LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój tez jest rozjechany w tych wymiarach. Wczoraj to nic się nie zgadzało z dniem 33+3 😄
Brzudzek zawsze około 10 dni większy. Główka najbliżej terminu. Natomiast nóżki zawsze min tydzień do tyłu. Waga tydzień do przodu.
Lekarz mówi żeby się nie przejmować. Ze to wychodza anatomiczne roznice dzieciakow.Będzie długi z krótkimi nóżkami;)MamaTrójki, Joanne, Sóweczka, Nosia, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Joanne wrote:Mama Trójki czyli to normalne że brzuszek o 2,5 tygodnia wyprzedza resztę? Wymiary były na granicy normy. Echoskopistka mówiła o cukrze, ale ja naprawdę mało cukru jem bo gotuję sama, słodycze jem ale w małych ilościach i w sumie nawet nie codziennie. Dwie, trzy śliwki w czekoladzie to chyba nie jest dużo?🤷🏻♀️
Ja zmieniam szpital m.in. z tego powodu że mają wyremontowaną porodówkę i możliwość rodzenia w basenie ale chyba tylko pierwsza faza porodu jest w basenie, nie sam poród.
Lekarzem nie jestem ale myśle ze nie ma się czym martwić. Aż sprawdziłam wydruk z ostatniego usg, brzuszek u jednej mniejszy o tydzień a u drugiej większy o 1,5 tyg. U tej większej kość udowa wypada na 40tc 🙈 i popatrz… dwoje dzieci z tej samej ciąży, od tych samych rodziców a zupełnie rozne. Wiec na chłopski rozum te wymiary naszych maluchów mogą odbiegać od ogólnie przyjętej normy bo przecież każde dziecko jest inne, rozwija się w innym tempie.Joanne, Ultra-Dżasta, Olo323 lubią tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
meggie94 wrote:Hej dziewczyny, mnie choroba rozłożyła totalnie na łopatki, ledwo żyje
Już nie pamietam kiedy w ogóle mnie takie grypsko wzięło i kiedy tyle to trwało
Mała dokazuje, więc tym się uspokajam, ale po całym dniu potwornego kaszlu aż boli mnie brzuch i jest twardy jak skala
W czwartek miałabym wizytę, ale będę ją przekładać, nie ruszam się w ogóle z domu, wszystko z tego tygodnia musiałam odwołać, badania krwi, endo, fizjo uro, szkole rodzenia i treningi….
Czy to napewno nie covid? Zrobiłaś test? Bo jak to ten syf to pasuje się przypilnować i zrobić potem krzepliwosc krwi - badania. Ja zachorowałam w 32tc. Obecnie 38tc i nadal mnie kaszle tak ze dojsc do siebie nie moge, klatka piersiowa obolala i brzuch tez. A i na sorze wylądowałam ze skurczami od kaszlu. Koszmar. Jak będziesz mieć test ujemny to śpij spokojnie, przejdzieDecemberry lubi tę wiadomość
-
Jeszcze Wam pokażę czym jest perspektywa 😜 z przodu jak się patrzy jest nie najgorzej, a z boku jak wieloryb 😂 Ale! „tylko” 10kg na plusie 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2022, 08:51
Joanne, Angelaaaa, meggie94, Mlina, Kalli95, Tony, Strata, Olo323, Aga300, Decemberry, Scandi-B lubią tę wiadomość
Mama Piątki
2005 🐭
2019 🐹
2021🐭
2021 👼🏻 8tc
2022 🐹🐹 -
nick nieaktualnyJoanne wrote:Cześć Dziewczyny! Ostatnio takie humorki że nie miałam za bardzo ochoty pisać. Od wczoraj skurcze że nospa nie pomaga. Rano zadzwonię do położnej bo mam ogólnie z nią do pogadania ale poproszę o rozmowę z właścicielką praktyki.
Byłam dzisiaj na usg 30+6 i Mała waży 1920g. W 4 tygodnie przybrała prawie kilogram. I wszytko jest super oprócz brzuszka. Wg pomiarów brzuszek jest 33+4. Echoskopistka powiedziała żebym się nie martwiła na zapas i że w takich przypadkach zazwyczaj są problemy z cukrem ale jak położoną pytałam o badanie cukru to stwierdziła że "na oko widać że nie trzeba". Ostatnio pytałam o badanie na toksoplazmozę, bo mam w domu dwa koty, to powiedziała że w tym przypadku badanie i tak jest bez sensu bo już niczego to nie zmieni😳
Myślałam że może ja jestem jakaś przewrażliwiona, że może sama wprowadzam uprzedzeniem do niej złą atmosferę, ale ostatnio zabrałam swojego na wizytę. Po wizycie pierwsze co do mnie powiedział to czy jest możliwość zmiany położnej.
Chętnie bym zmieniła ale zależy mi na porodzie z polską położną. Panicznie boję się porodu, wolę żeby prowadzony był w języku polskim żebym nie stresowała się jeszcze bardziej.
