X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 67 cm i 7600 wczoraj. Ludzie biora go za polroczniaka 😅

Scandi-B lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Nam tez mowili ze to nie alergia przez kilka tygodni a wyszło ze ma alergie nie tylko na bmk tylko jeszcze na jaja/gluten/soje lub wszystkie te alergeny.
    Jak masz możliwość i nie będzie Ci zbyt ciężko to przejdz na dietę i ocen przynajmniej po 2 tygodniach czy widzisz poprawę 🙂 zbadać alergie pokarmowa u takiego małego dziecka z krwi się nie da bo te badania nie wychodzą jeszcze chyba ze alergia jest bardzo nasilona.

Sama wykluczyłaś co może uczulać czy byliście u alergologa ? ☺️

My za tydzień w czwartek mamy alergologa i nie wiem czego się spodziewać na wizycie 😬

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Joanne Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Nam tez mowili ze to nie alergia przez kilka tygodni a wyszło ze ma alergie nie tylko na bmk tylko jeszcze na jaja/gluten/soje lub wszystkie te alergeny.
    Jak masz możliwość i nie będzie Ci zbyt ciężko to przejdz na dietę i ocen przynajmniej po 2 tygodniach czy widzisz poprawę 🙂 zbadać alergie pokarmowa u takiego małego dziecka z krwi się nie da bo te badania nie wychodzą jeszcze chyba ze alergia jest bardzo nasilona.

Byłam na diecie od ok 4 tygodni. Wczoraj zjadłam ciastko ze śmietanką, dzisiaj jogurt i zobaczymy. Doktorka stwierdziła że to ze się polepszyło w różnych kwestiach to po prostu przypadek, że różne czynniki się przyczyniły, nie tylko zmiana diety🤷🏻‍♀️

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie było mnie tu ze 2 dni i tyle nadrabiania 🙈😅

My tez jesteśmy zwolennikami szczepień dzieci i mała idzie zgodnie z kalendarzem plus po pół roczku dokładamy meningokoki. Ale szanuje decyzje rodziców myślących inaczej 😊

Decemberry to mnie zaskoczyłaś z tym smykiem, ja i wszystkie moje koleżanki uważamy, ze ciuchy ze smyka są olbrzymie i na przykład jak Wika nosi ciuchu 68, a nawet niektóre 74 tak smyka cały czas 62 😅

Wika za 6 dni kończy 4 miesiące, kiedy to zleciało… 23 lutego mamy szczepienie, obstawiam ze będzie już conajmniej 7,5 kg 🙈 Dziś mamy kontrolę u fizjo, wydaje mi się ze asymetrię zwalczylismy, ale teraz martwią mnie dwie rzeczy. Jedna - często leżąc na wprost Wika nie trzyma głowy do końca prosto tylko przechyla ją do prawego barku. A druga rzecz to sama na siebie jestem zła, ze się tym przejmuje 🤦🏼‍♀️ moja koleżanka której synek jest 6 dni młodszy od Wiki podesłała mi filmik ze mały już obraca się z pleców na brzuch, a moja nawet na boczki nie chce się obracać… I zawsze głośno pomstuje, że nie wolno porównywać dzieci, ze każde w swoim tempie, a mimo to mega się tym zestresowałam…

Za to Wika chyba polubiła leżenie na brzuszku w końcu, długo już wyleżyska, nawet jak się położy plackiem to w moment potrafi się podnieść z powrotem, widać ze ma dużo więcej siły i stara się rękami sięgać do zabawek przed nią 😊

A co do grzybka - tez mamy i jak wsadzę go Wice w rękę to nim macha, ale do buzi tez nie wkłada chociaż pokazywałam jej ze może kilka razy, za to ręce pcha aż do odruchu wymiotnego 🙈

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możliwe że jak pije herbatkę ma laktację ziołową to po tym kupa będzie zielona ale nie zawsze?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Sama wykluczyłaś co może uczulać czy byliście u alergologa ? ☺️

