Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala ma strasznie zatkany nos, musimy nawet w nocy gile wyciągać 😒 to wszystko przez to że śpi z otwartą buzią. Myślałam że efekt będzie widoczny po podcięciu wędzidełka a tak nie jest 😩

Jakiś spray można do nosa jak ma 8 tygodni ?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie używałam klinu przy pierwszym refluksiaku, jeden pediatra polecał, drugi odradzał, fizjo też na nie. Ale można coś podlozyc pod materac żeby był pod kątem albo pod nóżki łóżeczka. Ja powkładałam książki pod materac i skutek był taki, że i tak ulewał I do tego zjeżdżał w dół jak spał:D.
    Jutro idziemy na szczepienie na rota. Mamy bardzo brzydką buzię:(. Już sama nie wiem czym smarować. Zamówiłam ten La roche Lipikar bo też mi go polecała koleżanka ale czekam i czekam, i jeszcze ie został wysłany z Gemini. Wczoraj zrobiliśmy dwa obrazy na dzień Babci i Dziadka :D

c2d60d781115.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2023, 10:24

kid_aa, Joanne, Asia11, Angelaaaa, Kalli95, Altair, Decemberry, lawendowePole, Scandi-B lubią tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Czy Wy macie pod materacykiem jakaś podkładkę? Żeby dziecko miało wyżej główkę?

Mi opiekunka poporodowa mówiła że można zwinąć ręcznik i włożyć pod materac i że jej syn tak spał pół roku bo ulewał. Krysia śpi z nami w łóżku i śpi na mojej poduszce ale jest położna na niej prawie cała.

WHO jest beznadziejna. Uznali że mięso wysoko przetworzone np wędliny powodują raka tak samo jak papierosy, ale jednocześnie uznali że w niewielkich ilościach można jeść. Czyli mogę dawać dziecku też papierosa? W niewielkiej ilości też nie zaszkodzą, prawda?

Nie pamiętam dokładnie ale chyba od 2024 sole aluminium będą zakazane w kosmetykach bo powodują raka. Skoro teraz już o tym wiedzą to dlaczego zakazane dopiero od następnego roku? Artykuł czytałam jeszcze w ubiegłym roku. Pewnie za dużo kosmetyków jest naprodukowane i najpierw trzeba je wysprzedać.

Tak więc te ich zalecania chyba nie ma co brać w 100% jako pewnik. Nie wiem, teraz wszystko takie że o dupę otłuc.

Altair lubi tę wiadomość

age.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Ala ma strasznie zatkany nos, musimy nawet w nocy gile wyciągać 😒 to wszystko przez to że śpi z otwartą buzią. Myślałam że efekt będzie widoczny po podcięciu wędzidełka a tak nie jest 😩

Nasivin baby jest od 3 miesiaca, ale jak bardzo się męczy to bym podała. Procz tego to hipertoniczna sól morska i dziewczyny chwaliły plasterki aromactiv. Można smarować też pod noskiem maścią majerankową. Przy nasivinie trzeba pamiętać, żeby za długo nie stosować, bo potem efekt jest taki, ze śluzówka w nosie puchnie i wydaje się że dalej jest katar a go nie ma (częste u dorosłych którzy nadużywają kropli do nosa-uzależnienie od nich).

Zobaczcie jeszcze katarkiller Pana tabletki. Podobno działa 😁

Kurcze ja nienawidzę mieć kataru a jak musi się męczyć taki maluch 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2023, 10:32

Angelaaaa, Kalli95 lubią tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Niestety nie mamy nikogo, mieszkamy na Śląsku a oboje pochodzimy ze wschodniej Polski i tam też jest cala rodzina. Mamy tu paru przyjaciół, ale też pracują i mają swoje życie więc prosimy ich o pomoc już w ostateczności. Teraz jak jechałam na rezonans to nie miałam jej z kim zostawić, więc wzięłam ją ze sobą i w czasie badania zajęły się nią techniczki i mój kolega radiolog :) ale zdecydowanie prościej byłoby mieć kogoś do pomocy... trzeba zacisnąć zęby i jakoś to przetrwać;)

