X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamilamhm wrote:
    Dokładnie 😀 ja jakiś czas temu niosac moją malutką na rękach, zahaczyłam jej głową o futrynę... Też był ryk i straaaszne wyrzutu sumienia 😐
    To samo z wkładaniem dzieci do fotelików samochodowych 🙈

kamilamhm lubi tę wiadomość

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Tony Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też masakra z zasypianiem. 15 minut? Byłoby cudownie :D Mój rekord to 6 godzin, od 20 próbowałam ją uśpić i dopiero o 2 usnęła, a właściwie padła ze zmęczenia razem ze mną. Byłam wtedy sama i już chciałam wyjść z domu i nie wrócić, nic nie działało. Teraz jest już lepiej, ale i tak w ciągu dnia nie sposób jej uśpić, czasem mi się uda w wózku. Na rękach uśnie, ale przy odkładaniu sie od razu budzi. Więc w ciągu dnia ona prawie nie śpi. Wieczorem jak już uśnie to śpi nawet 8 godzin, ale w ciągu dnia jest masakra.

Teraz jestem u rodziców i zostawiam usypianie mojej mamie, bo ma więcej cierpliwości, ale sama przyznaje, że to jest dramat. A odchowała trójkę dzieci i dwójkę wnucząt więc ma porównanie :D Także ciężki egzemplarz :/

Śpiworek - mam z Color Stories i jest super. Tydzień temu coś mnie tknęło w środku nocy i poszłam do niej a ta miała zarzucony kocyk na twarz. Od tamtej pory śpi tylko w śpiworku bo prawie zawału dostałam.

Książeczki - mam kilka Kici Koci, bo coś kupowałam z allegro i mi brakowało do darmowej dostawy, a kosztowały chyba 7 zł ;d też nie rozumiem, takie zwykłe historyjki. Właściwie czytam jej wszystko co się nawinie, tylko biorę zabaweczki, odpowiednio intonuję i Laura potrafi mnie słuchać i śmiać się bardzo długo :)

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaPiątki, Twoje już się turlają? OMG. Mój to tylko z boku na plecy 😅 a na brzuszek to nie wiem kiedy zacznie. Na razie się przymierza do obrotu ale żeby coś więcej to nie 😅.

Scandi, współczuję stresu! Będzie dobrze! 😊🥰

U nas dziś apogeum z Karolem. Rano jeszcze był w miarę, natomiast popołudnie... Istny cyrk. Aż popłakałam się z niemocy. Niby nie miał gorączki ale łącznie ze dwie godziny płakał. I nie wiem co go bolało. Pod koniec zaczął robić bolesne bąki, więc to pewnie brzuszkowe sprawy. Dziewczyny, jestem załamana 🥺. W nocy spałam w sumie ok. 5 godzin...

A! Wiem, że już ten temat był poruszany ale powtórzę: ile Wasze maluchy śpią w ciągu dnia? Mój, jak jest zdrowy to za dnia 2 dłuższe drzemki wpadną i jedna krótsza. Bez spania też długo wytrzymuje... Ale ro dobrze. Wydłużył mu się sen w nocy i na jednym karmieniu ok. 1, potrafi spać nawet do 8! 😱 Boję się co będzie jak przyjdzie regres snu. 😬

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Tony Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak u Waszych dzieci z trzymaniem główki? Mi się wydaje, że mamy regres. Był czas, że ładnie podnosiła i trzymała, a teraz znów szybko się męczy. No i najgorzej, że od jakiegoś czasu chce się patrzeć tylko w jedną stronę, ciągle przekręca główkę w prawo. W przyszłym tygodniu będę próbować dostać się do fizjo bo coś jest nie tak :/

