X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Będę też dużo odciągać i podawać z butli i cyca może to pomoże nie wiem co robić. Oby taka była jej uroda

Wydaje mi się ze to nie jest dobre rozwiązanie. Jak chcesz dokarmić swoim to właśnie SNS, a butlą to jedynie mm. Butla może pogorszyć ssanie, tym bardziej, że mieliście problem z wedzidełkiem. Z piersi zje mniej i koło się zamyka. Na moje problemem mogą też być nakładki przez które karmisz. Dziecko niby przez nie pobiera mniej pokarmu I bardziej się męczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2023, 19:06

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    My już po wizycie Ala źle przybiera na wadze... Zorały mi tak psychikę że wróciłam do domu z płaczem..
    Lekarka i była położna od laktacji.. dostałam opierdol że po co wybudzam dziecko w nocy na jedzenie jak już ma prawie 3 miesiące... I mówię że 2 tygodnie temu zrobiły spine że za mało karmię w nocy.. wyszłam na wariatkę psychicznie mam dosyć.. nie wiedzą gdzie jest problem.. od razu wykluczyły alergię nie wiem po czym. Dobrze że w czwartek mam alergologa..
    W poniedziałek badanie krwi i moczu.. mam odciągać raz dziennie pokarm i podawać z butelki na 3 porcje.. usłyszałam że dziecko nie powinno robić 2-3 kup dziennie bo to co zje to z niej wychodzi..
    Proszę powiedzcie mi że z nimi coś nie tak... Boje się że problem leży gdzie innej a będą kazały podawać mm żeby był spokój 😞
    Bardzo współczuję ze trafilas na takich ludzi...
    Stas jak mial okres ze robil nawet 10 kup dziennie to przybierał po 50 g wiec to chyba bez znaczenia jeśli dziecko przyswaja te składniki odżywcze z mleka.
    Ja tez wybudzam na karmienie jak się obudze i dalej spi jakos po 5-6h snu. Zwykle wierci się już sam wtedy w łóżeczku.
    Ale ze jak to raz dziennie odciągać i juz nie dawać piersi więcej? Przeciez to prosta droga do utracenia laktacji 😬

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Angela, a ten spadek to jest od urodzenia czy w ostatnim czasie? A jakie były wagi po drodze? Moj Filip urodził sie prawie w 25 centylu, potem spadł do 10, potem do 3 (wszystko w ciągu miesiąca) i teraz sobie leci cały czas w 3 centylu. Ja sobie zapisuję w aplikacji Child growth tracker i tam od razu generuje siatki, to wszystko ładnie widzę.

Jak się stresujesz że mało zjada, to żeby nie zaburzać karmienia jest coś takiego jak SNS. To taka buteleczka z drenem I w trakcie karmienia piersią, kącikiem ust podajesz dodatkowe mleko. To nie zaburza ssania jak butelka. Bo u niektórych dzieci butelka może sprawić że mniej będzie jadła z cyca. Ja dostalam od CDL tańszą wersję SNS. Mam po prostu sondę i zwykłą strzykawkę.

Też mam tą aplikację była na 2t centylu i nagle spadła na 3 🤷‍♀️

IMG-20230216-190518.jpg

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Bardzo współczuję ze trafilas na takich ludzi...
    Stas jak mial okres ze robil nawet 10 kup dziennie to przybierał po 50 g wiec to chyba bez znaczenia jeśli dziecko przyswaja te składniki odżywcze z mleka.
    Ja tez wybudzam na karmienie jak się obudze i dalej spi jakos po 5-6h snu. Zwykle wierci się już sam wtedy w łóżeczku.
    Ale ze jak to raz dziennie odciągać i juz nie dawać piersi więcej? Przeciez to prosta droga do utracenia laktacji 😬

No jak lekarka powiedziała że jedna kupa dziennie powinna być to mi ręce opadły.. bo dobrze wiem że niemowlę może tych kup robić więcej 🤦‍♀️ a 2-3 kupki to nie jest dużo a ona twierdzi że to co zje to wyjdzie 💩

Mam odciągnąć 90ml i po 30ml dawać 3 razy dziennie po nakarmieniu piersią ale nie od razu żeby nie ulała

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Teraz w ciągu 2 tygodni przybrała 155g
    Z 25centyla spadła na 3 centyl

Śluz w kupce i kwaśne kupki. Na kwaśne kupki pomaga delicol i dzięki temu wcale nie ulewa. Po badaniu kału inny pediatra stwierdziła że to może być alergia na bmk. Ta pediatra twierdzi że to po szczepionce 🤷‍♀️
    Pediatra już chciała dzis dać mm ale ta doradca laktacyjny nie pozwoliła jeżeli ja mam tyle mleka że mogę odciągać. A po co odciągać i jej podawać 3 razy dziennie po 30ml to też tego nie rozumiem 🤷‍♀️

Wiem że jak dziecko od początku źle przybiera to trzeba wprowadzić mm ale czemu teraz tak słabo przybiera to nie wiem. Tym bardziej że teraz częściej karmię niż wcześniej 🙆
    Moze masz możliwość wizyty u CDL? Nie każdy "doradca laktacyjny" dostępny w przychodni ma odpowiednią wiedzę. Może technika przystawienia jest do poprawy albo coś innego?

