Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Tony Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też czytałam o tej metodzie 5s i stosuje się do niej :)

Mam cążki z nuk, są spoko, ale dziecko musi spać bo jak się rusza to boję się jej obcinac ;d najłatwiej mi jednak spiłować pilniczkiem

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko jedyna dziewczyny, zastosowaliśmy tę metodę i Synuś śpi już 3:20h :O :O :O Szok. On chyba w ciągu tych 7 tygodni raz tyle spał XD Raz tylko mi się przebudził, wzięłam go ponownie na ręce, ululałam i śpi. LOL. Ja jestem w szoku XD Aż nie wiem co ze sobą zrobić XD Żebyście miały kontrast, on się wybudza na jedzenie co 1,5 godziny ^^" Czasem dobije do 2, ale mega rzadko. MOŻE OD TERAZ BĘDZIEMY DŁUŻEJ SPAĆ XDDDD

Dobra, a teraz ogłoszenia parafialno-cebulowe. Asia mówiła o doz.pl, to tam wlazłam i znalazłam opcję - https://www.doz.pl/lp/game

Gracie w gierkę, dostajecie kod na -10% i darmową dostawę od 25 zł. Zamówienie nie może zawierać leków ani mlek modyfikowanych, ale to i tak dobra opcja żeby zamówić potrzebne mikrobzdurki :D

Mija kilka dni z laktatorem neno angelo - chwała tym z Was, które go polecały. Jest naprawdę boski, bez kituuuu.

Polecam Wam aplikację Sleeptot - ma trylion różnych rodzajów szumów, od odkurzacza, przez pink noise, brown noise, white noise, do wyboru, do koloru xD Są też kołysanki (bez słów, sama melodia), dźwięk pralki, zmywarki xD hulającej za oknem zimy XD... Ustalacie po ilu minutach ma się wygasić, jaka głośność itd. BOSKIE.

PS. Tony, używasz jakiegoś konkret otulacza? Ja się dzisiaj wspomogłam największą tetrą jaką mam, potem przeszłam na kocyk od teściowej :D

Edit: on nadal śpi XD!!!! Już 4h prawie XDDD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 21:08

Tony lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny polecacie jakas firmę gdzie można wywołać tanio zdjęcia papierowe takie do albumu? :)

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiście zawsze wywołuje z Empiku.

My jutro idziemy do przychodni, niby wydaje mi się ze jest trochę mniej zatkany nosek ale wole dmuchać na zimne i niech ją oslucha lekarka. I jutro wracamy już spać do sypialni w końcu 😌 Młoda mi tu w salonie jakoś mocno niespokojnie śpi i ciagle sama muszę do niej wstawać, wiec czekam z niecierpliwością do powrotu do swojego łóżka 😅 Tylko w ciągu dnia wywietrzymy porządnie, zmienimy pościel, posprzątamy i jutro nocka „u siebie” 😁

age.png

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry, otulałam zwykłym polarowym kocykiem, a teraz robię dziecio-kebaba z kocyka bambusowego z ColorStories. Dostałam w prezencie, jest super miły, trochę elastyczny, przewiewny i dość ciężki, co wydaje mi się że też robi robotę. Sprzedają też typowe otulacze, ale właściwie nie wiem czym się różnią.

Moja wczoraj w nocy przespała ponad 5 godzin 😱 obudzilo mnie przeciągłe pierdnięcie - kupa po pachy. Wiec ewidentnie jej te dlugie drzemki służą, choc mnie jeszcze troche stresują ;d

Dzięki za tipa z DOZ! Akurat mam parę rzeczy do kupienia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 22:38

Decemberry lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Scandi-B Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Dziewczyny polecacie jakas firmę gdzie można wywołać tanio zdjęcia papierowe takie do albumu? :)

Jesli masz wieksza ilosc to polecam colorland.pl, bardzo wygodnie sie zamawia zdjecia, przychodza na adres lub do paczkomatu. Dobra jakosc, ja zdjecia slubne zamawialam na papierze premium, ale wczesniej duzo zamawialam na zwyklym. Roznica jest ze ten premium jest troche grubszy. Zadowolona jestem zawsze, i przychodza w ciagu ok 3 dni. Teraz jak jestem za granica ktos z rodziny mi odbiera, a tutaj na miejscu drukuje tylko jak mam jakies pojedyncze sztuki.

