X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Tysia1985 Ekspertka

Wysłany: 26 października 2022, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    A powiedzcie mi, ten tacierzyński to nie jest ten urlop, który przedłuża macierzyński do roku? Już się w tym gubię 😂
    Tacierzynski to urlop ojcowski jest go 14 dni i wliczają się w niego dni wolne. Płatny jest 100%. Nie tak jak chorobowe 80%. Od sierpnia miała wejść dyrektywa unijna z nowymi zasadami ale oczywiście gdzieś utknęła a wg niej bysmy miały troszkę więcej płacone za rodzicielski bo 70 % a nie 60 jak teraz.

Decemberry lubi tę wiadomość

UFmbp2.png
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie. Ktg idealne, rozwarcie na palec 🤔 czyli w sumie nie wiem na ile:D. Nie zapowiada się żeby coś się miało dziać.
    Szkoda dziewczyny, że tak pracodawcy niechętnie podchodzą do urlopów tacierzynskich i ogólnie do urlopów. Mój mąż pracuje w takiej korpo, że nawet mają dodatkowe 2 tyg urlopu dla ojca po narodzinach dziecka, oprócz tego z ZUS. Niestety teraz jest na wypowiedzeniu więc HR go prosiło żeby go nie brał bo ma tyle zaległego urlopu i jeśli się da to wybrał chociaż połowę:D. Ogólnie dużo pracuje z domu. Więc jak wyjeżdżamy na święta czy ogólnie do dziadków to nie bierze wolnego.
    Za to ja w swojej pracy nie mogę sobie wziąć urlopu bo w szkole nie ma takiej możliwości. Mam wolne w tydzien ferii i wakacje, oprócz 1 tygodnia i 2 ostatnich. Ale przynajmniej nikt mi nie robi problemu z l4, chociaż oprócz ciąży to może byłam z 2 dni przez 6 lat pracy:D.

Ja z chęcią dochodzę w 2paku do terminu, nawet fajny ten termin mamy bo 11.11:) każdy dzień w brzuszku jest dla dziecka ważny. Moja kuzynka urodziła synka niedlugo po mnie. U mnie było 37+6 u niej 41+4. Niby obydwa bobasy donoszone a to miesiąc różnicy w brzuchu! My musieliśmy zostac dłużej w szpitalu przez żoltaczkę a oni po 2 dniach byli w domku.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 jak Ci brzuch opadł 😱, teraz wiem jak to wygląda. Na grafikach google w ogóle nie idzie takiego znaleźć 😅. W porównaniu do Twojego to mój nadal wysoki, choć doktor mi mówił, że przy pierwszej ciąży nie zawsze musi brzuch opaść.

Dziewczyny, cieszę się, że porannym wpisem wywołałam niektóre z Was do tablicy 🤭😁. Piszcie częściej! ☺

Z tym L4 to tak jak Tysia napisała, jednak wg prawników ustawa ma wejść od stycznia 2023 ale kto wie, co to będzie i czy się załapiemy. Myślę, że tak (OBY).

Hahaha, tak, celuję w 1.11 jednak kurcze, nie wiem. Wg OM 17.11, wg USG 10.11 🤪. W ogóle nie czuję się "na rodzenie", skurcze tak ale żeby jakiś śluz w parze szedł to średnio 😅. Aczkolwiek dziś zauważyłam, że coś się "wydziela" ale nie jakoś dużo. No nie wiem... XD

Anita2022 lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    Już po wizycie. Ktg idealne, rozwarcie na palec 🤔 czyli w sumie nie wiem na ile:D. Nie zapowiada się żeby coś się miało dziać.
    Szkoda dziewczyny, że tak pracodawcy niechętnie podchodzą do urlopów tacierzynskich i ogólnie do urlopów. Mój mąż pracuje w takiej korpo, że nawet mają dodatkowe 2 tyg urlopu dla ojca po narodzinach dziecka, oprócz tego z ZUS. Niestety teraz jest na wypowiedzeniu więc HR go prosiło żeby go nie brał bo ma tyle zaległego urlopu i jeśli się da to wybrał chociaż połowę:D. Ogólnie dużo pracuje z domu. Więc jak wyjeżdżamy na święta czy ogólnie do dziadków to nie bierze wolnego.
    Za to ja w swojej pracy nie mogę sobie wziąć urlopu bo w szkole nie ma takiej możliwości. Mam wolne w tydzien ferii i wakacje, oprócz 1 tygodnia i 2 ostatnich. Ale przynajmniej nikt mi nie robi problemu z l4, chociaż oprócz ciąży to może byłam z 2 dni przez 6 lat pracy:D.

Ja z chęcią dochodzę w 2paku do terminu, nawet fajny ten termin mamy bo 11.11:) każdy dzień w brzuszku jest dla dziecka ważny. Moja kuzynka urodziła synka niedlugo po mnie. U mnie było 37+6 u niej 41+4. Niby obydwa bobasy donoszone a to miesiąc różnicy w brzuchu! My musieliśmy zostac dłużej w szpitalu przez żoltaczkę a oni po 2 dniach byli w domku.

