Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 02:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Joanne zazdroszczę talentu <3 Szkoda, że nie mogę zamówić u Ciebie torta na chrzciny córeczki.

Dzięki😊 Akurat myślę nad powrotem do robienia tortów na zamówienie. Tylko trochę boję się tematycznych tortów dziecięcych bo nie wiem jak będzie z czasem na lukrowanie ciastek.

Nosia lubi tę wiadomość

age.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Dżasta, a Karol wypróżnia się codziennie, nie ma zaparc i wzdęć?

To może być rzeczywiście przebodźcowanie. Jest po prostu zmęczony wszystkimi dźwiękami, światłem, doznaniami itp. Idealnie by było gdyby była jakaś sala, żeby się wyciszył, ale domyślam się że przy obecnym przeciążeniu szpitali to raczej niemożliwe:/

Robi kupy codziennie, to chyba po tym antybiotyku. Z rana walnął taką, że aż mi na rękę wyszła 😂. Lekarze na obchodzie codziennie go badają i są zdziwieni, że ma taki miękki brzuszek.

Nie wiem tylko co z tym ulewaniem. Spytałam wczoraj o USG brzuszka, czy mogliby zrobić i sprawdzić obecność refluksa - bez wskazań trudno... Pytałam o badania na alergie (gluten, laktoza) - ciężko z tym. Więc w końcu zapytałam, czy muszę iść do pani doktor prywatnie, by uzyskać jakiekolwiek skierowanie na badanie, na NFZ. I w końcu odpowiedziała, że postara się ogarnąć. No kuwa, chyba po coś płacę tę składki.

Na pleśniawki w szpitalu dają nystatynę 😅. Dokładnie tak, tą samą, co stosuję na infekcje intymne 😅.

Na szorstką skórę lekarka kazała kupić dla Karola krem do skóry wrażliwej z firmy Emolium. A nasza pediatra do kąpania poleciła płyn do kąpieli z Ollifarm, czy coś takiego.

A biegunka jest chyba zależna od ilości kup. Na sali Kacper miał z 6 dziennie... Do tego ważna jest ich konsystencja, kolor, wygląd ogólny. Mama Kacpra zrobiła raz wymianę z jego ojcem. Przyszła pielęgniarka i pytała o to, czy kupy są już dobre a gość z taką poważną miną odppwoedział: nie wiem, nie próbowałem. XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 06:45

Scandi-B, Tony, Joanne lubią tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasze perspektywy na wyjście na razie są żadne. Z moich skomplikowanych obliczeń wychodzi wtorek/środa. Zobaczymy co jutro powie ordynator na obchodzie.

Dziewczyny. Mam pytanie odnośnie mm. Jakie stosujecie i jak przyswajają je Maluchy? Ja już nie wiem co robić. Przez 3 dni byłam na AR z Bebilonu w szpitalu. Nie ulewał ale tak go wysypało i zaostrzyło ciemniuchę, że znów przeszłam na zwykłe NAN. Niby pielęgniarka mówiła, że żeby zauważyć różnice trzeba mleko stosować co najmniej 2 tygodnie do miesiąca czasu... Na NAN wysypka zniknęła, lecz problem z ulewaniem powrócił i powiedziałabym, że jest gorzej niż było, bo idzie nawet nosem a Młody zaczął się tak wiercić w trakcie spożywania, że to szok. Jako że w szpitalu mam "nadmiar" obowiązków, popatrzyłam po artykułach i zamówiłam inne butelki, z takimi nakładkami Anti Collic i inne smoczki... Znów zastanawiam się nad powrotem do AR a jedyne co mnie powstrzymuje to brzuszek Młodego.

A na ciemniuchę polecam zestaw z Dermicin. I nie róbcie tego jak w ulotce, czyli olejek na ręce i rozsamrowujecie. Tylko, że tak powiem, je***jcie kilka razy z dozownika olejek na głowę, rozsmarujcie, wymasujcie gąbką a potem wyczeście grzebykiem. GORĄCO POLECAM.

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy waszym makucha kupy śmierdzą? U nas konstytustencja ok ale zapach taki że czuć przez rożek że jest kupa nie raz bąka walnie takiego że czuje że puściła 🥺 nie wiem odstawić jej dicoflor czy podawać jak długo można podawać w ogóle dicoflor?

8969aff1d1.png
    11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta a może podawać mleko, które pasuje Karolkowi i dodawać zagęszczacz?