My za tydzień w czwartek mamy alergologa i nie wiem czego się spodziewać na wizycie 😬
    My byliśmy juz na oddziale nawet w klinice dziecięcej bo ta alergia u nas to była taka nieoczywista. I teraz jesteśmy pod opieką alergologa dziecięcego. Ważne żebyście wybrali dziecięcego alergologa a nie "zwykłego," bo u takich małych dzieci alergia to czasem złożony problem i nie taki oczywisty. Nam zwykly alergolog kazal dalej się karmic piersią mimo krwi w kupce i stosować dalej dietę bezmleczna. Dopiero wiedzą alergologa dziecięcego właśnie z tej kliniki wyprowadziła nas do żółtych kupek bez krwi 🙂 i dalej karmimy piersią.
    A Stasiowi ja podejrzewałam ze bmk to nie wszystko i sama wykluczyłam jaja (druga najczestsza alergia). Pozniej w badaniach wyszla mu sladowa reakcja alergiczna na soje i gluten. Raczej nie ma to znaczenia ale tez to wykluczyłam. Jak będę za parę miesięcy robić prowokacje to pewnie od tego zacznę

Angelaaaa, KaroInka lubią tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Byłam na diecie od ok 4 tygodni. Wczoraj zjadłam ciastko ze śmietanką, dzisiaj jogurt i zobaczymy. Doktorka stwierdziła że to ze się polepszyło w różnych kwestiach to po prostu przypadek, że różne czynniki się przyczyniły, nie tylko zmiana diety🤷🏻‍♀️
    No właśnie czasem ciężko stwierdzić bo człowiek nie maszyna i ty czasem różne rzeczy mozesz zjeść i dziecko moze inaczej się czuć. Ale jak tak stało to może być cos na rzeczy. A jak zjadlas ostatnio bmk to ta kupka była pojedyncza czy juz caly czas jest taka slaba? Alergeny tak szybko nie znikają z organizmu

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Możliwe że jak pije herbatkę ma laktację ziołową to po tym kupa będzie zielona ale nie zawsze?
    Jak herbatka ma kozieradke to jak najbardziej

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:

Mały jest cały czas w ok. 18 centylu. Dziś waży 5350, no i dr powiedziała, że trochę za mało, zeby nie spadł z wagi. To mówiła, żeby budzić w nocy...Urodził się 3.5kg a spadkowa była od 3160g., ma skonczone 10tyg+4. Czuje się znów jakbym głodziła dziecko,przystawiam na żadanie i zoładek musi też odpocząć, nie będę go znów wybudzać co 3godz jak noworodka. Masakra

Nie denerwuj się. Najważniejsze żeby nie spadł w siatce. Mój ma 14 tyg. I waży 5230. Jest drobny, ale cały czas trzyma się na 3 centylu. Jest wesoły, fajnie sir rozwija, podstawowe badania też ok.

mt30 lubi tę wiadomość

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    My byliśmy juz na oddziale nawet w klinice dziecięcej bo ta alergia u nas to była taka nieoczywista. I teraz jesteśmy pod opieką alergologa dziecięcego. Ważne żebyście wybrali dziecięcego alergologa a nie "zwykłego," bo u takich małych dzieci alergia to czasem złożony problem i nie taki oczywisty. Nam zwykly alergolog kazal dalej się karmic piersią mimo krwi w kupce i stosować dalej dietę bezmleczna. Dopiero wiedzą alergologa dziecięcego właśnie z tej kliniki wyprowadziła nas do żółtych kupek bez krwi 🙂 i dalej karmimy piersią.
    A Stasiowi ja podejrzewałam ze bmk to nie wszystko i sama wykluczyłam jaja (druga najczestsza alergia). Pozniej w badaniach wyszla mu sladowa reakcja alergiczna na soje i gluten. Raczej nie ma to znaczenia ale tez to wykluczyłam. Jak będę za parę miesięcy robić prowokacje to pewnie od tego zacznę

A coś wam przepisał że nagle kupki ładne i brak krwi ? Bo też bym chciała dalej karmić piersią a nie od razu mm a problem może zostać 😬

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B wrote:
    Dziewczyny, u nas najblizsze przedszkole to Montessori. Zastanawiam sie, czy znacie ta pedagogike i czy macie jakies wyrobione opinie na ten temat? Niby czytalam jakis ogolny opis w necie ale jakos nie moge sobie uzmyslowic na czym polega roznica. W sensie jak to czytam to nie widze zbytnio roznic od tego jak ja bylam wychowywana, a to nie mialo zadnej nazwy ani z gory okreslonej filozofii 🤣 tzn ja nie chodzilam do przedszkola, Mama byla w domu z trojka i nam robila domowe przedszkole.