Listopad 2022 -pierwszy cud 💕

202211115570.png

5.11.2024 💔 6+4
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-dżasta Bebilon Nutriton to uniwersalny zagęszczacz, nie ma chyba nawet innego w sprzedazy. Możesz go dodawać do dowolnego mleka (swojego też jeśli podajesz).

U nas też drzemeczki różnie, czasem śpi 2h a czasem co 20-30 min się kręci. Śpi w wózku w dzień to jak trzeba to bujam:D. Albo wlacze okap w kuchni i wtedy odpływa. W nocy różnie. Ale na noc zasypia późno, ok 22.
    Nie przemawiają do mnie te konsultantki/trenerki snu. Trening/nauka czegokolwiek samodzielnego kłóci mi się z noworodkiem/niemowlakiem :D. Ja lubię czytać Nianie od spania albo Wymagające. 2-3 miesieczne niemowlaki potrafią ładnie spać ale w 4 miesiacu przychodzi regres snu i wszystko się kończy:D. Potem chyba koło 8 miesiąca znowu jest lipa. Jak dziecko nabywa nowe umiejętności ruchowe to też często jest ciężko w nocy, szczególnie jak zaczyna siadać albo raczkować przez sen :D. Z tego co wiem, to przy kp warto suplementowac DHA jeśli je się mało ryb, dziecku też można w tranie podawać. Jak starsze niemowlaki (po 6 msc) bardzo źle śpią to warto zbadać żelazo.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry, to promocja na Pikabu 2+1 jest chyba tylko stacjonarnie. A z gierką to czego oni nie wymyślą 🤦‍♀️

Mój początkowo lubił być tak otulony. Teraz się denerwuje jak ma uwięzione ręce i często śpi z uniesionymi, dlatego od paru dni używamy śpiworka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2023, 00:22

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 04:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Decemberry, to promocja na Pikabu 2+1 jest chyba tylko stacjonarnie. A z gierką to czego oni nie wymyślą 🤦‍♀️

Mój początkowo lubił być tak otulony. Teraz się denerwuje jak ma uwięzione ręce i często śpi z uniesionymi, dlatego od paru dni używamy śpiworka.

U nas tez śpiworek się super sprawdził, a otulanie od początku to była walka z rękami, które Wika musi mieć wolne i podniesione do góry 🙈 Raz jeden jedyny udało mi się ją tak fest opatulic kocykiem jak mieliśmy drugi skok rozwojowy i była tak ultra marudna i taka owinięta w końcu zasnęła i spała na mnie 😅 od tamtej pory kurde nauczyłam ją, że w ciągu dnia jak już zaczyna marudzić na sen to owijam ją w ten kocyk ale bez rąk i w nim przysypia 🙈

age.png

age.png
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w nocy jak budzę,to mały rzezi, jakby miał zawalone gardło lub nos. Później w dzień jest ok. Czy to może być kwestia powietrza w sypialni? Pokazuje mi wilgotność na poziomie 55%.

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w nocy tez najbardziej katar sluchac u dziecka. Chyba to kwestia ze dlugo leży w bezruchu i miarowo oddycha bo jak nie spi to wszędzie nasz Stas jest ciekawski, sapie żeby się nim zająć i rusza się na wszystkie możliwe strony

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ile śpią w ciągu doby wasze maluchy? Łącznie z nocnym karmieniem. My zwykle śpimy około 10h w nocy razem z karmieniami zwykle na spiocha i w dzień maly robi sobie zwykle tylko jedna drzemkę 1-2 h, rzadko 3h. Resztę dnia jest aktywny

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Dziewczyny, ile śpią w ciągu doby wasze maluchy? Łącznie z nocnym karmieniem. My zwykle śpimy około 10h w nocy razem z karmieniami zwykle na spiocha i w dzień maly robi sobie zwykle tylko jedna drzemkę 1-2 h, rzadko 3h. Resztę dnia jest aktywny

U nas podobnie. Bywa, że w ciągu dnia śpi tylko na spacerze.