Tylko nie Emolium 🙈 Ma tak paskudny skład, że nie wiem jak mogą na nim napisać, że od pierwszego dnia życia. Do skóry atopowej polecam latopic, a jeśli nie ma atopii to emolienty nie są wskazane i jest dużo fajnych tanich kosmetyków. Mój Filip miał mega wrażliwą skórę i nawet od pieluszki pod główką miał chrostki. Zaczęłam go smarować kremem Pikabu i przeszło. Nie wiem czy to akurat od kremu czy skora już bardziej dojrzała.

Biedna jesteś w tym szpitalu. Myślę, że jak w końcu wyjdziecie do domu, to wiele dolegliwości Karolowi minie. A w sumie dlaczego tak długo was trzymają? Oddechowo słabo?

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 wrote:
    Czy waszym makucha kupy śmierdzą? U nas konstytustencja ok ale zapach taki że czuć przez rożek że jest kupa nie raz bąka walnie takiego że czuje że puściła 🥺 nie wiem odstawić jej dicoflor czy podawać jak długo można podawać w ogóle dicoflor?

Dobrze, że śmierdzą. To znak, że jelita się już skolonizowały odpowiednią florą. Nasze kupy też nie są pachnące 😁

Scandi-B lubi tę wiadomość

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Synka kupy śmierdzą jak cheeseburger z Maca XD

Asiu, ten krem Pikabu chyba wypróbuję :D

Dżasta, współczuję tak mocno, jeeejciu! Niech chociaż te badania porobią...

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:

Haha ale mi obrzydziłaś teraz Maca 😂😂
    Mi to bardziej śmierdzi zsiadłym mlekiem 😅

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteście niemożliwe ale to dobrze że mają śmierdzieć 🤣

8969aff1d1.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry wrote:

Ja używam jeszcze z tej serii chusteczek nawilżanych. Ta seria jest tylko w aptekach DOZ i chyba ciagle jest na te produkty promocja 2+1, wiec mega sie opłaca. W serii jest jeszcze szampon i plyn do kapieli i oliwka w kremie. Składy mają fajne i ceny też.

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11, trudno, już kupiłam 😭. Najwyżej zużyję na sobie. A tak w ogóle, czy Wy też nie możecie wejść na bloga "srokao"?

Właśnie do NAN nie ma jako takich zagęszczaczy. Nie wiem, czy ten z Bebilonu może być. Nie zaleca się mieszać mlek, więc wychodzę z założenia, że zageszczaczy również.

W ogóle wyczytałam, że mleko powinno się zagęszczać od 4 miesiąca życia dziecka 🤔.

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie jakieś sprawdzone sposoby żeby odłożyć śpiące dziecko ? 🤨 Śpi odkładam płacze wezmę na ręce to czasami w sekundę śpi lub awantura i śpi dalej i tak potrafię z godzinę walczyć 🙄potem śpi 20-30minut sama 🤦‍♀️

Wczoraj siedziałam z nią do 1 w nocy bo płakała i spać nie chciała w końcu jak zasnęła i za którymś razem mogłam ją odłożyć to spała aż do 7 potem cyc nie mogła zasnąć do 8 i potem spała do 10 🤯
    Nie wiem jak to ogarnąć 😬😬

Altair lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Asia11, trudno, już kupiłam 😭. Najwyżej zużyję na sobie. A tak w ogóle, czy Wy też nie możecie wejść na bloga "srokao"?

Właśnie do NAN nie ma jako takich zagęszczaczy. Nie wiem, czy ten z Bebilonu może być. Nie zaleca się mieszać mlek, więc wychodzę z założenia, że zageszczaczy również.

W ogóle wyczytałam, że mleko powinno się zagęszczać od 4 miesiąca życia dziecka 🤔.

Też mam emolium, bo dostałam w prezencie i zużyje. Nie ma co popadać w paranoje, że zaszkodzi 😉 Jak już kupiłaś, to używaj. Tylko dziwi mnie, że to polecają. Chyba reklama i przedstawiciele robią swoje, bo skład słaby, skuteczność przeciętna, a cena wysoka.

Angela, z tym odkładaniem chyba każda z nas ma problem. Ja jeszcze nie znalazłam metody. Te instagramowe są dobre jak dziecko głęboko śpi. Czasami mój się nie obudzi jak odłożę go np. z moim swetrem. Tak go oszukuje, że jestem blisko.

Joanne lubi tę wiadomość

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Macie jakieś sprawdzone sposoby żeby odłożyć śpiące dziecko ? 🤨 Śpi odkładam płacze wezmę na ręce to czasami w sekundę śpi lub awantura i śpi dalej i tak potrafię z godzinę walczyć 🙄potem śpi 20-30minut sama 🤦‍♀️

Wczoraj siedziałam z nią do 1 w nocy bo płakała i spać nie chciała w końcu jak zasnęła i za którymś razem mogłam ją odłożyć to spała aż do 7 potem cyc nie mogła zasnąć do 8 i potem spała do 10 🤯
    Nie wiem jak to ogarnąć 😬😬
    Ja odkładam jak wstanę z łóżka i ona się nie ruszy to znaczy że głęboko śpi i dopiero

8969aff1d1.png
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to też nie zawsze dziala

8969aff1d1.png
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy waszym chłopakom też tak wypadają włoski? Mój miał ładne 1cm jak się urodził, a teraz z przodu wypadły i z każdym dniem mniej...:(
    P.s jak się dostać do tego bloga o tych kosmetykach? Też używam emolium do kąpieli i balsamu do suchej skóry. Takie zalecenia ze szpitala. Co teraz nie chemicznego kupić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2023, 17:17

• Decemberry Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiu, dzieki sa info o tej promce :)

My uzywamy chusteczek nawilzanych huggies pure. Sa mega fajne - grube i jak trzeba, to mozna rozerwac. Ladnie wychodza z opakowania - pojedynczo. No i tasma klejaca zamykajaca opakowanie dobrze trzyma. Teraz zamowilam dodatkowo z ciekawosci wersje z aloesem.

Z tym snem zaczynamy miec tez klopoty. Do tej pory wystarczylo nakarmic i spal jak żbik. Odlozyc i tyle. A teraz.. nooo, jest ciekawie 😬 podczytuje taka laske na instagramie cienwiatrupl - to jest trenerka snu. Mega to skomplikowane, powiem Wam szczerze.

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Czy waszym chłopakom też tak wypadają włoski? Mój miał ładne 1cm jak się urodził, a teraz z przodu wypadły i z każdym dniem mniej...:(

Niemowlece wloski wszystkie wypadna, taka jest kolej rzeczy. Urosna nowe. Synek urodzil sie z glowka pelna wloskow, a teraz ma smieszne zakola jak stary dziadek 🤣

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Tony Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie zaparc - dziwna sprawa, odstawiłam probiotyk i kupy wróciły do normy. Ja już nic nie rozumiem ;d

Jeśli chodzi o odkładanie - Laura uwielbia jak jej śpiewam, wiec jak ją odłożę to ciągle jej śpiewam, wsadzam smoka, trzymam za rączkę i czekam aż usnie na dobre, zwykle działa.

Jeśli nie działa to puszczam ze spotify biały szum albo włączam suszarkę lub odkurzacz.

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2023, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wyczytałam, że istnieje coś takiego jak zasada 5S opracowana przez jakiegoś pediatrę. Polega to na: 1. Spowijanie, 2. Stabilna pozycja na boku (do usypiania) 3. Wyciszanie, czyli mówienie ustami "szszszsz" albo puszczenie białego szumu, 4. Skokołysanie, czyli rytmiczne poruszanie się z dzieckiem na rękach, 5. Ssanie - albo wsadzamy palec dziecku do pysia, albo dajemy smoczek.

Spróbowaliśmy na synku i zadziałało. Nigdy go nie spowijaliśmy, ale dzisiaj tak dał czadu z wymachiwaniem łapkami i nogami, że aż zaczęłam przeczesywać neta, czy to normalne. No i ciągle się drapie po twarzy, wygląda to strasznie. Nożyczki do pazurków z Akuku są tak tępe, że nie potrafię uciąć nimi normalnie, więc zamawiam teraz cążki z NUK z takim specjalnym trzymaczem, żeby krzywdy nie zrobić. Podobno powinno się obcinać paznokcie dziecku na prosto, ale ja chyba i tak te ostre kanty przytnę, bo to jest jakiś horror. Założyliśmy mu skarpetki na ręce, bo w ciągu dnia ze 3 nowe zadrapania doszły -_-

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
‹‹ 570 571 572 573 574 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