchętniej zostałabym przy jednym. Nie chcę jednak mojej córeczce odbierać tej szansy posiadania rodzeństwa, ale to decyzja wymagała czasu... Dzieci wymagają dużo uwagi i niestety-pieniędzy. Pracując w szkole widzę różnicę w funkcjonowaniu dzieci z rodzin gdzie jest max 2 dzieci, a gdzie jest 4 i więcej dzieci. Oczywiście mam świadomość,że wszystko zależy od możliwości rodziny, ale wg moich obserwacji, to te dzieci gdzie jest ich 4 i więcej często są niedopilnowane, a najbardziej mnie boli jak dzieci dzielą się doświadczeniami i te z rodzin wielodzietnych (dużych) nie podróżują, nie chodzą do kina, na wycieczkach nie są obyte, bo rodzice nie mają czasu ich zabrać nigdzie. Nie chodzą na zajęcia dodatkowe, bo nie ma kto zawieźć. Smutno się robi. Sama pochodzę z rodziny gdzie się nie przelewało, dlatego chciałabym żeby moje dzieci doświadczały jak najwięcej, na miarę możliwości mojego portfela. Nie mylić z posiadaniem rzeczy, bo to co innego.

Ja córkę miałam młodo i później przez 14 lat dzieci nie chciałam .
    Syn jest moj wymarzony ... a teraz wpadka . Nie zdecydowałabym się na więcej dzieci .
    Uważam , ze dzieci to duże poświęcenie .
    A ja chce mieć tez czas dla
    Siebie , rozwijać swoje pasje . I dobra jeszcze dwójka małych to optymalnie . Razem się wychowają .
    Dla mnie tez ważne są wyjazdy , wakacje .
    Dziś zapytałam córki o takie najfajniejsze nasze wspólne momenty z dzieciństwa . To jednak powiedziała , ze wyjazdy , wakacje góry , namioty , plaża .... to w dzieciach zostaje .
    Cieszę się ze mogłam sobie pozwolić na wysłanie Julki na obozy , ferie w górach na nartach .
    Przy dwójce to są już jednak konkretne koszta 🙈

castaway lubi tę wiadomość

nzjdskjowix3r3hl.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 30 maja 2021, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek wrote:
    Rudda 2,5 roku to zupełnie inny wiek jak roczne dziecko...taki maluch już potrzebuje kogoś innego poza mama....Ja pracuje w żłobku miejskim...uwierz mi jak to wyglada...3 opiekunki i 27 dzieciaków wystraszonych dzieciaków...zaczym minie adaptacja jest często listopad, grudzień jak zaczyna być normalnie ( bo chodzenie wyglada tak tydzień w żłobku, 2 tyg w domu...październik, listopad-najgorsze miesiące dla wirusów)....takie dziecko nie rozumie dlaczego je mama zostawiła, dziecku 2 letniemu już można próbować to wytłumaczyć....mimo ze mogłam bez problemu zostawić swoje dzieci w żłobku jako pracownica...Franek poszedł dopiero jak miał 19 miesięcy i to w kwietniu gdy grupa była już pięknie zaadaptowana, Edytka poszła dopiero na 2 lata i to wtedy był szczal w 10....Trzeciego na rok napewno nie puszczę ( chyba żebym była zmuszona) bo wiem jaki to stres dla dziecka...
    Ale to też zależy od żłobka dlatego ja daje dzieci do prywatnego, jak się da to z dofinansowaniem. U młodej w najmłodszej grupie jest 10 dzieci i dwie panie. A rzadko jest full dzieci więc czasem tak że jest tylko 5 dzieci. W starszych grupach jest po 15 dzieci. W całym żłobku 40 dzieci.
    Adaptacja trwała tydzień.
    U syna trochę więcej dzieci było ale też podobne grupy. Po tygodniu też było ok, tylko z jedzeniem miał problem. Ale nie zmieniało to faktu że potrafił o 5 rano stać pod drzwiami w piżamie że on chce do dzieci🙈🤣
    Także dużo zależy od dziecka i placówki. Z synem nie było wyboru, tylko prywatne wchodziło w grę ale teraz zastanawialiśmy się nad publicznym żłobkiem bo wiadomo taniej ale no nie. Dla mnie 25 dzieci w jednej grupie gdzie jeszcze grupy pewnie nie raz są mieszane to jak dla mnie masakra dla maluszka. Ale wiadomo czasem nie ma wyboru.

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 30 maja 2021, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimi00 wrote:
    Dziewczyny ja już w domu,krwawienie ustąpiło, mam nadzieję ze już nie wróci i wszystko bedzie dobrze :( krwiak ma 2 cm znajduje się przy szyjce. Postanowiłam jak najwięcej leżeć, nie przemęczać się, nie dźwigać. Łapie mnie depresja i nerwica :( samopoczucie -100 😭
    Tez czuje juz ruchy, nie są częste, ale już wyraźne. Chyba musialam się wygadać...
    Super że jesteś już w domu :) Pomyśl sobie że to tymczasowy stan choć wiem że ciężko.

3i49o7esfkybvicx.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 30 maja 2021, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Castaway i dlatego my też długo myśleliśmy o tym trzecim dziecku bo nie oszukujmy się wszystko kosztuje. I nie chodzi właśnie tu o najnowsze telefoni i jakiś domek dla lalek za tysiaka. Tylko właśnie żeby móc zapłacić za zajęcia dodatkowe w temacie który bedzievh interesował, naukę języka, jakieś obozy czy ferie. Żebyśmy mogli razem jeździć. No i potem dla mnie mega ważne, pomóc im w starcie w dorosłe życie😊
    Dlatego mam plan na studia na macierzyńskim i ogólnie naukę żeby potem zmienić pracę i lepiej zarabiać. Wykorzystać trochę wolnego czasu bo jak nie zrobię tego teraz to po powrocie do pracy musiałabym to robić ich kosztem.

3i49o7esfkybvicx.png
  • castaway Autorytet

Wysłany: 30 maja 2021, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimi00 wrote:
    Cieszę się,że już w domku i się nie stresuj, wszystko się unormuje. Jeśli to twoja pierwsza ciąża, to ciesz się tym,że możesz sobie spokojnie poleżeć, bo nikt nie jęczy "mamooo" 😉 zajmij czymś głowę i będzie dobrze.

mimi00 lubi tę wiadomość

rfxgugpj6y62ulmz.png
  • Gosiaczek Autorytet

Wysłany: 30 maja 2021, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    Castaway i dlatego my też długo myśleliśmy o tym trzecim dziecku bo nie oszukujmy się wszystko kosztuje. I nie chodzi właśnie tu o najnowsze telefoni i jakiś domek dla lalek za tysiaka. Tylko właśnie żeby móc zapłacić za zajęcia dodatkowe w temacie który bedzievh interesował, naukę języka, jakieś obozy czy ferie. Żebyśmy mogli razem jeździć. No i potem dla mnie mega ważne, pomóc im w starcie w dorosłe życie😊
    Dlatego mam plan na studia na macierzyńskim i ogólnie naukę żeby potem zmienić pracę i lepiej zarabiać. Wykorzystać trochę wolnego czasu bo jak nie zrobię tego teraz to po powrocie do pracy musiałabym to robić ich kosztem.
    Mamy takie samo podejście...moje marzenie o rodzinie wielodzietnej zostanie pewnie tylko marzeniem...nawet jakbyśmy wygrali w totka i wybudowali duży dom ( obecnie mieszkanko 4 pokojowe) to jeszcze muszę czuć ze dam radę!!! Rok po roku dzieci wiem żebym padła...albo trafiła do psychiatryka. Tez planuje studia i nowa prace po 3....Może gdybym była młodsza ale już raczej nie zdążę to powalczylabym o siostrę dla córki...jedli oczywiście 4 cesarka nie była dla mnie zagrożeniem.....

Franuś 19.08.2014 👦🏻
    Edytka 29.08.2017👧🏼
    Przemuś 27.10.2021 👶
    Aniołki: 15/16.10.2013💔, 14.09.2016 💔👼
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2021, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozpoczynamy nowy tydzień i miesiąc. 9by były spokojne a zarazem niezapomniane 😃

c8f85e71f1c7.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2021, 07:06

futuremama, castaway, Gosiaczek lubią tę wiadomość

• futuremama Autorytet

Wysłany: 31 maja 2021, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek wrote:
    Mamy takie samo podejście...moje marzenie o rodzinie wielodzietnej zostanie pewnie tylko marzeniem...nawet jakbyśmy wygrali w totka i wybudowali duży dom ( obecnie mieszkanko 4 pokojowe) to jeszcze muszę czuć ze dam radę!!! Rok po roku dzieci wiem żebym padła...albo trafiła do psychiatryka. Tez planuje studia i nowa prace po 3....Może gdybym była młodsza ale już raczej nie zdążę to powalczylabym o siostrę dla córki...jedli oczywiście 4 cesarka nie była dla mnie zagrożeniem.....
    My też 4 pokoje i pomyśleć że zanim mieliśmy swoje to 4 pokoje wydawały mi się spełnieniem marzeń. A teraz już bym tak że 2-3 pokoje jeszcze chciała🤣

3i49o7esfkybvicx.png
  • Gosiaczek Autorytet

Wysłany: 31 maja 2021, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No przydałby się a przynajmniej jeden....kolejny cel niech będzie sieć domek ;) a co 😜

Franuś 19.08.2014 👦🏻
    Edytka 29.08.2017👧🏼
    Przemuś 27.10.2021 👶
    Aniołki: 15/16.10.2013💔, 14.09.2016 💔👼
  • alauda Autorytet