1 palec to 2 cm, tak położna tłumaczyła kiedyś na szkole rodzenia 😁.

KaroInka lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • wombi Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Dawno się nie udzielałam ale miałam strasznie dużo na głowie, przeprowadzka, budowa itd

Przyszłam się pochwalić ze dzisiaj o 9:30 urodziła się Julia 3380 i 50 cm, śliczna i zdrowa

Miałam nadzieje ze uda się urodzić SN ale ze względu na poprzednie obciążenia i wiek lekarze zalecali zakończyć ciąże w 39tygodniu.
    Wyblagalam późniejsze skierowanie do szpitala bo nic się nie rozkręcało, a bardzo chciałam chociaż spróbować rodzic SN. W szpitalu rozwarcie na 1cm ale szyjka 2,5 cm. W dniu przyjęcia miała być indukcja ale ze była bardzo dużo rodzących to zostawili mnie na obserwacji na 1 dzień. Wtedy tętno małej zaczęło skakać i mniej się ruszała. Ktg miałam chyba 6 czy 7 razy w ciągu jednego dnia. Lekarze mnie przekonali ze bezpieczniej będzie od razu robić cesarkę. Bo po tyle latach starań i przejściach nie chcą dodatkowo ryzykować.

Tak wiec dzisiaj rano cesarka i malutka jest już z nami ❤️
    Ma długie włosy i paznokcie. Na razie u mnie słabo z laktacja ale będziemy próbować. Na razie jeszcze odpoczywam po cc i czekam kiedy nas przewiozą na normalna sale

Trzymam kciuki za Was i Wasze dzieciaki

Nosia, MamaNl, KaroInka, Scandi-B, Ultra-Dżasta, Anita2022, kamilamhm, Olo323, MamaTrójki, Asia11, Altair, Sóweczka, Angelaaaa, Decemberry, meggie94, Tony lubią tę wiadomość

Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
    Starania od 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
    16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
    14.02.2022 FET 3aa
    6dpt ⏸
    7dpt beta 72,70
    9dpt beta 178
    14dpt 1709
    25dpt jest <3 6t2d
    12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
    22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
    30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
    39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
    ---
    22.07.2024 FET :( 5bb
    16.09.2024 FET :( 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
  • asias86 Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Asiu a miałaś wcześniej jakieś objawy wskazujące na szybszy poród? Robilaś coś "ciężkiego"?
    Na naszej grupie tak szybko dziewczyny zabierają sie do porodu, że szok :D
    W sumie nie. Tylko wczoraj każdego bym zabiła. Wieczorem zaczął odchodzić czop

Nosia, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość

Kuba 26.07.2020

Bartek 27.10.2022
  • asias86 Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 wrote:
    Jak poczułaś że to wody odchodzą? Ja się boje ze to pomyle😑
    Po prostu zaczyna leciec woda i nie jestes w stanie tego zatrzymac.

Kuba 26.07.2020

Bartek 27.10.2022
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    U Ciebie sa konkretne wskazania do wywołania :) Bo z tym twoim ciśnieniem to niebezpieczna sprawa. W ogóle podziwiam Cię bo to napewno bardzo meczy fizycznie i psychicznie.

Psychicznie nie ma złe ale fizycznie ostatnie 2/3 tyg dramat momentami

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy jaki palec 😂 hihi
    U mnie bardzo sporadyczne lekkie bóle miesiączkowe. Ogólnie sucho jak pieprz od początku ciazy. Kłucia czuje tylko przy kopaniu małej. Także nic nie zapowiada :D Cos czuje, ze moja ciąża będzie przenoszona. Zobaczymy :p

• Nosia Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wombi gratulacje 🎊!!! ❤️ :)

• MamaNl Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:
    Nasze bytomskie all inclusive 😂🤌 masz już Kid_aa ustalony dokładny termin? My się dowiemy 3 listopada dopiero 😅

Na jedno planowana cesarka człowieka uspokaja, a na drugie, jak obserwuję nasz wątek to mam wrażenie, że tego się ogółem nie da zaplanować (w sensie idealnej daty porodu)😅

MamaNl, Ciebie też chyba cc czeka, no nie?

Nosiu, no właśnie widzisz po siostrze, jak to dziwnie może być. Moja siostra bardzo przeżyła to oczekiwanie na wyjście córy z inkubatorka. Ehh, trudne momenty.

