X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Decemberry Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair, na insta byl taki reels, ze jak nie chcesz obudzic dziecka, to zawsze czlowiekowi cos z reki whpadnie, albo wlasnie w kolanie strzyknie i dziecko obudzone. Strasznie mnie takie filmiki bawia, bo to samo zycie 🤣
    Na jednej z grup jakas laska napisala, ze dzieci to sa poganiacze niewolnikow, czyli rodzicow. Tak mnie to rozbawilo, ze sie nie moglam przestac smiac 🤣

Co do bioderek, powiem Wam ciekawostke. Mielismy 3 grudnia pierwsze. Wczoraj dzwonie i pytam kiedy kolejne, a babeczka z tego punktu gdzie robilismy to usg mowi, ze najlepiej 3 pelne miesiace od pierwszego badania.

Bedziemy sie przepisywac do innej przychodni, bo przez te zawirowania jestesmy w niedoczasie ze szczepieniami -.-

Altair lubi tę wiadomość

Baby G. Już z nami 🥰 16.11.22, 54 cm Szczęścia ❤️✨

15.03 - beta 26.7 <3
    17.03 - beta 73.9 <3
    23.03 - beta 1379.6 <3 <3!
    Maleństwo rozwija się idealnie <3
    07.07.22 - 320g mężczyzny <3
    24.07 - 540g <3
    29.08 - 1146g <3
    22.09 - 1669g <3
    19.10 - 2450g <3
    4.11 - 2930g <3
  • Joanne Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Przykre z tymi infekcjami. Już niedługo wiosna, może będzie lepiej?
    My po trzecim szczepieniu na rotawirusy. Cieszę się, że to już koniec, bo je synek znosi najgorzej że wszystkich szczepień.
    Z usypianiem widzę, że jest coraz trudniej, bo byle bodziec go wybudza. Ostatnio go usypiałam przez kilkanaście minut nosząc. Już było dobrze, słodko spał, ale nagle coś mi strzeliło głośno w kolanie i cała zabawa od początku ;)

Z tym wybudzaniem się u nad podobnie. Byle dźwięk i ma taki przestrach- rączki rozstawione "na jezuska", mocno otworzone oczy i wydaje taki dziwny dźwięk. Ma to już od dawna ale ostatnio coraz częściej a wczoraj jak się z ojcem bawiła to dwa razy była taka akcja🤦🏻‍♀️ Nie wiem, może za cicho w domu mamy i dlatego tak.

age.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne u nas jest chyba za cicho bo jak pojechałam z małą do siostry i dyskutowali głośno przy stole to mala nie chciała spac. Strasznie wybudzala się na każdy dźwięk i mega placz. Ja włączam podczas snu szum z yt. Głaszcze ja po główce i noski i mala ladnie zasypia. Nie noszę jej. Spróbuj.
    A z tym strzelaniem w kolanie to cala prawda. Ja jak chodzę boso żeby buty nie szurały jak spi to często mi strzela w śródstopiu i ona sie na to wybudza 😂

Decemberry lubi tę wiadomość

• kid_aa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mój też jest bardziej wrażliwy na dźwięki, ale myślałam, że to przez to, że ponad 2 tygodnie byliśmy sami. A może to taki etap jednak.

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decemberry to testuj tego węża, bo jestem ciekawa i już go mam w koszyku🤣 Znalazłam rabat na 10%

Nosia lubi tę wiadomość

age.png
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie dziwięków, to jak mój je, i słucham radia, to tak się rozgląda na boki jakby łapie, wypuszcza. Wczoraj musiałam zciszyć bo nie mógł się skupić. Zachowuje się jakby ktoś mu chciał mleko zwinąć i tak na pędzika :)

• meggie94 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja za to musi mieć ciszę jak zasypia, ale jak już zaśnie to róbta co chceta 😅

age.png

age.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    U nas taki spływający, ale tylko po przewróceniu na brzuch coś wylatywało i dało się odciągnąć trwał około 4 dni. Nie wychodziliśmy na spacer przez te dni i jeszcze się przez kolejne dni ciągnęły na przemian z suchymi kozami. W niedzielę byliśmy w lesie i mówię albo pomoże albo zaszkodzi. Katar pożegnany. Wczoraj byliśmy na bioderkach i masę chorych starszych, kaszlających i smarkających osób. Chyba kolejna fala.

Dziś młody spał od 20 do 3.40, aż się zastanawiam czy to możliwe, bo może ja tak spałam jak trupek i nie zdołał mnie obudzić :) Może było chłodniej w sypialni bo mąż się wyprowadził do salonu i przykręciłam grzejnik.
    Oczywiście tradycyjnie, punkt 6 musiał znów zgłodnieć.