Nasz maluszek juz kolejna noc pieknie spi, zadnych skutkow szczepionek nie zaobserwowalam 🫶
    Wczoraj wazyl juz 7180 g 🙈 ma 65cm, a ja nadal uzywam ciuszkow 62 🤔🤔🤔🤔 jedynie misiowy kombinezon wymienilam na 68, ale jest o wiele za duzy 🤔
    Nie ma za ciasno? Nóżek i w pampersie?

11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
    11.2024 start starania o drugie dzieciątko
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Nie było mnie tu ze 2 dni i tyle nadrabiania 🙈😅

My tez jesteśmy zwolennikami szczepień dzieci i mała idzie zgodnie z kalendarzem plus po pół roczku dokładamy meningokoki. Ale szanuje decyzje rodziców myślących inaczej 😊

Decemberry to mnie zaskoczyłaś z tym smykiem, ja i wszystkie moje koleżanki uważamy, ze ciuchy ze smyka są olbrzymie i na przykład jak Wika nosi ciuchu 68, a nawet niektóre 74 tak smyka cały czas 62 😅

Wika za 6 dni kończy 4 miesiące, kiedy to zleciało… 23 lutego mamy szczepienie, obstawiam ze będzie już conajmniej 7,5 kg 🙈 Dziś mamy kontrolę u fizjo, wydaje mi się ze asymetrię zwalczylismy, ale teraz martwią mnie dwie rzeczy. Jedna - często leżąc na wprost Wika nie trzyma głowy do końca prosto tylko przechyla ją do prawego barku. A druga rzecz to sama na siebie jestem zła, ze się tym przejmuje 🤦🏼‍♀️ moja koleżanka której synek jest 6 dni młodszy od Wiki podesłała mi filmik ze mały już obraca się z pleców na brzuch, a moja nawet na boczki nie chce się obracać… I zawsze głośno pomstuje, że nie wolno porównywać dzieci, ze każde w swoim tempie, a mimo to mega się tym zestresowałam…

Za to Wika chyba polubiła leżenie na brzuszku w końcu, długo już wyleżyska, nawet jak się położy plackiem to w moment potrafi się podnieść z powrotem, widać ze ma dużo więcej siły i stara się rękami sięgać do zabawek przed nią 😊

A co do grzybka - tez mamy i jak wsadzę go Wice w rękę to nim macha, ale do buzi tez nie wkłada chociaż pokazywałam jej ze może kilka razy, za to ręce pcha aż do odruchu wymiotnego 🙈
    Moja skończy 21 trzy miesiące i też nie raz tak trzyma głowę a byliśmy u osteopaty to nie stwierdził żadnego napięcia ani asymetri

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem ile moja waży jak ważyłam się z nią to 57 kg ja sama 50.5 więc ponad 6 waży wychodzi odjąć moje ubrania i jej to tak by było

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    A coś wam przepisał że nagle kupki ładne i brak krwi ? Bo też bym chciała dalej karmić piersią a nie od razu mm a problem może zostać 😬
    No my mieliśmy mleko neocate bo moja dieta nic nie dawała (wtedy od 5 tygodni) No i jak mu porobili badania od góry do dołu i nic nie wyszło to jedynie alergia została. Nie chciał bardzo pic tego mleka bo daje maka ziemniaczana i w ogóle to nawet nie ma w nim mleka także to nawet mlekiem nazwać nie można...
    Szczęście w nieszczęściu ze wszyscy po wyjściu z kliniki dostaliśmy jelitowy i maly się odwodnił z wymiotow i znowu szpital nasz powiatowy tym razem i tam piersią kazali karmic. I od tej pory mieliśmy żółte kupy bez krwi nawet tej utajonej. Ale ja od wyjścia z kliniki to nie jadłam juz dodatkowo oprócz BMK i jajek: kurczaka, soi i glutenu.
    No i faktycznie jakos po 6 dniach od tego odstawienia mu się polepszyło i tak zostaliśmy na piersi