Jeszcze nie wiem plan jest na SN ale w piątek się dowiem wszystko
    Zawsze się broniłam przed CC a teraz chce tak jak będzie bezpieczniej choć bardziej bym chciała SN bo szybko się normalnie funkcjonuje 😋😋

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • MamaNl Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wombi wrote:
    Hej dziewczyny.
    Dawno się nie udzielałam ale miałam strasznie dużo na głowie, przeprowadzka, budowa itd

Przyszłam się pochwalić ze dzisiaj o 9:30 urodziła się Julia 3380 i 50 cm, śliczna i zdrowa

Miałam nadzieje ze uda się urodzić SN ale ze względu na poprzednie obciążenia i wiek lekarze zalecali zakończyć ciąże w 39tygodniu.
    Wyblagalam późniejsze skierowanie do szpitala bo nic się nie rozkręcało, a bardzo chciałam chociaż spróbować rodzic SN. W szpitalu rozwarcie na 1cm ale szyjka 2,5 cm. W dniu przyjęcia miała być indukcja ale ze była bardzo dużo rodzących to zostawili mnie na obserwacji na 1 dzień. Wtedy tętno małej zaczęło skakać i mniej się ruszała. Ktg miałam chyba 6 czy 7 razy w ciągu jednego dnia. Lekarze mnie przekonali ze bezpieczniej będzie od razu robić cesarkę. Bo po tyle latach starań i przejściach nie chcą dodatkowo ryzykować.

Ma długie włosy i paznokcie. Na razie u mnie słabo z laktacja ale będziemy próbować. Na razie jeszcze odpoczywam po cc i czekam kiedy nas przewiozą na normalna sale

Gratulacje 😊😊😊
    Laktacja się rozkręci ale czasu potrzebuje to normalka

Joanna …
    Jest synuś Bruno 💙
    event.png
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Marta93 jak Ci brzuch opadł 😱, teraz wiem jak to wygląda. Na grafikach google w ogóle nie idzie takiego znaleźć 😅. W porównaniu do Twojego to mój nadal wysoki, choć doktor mi mówił, że przy pierwszej ciąży nie zawsze musi brzuch opaść.

Dziewczyny, cieszę się, że porannym wpisem wywołałam niektóre z Was do tablicy 🤭😁. Piszcie częściej! ☺

Z tym L4 to tak jak Tysia napisała, jednak wg prawników ustawa ma wejść od stycznia 2023 ale kto wie, co to będzie i czy się załapiemy. Myślę, że tak (OBY).

Hahaha, tak, celuję w 1.11 jednak kurcze, nie wiem. Wg OM 17.11, wg USG 10.11 🤪. W ogóle nie czuję się "na rodzenie", skurcze tak ale żeby jakiś śluz w parze szedł to średnio 😅. Aczkolwiek dziś zauważyłam, że coś się "wydziela" ale nie jakoś dużo. No nie wiem... XD
    No właśnie opadł i bije się ze zacznę nagle rodzić 🙄 coś czuję że w piątek trafię po ktg do szpitala

8969aff1d1.png
    11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Wombi! 🥰

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, wombi - gratulacje! 🥳
    Odpoczywajcie!

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wombi wrote:
    Hej dziewczyny.

Strasznie sie ciesze ze napisalas! Nieraz myslalam o Was.
    Wspaniale ze juz malutka jest na swiecie, i ze mozecie sie soba nacieszyc. Serdeczne gratulacje 🥰🥰🥰🥰

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

preg.png
  • kamilamhm Przyjaciółka

Wysłany: 26 października 2022, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam termin na 23.11. i też kompletnie nic się nie zapowiada wcześniej, więc pewnie tu jeszcze sporo posiedzę w pojedynkę 😀 gratulacje dla wszystkich dzielnych mam! ❤️

• kamilamhm Przyjaciółka

Wysłany: 26 października 2022, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia1985 wrote:
    Tacierzynski to urlop ojcowski jest go 14 dni i wliczają się w niego dni wolne. Płatny jest 100%. Nie tak jak chorobowe 80%. Od sierpnia miała wejść dyrektywa unijna z nowymi zasadami ale oczywiście gdzieś utknęła a wg niej bysmy miały troszkę więcej płacone za rodzicielski bo 70 % a nie 60 jak teraz.

A ja czytalam, że ojcowski i tacierzynski to dwie różne rzeczy 🤔

https://serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i-kariera/artykuly/1422465,urlop-tacierzynski-ojcowski-wymiar-urlop-macierzynski-rodzicielstwo.html.amp?gclid=Cj0KCQjwteOaBhDuARIsADBqReiSKGdEj4o8AY32nuxpyRwb5DY49X51WiIz76jSdOvRJF0t85wJ_EEaAlTWEALw_wcB

• Ania98 Znajoma

Wysłany: 26 października 2022, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie Pani doktor pytała czy mam wrażenie, że opadł mi brzuch, ale szczerze to nie wiem jak by to miało u mnie wyglądać.
    Przesyłam wam jak to dziś w 36+0 wygląda: https://zapodaj.net/02caddf5bb17e.jpg.html

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A masz zdjęcie z wcześniejszych tygodni? Myślałam że ja mam mały brzuszek ale Twój też malusi ❤️

8969aff1d1.png
    11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
‹‹ 421 422 423 424 425 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