@Kalli95 - od swojego pediatry? Na podstawie rekacji po? U arelgologa robiliście jakieś badania dodatkowo. U nas ponad tydzień, w środę już było spoko bo jedna kupa śluzowata, wodnista. To wczoraj znów co pampers to kupa wodnista i jeszcze znów przewijak obsrał.
    Nam pediatra prywatnie, ordynator oddziału dziecięcego u nas w mieście i alergolog kazali nie dawać więcej rota. Zaswiadczenie mamy od alergologa bo tam byliśmy na wizycie a w przychodni chyba asekuracyjnie chcą od lekarza takie coś.
    No my mieliśmy diagnostyke w szpitalu dziecięcym w Lublinie. Rozne usg, panele alergiczne i tam wyszla nam sladowa reakcja tylko na soje 0,15 i gluten 0,20
    Ale to nawet nie jest grupa alergiczna "0". No ale dla pewności i to odstawiłam. Oprócz tego tez nie jem BMK, Białka jak i migdałów. Ale na piersi te kupy mogą być różne, śluzowate tez i to jest normalne

Altair lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Altair Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie się wydaje, że nie tylko o dźwięki chodzi, ale w ogóle o wszystkie bodźce. Dawniej np. mogłam uśpić synka i przełożyć go w inne miejsce jak worek ziemniaków 😀 a teraz jeśli usnie mi na rękach, to często się budzi przy próbie odłożenia.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    Nam pediatra prywatnie, ordynator oddziału dziecięcego u nas w mieście i alergolog kazali nie dawać więcej rota. Zaswiadczenie mamy od alergologa bo tam byliśmy na wizycie a w przychodni chyba asekuracyjnie chcą od lekarza takie coś.
    No my mieliśmy diagnostyke w szpitalu dziecięcym w Lublinie. Rozne usg, panele alergiczne i tam wyszla nam sladowa reakcja tylko na soje 0,15 i gluten 0,20
    Ale to nawet nie jest grupa alergiczna "0". No ale dla pewności i to odstawiłam. Oprócz tego tez nie jem BMK, Białka jak i migdałów. Ale na piersi te kupy mogą być różne, śluzowate tez i to jest normalne
    Ja w związku z naszymi brzydkimi kupami zapisałam się do grupy na fb mama na diecie eliminacyjnej i właśnie często tam piszą, ze ciężko do końca dojść na co dziecko ma alergie, no testy u takich maluchów prawie zawsze wychodzą ujemne i nic nie wnoszą 🤔
    A z tym wybudzaniem to strzelanie kości to u mnie standard, ale częściej u nas wybudza małego nasza trzeszcząca podłoga 🤣 mamy w jednym miejscu źle położoną podłogę, bo nie zrobili dylatacji i zajebiście hałasuje. Już zapowiedziałam mężowi, że w przyszłości jak byśmy mieli dom, to albo podłogi z małych elementów albo plytki 😋

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 10:54

• Joanne Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia Mała ładnie zasypia bez czegokolwiek włączonego i tak wolę. Sama lubię ciszę a nie jakieś tam dźwięki i szumy w tle. Misia szumisia mamy ale się nie sprawdził. Ostatnio dostała misia chicco Dreams i ten jej bardziej podpasował ale raczej to że świeci niż że gra. I też lubi dźwięki z kuchni- ostatnio zasnęła przy tłuczeniu schabowych 😂 Nie chcę jej uczyć tak że za każdym razem musi coś tam grać. Chodzi mi o takie zrywy jak już śpi. Może coś jej się śni i dlatego tak robi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 11:40

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2023, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ten egzemplarz na szczęście ładnie śpiący😀

Jeśli chodzi o szczepienia na rota to warto (jeśli nie ma przeciwwskazań). Moja starsza dwójka nie była szczepiona, a teraz młodszą dwójkę szczepię. W wakacje miałam sytuację, że dzieci załapały rota- młodzież skończyła odwodniona w szpitalu, najmłodsza 3 razy wymioty, osłabienie i to wsyzstko. Ja w ciąży się od nich odizolowałam.
    A na szczepienie mam taki patent, że 3 dni przed, w dniu szczepienia i 3 dni po daję Dicoflor 5 kropli na dobę i każda dawka jest znośna.

Jeśli chodzi o antykoncepcję postawiłam teraz na Mirena, póki co jestem zadowolona, z tym że my raczej więcej dzieci nie planujemy.

• Joanne Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mam taki beznadziejny dzień. Nic mi się nie chce a w domu bałagan po przyjeździe bo w środę odpoczywaliśmy a wczoraj to szczepienie i już do końca dnia byłam z Krysią w sypialni. Czuję się taka podporządkowana dziecku... musimy znowu złapać rytm dnia.

A i nakupilam Małej książeczek w Polsce 😁 nie rozumiem fenomenu tej koci kici i pupcia czy jak to tam się nazywa🤷🏻‍♀️ jak mój brat był mały to czytałam mu takie książeczki że jedna książeczka to jeden wierszyk. Teściowie na zmianę jej czytali, tak świetnie i oni i dziecko przy tym się bawili! Kupiłam też jakąś sensoryczną i interaktywną i bajki na dobranoc. I jakąś na świta Wielkanocy z królikami w pepco chyba. Ogólnie z każdych samodzielnych zakupów przynosiłam do domu książkę😂

age.png
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Nosia Mała ładnie zasypia bez czegokolwiek włączonego i tak wolę. Sama lubię ciszę a nie jakieś tam dźwięki i szumy w tle. Misia szumisia mamy ale się nie sprawdził. Ostatnio dostała misia chicco Dreams i ten jej bardziej podpasował ale raczej to że świeci niż że gra. I też lubi dźwięki z kuchni- ostatnio zasnęła przy tłuczeniu schabowych 😂 Nie chcę jej uczyć tak że za każdym razem musi coś tam grać. Chodzi mi o takie zrywy jak już śpi. Może coś jej się śni i dlatego tak robi.
    Joanne pomyliłam Cię z Altair. Ona pisała, ze ostatnio usypia dlugo, nawet 15 minut. Więc czasami włączyć szum żeby ręce odpoczęły można. Ja tez lubie ciszę :p

Altair lubi tę wiadomość

• Joanne Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:
    Joanne pomyliłam Cię z Altair. Ona pisała, ze ostatnio usypia dlugo, nawet 15 minut. Więc czasami włączyć szum żeby ręce odpoczęły można. Ja tez lubie ciszę :p

Tak, jak są problemy to warto próbować różnych rozwiązań.

age.png
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a w jakich śpiworkach śpią Wasze dzieciaczki? U mnie na początku był rożek, ale krótko, bo jakoś pod szyją i na klatce piersiowej wiecznie był niedoopatulony. Później śpiworek, też krótko, bo przez ten "brak szyi" u niego miałam wrażenie, że nie jest mu wygodnie więc już od długiego czasu przykrywam kocykiem z merino, bardzo się sprawdzało, ale teraz coraz częściej te nogi podciąga do sufitu i podwija koc pod nogi no i sam kocyk często łapie więc boję się, że w końcu narzuci na głowę (co prawda pod wełną nie powinien się udusić, ale wolę nie sprawdzać tego).

age.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy taki regulowany spiworek ze sleepee który rośnie z dzieckiem i sobie chwalimy 🙂
    On ma tez regulacje pod szyja/paszkami także można tam luźniej zrobic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 12:19

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Altair Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosia wrote:

W sumie 15 minut to i tak nie tak długo, bywa dłużej. Używam szumu w telefonie. Niestety zazwyczaj udaje mi się synka uśpić tylko nosząc. Chociaż ostatnio miałam taką akcję, że nosiłam go z pół godziny: chrumkał, śmiał się, machał nóżkami, generalnie wszystko, tylko nie spać. Taka byłam zmęczona, że już myślałam, że nie wytrzymam. Odłożyłam go na chwilę, żeby iść do toalety, a ten zasnął sam, 10 sekund po znalezieniu się na prześcieradle. Chwilami nie ogarniam jak to dziecko działa :D

Tony lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
  • Altair Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Dziewczyny, a w jakich śpiworkach śpią Wasze dzieciaczki? U mnie na początku był rożek, ale krótko, bo jakoś pod szyją i na klatce piersiowej wiecznie był niedoopatulony. Później śpiworek, też krótko, bo przez ten "brak szyi" u niego miałam wrażenie, że nie jest mu wygodnie więc już od długiego czasu przykrywam kocykiem z merino, bardzo się sprawdzało, ale teraz coraz częściej te nogi podciąga do sufitu i podwija koc pod nogi no i sam kocyk często łapie więc boję się, że w końcu narzuci na głowę (co prawda pod wełną nie powinien się udusić, ale wolę nie sprawdzać tego).

U mnie najpierw był rożek, potem otulacz woombie, bo budziły go własne rączki. Teraz śpi w śpiworku i body. Kocyk używam w ciągu dnia, ale raczej go skopuje. Myślę, że nie ma się co bać kocyka. Merino przepuszcza powietrze.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    W sumie 15 minut to i tak nie tak długo, bywa dłużej. Używam szumu w telefonie. Niestety zazwyczaj udaje mi się synka uśpić tylko nosząc. Chociaż ostatnio miałam taką akcję, że nosiłam go z pół godziny: chrumkał, śmiał się, machał nóżkami, generalnie wszystko, tylko nie spać. Taka byłam zmęczona, że już myślałam, że nie wytrzymam. Odłożyłam go na chwilę, żeby iść do toalety, a ten zasnął sam, 10 sekund po znalezieniu się na prześcieradle. Chwilami nie ogarniam jak to dziecko działa :D
    Niezły agent 😀 Może taki ma etap. Moja miała etap, że zasypiała na rękach bez lulania i odkładałam i spala. A teraz na rękach średnio chce zasnąć, woli właśnie jak się ja położy na kocyku, pogłaszcze, mówi cos do uszka. Czasami włączam dzięki z yt i ona się tak wyciszy i zaśnie w sekundę. Napewno rozpraszają ja zabawki w zasięgu jej oczu. Od wczoraj ma katar i pokaszluje i juz dalej na rękach jej lepiej. Tak jak napisałaś, ciężko ogarnąć 😀

‹‹ 644 645 646 647 648 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