Tony sama wiem że jest ciężko ale damy radę! Też nie mam co liczyć na pomoc. Mój brat pomimo że mieszka w tym samym bloku co ja raz był popilnować mi dziecko. Widzę go średnio raz na 2,3 tygodnie. Mam tutaj dużo rodziny, w tym matkę, ale ani jak byłam w ciąży nikt się nie zainteresował, ani po ciąży nikt nie zadzwonił. Babcia wnuczki jeszcze nie widziała. Tak zachowywała się jak byłam w ciąży że nie życzę sobie mieć z nią kontaktu.

Jest wiele par które nie mają znikąd pomocy. Oni sobie radzą więc ja tym bardziej sobie poradzę! I Ty z pewnością też więc głowa do góry!😊 Przynajmniej możesz karmić się nadzieja że gdybyś była blisko swojej rodziny to by Ci pomogli, ja nie mogę😆

Tony, Altair lubią tę wiadomość

age.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po maści majerankowej po kilkunastu minutach wyszły pod nosem okropne krosty.
    Nam pediatra w 10 tygodniu tez polecił nasivin baby i my używamy ale juz katar u nas jest w odwrocie i coraz mniej tych kropelek używamy.
    Stasio nie chce zasypiac przy tych plastrach aromactov ale warto spróbować 🙂

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te plastry używałam przy starszej córce one są intensywne i gdzieś czytałam żeby je przeciąć na mniejsze kawałki a pozostałe szczelnie zamknąć i wtedy nie jest tak intensywne a pomaga

Kalli95 lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ostatnio na grupie mamowej jedna mama dopytywała o ranę, która zrobiła się dziecku po użyciu galganka Aliny na katar (czosnek). Okazało się, że zamiast powiesić gdzieś trochę dalej od dziecka to wsadziła to pod ubranko. Czosnek poparzył dziecko. Biedna nie miała świadomości, że to może tak podrażnic skórę malucha.
    Tony a może w Twoim mieście też jest jakaś grupa mamowa albo nawet z dzielnicy. Czasem widzę jak babeczki się umawiają na wspólne spacery a jak się już zapoznają dobrze to i na opiekę wzajemną :). Ja sama o tym myślałam ale jestem trochę nieśmiała jeśli chodzi o nowe znajomości :D

Tony lubi tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:

My używamy Marimer Baby, ale ważne żeby był hipertoniczny do udrożnienia noska, izotoniczne tylko nawilżają

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    Ja nie używałam klinu przy pierwszym refluksiaku, jeden pediatra polecał, drugi odradzał, fizjo też na nie. Ale można coś podlozyc pod materac żeby był pod kątem albo pod nóżki łóżeczka. Ja powkładałam książki pod materac i skutek był taki, że i tak ulewał I do tego zjeżdżał w dół jak spał:D.
    Jutro idziemy na szczepienie na rota. Mamy bardzo brzydką buzię:(. Już sama nie wiem czym smarować. Zamówiłam ten La roche Lipikar bo też mi go polecała koleżanka ale czekam i czekam, i jeszcze ie został wysłany z Gemini. Wczoraj zrobiliśmy dwa obrazy na dzień Babci i Dziadka :D

c2d60d781115.jpg

Nam jak wyskskują jakieś plamy itp pomaga Dermedic Baby :) Szybciutko wszystko znika.

Co do klina - my mieliśmy na początku, do momentu jak kiedyś obudził mnie płacz Wiki w nocy, wstaje a ona rozkopała się z rożka i przez klina zsunęła się tak, że leżała już buzią w rozku. W trybie natychmiastowym klin został wywalony. Teraz przy katarze podlozylismy pod nóżki łóżeczka od strony głowy książki.

