X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to się nawet nie wypowiadam co do ubrań bo nawet 4.5kg nie waży a jest długa i nie wiem w czym będzie chodzić 🥺

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• mt30 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, gdzieś na grupach mi umknął wpis, że zabawki powinny być na poziomie jakby "dziecko czytało książkę" Mój przez ostatnie dni tylko bawi się łukiem tiny na łące, przywiesiłam nad łóżeczkiem. Teraz się zatanawiam bo zamieszczam na wysokości brzuszka, czy tak będzie ok i jakiegoś zeza się nie nabawi?

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Dziewczyny, gdzieś na grupach mi umknął wpis, że zabawki powinny być na poziomie jakby "dziecko czytało książkę" Mój przez ostatnie dni tylko bawi się łukiem tiny na łące, przywiesiłam nad łóżeczkiem. Teraz się zatanawiam bo zamieszczam na wysokości brzuszka, czy tak będzie ok i jakiegoś zeza się nie nabawi?

Nad głową nie powinno być, tylko właśnie na wysokości brzuszka

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2023, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Mi ostatnio neurologpeda zaleciła przesunięcie karuzeli na wysokość brzuszka

• mt30 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale na wysokości brzuszka i te zawieszki mogą być wysoko, czy mają na nim leżeć? Wszystkie zabawki poszły w obstawkę i tylko łuk jest fajny. Mój już zaczyna piszczeć jak się bawi, gaworzyć itd. jak przychodzę i próbuję nagrać filmik lub zrobić foto to przestaje i tylko na mnie patrzy. Wszystkie fotki mi wychodzą z poważną miną. Na wysokości głowy tak w ogóle dlaczego nie mogą być?

U mnie co zmiana pampersa to sikanie pokazowe. Już nie zdążam łapać, bo też dużo tego robi. Mata mokra co raz. Zostawiać go na chwilę z odpiętym pampersem czy co, żeby do niego cześć spłynęła.

• Altair Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja też słyszałam, że na poziomie brzuszka. I kiedy my się bawimy, czy mówimy do dzieciaczków, to lepiej właśnie po skosie mniej więcej znad brzucha, a nie nad ich głową.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Ale na wysokości brzuszka i te zawieszki mogą być wysoko, czy mają na nim leżeć? Wszystkie zabawki poszły w obstawkę i tylko łuk jest fajny. Mój już zaczyna piszczeć jak się bawi, gaworzyć itd. jak przychodzę i próbuję nagrać filmik lub zrobić foto to przestaje i tylko na mnie patrzy. Wszystkie fotki mi wychodzą z poważną miną. Na wysokości głowy tak w ogóle dlaczego nie mogą być?

U mnie co zmiana pampersa to sikanie pokazowe. Już nie zdążam łapać, bo też dużo tego robi. Mata mokra co raz. Zostawiać go na chwilę z odpiętym pampersem czy co, żeby do niego cześć spłynęła.

Mama fizjoterapeuta o tym piszę 😁

Karuzela do łóżeczka nie jest czymś, co koniecznie musimy mieć...
    MUST HAVE pierwszych miesięcy życia, to dla dziecka przede wszystkim bliskość, relacja z Rodzicem i poczucie bezpieczeństwa...
    Ale jeśli już taką karuzelę macie, warto zadbać o to, aby używać jej w sposób, który przyniesie maluchowi najwięcej korzyści. 😍
    ➡ Dlaczego trzeci miesiąc?
    ✔Od przełomu 2/3. miesiąca dziecko zaczyna śledzić przedmioty wzrokiem "po okręgu",
    ➡ Dlaczego na wysokości klatki piersiowej/ pępka?
    ✔Patrzenie w dół sprzyja poprawie współpracy grup mięśniowych przedniej i tylnej ściany tułowia, a co za tym idzie - poprawia jego stabilność.
    ➡ Dlaczego tak, by maluch nie mógł dosięgnąć?
    To WYSUWANIE rączek w stronę zabawki, a nie przyciąganie ich do siebie pomaga w budowaniu stabilności obręczy barkowej. Poza tym, pociąganie za elementy karuzeli może stwarzać niebezpieczeństwo urazu.

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Joanne Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz pobyt w pl wreszcie dobiega końca. Nigdy więcej wyjazdów zimą. Jesteśmy przeziębieni, ja bardziej, i Krysię chyba też łapie. Dzisiaj dałam jej pierwszy raz paracetamol tak trochę zapobiegawczo bo miała lekki kaszelek z rana i cieplejszą główkę.

Wczoraj była impreza urodzinowa i było nas kilkanaście osób. Ciotki nie potrafiły zrozumieć że to małe dziecko i ich nie zna i non stop podawały ją sobie z rąk do rąk uznając że pewnie płacze z innego powodu🤦🏻‍♀️ dziadkowie też cały tydzień wyrywali ją sobie nawzajem z rąk aż tylko ta główka się majtała ze strony na stronę. Byliśmy u fizjo dziecięcego i już to uznali za paranoje i śmiali się z nas że oni nie mogą brać dziecka na ręce bo nie mają instrukcji obsługi w telefonie🤦🏻‍♀️ Dopiero jak im przypomniałam że kiedyś dzieci w tym wieku leżały w rożkach i tylko i wyłącznie w rożkach dziecko podawało się członkom rodziny to przyznali mi rację i przestali się z nas nabijać.

Odnośnie bmk to teściowej też musiałam non stop przypominać w czym jest mleko bo niby nawet nie wiedziała że almette jest z mleka krowiego. Jej reakcja była "niemożliwe"😆 teraz diety nie trzymam, Krysia nie ma żadnych wysypek ale kupki nadal mocno śluzowate.

Odnośnie Dada to 4 to chyba jednak za duży rozmiar na ten moment bo Mała za każdym razem jak zrobi kupę to pipusie ma zafajdaną. 3 nie będę kupować bo jednak nie jestem przekonana co do jakości a mokre chusteczki to już całkiem odpadają.

age.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też dla mojego klocka wybieram rzeczy szersze w pasie. Kupiłam jej komplet trzech sztuk spodenek w c&a i niestety tylko jedne raz założyła i trzeba odłożyć dla kolejnego dzieciaka😉 A, i ostatnio mieliśmy niekontrolowaną akcję nocną i mam nadzieję że nie załapałam 3 miesiące po cesarce😬 Cholera, chyba trzeba będzie pomyśleć o tabletkach bo na krótki okres czasu to chyba tabletki najlepiej. Nie chcę przyjmować hormonów ale strach tak szybko byłoby wpaść.

age.png
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Nasz pobyt w pl wreszcie dobiega końca. Nigdy więcej wyjazdów zimą. Jesteśmy przeziębieni, ja bardziej, i Krysię chyba też łapie. Dzisiaj dałam jej pierwszy raz paracetamol tak trochę zapobiegawczo bo miała lekki kaszelek z rana i cieplejszą główkę.

Wczoraj była impreza urodzinowa i było nas kilkanaście osób. Ciotki nie potrafiły zrozumieć że to małe dziecko i ich nie zna i non stop podawały ją sobie z rąk do rąk uznając że pewnie płacze z innego powodu🤦🏻‍♀️ dziadkowie też cały tydzień wyrywali ją sobie nawzajem z rąk aż tylko ta główka się majtała ze strony na stronę. Byliśmy u fizjo dziecięcego i już to uznali za paranoje i śmiali się z nas że oni nie mogą brać dziecka na ręce bo nie mają instrukcji obsługi w telefonie🤦🏻‍♀️ Dopiero jak im przypomniałam że kiedyś dzieci w tym wieku leżały w rożkach i tylko i wyłącznie w rożkach dziecko podawało się członkom rodziny to przyznali mi rację i przestali się z nas nabijać.

Odnośnie bmk to teściowej też musiałam non stop przypominać w czym jest mleko bo niby nawet nie wiedziała że almette jest z mleka krowiego. Jej reakcja była "niemożliwe"😆 teraz diety nie trzymam, Krysia nie ma żadnych wysypek ale kupki nadal mocno śluzowate.

Odnośnie Dada to 4 to chyba jednak za duży rozmiar na ten moment bo Mała za każdym razem jak zrobi kupę to pipusie ma zafajdaną. 3 nie będę kupować bo jednak nie jestem przekonana co do jakości a mokre chusteczki to już całkiem odpadają.

Moja od samego początku jak robi kupe to tyle, że z przodu tez jest zafajdana 🙈

age.png

age.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś

Meggie nasza to samo :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2023, 21:19

meggie94 lubi tę wiadomość

• Tony Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:

Meggie nasza to samo :p

Laura to samo, więc myślę, że to normalne :)
    A moje dziecko uwielbia być noszone przez wszystkie ciocie i wujkow, do wszystkich sie usmiecha albo zasypia na rękach. Mam wrażenie, że lepiej jej u innych, bo u mnie na rekach nigdy nie uśnie. Dlaczego nie powinno być noszone przez inne osoby? Po za ryzykiem infekcji oczywiście

meggie94 lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony widziała ich wszystkich pierwszy raz, a do tego pierwszy raz tyle osób na raz. Była zmęczona i rozdrażniona, ja delikatnie mówiłam że dziecko najpierw musi się z nimi oswoić, że trzeba pogadać do niej gdy trzymam ją na rękach i potem próbować wziąć na ręce a nie od razu jakieś wyrywanie jakby to zabawka była.

Krysia nigdy wcześniej tak się nie załatwiała żeby się zafajdać od góry do dołu. Zawsze tylko dupka brudna była. W tych pampach nawet przy małej ilości kupy zawsze jest i z przodu. Może to przez to że piję herbatkę dla mam karmiących i już puszcza bączki więc nie ma takiego ciśnienia jak było przedtem więc idzie też i na przód.