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Wydaje mi się ze to nie jest dobre rozwiązanie. Jak chcesz dokarmić swoim to właśnie SNS, a butlą to jedynie mm. Butla może pogorszyć ssanie, tym bardziej, że mieliście problem z wedzidełkiem. Z piersi zje mniej i koło się zamyka. Na moje problemem mogą też być nakładki przez które karmisz. Dziecko niby przez nie pobiera mniej pokarmu I bardziej się męczy.

Starsza córkę karmiłam przez nakładki i przybierała bardzo dobrze. I jak mówią lepiej tak karmić niż wcale. W szpitalu też karmiłam przez nakładki to nawet 30g przytyła.
    Tak samo jak mówią że te nocne karmienie jest ważne bo więcej tłuszczu ma itp. no to dla mnie dziwne że karmiłam na żądanie i przybierała więcej niż teraz ją budzę na karmienie w nocy a jest gorzej. Moim zdaniem musi być jakaś przyczyna.😩 Zobaczymy ile w poniedziałek waży i jak wyjdą wyniki

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Moze masz możliwość wizyty u CDL? Nie każdy "doradca laktacyjny" dostępny w przychodni ma odpowiednią wiedzę. Może technika przystawienia jest do poprawy albo coś innego?

Ta jest właśnie bardzo polecana 😩
    A i co dziwne że przed podcięciem wędzidełka pokarm uciekał bokiem czy to przy piersi czy przy butelce i wtedy już mówili że mniej przez to przybiera a teraz mleko nie ucieka a jest gorzej.
    Jak porobią badania i wyjdzie wszystko dobrze to będę musiała dokarmiać mm. Chociaż naprawdę dziecko bardzo pogodne itp. nawet lekarka zwróciła na to uwagę że prawidlowo się zachowuje itp.

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, strasznie szkoda zebys dokarmiala mm skoro masz dużo pokarmu.
    Moze tak jak radzą dziewczyny kup wagę i waz dziecko przed i po karmieniu. Wiem ze to nie jest miarodajne bo się trochę w to bawiliśmy i ta waga z czasem z dziecka "wyparowuje" ale zawsze to jakiś punkt odniesienia.
    Jakbym swojemu zaproponowała po jedzeniu jeszcze butle to jakby mógł to by mnie wyśmiał 🙂 a nie możesz poprostu częściej Ali karmic? Tak mi się wydaje że jak za jakiś czas po karmieniu podasz butelkę i to wypije to opoznisz znowu następne pelne karmienie i balabym się ze to trochę odwrotny efekt przyniesie chyba ze Ala zje od razu po karmieniu

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To spokojnie. Nie martw się na zapas. Coś przybrała, gorzej jakby stała w miejscu 😊 porobisz badania i będziesz spokojniejsza

Angelaaaa, Tony lubią tę wiadomość

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Jejku, strasznie szkoda zebys dokarmiala mm skoro masz dużo pokarmu.
    Moze tak jak radzą dziewczyny kup wagę i waz dziecko przed i po karmieniu. Wiem ze to nie jest miarodajne bo się trochę w to bawiliśmy i ta waga z czasem z dziecka "wyparowuje" ale zawsze to jakiś punkt odniesienia.
    Jakbym swojemu zaproponowała po jedzeniu jeszcze butle to jakby mógł to by mnie wyśmiał 🙂 a nie możesz poprostu częściej Ali karmic? Tak mi się wydaje że jak za jakiś czas po karmieniu podasz butelkę i to wypije to opoznisz znowu następne pelne karmienie i balabym się ze to trochę odwrotny efekt przyniesie chyba ze Ala zje od razu po karmieniu

Staram się karmić co 2.5-3 godziny czasami co 2 staram się na żądanie. Widzę że czym częściej próbuje karmić to efekt odwrotny bo albo na siłę próbuje ją karmić a to też nie dobrze albo robi sobie długie drzemki mam wrażenie byle by nie jeść 🥴

Trochę boje się kupić wagę że zwariuje na tym punkcie 😞 ja się chyba wykończe psychicznie 😭

Dzięki dziewczyny za rady 😘 na was bardziej mogę liczyć niż lekarzy..

