LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Angela, zmień lekarza. Jakieś popieprzone metody. Nie czaje o co chodzi z tym odciąganiem i dzieleniem. Po co, dlaczego, wtf?
Na Twoim miejscu kupiłabym wagę i sama kontrolowała przyrost, a jeśli będzie słaby to bym dokarmiala. Na olx można kupić nawet za 20zl. -
Tony wrote:Angela, zmień lekarza. Jakieś popieprzone metody. Nie czaje o co chodzi z tym odciąganiem i dzieleniem. Po co, dlaczego, wtf?
Na Twoim miejscu kupiłabym wagę i sama kontrolowała przyrost, a jeśli będzie słaby to bym dokarmiala. Na olx można kupić nawet za 20zl.
Tylko mnie martwi to że były wcześniej dobre przyrosty a teraz nie.. i czy nie jest na coś chora ? Bo jak mam podać mm waga będzie ok a nie będą robić badań to mnie to martwi najbardziej 😩 jestem ciekawa czy krew lub mocz coś wykaże
Jestem załamana psychicznie 😭Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angela, a w czym dokładnie u Twojej małej tkwi problem, jakie są niepokojące objawy prócz tego pezybierania? Ile tygodniowo wychodzi i jak wygląda w siatce? Metody z dzisiejszej wizyty serio z dupy wzięte 🙄
Co do kup, to nie słuchaj, mój walinawet 8 dziennie. Dzisiaj już 4 zaliczył 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2023, 14:22
-
Angelaaaa wrote:My już po wizycie Ala źle przybiera na wadze... Zorały mi tak psychikę że wróciłam do domu z płaczem..
Lekarka i była położna od laktacji.. dostałam opierdol że po co wybudzam dziecko w nocy na jedzenie jak już ma prawie 3 miesiące... I mówię że 2 tygodnie temu zrobiły spine że za mało karmię w nocy.. wyszłam na wariatkę psychicznie mam dosyć.. nie wiedzą gdzie jest problem.. od razu wykluczyły alergię nie wiem po czym. Dobrze że w czwartek mam alergologa..
W poniedziałek badanie krwi i moczu.. mam odciągać raz dziennie pokarm i podawać z butelki na 3 porcje.. usłyszałam że dziecko nie powinno robić 2-3 kup dziennie bo to co zje to z niej wychodzi..
Proszę powiedzcie mi że z nimi coś nie tak... Boje się że problem leży gdzie innej a będą kazały podawać mm żeby był spokój 😞
Angela, tez mi sie wydaje ze z nimi cos nie tak. Nasz robi MINIMUM 4 kupy dziennie, a jest grubasek maly. Wiec jak taki argument Ci daja to wiarygodnosc jest bliska zeru chyba.
Rozumiem twoj niepokoj o dokarmianie bez poznanej przyczyny tego slabego przyrostu - zrobcie te badania krwi i moczu, jak beda w porzadku to moze warto sprobowac. No i jak sie da to zmien lekarza 🤦🏼♀️ -
Asia11 wrote:Angela, a w czym dokładnie u Twojej małej tkwi problem, jakie są niepokojące objawy prócz tego pezybierania? Ile tygodniowo wychodzi i jak wygląda w siatce? Metody z dzisiejszej wizyty serio z dupy wzięte 🙄
Co do kup, to nie słuchaj, mój walinawet 8 dziennie. Dzisiaj już 4 zaliczył 😁
Teraz w ciągu 2 tygodni przybrała 155g
Z 25centyla spadła na 3 centyl
Śluz w kupce i kwaśne kupki. Na kwaśne kupki pomaga delicol i dzięki temu wcale nie ulewa. Po badaniu kału inny pediatra stwierdziła że to może być alergia na bmk. Ta pediatra twierdzi że to po szczepionce 🤷♀️
Pediatra już chciała dzis dać mm ale ta doradca laktacyjny nie pozwoliła jeżeli ja mam tyle mleka że mogę odciągać. A po co odciągać i jej podawać 3 razy dziennie po 30ml to też tego nie rozumiem 🤷♀️
Wiem że jak dziecko od początku źle przybiera to trzeba wprowadzić mm ale czemu teraz tak słabo przybiera to nie wiem. Tym bardziej że teraz częściej karmię niż wcześniej 🙆Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angie, no normalnie jakaś pojebana akcja, przepraszam za słownictwo. Przecież te kobiety Cię wykończą O_O
Na Twoim miejscu pobawiłabym się w detektywa i sama na własną rękę zrobiła szereg badań, które mogą coś wskazać. Chociażby to, czy dziecko nie ma anemii. Albo poszukała informacji, czy to słabe przybieranie nie może być "bo taka jej uroda". Czy Twoja niunia jest wychudzona? Chuda?
Mega Ci współczuję, bo naprawdę można dostać SZAŁU!