I przez to wszystko taki stres że spać nie mogę 😬
Joannę sądzę, że jak masz możliwość wybrania bardziej przyjaznej położnej to to jest ważniejsze niż to czy mowi po polsku 🤔 bardziej bym wolała mieć przy sobie kogoś zaufanego i zyczliwego
Dziwnie podchodzi do tych badań bo moja gin kazała mi toxo zrobić tydzień temu (33+..) i miało to znaczenie.
Mój pierwszy syn miał większy obwód brzuszka względem barków i dlatego miałam cc bo bali się, że się zaklinuje w kanale rodnym. Po porodzie cc wszystko było ok 🤗
Mała jest duża, to dobrze 👍
-
nick nieaktualnyScandi-B wrote:Ja tez nie moge spac bo sie stresuje praca, ostatnio jest sajgon straszny i co chwile jakies pozary trzeba gasic 🙈 chyba powinnam sie juz odciac od tego, a jeszcze prawie trzy tygodnie mi zostaly 🥵🥵🥵🥵 mam wrazenie ze im blizej jestem zwolnienia tym wiecej musze ogarniac z racji tego ze zaraz znikne. Normalnie nerwicy jakies dostane 🤦🏼♀️
A nie możesz wcześniej isc na l4???
To już III trym i ważny jest spokój i odpoczynek mamy. Pomyśl o tym. Nikt z pracy Ci brawo bił nie będzie i dziecka płaczącego Ci pilnował po nocach
Decemberry lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyUltra-Dżasta wrote:Dobrze kojarzysz 😁 ale z Dębicy jest mi jednak bliżej czasowo do Tarnowa. Słyszałam od dziewczyn ze szkoły rodzenia, że w Rzeszowie, w Pro-Familii ponoć jak się zapłaci 1000 zł to można rodzić w wodzie (delfinów nie zapewniają 😂). Może następnym razem 😆.
A ja właśnie z Dębicy opony zamówiłam 🤣🤣🤣
1000 zł 😱 za tę kasę to chociaż "drinka" z parasolką by dali 🤣
Decemberry lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymeggie94 wrote:Hej dziewczyny, mnie choroba rozłożyła totalnie na łopatki, ledwo żyje
Już nie pamietam kiedy w ogóle mnie takie grypsko wzięło i kiedy tyle to trwało
Mała dokazuje, więc tym się uspokajam, ale po całym dniu potwornego kaszlu aż boli mnie brzuch i jest twardy jak skala
W czwartek miałabym wizytę, ale będę ją przekładać, nie ruszam się w ogóle z domu, wszystko z tego tygodnia musiałam odwołać, badania krwi, endo, fizjo uro, szkole rodzenia i treningi….
Bądź zdrowa! Odpoczywaj, pij herbaty z sokiem, cytryny, imbir...
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMamaTrójki wrote:
Obyście jak najdłużej w trzypaku się trzymały 😊 -
nick nieaktualnyTak w ogóle dzień dobry 😁
Mi zostało 29 dni 🙆
W tym tygodniu jedziemy kupić fotelik 😁
Dziś składamy do końca łóżeczko i muszę ogarnąć je bo póki co wszystko w nim leży 🤣
Wczoraj miałam jakiś dziwny dzień: dziąsła mi spuchły i bolały, brzuch ciągnął i szybko spać poszłam. Teraz siedzę i kończę kawusię 😁
Za oknem deszcz, ale wybieram się do Nowogardu na zakupy tylko muszę się ogarnąć 🤦🏼♀️Decemberry lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny ogromne dzięki!🌻 Przy pierwszej ciąży to wszystko wydaje się mega stresujące a ja i tak uważam się za osobę opanowaną i powściągliwą. I strasznie współczuję tym które bardziej emocjonalnie podchodzą do różnych spraw, nie tylko do ciąży😬
Ani angielskiego ani holenderskiego nie mam na tak poziomie że mogłabym być pewna że w stresującej sytuacji jaką może być poród będę w stanie porozumiewać się bez problemu, że wszystko dobrze zrozumię gdy sytuacja zacznie się komplikować, etc. Ostatnio nawet uznałam że chyba jednak wolę poród SN niż CC bo ten drugi jest planowany wcześniej a ja chyba wolę nie wiedzieć kiedy mnie "dopadnie" siła natury😆
Ale kluska spora, szybko teraz przybiera na wadze więc wszystko można się spodziewać😆
Mama Trójki pięknie wyglądasz i 10 kg przy bliźniakach to chyba niewiele?👍 U mnie 13 na plusie ale tego nie widać szczególnie ostatnio jak wszystko idzie w brzuch.
A przeziębień współczuję bardzo! Szybkiego powrotu do zdrowia ❤️ -
Paulina12345 wrote:Czy to napewno nie covid? Zrobiłaś test? Bo jak to ten syf to pasuje się przypilnować i zrobić potem krzepliwosc krwi - badania. Ja zachorowałam w 32tc. Obecnie 38tc i nadal mnie kaszle tak ze dojsc do siebie nie moge, klatka piersiowa obolala i brzuch tez. A i na sorze wylądowałam ze skurczami od kaszlu. Koszmar. Jak będziesz mieć test ujemny to śpij spokojnie, przejdzie
Robiłam testy, to nie covid, więc pod tym względem jestem spokojna, ale choróbska końca nie widać i martwię się jak ten brzuch jak skala się robi przy tym kaszlu -
Joanne - Karol też ma inne wymiary każdej kończyny, oprócz kości udowej - ta jest zawsze zgodna z OM 😂. Reszta to tak wychodzi +/- tydzień, 2 do przodu.