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Kilka razy pisałam, ale mało się udzielałam. Mój stan psychiczny był taki, że bez terapii nie dałabym rady. Teraz jest trochę lepiej, choć szału nie ma.
    Urodziłam jak na pierwszej stronie dziewczynkę 8 listopada, a nie planowanego 5.
    Angelaaa jak chcesz wysyłam Ci zaproszenie na priv i tam podam namiary do neonatologa, alergologa i CDL.
    Rodziłyśmy w tym samym szpitalu, miałam pełno komplikacji i problemów, więc szukałam dogłębnie dobrych specjalistów, ale z Bydgoszczy.

Angelaaaa lubi tę wiadomość

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monka/4 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Kilka razy pisałam, ale mało się udzielałam. Mój stan psychiczny był taki, że bez terapii nie dałabym rady. Teraz jest trochę lepiej, choć szału nie ma.
    Urodziłam jak na pierwszej stronie dziewczynkę 8 listopada, a nie planowanego 5.
    Angelaaa jak chcesz wysyłam Ci zaproszenie na priv i tam podam namiary do neonatologa, alergologa i CDL.
    Rodziłyśmy w tym samym szpitalu, miałam pełno komplikacji i problemów, więc szukałam dogłębnie dobrych specjalistów, ale z Bydgoszczy.

Ok poproszę o namiary 😘

A jak się ma twoja córeczka ?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2023, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Ok poproszę o namiary 😘

Wysłałam na priv. Nad córcią pracujemy po kompilacjach z lekarzem, który prowadził ją w szpitalu i zna się na rzeczy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2023, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Ok poproszę o namiary 😘

Wysłało?

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monka/4 wrote:
    Wysłało?
    Tak mam dziękuję bardzo 😘

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2023, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Tak mam dziękuję bardzo 😘
    Nie ma za co.
    I omijaj dziecięcy w Bydgoszczy, zabili mi laktację.
    A ta alergolog właśnie robi wszystko, żeby laktację utrzymać, a nie iść na skróty na mieszankę.

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monka/4 wrote:
    Nie ma za co.
    I omijaj dziecięcy w Bydgoszczy, zabili mi laktację.
    A ta alergolog właśnie robi wszystko, żeby laktację utrzymać, a nie iść na skróty na mieszankę.

No właśnie najgorsze co może być to tylko dawanie mm jako lek na wszystko 😞😞

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela mega słaba sytuacja w przychodni, zmieniłabym lekarza bo to jest niepoważne co Ci tam robią z głowy… Daj znać jak badania Małej ✊🏻

Angelaaaa lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, dziewczyny, jak Was czytam o tych problemach z karmieniem, to wcale Wam nie zazdroszczę... W szpitalu, gdzie rodziłam miałam super babkę od laktacji ale chyba żadna z Was nie jest z okolic Tarnowa 😅.
    Odliczam dni do 14.03, kiedy to wjedzie słoik z brokułami od 4 miesiąca 😂. Najbardziej to ciekawi mnie jak Młody zareaguje 😂.

Upiekłam z teściową 7 placków na chrzciny i kruche ciastka 🥵. I jeszcze zje*ałam krem do rurek, na szczęście mama teściowej a moja przybrana babcia poradziła nam telefonicznie jak to uratować. Uff. Padłabym, gdybym musiała od nowa robić krem do ok. 100 rurek 🥵.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2023, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta, dzielna jestes 🤣

Angie, ja na Twoim miejscu bym popracowala laktatorem, odciagala pokarmu ile sie da i faktycznie tym SNS-em mlodej dawala. To jest najlepsze obejscie systemu, jakie sie da. Bo podkoksowujesz (ludzie ale slowo wyszlo🤣) kazde karmienie! Poza tym jak ladnie ssie, to bym sie nie obawiala o odruch ssania przez butelke, tylko kupila aventa ze smoczkami 0 i dokarmiala wlasnym mlekiem. A przed karmieniem ok pol h mozesz sobie lyzeczke slodu jeczmiennego machnac, to tez sie zeiekszy podaz.

Jestes dzielna, ale musisz wiedziec, ze mm nad Toba nie wisi, predzej staniesz sie mama kpi :)

Podbijam to pytanie o zuchwe, dzieki Tony za odpowiedz!

Angelaaaa, Kalli95 lubią tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
‹‹ 633 634 635 636 637 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