Ja się właśnie dziś dowiedziałam, że zarówno moja położna jak i pediatra zrezygnowały z pracy w przychodni, do której chodzimy. Obie są świetne i bardzo je cenimy, więc powstał problem. W obecnej przychodni nie ma co zostawać, bo zależy nam na nich, a tam, gdzie pediatra przyjmuje (druga placówka) jest takie zatrzęsienie ludzi, że szansa, że nas przyjmą jest znikoma. A położna idzie chyba do prywaty. Nie wiem co robić O_O
Jedna rzecz mnie niepokoi, może będziecie wiedziały lepiej - czy Wasze niemowlaki mają może cofniętą dolną szczękę? Obserwuję to u swojego od jakiegoś czasu i kurdę... nie wiem do kogo z tym iść. Logopeda? Neurologopeda? O_o...Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨
15.03 - beta 26.7
17.03 - beta 73.9
23.03 - beta 1379.6!
Maleństwo rozwija się idealnie
07.07.22 - 320g mężczyzny
24.07 - 540g
29.08 - 1146g
22.09 - 1669g
19.10 - 2450g
4.11 - 2930g -
W poniedziałek mamy badanie moczu i krwi, nawet tsh będzie miała badane. Bo tak naprawdę wszystko może mieć wpływ że słabo przybiera i nie chce żeby to olali 😩
Ala teraz po 3 godzinach nie chce jeść zaraz oszaleje 😞Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angela,
Polecam kup wage i waż przed i po jedzeniu to mniej więcej zobaczysz ile je na raz. Ja tak zrobiłam i wyszło mi że je bardzo mało mimo iż połykała bez przerwy jakieś 30 min na karmienie:-/ U nas to akurat problem z napięciem i wędzidełkiem ale podobno to bardzo częste w 3-4 miesiącu. Co do kup to chyba normalka.
Myśle że to dzielenie na 3 to po to żeby nie było za dużo na raz bo po karmieniu jakbyś dała 90ml na raz to by było za dużo.
Niektóre dzieci (w tym moje) nie umieją powiedzieć dość jedząc z butelki także trzeba im dawkować mililitry.
A co do pediatry to olej, co lekarz to inna teoria. Ja swoją zmieniłam jak mi powiedziała że mam wygłodzić dziecko żeby jadło z cyca a problemy brzuszkowe to moja wina bo ja mam wzdęcia. -
Angelaaaa wrote:Teraz w ciągu 2 tygodni przybrała 155g
Z 25centyla spadła na 3 centyl
Śluz w kupce i kwaśne kupki. Na kwaśne kupki pomaga delicol i dzięki temu wcale nie ulewa. Po badaniu kału inny pediatra stwierdziła że to może być alergia na bmk. Ta pediatra twierdzi że to po szczepionce 🤷♀️
Pediatra już chciała dzis dać mm ale ta doradca laktacyjny nie pozwoliła jeżeli ja mam tyle mleka że mogę odciągać. A po co odciągać i jej podawać 3 razy dziennie po 30ml to też tego nie rozumiem 🤷♀️
Wiem że jak dziecko od początku źle przybiera to trzeba wprowadzić mm ale czemu teraz tak słabo przybiera to nie wiem. Tym bardziej że teraz częściej karmię niż wcześniej 🙆
Mój mały z kolei jest ciągle w 18centylu, max 20. Wczoraj też miałam przesłuchanie czy jak karmię, i jak powiedziałam, że raz w nocy to kazały wybudzać... na kolejne karmienia. Rozumiem, Cię, bo ja też do głowy biorę. U mnie chyba będzie, że źle się przystawiał, co mi te cycki bolały przez 2 tyg.
Teraz jeszcze wodniste kupy po tym rota. Nagadała, żeby karmić bo może spaść z wagi.
Siedzę dziś w domu chora i zanim zacznie ciągnąć palce w buzi to go przestawiam częściej. Spróbuję w dzień wprowadzić częstsze karmienia bo faktycznie wychodziło po około 8 i chyba dłużej przy cycce, bo jedną się najada ale jak go trzymam na poduszcze i nie odkładam to za parę minut jeszcze z 7min pociąga drugiej. Chyba
A ile Twoja Ala teraz waży/waga ur?
W nocy nie będę wybudzać, bo to bez sensu. Już ma swój rytm. Wczoraj po szczepieniu tylko jak w nocy się obudził, to po zjedzeniu zaczął zabawy.
Ja mam takie parcie na słodycze, że zawsze muszę zajść do sklepu i coś zjeść.
Chyba przez to, że jem za mało posiłków. Dziś się ważyłam i juz przybyło 2kg od spadku po porodzie.
Z tymi pieluchami, to serio u Was sięgają po pempek i to jest dobry rozmiar?
Myślałam zawsze, że im mniej pieluchy to lepiej, a teraz zakładam dwie na proste biodederka.
Nakładam chyba ciągle za małe, ale to przez te zapasy. Te dady 3 na ile kg już cisną gumki? Mam z promocji i jeszcze nie zaczynałam. -
Smerfetk_a wrote:Angela,
Polecam kup wage i waż przed i po jedzeniu to mniej więcej zobaczysz ile je na raz. Ja tak zrobiłam i wyszło mi że je bardzo mało mimo iż połykała bez przerwy jakieś 30 min na karmienie:-/ U nas to akurat problem z napięciem i wędzidełkiem ale podobno to bardzo częste w 3-4 miesiącu. Co do kup to chyba normalka.
Myśle że to dzielenie na 3 to po to żeby nie było za dużo na raz bo po karmieniu jakbyś dała 90ml na raz to by było za dużo.
Niektóre dzieci (w tym moje) nie umieją powiedzieć dość jedząc z butelki także trzeba im dawkować mililitry.
A co do pediatry to olej, co lekarz to inna teoria. Ja swoją zmieniłam jak mi powiedziała że mam wygłodzić dziecko żeby jadło z cyca a problemy brzuszkowe to moja wina bo ja mam wzdęcia.
-
Waga urodzenia 3060g a dzisiaj 4445g a 19tego skończy 3miesiace 😩
Ja karmię cały czas przez nakładki więc wiem że dobrze je, jest po podcięciu wędzidełka byliśmy na kontroli u neurologopedy i jest wszystko super i sprawdzała jak karmię że jest mega poprawa itp. mleko mam więc takie rzeczy wykluczamMaja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Decemberry, moja też ma trochę cofniętą żuchwę, ale wydaje mi się, że jakby z tego "wyrastała". W sensie po urodzeniu miała bardziej cofniętą. Więc na razie się tym nie przejmuje.
Angela, to rzeczywiście sporo spadła. Tych badań na pewno nie zaszkodzi zrobić. Może ma jakieś zaburzenia wchłaniania? Ale nie wiem czemu zabrania Ci podawać mm...
Może poszukaj prywatnie jakiegoś dobrego pediatry? Bo trochę dziwne podejście mają.
-
Angela jeśli mała jest pogodna to nie stresuj się na zapas. Ja też to przechodziłam, gadali mi, że Filip jest na deficycie kalorycznym. Tak jak tu padło, kup wagę i sama kontroluj, ale nie częściej niz raz w tyg. Procz tego sprawdź właśnie, ile zjada. Spadki w siatce są zawsze niepokojące, ale moze taką jej uroda. Oby tak było. Moj spadł w drugim miesiącu z 10 poniżej 3. I pamiętaj, ze teraz po 3 miesiącu te przyrosty już zwalniają. Dla pocieszenia córcia mojej kuzynki w 2 miesiącu nie przybrała prawie nic. Też była panika. Teraz zdrowa 3 latka. Jest po prostu drobniutka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2023, 17:22
Tony lubi tę wiadomość
-
Ja też nie chce podawać mm jeśli jest pokarm, a może ma własnie jakiś inny problem. Bo tak podam mam waga wzrośnie i nie będą robić badań. Prywatny pediatra zalecił dietę bmk że to raczej to jest problem. Im oczywiście mówiłam ale raczej to olały.Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
mt30 wrote:A po zważeniu ile się najadało. Ja zważyłam tylko raz i wyszło 50g to też mało
u mnie było ok 30g -50g ale miałam wrażenie że non stop jest głodna. Najedzona była po 100g i tak je teraz (90-110). Ulewa bardzo rzadko. Karmie od 2 tyg butelką po 600-700 ml na dzień i dalej siedzi w swoim 12-15 centylu, może ciut podskoczyła ale bez przesady. Myślałam że pójdzie w drugą stronę patrząc jak dużo je ale na razie powiedziałabym, że nie spada.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2023, 18:26
-
Smerfetk_a wrote:Dobre pytanie
u mnie było ok 30g -50g ale miałam wrażenie że non stop jest głodna. Najedzona była po 100g i tak je teraz (90-110). Ulewa bardzo rzadko. Karmie od 2 tyg butelką po 600-700 ml na dzień i dalej siedzi w swoim 12-15 centylu, może ciut podskoczyła ale bez przesady. Myślałam że pójdzie w drugą stronę patrząc jak dużo je ale na razie powiedziałabym, że nie spada.
Ale swoim mlekiem karmisz z butelki ?Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angela, a ten spadek to jest od urodzenia czy w ostatnim czasie? A jakie były wagi po drodze? Moj Filip urodził sie prawie w 25 centylu, potem spadł do 10, potem do 3 (wszystko w ciągu miesiąca) i teraz sobie leci cały czas w 3 centylu. Ja sobie zapisuję w aplikacji Child growth tracker i tam od razu generuje siatki, to wszystko ładnie widzę.
Jak się stresujesz że mało zjada, to żeby nie zaburzać karmienia jest coś takiego jak SNS. To taka buteleczka z drenem I w trakcie karmienia piersią, kącikiem ust podajesz dodatkowe mleko. To nie zaburza ssania jak butelka. Bo u niektórych dzieci butelka może sprawić że mniej będzie jadła z cyca. Ja dostalam od CDL tańszą wersję SNS. Mam po prostu sondę i zwykłą strzykawkę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2023, 19:01