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po wizycie u fizjo. Asymetrię zwalczylismy, ale teraz młoda ma napięcie w barku, najbardziej w prawym ;/ Musimy teraz to rozciągnąć. Mamy dalej robić wszystkie ćwiczenia, które robiliśmy tylko jedno z małą modyfikacją i doszły nam jeszcze dwa na rozciągnięcie, rozluźnienie tego napięcia. Ale mówi, że młoda już robi super wysoki podpór na brzuchu i to że się na brzuchu obraca wokół własnej osi to rewelka, bo to szybko i może szybko zacząć pełzać. Tez pytałam o to jak leży na brzuchu i nieświadomie przekręci się na plecy, bo ją głowa przeciąża, to mówił że normalne i pozwolić jej na to, żeby po takim mimowolnym przekręceniu polezala i zarejestrowała, że się obróciła, a nie przekręcać ją zaraz z powrotem na brzuch. Mam nadzieje że uda nam się szybko pozbyć tego napięcia :(

Tony lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    No my mieliśmy mleko neocate bo moja dieta nic nie dawała (wtedy od 5 tygodni) No i jak mu porobili badania od góry do dołu i nic nie wyszło to jedynie alergia została. Nie chciał bardzo pic tego mleka bo daje maka ziemniaczana i w ogóle to nawet nie ma w nim mleka także to nawet mlekiem nazwać nie można...
    Szczęście w nieszczęściu ze wszyscy po wyjściu z kliniki dostaliśmy jelitowy i maly się odwodnił z wymiotow i znowu szpital nasz powiatowy tym razem i tam piersią kazali karmic. I od tej pory mieliśmy żółte kupy bez krwi nawet tej utajonej. Ale ja od wyjścia z kliniki to nie jadłam juz dodatkowo oprócz BMK i jajek: kurczaka, soi i glutenu.
    No i faktycznie jakos po 6 dniach od tego odstawienia mu się polepszyło i tak zostaliśmy na piersi

Mega szacun Kalli za takie poświęcenia z dietą, ja bym nie dała rady dlatego mam mega respekt do matek, które tak walczą o KP 😊

Kalli95 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggie94 wrote:
    Mega szacun Kalli za takie poświęcenia z dietą, ja bym nie dała rady dlatego mam mega respekt do matek, które tak walczą o KP 😊
    No mi ciężko sobie wyobrazić łażenie w nocy na dol do kuchni i robienie butelek 😅 juz trochę przeżyłam tego z tym mlekiem co mieliśmy zapisane i mialam dość tego ciągłego mycia i latania
    A z ta dieta to ja na początku przeżywałam ze samego mleka nie mogę i mówiłam ze jak jeszcze mi coś odejdzie to juz całkiem nie będę miała co jesc i wjedzie mm, później jajka jakoslekko mi poszły. Pozniej każdy alergen jakos łatwiej psychicznie wykluczać jak juz i tak nie mogę tyle rzeczy jesc 😅

Joanne lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi narazie też spoko na tej diecie bez bmk zobaczymy co będzie dalej 😅

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Mi narazie też spoko na tej diecie bez bmk zobaczymy co będzie dalej 😅
    No teraz sobie myślę że dieta bez bmk jest super i tyle słodyczy jeszcze można 😅
    Teraz czuje się jak vege swir w sklepie a ludzie dziwnie patrza na mnie jak stoje przy kasie bo mam jakieś weganskie rzeczy, bez glutenu i mięso 😂

Nosia lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2023, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    No mi ciężko sobie wyobrazić łażenie w nocy na dol do kuchni i robienie butelek 😅 juz trochę przeżyłam tego z tym mlekiem co mieliśmy zapisane i mialam dość tego ciągłego mycia i latania
    A z ta dieta to ja na początku przeżywałam ze samego mleka nie mogę i mówiłam ze jak jeszcze mi coś odejdzie to juz całkiem nie będę miała co jesc i wjedzie mm, później jajka jakoslekko mi poszły. Pozniej każdy alergen jakos łatwiej psychicznie wykluczać jak juz i tak nie mogę tyle rzeczy jesc 😅

Wszystko kwestia organizacji 😊 my kiedy już wiedzieliśmy, że z KP nic nie będzie kupiliśmy podgrzewacz, który trzyma konkretna temp wody w butelce, zabieramy go ze sobą na górę do sypialni na noc i 3 butelki z wodą i puszkę mleka i wtedy w nocy mleko robimy na gorze, czyli po prostu wsypujemy do butelki z ciepłą woda mleko a do podgrzewacza wkładamy kolejną butelkę na następne karmienie. Rano myje wszystkie butelki ;)

Kalli95, Tony, Decemberry, Asia11 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
‹‹ 630 631 632 633 634 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