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Mi opiekunka poporodowa mówiła że można zwinąć ręcznik i włożyć pod materac i że jej syn tak spał pół roku bo ulewał. Krysia śpi z nami w łóżku i śpi na mojej poduszce ale jest położna na niej prawie cała.

WHO jest beznadziejna. Uznali że mięso wysoko przetworzone np wędliny powodują raka tak samo jak papierosy, ale jednocześnie uznali że w niewielkich ilościach można jeść. Czyli mogę dawać dziecku też papierosa? W niewielkiej ilości też nie zaszkodzą, prawda?

Nie pamiętam dokładnie ale chyba od 2024 sole aluminium będą zakazane w kosmetykach bo powodują raka. Skoro teraz już o tym wiedzą to dlaczego zakazane dopiero od następnego roku? Artykuł czytałam jeszcze w ubiegłym roku. Pewnie za dużo kosmetyków jest naprodukowane i najpierw trzeba je wysprzedać.

Tak więc te ich zalecania chyba nie ma co brać w 100% jako pewnik. Nie wiem, teraz wszystko takie że o dupę otłuc.

Ja to w ogóle biorę przez palce wszystkie zalecenia ;) Filtruje je sobie i stosuje się do tych, które sama uważam za słuszne. Nie mam zamiaru ślepo wierzyć we wszystko co mówi organizacje, która średnio co rok-dwa zmienia zdanie w danej kwestii. Raz tak jest okej, za dwa lata już broń Boże. Poza tym chyba bym zwariowała jakbym miała w to wszystko się wczytywać i stosować, najwyżej będę tą „złą” matką :p

Nosia, Scandi-B, Asia11 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Nasivin baby jest od 3 miesiaca, ale jak bardzo się męczy to bym podała. Procz tego to hipertoniczna sól morska i dziewczyny chwaliły plasterki aromactiv. Można smarować też pod noskiem maścią majerankową. Przy nasivinie trzeba pamiętać, żeby za długo nie stosować, bo potem efekt jest taki, ze śluzówka w nosie puchnie i wydaje się że dalej jest katar a go nie ma (częste u dorosłych którzy nadużywają kropli do nosa-uzależnienie od nich).

Zobaczcie jeszcze katarkiller Pana tabletki. Podobno działa 😁

Kurcze ja nienawidzę mieć kataru a jak musi się męczyć taki maluch 😔

Nasivin Baby teraz używaliśmy, lekarka mówiła, że tylko 5 dni, 2-3 razy dziennie po jednym psiknięciu do dziurki

No i to ja pisałam, że nam się super plasterki aromaktiv sprawdzały :) katarkiller pana tabletki działa praktycznie tak samo jak aromaktiv, ale jest naklejony dalej od dziecka i mniej intensywny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2023, 14:32

age.png

age.png
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś deszcz znów cały dzień. Mamy cały dzień się wiercił to cyc, to drzemka 20 min. Na koniec jak mieliśmy go kąpać to mąż przyniósł do karmienia ale nie chciał. Położyłam, aby ćwiczyć brzuszek i chwila moment i zasnął. I tak już śpi od godz. na brzuchu, pierwszy raz w życiu...pewnie będzie spał tak przez kolejne 2h bo nie było dziś dłuższego spania. Tylko ma nogi podkurczone, tyłek w górze to chyba też nie za dobrze?

Czytam, że kąpiele wyciszają i pomagaja usnac. Tylko jak wykapie to jemu się zaczyna nowy dzien i przez 3h jest znów pobudzony. Za późno go kąpiemy? Jak teraz śpi to wybudzać?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2023, 19:13

• Strata Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nasivin baby mieliśmy już jak Mały miał 2.5tyg. Można maks 5 dni. Lekarka powiedziała że większość leków jest od 3 miesiąca ttlkk dlatego że nikt nie weźmie odpowiedzialności za reakcje alergiczne noworodków.