Obecnie na przeziębienia robię sobie miksturę: po 2 plastry pomarańczy i cytryny (obrane ze skórki), 2-3 goździki, cynamon i słodzę łyżeczką prawdziwego miodu. Jesień w pełni 😁. I pije taką mieszankę rano i wieczorem. Super jest. Na razie się sprawdza 😂🤣.
MamaTrojki pomimo bliźniakowego brzucha jesteś drobna 😅. U mnie brzuch się coraz bardziej zaokrągla, choć inaczej jest w obcisłych ciuchach a inaczej w koszuli nocnej 😆. W tym drugim to w ogóle nie widać żadnej ciąży.
Czekam właśnie na wizytę do fizjo-uro, powiem jej, by obkleiła tejpami wszystko to, co można, byleby mnie pachwiny nie bolały 😬.11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Scandi-B wrote:Ja tez nie moge spac bo sie stresuje praca, ostatnio jest sajgon straszny i co chwile jakies pozary trzeba gasic 🙈 chyba powinnam sie juz odciac od tego, a jeszcze prawie trzy tygodnie mi zostaly 🥵🥵🥵🥵 mam wrazenie ze im blizej jestem zwolnienia tym wiecej musze ogarniac z racji tego ze zaraz znikne. Normalnie nerwicy jakies dostane 🤦🏼♀️
Scandi-B lubi tę wiadomość
-
Witam się w 31tc! Ostatnio mnie tu mniej, głównie za sprawą przeprowadzki. Właśnie zbieram siły przed ostatecznym pakowaniem się ;d na jutro zamówiliśmy dostawczaka wiec wywiezie te najcięższe i największe rzeczy. I myślę, że od czwartku będę już spać w nowym domu
co prawda na materacu na podłodze, bo lozko będzie za dwa tygodnie, ale jednak w nowym miejscu
Dżasta, daj znać jak po wizycie, mi ostatnio robiła masaż krocza i przykleiła tejpy, teraz już kupiłam swoje i będę sobie sama naklejać bo mnie nauczylameggie94, Ultra-Dżasta, Aga300, MamaTrójki lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, które pracują dalej szacun serio. Ja poszłam na L4 bardzo wczesnie, pracuje jako przedstawiciel handlowy, więc nie wyobrażałam sobie ani jazdy autem po ok 5 tys km miesięcznie w ciąży, skakania po drabinach i przeciskania się za ladę w sklepach i ciągłej targetowej korporacyjnej gonitwy. Okazało się, że bardzo dobrze zrobiłam bo kiepsko ciąże przechodzę, a poza tym i tak by nikt tego nie docenił, a moje samopoczucie i zdrowie maleństwa jest dla mnie najważniejsze.
Scandi-B, Sóweczka lubią tę wiadomość
-
Dzisiaj już waży 1829g ❤️ wszystko dobrze, dostałam skierowanie do kwalifikacji na cc, telefonicznie nie załatwie nic. Muszę jechać bliżej 37tc
Zaszczepiłam się dzisiaj na krztusiec 😊MamaTrójki, Olo323, Asia11, meggie94, Decemberry, Scandi-B lubią tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Tony wrote:Dżasta, daj znać jak po wizycie, mi ostatnio robiła masaż krocza i przykleiła tejpy, teraz już kupiłam swoje i będę sobie sama naklejać bo mnie nauczyla
Dziś uczyła mnie przeć i pracować mięśniami, które są obok cewki moczowej. Kuźwa. Nawet nie wiedziałam, że tam są jakieś mięśnie 😆. Zanim ogarnęłam poruszanie nimi, to chyba z jakieś 30 minut minęło 🤣. I mówiła, by te ćwiczenia wykonywać 2x dziennie, 3x10 i po ciąży - zacząć 24h po porodzie.
Jak na 33 tydzień, to krocze mam bardzo okej i pytała się co robię a ja "sesję rozluźniającą krocze i mdm wg Izabeli Dembińskiej' 😅. Mówiła, że w takim wypadku nie ma sensu masować. Następną wizytę mam 21.10 o ile szybciej nie urodzę 😅. I wtedy też będę przeć 😆, pokaże ćwiczenia do wykonywania w szpitalu i połogu na brzuch.
Rozluźniła pachwiny, nakleiła tejpy na całym brzuchu i krzyżach. Czuję się luksusowo, w końcu nic mnie nie boli 😂.
Rozejścia brak 😁.
W ogóle leżałam tam u niej i jak trzymała mi rękę na brzuchu to tak się cieszyła, jak kopał 😂. Akuratnie to była jego pora 😂.
Tony lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki