LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam termin na 9.11 i mam nadzieje, ze tylko nie na 11.11 🙈😅
Czekam tez na najbliższa wizytę (5.10) to będzie 35 tydzień ciąży, bo mówił ze na tej wizycie pogadamy jak tu ruszyć, żeby młodego nie przenosić. Jeszcze lekarz mnie nastraszył, bo napomniał, ze duzych dzieci się już nie rodzi SN ze powyżej 4kg to już cesarka, bo niebezpiecznie. A młodego szacuje na 4200-4500g a tez się przyznam, ze choć jestem w tyle z ogarnianiem to już się doczekać nie mogę 😅Ultra-Dżasta, MamaTrójki, Decemberry lubią tę wiadomość
👩❤️👨 29 lat
👩- hashimoto, PCOS
👨🦰- okaz zdrowia
2019r - 19 tc 💔
11.2022 - 💙👶 (12cs)
11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️ -
Laski ale Wy wiecie, że plany swoje a Karol i tak sam zadecyduje? 🤣 Mi się podobają te "1" i szczerze, bardziej wolę 11.11 niż 1.11 xD.
A tak na poważnie, po tych skurczach nie sądzę byśmy wytrzymali do 11. Sam prowadzący stwierdził, że jak coś się zacznie dziać po 6.10 (34+1) to już będzie ode mnie zależało, czy jadę rodzić, czy hamować.
Zresztą w tym szpitalu, co będę rodzić, wszystkie załogi są spoko na oddziale 😂, nie spotkałam nie miłej położnej podczas pobytów a w przeciągu 2 miesięcy leżałam już 3x po 7 dni 😅 (tam gdzie chce rodzić, położne zmieniają się między patologią ciąży, blokiem porodowym a noworodkami - nie wiem czy u Was tak jest), więc zdążyłam poznać panie po tym, jak pracują i reagują. W razie wu wzięłam sobie nr komórkowy do siostry oddziałowej, by zadzwonić wcześniej i zapytać jacy lekarze na dyżurze 🤣😂. Kazała dzwonić jak tylko pojawią się skurcze a do szpitala jechać wtedy jak zaczną się regularne + mam wziąć poprawkę na dojazd 30 min. Znając życie i tak spanikuję i przyjadę za wcześnie 😅.
Plus mam problem. Kuźwa. Muszę zdjąć obrączkę i nie wiem jak to uczynić. W razie cesarki... Jak ja mogłam na to nie wpaść 🤦♀️.11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Olo323 wrote:Ja mam termin na 9.11 i mam nadzieje, ze tylko nie na 11.11 🙈😅
Czekam tez na najbliższa wizytę (5.10) to będzie 35 tydzień ciąży, bo mówił ze na tej wizycie pogadamy jak tu ruszyć, żeby młodego nie przenosić. Jeszcze lekarz mnie nastraszył, bo napomniał, ze duzych dzieci się już nie rodzi SN ze powyżej 4kg to już cesarka, bo niebezpiecznie. A młodego szacuje na 4200-4500g a tez się przyznam, ze choć jestem w tyle z ogarnianiem to już się doczekać nie mogę 😅
Wczoraj laska urodziła chłopca, waga z USG 3900 a rzeczywista 4200g 😳. Co się umęczyła to jej. I nawet nie było jej słychać, serio 😱.
11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Angelaaaa wrote:A jak to jest jak się rodzi wcześniaka to wtedy jak długo trzeba być w szpitalu jeśli wszystko dobrze będzie z dzieckiem ?
a ogólnie to wszystko zależy od stanu noworodka, ile wazy, czy sam oddycha i je 🤔
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
MamaTrójki wrote:Moja siostra urodziła 36+1 z wagą 2900. W szpitalu spędzili 5 dni
a ogólnie to wszystko zależy od stanu noworodka, ile wazy, czy sam oddycha i je 🤔
Aa ok 😁 już się bałam że tygodniami się zostaje czy coś 🙈Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angelaaaa wrote:Aa ok 😁 już się bałam że tygodniami się zostaje czy coś 🙈
Decemberry lubi tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
Strata, dobrze, ze wszystko na wizycie w porzadku
)
Mamatrojki - trzymamy tu za Ciebie wszystkie kciuki, zebyscie jak najdluzej wytrzymali w trzypaku. Kazdy dzien na wage zlota, to prawda.
Dżasta - tyle pobytow w szpitalu, ze jak przyjdziesz na porod, to juz Cie nic nie zestresuje 😂 jak do siebie tam przyjedziesz 😂 w pozytywnym tego slowa znaczeniu oczywiscie, o ile mozna cokolwiek pozytywnego wysnuc z trudnych szpitalnych momentow.
My dzis tez po wizycie u ginki prowadzacej, synek nabrał tluszczyku i ma pucolowate policzki ❤️ Mega rozczulajace. Waga wyszla 1780g, wiec albo od czwartku przytyl sporo, albo wiadomo - co lekarz to inny pomiar. Ale podobnie wszystko wychodzi, wiec git. Ciagle mi stopą gmera pod zebrem 😅
Dowiedzialam sie przy okazji, ze cesarke bede miala planowana bardzo blisko terminu z usg. Troche mnie to zaskoczylo, bo boje sie przedwczesnej akcji porodowej na losowej ekipie gdzies w jakims szpitalu, ale ginka powiedziala, ze jak nic sie nie zapowiada na wczesniejsza akcje, to sie cesarke planuje najblizej terminu z usg jak sie da. Logiczne w sumie 😅MamaTrójki, Olo323 lubią tę wiadomość
Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
Ja mam jutro wizytę i mam dostać skierowanie na cc, potem muszę zadzwonić do szpitala kiedy mam przyjechać żeby mnie zakwalifikować na cc 🥴 także jestem ciekawa kiedy będę musiała tam jechać i jak oni to widzą bo z różnych forum wyczytałam że przy cukrzycy na diecie minimum 6 dni wcześniej poród. Moja lekarka chce już mnie zaraz na ktg raz w tygodniu więc ona nastawia się że szybciej będę rodzić ciekawe co z tego będzie 🙈Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Cześć Dziewczyny! Ostatnio takie humorki że nie miałam za bardzo ochoty pisać. Od wczoraj skurcze że nospa nie pomaga. Rano zadzwonię do położnej bo mam ogólnie z nią do pogadania ale poproszę o rozmowę z właścicielką praktyki.
Byłam dzisiaj na usg 30+6 i Mała waży 1920g. W 4 tygodnie przybrała prawie kilogram. I wszytko jest super oprócz brzuszka. Wg pomiarów brzuszek jest 33+4. Echoskopistka powiedziała żebym się nie martwiła na zapas i że w takich przypadkach zazwyczaj są problemy z cukrem ale jak położoną pytałam o badanie cukru to stwierdziła że "na oko widać że nie trzeba". Ostatnio pytałam o badanie na toksoplazmozę, bo mam w domu dwa koty, to powiedziała że w tym przypadku badanie i tak jest bez sensu bo już niczego to nie zmieni😳
Myślałam że może ja jestem jakaś przewrażliwiona, że może sama wprowadzam uprzedzeniem do niej złą atmosferę, ale ostatnio zabrałam swojego na wizytę. Po wizycie pierwsze co do mnie powiedział to czy jest możliwość zmiany położnej.
Chętnie bym zmieniła ale zależy mi na porodzie z polską położną. Panicznie boję się porodu, wolę żeby prowadzony był w języku polskim żebym nie stresowała się jeszcze bardziej.
I przez to wszystko taki stres że spać nie mogę 😬 -
Ja tez nie moge spac bo sie stresuje praca, ostatnio jest sajgon straszny i co chwile jakies pozary trzeba gasic 🙈 chyba powinnam sie juz odciac od tego, a jeszcze prawie trzy tygodnie mi zostaly 🥵🥵🥵🥵 mam wrazenie ze im blizej jestem zwolnienia tym wiecej musze ogarniac z racji tego ze zaraz znikne. Normalnie nerwicy jakies dostane 🤦🏼♀️
-
Pamiętam jak kiedyś w pracy myślałam że beze mnie sobie nie poradzą. Mieliśmy wtedy dużo kucharzy ale w dużym zespole każdy robił co chciał. Souschef był młody, wolał sam zrobić niż komuś zwrócić uwagę, szef wolał przemykać oko i mieć z głowy, a ja wszystkiego pilnowałam, szczególnie na swojej, zimnej stronie. Pojechałam na wakacje które z planowanych dwóch tygodni przeciągnęły się chyba na 4, wracam, a budynek dalej stoi, restauracja nadal prosperuje. To był moment w którym odpuściłam. Czego również Tobie Scandi-B życzę 😉
Sóweczka, Nosia, Decemberry, Scandi-B lubią tę wiadomość
-
Decemberry na patologię ciąży już wchodzę jak do siebie. Co najlepsze, położne też mnie pamiętają 😂. Przyszłam we wtorek a taka młoda: pani G, dobrze pamiętam? 😅 Babki z porodówki mi machały, więc sobie myślę, że może nie będzie źle 🤣. Prowadzący przez te wszystkie akcje też, wydaje mi się, że lepiej mnie pamięta niż jakbym chodziła do niego tylko na wizyty co 3 tygodnie.
Zresztą położne i tak nie biorą na blok bez rozwarcia. Minimum trzeba mieć te 7-8 cm. Były dwie laski, które chodziły 24h z balonikiem i miały podawaną oksytocynę i zanim osiągnęły ten pułap to minęło ze 2 dni 😅. I też nie miały jakoś bolesnych tych skurczy, z tego co położne później opowiadały 🤔.
No ale już bliżej niż dalej. Czas zapitala jak szalony ⏰😱.Decemberry lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Joanne wrote:Cześć Dziewczyny! Ostatnio takie humorki że nie miałam za bardzo ochoty pisać. Od wczoraj skurcze że nospa nie pomaga. Rano zadzwonię do położnej bo mam ogólnie z nią do pogadania ale poproszę o rozmowę z właścicielką praktyki.
Byłam dzisiaj na usg 30+6 i Mała waży 1920g. W 4 tygodnie przybrała prawie kilogram. I wszytko jest super oprócz brzuszka. Wg pomiarów brzuszek jest 33+4. Echoskopistka powiedziała żebym się nie martwiła na zapas i że w takich przypadkach zazwyczaj są problemy z cukrem ale jak położoną pytałam o badanie cukru to stwierdziła że "na oko widać że nie trzeba". Ostatnio pytałam o badanie na toksoplazmozę, bo mam w domu dwa koty, to powiedziała że w tym przypadku badanie i tak jest bez sensu bo już niczego to nie zmieni😳
Myślałam że może ja jestem jakaś przewrażliwiona, że może sama wprowadzam uprzedzeniem do niej złą atmosferę, ale ostatnio zabrałam swojego na wizytę. Po wizycie pierwsze co do mnie powiedział to czy jest możliwość zmiany położnej.
Chętnie bym zmieniła ale zależy mi na porodzie z polską położną. Panicznie boję się porodu, wolę żeby prowadzony był w języku polskim żebym nie stresowała się jeszcze bardziej.
I przez to wszystko taki stres że spać nie mogę 😬
Jeśli Cię to pocieszy to u mnie żadne z dzieci nie miało idealnie wymiarów takich jak na dany tc. Zawsze gdzieś coś wypadało na większe czy mniejsze. W obecnej ciąży większa panienka niektóre wymiary ma już na 37tc 🙈 lekarz nic nie mówił a ufam jego wiedzy i doświadczeniu wiec nie martwię się na zapas 😊 A poprzednie dzieciaki urodziły się całkowicie zdrowe 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2022, 07:35
Joanne, Decemberry lubią tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
Ultra-Dżasta wrote:Decemberry na patologię ciąży już wchodzę jak do siebie. Co najlepsze, położne też mnie pamiętają 😂. Przyszłam we wtorek a taka młoda: pani G, dobrze pamiętam? 😅 Babki z porodówki mi machały, więc sobie myślę, że może nie będzie źle 🤣. Prowadzący przez te wszystkie akcje też, wydaje mi się, że lepiej mnie pamięta niż jakbym chodziła do niego tylko na wizyty co 3 tygodnie.
Zresztą położne i tak nie biorą na blok bez rozwarcia. Minimum trzeba mieć te 7-8 cm. Były dwie laski, które chodziły 24h z balonikiem i miały podawaną oksytocynę i zanim osiągnęły ten pułap to minęło ze 2 dni 😅. I też nie miały jakoś bolesnych tych skurczy, z tego co położne później opowiadały 🤔.
No ale już bliżej niż dalej. Czas zapitala jak szalony ⏰😱.Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
MamaTrójki wrote:Ultra Dzasta gdzie będziesz rodzic? Bo kojarzę ze jesteś z okolic Rzeszowa 🤔
Dobrze kojarzysz 😁 ale z Dębicy jest mi jednak bliżej czasowo do Tarnowa. Słyszałam od dziewczyn ze szkoły rodzenia, że w Rzeszowie, w Pro-Familii ponoć jak się zapłaci 1000 zł to można rodzić w wodzie (delfinów nie zapewniają 😂). Może następnym razem 😆.MamaTrójki, Decemberry lubią tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Mama Trójki czyli to normalne że brzuszek o 2,5 tygodnia wyprzedza resztę? Wymiary były na granicy normy. Echoskopistka mówiła o cukrze, ale ja naprawdę mało cukru jem bo gotuję sama, słodycze jem ale w małych ilościach i w sumie nawet nie codziennie. Dwie, trzy śliwki w czekoladzie to chyba nie jest dużo?🤷🏻♀️
Ja zmieniam szpital m.in. z tego powodu że mają wyremontowaną porodówkę i możliwość rodzenia w basenie ale chyba tylko pierwsza faza porodu jest w basenie, nie sam poród. -
Hej dziewczyny, mnie choroba rozłożyła totalnie na łopatki, ledwo żyje
Już nie pamietam kiedy w ogóle mnie takie grypsko wzięło i kiedy tyle to trwało
Mała dokazuje, więc tym się uspokajam, ale po całym dniu potwornego kaszlu aż boli mnie brzuch i jest twardy jak skala
W czwartek miałabym wizytę, ale będę ją przekładać, nie ruszam się w ogóle z domu, wszystko z tego tygodnia musiałam odwołać, badania krwi, endo, fizjo uro, szkole rodzenia i treningi….