P.s. dzisiaj byłam na zakupach w rossmann. Ceny przerażające. Za chusteczki pampersa aqua pure płacę 1,55€ bo zawsze kupuje w promocji, a tutaj 14 zł😬 Kaszek bobovita nakupilam bo była taka fajna wersja bez cukru i skład beż żadnych chemii, barwników i tym podobnych. Jeszcze miesiąc i bedzie mozna dzieciaka dokarmiać 😊

Tony lubi tę wiadomość

age.png
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2023, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kp od kiedy dać dziecku cokolwiek innego niż mleko? Wiem,że wytyczne są że do 6mż. dziecku niczego innego nie potrzeba, ale jak to jest w rzeczywistości? Moja mama cały czas mi mówi, że ona by już smoczek w czymś zamoczyła, albo sok z pomarańczy na palcu do polizania dała, albo na czubeczku jabłka gotowanego itd. Faktycznie czekacie do 6mż?
    Jakiś czas temu pytałam o odparzenia w faldce na szyi - zielony alantan pomógł - jest znacznie lepiej.
    A co do wrastającego paznokcia u stóp - psikam octeniseptem i uwaga - wyczytałam, że najlepiej sprawdza się moczenie stóp w wodzie z mydłem - głowiłam się trochę jak to ogarnąć z niemowlakiem 🤣 okazuje się, że nie ma rzeczy niemożliwych!
    Moje samotne, ponad dwutygodniowe macierzyństwo dobiega końca. Jestem z siebie dumna, bo choć nic Małżowi nie mówiłam, to bałam się szalenie. Ogólnie nieźle wszystko ogarnęłam 😁 ale cieszę się, że już wraca😀

Asia11, Tony, Joanne, Scandi-B, Altair lubią tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2023, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kup, to u nas od dłuższego czasu już była jedna dziennie, za to solidną- często po pachy - a teraz od 48h jedna mała i czasem kleks. Ciekawe czy to po odstawieniu biogai - na wszelki wypadek zamówiłam znów.

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2023, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się tak nie będę spieszyła, żeby rozszerzać dietę, bo na samym cycku mi wygodnie 😜 Póki nie siedzi, to nie wiem jak miałabym mu cokolwiek podawać. Mozr jakby słabo przybierał, to bym go czymś po 4 mż podtuczyła, ale póki co to dopiero jak będzie w stanie siedzieć w krzesełku. Kiedyś niby twierdzono, że wcześniejsze wprowadzanie pomaga uniknąć alergii, ale jest niby odwrotnie

kid_aa lubi tę wiadomość

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2023, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też koło 6 miesiąca będę rozszerzać tak jak przy starszej córce 😜 I licze na to że bezproblemowo pójdzie tak jak przy Majce że wszystko jadła co jej się ugotowało ☺️

kid_aa lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2023, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś ochrzcilismy Olusia. Bałam się, że starszy syn rozniesie kosciol a on siedział cichutko, potem jeszcze sobie kimnął w połowie mszy. Za to Olek... na dzień dobry zrobił kupę🤣. Potem zgłodniał a ja głupia się bałam, że już nie zdążę go nakarmic i już poczekam i po chrzcie pójdę z nim "na zaplecze". Oj... No tak się w końcu rozdarł, że po ochrzeczniu musiałam już do końca zostać w zakrystii bo zbyt długo zwlekałam i Olek wpadł w tryb histerii. Normalnie szok:D wszyscy go chwalą jaki to on grzeczny a tu proszę, ministrantem nie będzie 😆.
    Ogólnie dzisiaj dużo płakał, może mu sie udzieliło moje poddenerwowanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2023, 20:58

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2023, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    My dziś ochrzcilismy Olusia. Bałam się, że starszy syn rozniesie kosciol a on siedział cichutko, potem jeszcze sobie kimnął w połowie mszy. Za to Olek... na dzień dobry zrobił kupę🤣. Potem zgłodniał a ja głupia się bałam, że już nie zdążę go nakarmic i już poczekam i po chrzcie pójdę z nim "na zaplecze". Oj... No tak się w końcu rozdarł, że po ochrzeczniu musiałam już do końca zostać w zakrystii bo zbyt długo zwlekałam i Olek wpadł w tryb histerii. Normalnie szok:D wszyscy go chwalą jaki to on grzeczny a tu proszę, ministrantem nie będzie 😆.
    Ogólnie dzisiaj dużo płakał, może mu sie udzieliło moje poddenerwowanie.

Właśnie sobie wyobrażam co Mają będzie wyprawiać..🙆 też macie bunt 2latka ? Bo Maja jest nie do wytrzymania, płacze o wszystko rzuca się na ziemię i nas bije 🫠 nie mamy do niej siły psychicznie i fizycznie 🤦‍♀️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2023, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 4mż chcę po troszeczku rozszerzać dietę. Mnie już trochę męczy kp, nie wiem ile jeszcze wytrzymam. Jeszcze dobijają mnie moje dwa smutne zwisy. Myślałam, że przy kp będę mieć duże i jędrne piersi, a jest zupełnie odwrotnie. Wiem, że dziecko jest najważniejsze, ale moja samoocena mega spadła :(

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
‹‹ 635 636 637 638 639 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