Wysłany: 31 maja 2021, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimi00 wrote:

Fajnie, że już jesteś w domu. I nie stresuj się za bardzo i się oszczędzaj. Wiem trochę, co czujesz, bo sama mam krwawienia przynajmniej raz w tygodniu. Niby mam się nie przejmować ale i tak za każdym razem się stresuję. A wtedy jeszcze dodatkowo wmawiam sobie, że chyba w brzuchu coś mnie bardziej kłuje itp.

mimi00 lubi tę wiadomość

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️

05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • castaway Autorytet

Wysłany: 31 maja 2021, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    My też 4 pokoje i pomyśleć że zanim mieliśmy swoje to 4 pokoje wydawały mi się spełnieniem marzeń. A teraz już bym tak że 2-3 pokoje jeszcze chciała🤣
    To dokładnie tak jak my 😂 jak się wprowadzaliśmy to byłam spełniona, tyle miejsca, a teraz robi się coraz ciaśniej i klamotów przybywa... Jeszcze odkładam ubranka po małej dla młodszej i od koleżanki dostaje ubranka po jej córeczce i juz nie mam gdzie tego upychać, a graciarni w domu nie lubię 🙄

rfxgugpj6y62ulmz.png
  • mimi00 Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2021, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    castaway wrote:
    Cieszę się,że już w domku i się nie stresuj, wszystko się unormuje. Jeśli to twoja pierwsza ciąża, to ciesz się tym,że możesz sobie spokojnie poleżeć, bo nikt nie jęczy "mamooo" 😉 zajmij czymś głowę i będzie dobrze.

No właśnie nie pierwsza :) ale dzieć w przedszkolu, przynajmniej do 15 moge wypoczywać. A potem tak jak pisałaś, zaczyna się "mamoo" :)
    Dzięki wszystkim za wsparcie 🥰

p19uflw17yl8ggyb.png
  • castaway Autorytet

Wysłany: 31 maja 2021, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimi00 wrote:
    No właśnie nie pierwsza :) ale dzieć w przedszkolu, przynajmniej do 15 moge wypoczywać. A potem tak jak pisałaś, zaczyna się "mamoo" :)
    Dzięki wszystkim za wsparcie 🥰
    Aaaa to cofam to, co powiedziałam, ubzdralo mi się ,że to pierwszy dzieć 😁 no jak popołudniu jest "mamooo" to się nie dziwię frustracji 😂 ale będzie dobrze 😊

rfxgugpj6y62ulmz.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 31 maja 2021, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie lubię graciarni a teraz przynajmniej mam czas żeby o tym myśleć i po trochę odgruzowywać :)

3i49o7esfkybvicx.png
  • castaway Autorytet

Wysłany: 31 maja 2021, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ledwo odgruzujemy, a tu znów miejsce zajmą wanienki, bujaczki, maty edukacyjne itp 😂

rfxgugpj6y62ulmz.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 31 maja 2021, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś tam mam nadzieję że teraz będę rozsądniej kupować rzeczy ale jak tylko zaczynam myśleć jakie ubranka kupić tonjuz czuję że popłynę🤣 choć i tak pralka będzie pewnie codziennie leciała🤣

3i49o7esfkybvicx.png
  • Kasian Autorytet

Wysłany: 31 maja 2021, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja liczę na Wasze rady, żeby nie zakopać się w stercie niepotrzebnych gadżetów😉

Teraz z mężem wzięliśmy się nawet za piwnice, bo życie za pół roku się zmieni i potrzebne będzie miejsce wszędzie🤣

💃'87 🕺'88

• I transfer 7.01.2021r.
    - blastocysta 5.1.1. świeżaczek
    5dpt = bhcg 21
    7dpt = bhcg 51 krwawienie jednodniowe
    11dpt = bhcg 147,4
    13dpt 💔🖤 bhcg 94

• II criotransfer 12.03.2021r.
    - blastocysty 3.1.1. i 3.1.1. ❄️❄️🙏
    5dpt = bhcg 25 II prog = 79,5
    7dpt = bhcg 96 II prog > 80
    11dpt = bhcg 292 II prog >80
    13dpt = bhcg 545
    17dpt = bhcg 2889
    26dpt = bhcg 35655 II prog >80
    28dpt jest ♥️ 8mm miłości
    ...Bogusław urodzony 12.11.2021r.♥️

• III criotransfer 1.12.2022r.
    - blastocysta 4.1.1❄️🙏
    7dpt = bhcg 32 II prog = 72,96
    9dpt = bhcg 55
    11dpt = bhcg 107 II próg = 64,82
    13dpt = bhcg 251
    21dpt = bhcg 3362
    27dpt = zarodek 2mm, serduszka brak
    32dpt 💔🖤 serduszka brak

Koniec walki.
‹‹ 124 125 126 127 128 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