Mamy też klin i używamy. Z zalecenia położnej i lekarzy ze szpitali.
    Małemu faktycznie lepiej się spało gdy miał zapchany nosek, potem po zaoaleniu płuc I później po rsv też. Śpi w spiworku więc nie boję się że wsunie się gdzieś. Ale faktycznie często rano znajduje go niemalże w poprzek łóżeczka. W przyszłym tygodniu mam fizjo i pediatre to obgadam z nimi ten temat

Wrzesień 2020 💙
    Grudzień 2021👼
    Listopad 2022 💙

9523e01ecd.png
  • Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2023, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Czy Wy macie pod materacykiem jakaś podkładkę? Żeby dziecko miało wyżej główkę?
    Nam położna poleciła włożyć segregator pod materac i tak zrobiliśmy. Podwyższenie jest raczej małe i młoda nie zjeżdża. W nocy po karmieniu staramy się trzymać w miare pionowo ok 10 min więc nie wiem co pomaga bardziej. Poczytam jeszcze o tym klinie.

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2023, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony, wiem, co czujesz, bo sama nie mam nikogo do pomocy. Rodzice mieszkają ponad 100 km od nas, teście ponad 70. Za teściową nie przepadam, a mama pracuje. Jest nauczycielką, więc nie ma urlopu, żeby tak ot przyjechać w dany dzień pomóc. Mąż ma średnio 7-8 dyżurów i mam wrażenie, że wiecznie siedzę sama w domu. Z tego powodu miałam lekki kryzys w zeszłym tygodniu, postanowiłam jechac na tydzień z małym do rodziców, żeby pobyć wśród ludzi, ale mama złapała grypę. Przyjaciółka mieszka 30 km ode mnie, ale wiadomo jak pracuje to przyjazd te 30 km to też lekki problem. Cieszę się jednak, że mały jest pogodny, prawie w ogóle nie płacze i ja się wysypiam, wiec tylko ta samotność trochę mi doskwiera, bo jakby był taki wymagający jak na początku to zamieszkałabym chyba u rodziców.
    Siostra lada dzień urodzi i zazdroszczę jej, ze wszystkie ewentualne osoby do pomocy ma w promieniu 30 km, a przyjaciółkę 2 ulice dalej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2023, 00:14

Tony lubi tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2023, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony i Asia11 to nie to samo ale mi pomaga też jak z przyjaciółką na kamerce pogadam. No i zawsze można spróbować poszukać kogoś przez internet o czym już któraś z Dziewczyn tu wspominała.

age.png
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2023, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy wasze dzieciaki mają ulubione zabawki? polećcie co macie, bo mojemu muszę coś fajnego kupić, bo to coma go nie interesuje za bardzo.

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2023, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kidaa, bo to chyba jeszcze nie jest etap, zeby je interesowaly zabawki. My mamy mate kontrastowa kinderkraft, karty kontrastowe, ale to nie zabawki jako takie, lubi lezec na macie i sie patrzec w te rzeczy. Mamy slimaczka na szydelku od mojej Siostry, to lubi po prostu na niego patrzec. Mamy jeszcze szeleszczace ksiazeczki, ale maja dosc duzo szczegolow, wiec to jeszcze nie na teraz.

kid_aa lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2023, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Dziewczyny, czy wasze dzieciaki mają ulubione zabawki? polećcie co macie, bo mojemu muszę coś fajnego kupić, bo to coma go nie interesuje za bardzo.
    My podpatrzyliśmy u fizjomommy pałąk z Tony love zabawa na łące i maly bardzo się nim interesuje ale tez jeszcze nic nie chwyta ani nie sięga po zabawki 🙂 u nas ogolnie jeszcze dobrze sprawdzają się różne grzechotki a jak da się je założyć na raczki albo nóżki to juz w ogóle 🙂

kid_aa lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
‹‹ 581 582 583 584 585 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