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do książeczek, u mnie jeszcze kontrastowe najzwyklejsze, choć już schodzą na dalszy plan. A głównie to Pucio. Mam "Pucio u lekarza", więc Młodemu czytam teraz, bo na czasie 🤣. Ogólnie z Pucia mamy kilka. Kicię Kocię też, bo kupiłam na urodziny szwagierki córki i okazało się, że z gotowaniem bajkę już ma i nam ją oddała. I tak średnio za nią przepadam: gadający kot, kumplujący się z człowiekiem, jedzący warzywa itd. Wiem, że ro idea jest ważna ale nie. Już bardziej rozumiem Świnkę Peppę, świnie są wszystkożerne 🤣😂 albo Reksio: tam w opowiadaniach kura Gdaczka od razu mówi Reksiowi, że kot Mruczysław nie może dowiedzieć się o małych jaskółkach 🤣.

Tony lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Jak u Waszych dzieci z trzymaniem główki? Mi się wydaje, że mamy regres. Był czas, że ładnie podnosiła i trzymała, a teraz znów szybko się męczy. No i najgorzej, że od jakiegoś czasu chce się patrzeć tylko w jedną stronę, ciągle przekręca główkę w prawo. W przyszłym tygodniu będę próbować dostać się do fizjo bo coś jest nie tak :/

U nas był powazny regres po szpitalu i RSV. Obawiam się, że po obecnym przeziębieniu będzie podobnie. Nawet Karola nie męczę leżeniem na brzuszku, bo jak widzę jego oczy to mi się płakać chce. Odnośnie obracania główki - niby obraca na boki ale jego faworytem jest strona lewa. Zdecydowanie. Lewa ręka, noga, lewa strona forever 😂. Ćwiczę mu te strony wodzeniem oczami za zabawką - najpierw kontakt wzrokowy a później zostawiam ją na prawej stronie i się w nią wpatruje dopóki nie straci zainteresowania 😆.

Tony lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony, u nas też był moment, że był regres z główką, ale potem nagle było znacznie lepiej niż wcześniej.

U nas problem jest z uspieniem na noc. Czasami to nawet 2-3 godz. W dzień w miarę ladnie zasypia. Usypiam go w wózku, najlepszy sposób u nas. I ma 3 drzemki. Jedna tak 1.5-2 h po pobudce. To wypada nam tak ok.10:00, potem w okolicach 13 i ostatnia ok 16-17. Trwają różnie. Od 30 min do 2 godzin ( chociaż te dłuższe rzadziej).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 21:07

Tony lubi tę wiadomość

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2023, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony a nie marudzi Ci w ciągu dnia jak w ogóle nie śpi? U nas jest tak że do pierwszej pory na drzemkę jest cudowna a potem równia pochyła chyba. Z godziny na godzinę bardziej marudna chyba że uda się zdrzemnąć dłużej niż 10 min to jest spoko.

Powiem Wam że zauważyłam poprawę po wizycie u osteopaty jeśli chodzi o sen
    W dzień. Niestety w zamian są brzuszkowe wariacje. Już 3ci dzień z rzędu od 17 do 21 ma takie dziwne napady płaczu jakby ją coś bolało przez chwile i przestaje i tak w kółko kilka godzin. Czy tak wyglądają kolki? Trochę to dziwne bo wcześniej nic takiego nie miała.

U nas główka nawet spoko, choć raczej ćwiczy na ramieniu przy odbekiwaniu bo na brzuchu dalej nie chce w ogóle leżeć :-/

• Smerfetk_a Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2023, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dajcie znać co robicie z tą asymetrią. Ja chyba nie trafiłam na dobrych specjalistów w tym temacie. Fizjo powiedział że to normalne i na razie nic nie robić. Ze swojej strony staram się tzymać odwrotnie niż jest zgięta.