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo juz się zaczelam martwić ze może za mało spi w dzień, gdzieś wyczytałam ze takie dziecko powinno 14h spać

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:

Moja wczoraj poszła spać dopiero o 24 i spała do 6 potem turbo drzemka bo mnie nie było a u męża płakała 🤭( jakiś ma kryzys że tylko mama 🥴) i teraz spała jakieś 30 minut i takich drzemek będzie miała kilka także jak śpi łącznie z 10 godzin to będzie dobrze 🙈

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po lekarzu. Osluchowo ok, gardło tez ale jest troszkę zasluzowane z kataru, mam dawać kropelki z witamina C, 3x dziennie inhalacje z soli fizjologicznej, 2-3x dziennie kropelki nasivin baby, odciągać i na noc ten aromaktiv. Ale mówi ze jak po 3 dniach kataru nic się więcej złego nie dzieje to już powinno powoli przechodzić.

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:

W ciągu dnia Wika ma na ogół okno aktywności ok 1,5h, po półtorej godziny już jest marudna i chce spać. Ma na ogół ok 4 drzemki, ale zależy od dnia, trwają od 20 min do 2h, ale jak ma gorszy dzień to ma tylko turbodrzemki albo w ogóle nie chce spać i marudzi. Na noc ogarniamy ją i karmimy ok 19:30-20:30, często od razu nie zasypia tylko się wierci jeszcze i zasypia ok 21 lub później, najczęściej budzi się na jedzenie ok 2-3 i wstaje ok 7, ale dziś na przykład obudziła się dopiero o 5:30 na jedzenie pobijając swój rekord (9h i 20 min bez jedzenia 🙈) a potem obudziła się przed 9. Generalnie nie można u niej mówić o żadnej rutynie, każdy dzień pod względem godzin karmien i ilości i długości drzemek jest inny 🙈

age.png

age.png
  • Altair Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś idziemy na usg do gastrologa. Proszę o kciuki. Ciekawe, czy refluks się potwierdzi.

Stres mnie zżera i mam poczucie, że sobie nie radzę. Mąż też coraz gorzej funkcjonuje, a ma pracę wymagającą przytomności.

Nasze dziecię w nocy jest karmione co trzy godziny, z tego pół godziny je, a drugie pół jest noszone do odbicia i usypiane.
    Owinięte w kocyk spało dłużej, ale za to rano jadło łapczywie i skończyło się tym, że wymiotował w trakcie posiłku.

W ciągu dnia młody jest głodny co półtorej godziny. Staram się przeciągnąć do dwóch godzin. Generalnie je, śpi, albo płacze. Bardzo niewiele czasu zajmuje spokojna aktywność i właściwie wyłącznie rano, kiedy jest najspokojniejszy.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair dokładnie tak samo było z moim starszakiem. Nie wiem czy Ci to pomoże ale my z mężem robiliśmy dyżury kto, kiedy nosi do odbicia. Oprócz tego po pierwszej nocnej pobudce i karmieniu syn do 3/4 msca zasypiał na naszej klacie i też dzieliliśmy się tym, żeby chociaż trochę pospać.
    Jak bedzies- na usg to oprócz odźwiernika i kąta Hisa może lekarz też sprawdzi długość przełyku. Ogólnie wiem, że dla Ciebie w tym momencie to żadne pocieszenie bo ledwo żyjesz, ale sam refluks w końcu na 99% do roku przejdzie i będzie lepiej. Polecam też sprawdzić bobasa u fizjo. Nam się udało na nfz dostać rehabilitację.

Altair lubi tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2023, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Była u nas położna. Powiedziała, że już nie muszę wstawać w nocy co 3h,tylko jak dziecię samo będzie wybudzać. Mamy 5tyg i waży 4300 z urodzeniowej 3500. Wcześniej dr mówiła, że mam przez pierwsze 3 miesiące wstawać w nocy na karmienie...
    Mam nadzieje, że dziś się wyspie :)bo ostatnio udało się prawie 4.5h pospać jak budzika nie ustawiałam.

‹‹ 571 572 573 574 575 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