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scandi-B miałam Ci napisać to samo co MamaTrójki:). Mój starszy też spadł z łóżka jak miał chyba 7 czy 8 miesięcy. To był jedyny raz gdy nie włączyłam elektronicznej niani i wyszłam dosłownie na 2 minuty z sypialni. A on akurat się wtedy obudził i przeturlal przez łóżko. Kupiliśmy wtedy barierki ochronne.
    U nas na tapecie Kicia Kocia i seria książeczek z Mądrej myszy. Starszak je uwielbia, szczególnie "Pralki, suszarki, lodowki":D. A Olek zmuszony jest tego słuchać:D.
    W dzień mamy 3-4 drzemki po ok.30min do 1h. Najdłuższa jest chyba ta poranna. Spać idzie ok.20.30 rozbudza się jeszcze po ok.30-40min ale wtedy dostaje pierś na śpiocha i już śpi parę h. Wczoraj przespał 7h! Mój starszy do tej pory tyle nie ptzespal😅. Olek zasypia sam. Odkładam go takiego zaspanego do łóżeczka I on jeszcze chwilkę się pokręci i śpi. Sama.nie mogę w to uwierzyć:D. Za to starszego usypiam z mężem razem, bo on potrzebuje towarzystwa, szczególnie taty:D.

Tony lubi tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    No to samo chciałam napisać... Jaką oni mają wiedzę.. masakra 🤨
    A czego już nie jesz ?

Nie jadłam tylko bmk i kakao, ale po wyjezdzie do rodziców muszę zacząć od nowa bo tam jadłam co mi dali. Z jednej strony ciągle słyszę o tej diecie od pediatry, z drugiej czytam o tym, że alergia jest naddiagnozowana bo te wszystkie Łzs są częsta przypadłością i nie mają nic wspólnego z dieta matki ani alergia.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Tony Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2023, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetka, jest mega marudna. Widzę, że chce jej się spać i próbuje na różne sposoby ale średnio wychodzi. Jak jest pogoda to pośpi na spacerze. Czasem kładę ją sobie na klatce piersiowej to usypia od razu i może tak spać godzinami, ale ja wtedy też jestem wyłączona. Na rączkach u babci też może spać i spać. Przytulas z niej straszny, ale próbuje ją odzwyczajac bo znowu mi kregoslup pęknie 🤷🏼‍♀️
    Ps. Dzisiaj moja mama ją lulała od 20, w końcu się poddała, przejęłam ją i wreszcie usnęła o 23. Uff.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2023, 23:19

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Altair Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2023, 05:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś uderzyłam głową synka w ścianę, kiedy chciałam go odbić. Myślałam, że mam poduszkę za sobą. Na szczęście nawet się nie rozpłakał.

Co do spania, to młody nie jest fanem drzemek, ale go zmuszam. Jeśli mi się go nie uda uśpić, to ładuję go do chusty, w której dość szybko zasypia, i noszę go z godzinę. Zauważyłam, że jeśli nie prześpi się w dzień, to wieczorami dużo więcej płacze i marudzi.

Tony, może mała jest przemęczona brakiem drzemek i dlatego są kłopoty z usypianiem wieczorami?

Mama Trójki, gratulacje rozwijających się ekspresowo dziewczynek! Mój mały jeszcze nawet nie myśli o przewrotach.

Jeśli chodzi o asymetrię (my mamy jeszcze wzmożone napięcie mięśniowe w obręczy barkowej), to nam pediatra poradziła fizjo od metody Vojty. Dla mnie to jest bardzo trudne, bo trzeba ćwiczyć kilka razy dziennie, a dziecku się te metody bardzo nie podobają, bo nie są w formie zabawy tylko siłowego unieruchamiania w konkretnej pozycji. Chyba będę szukała innego sposobu, bo trudno mi znieść ten płacz. Nie chcę, żeby dziecko zaczęło się mnie bać.

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2023, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair znajdź ośrodek gdzie pracują NDT Bobath jest znacznie przyjemniejsza, choć Dźidź czasem postękuje.

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2023, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z asymetrią chodzilismy do fizjo, ale fajny gościu, nie naciągający na kasę, pokazał nam kilka ćwiczeń i mówił żebyśmy najpierw spróbowali w domu, po 2 tyg na kontroli okazało się, że jest znaczna poprawa wiec nie chodziliśmy na rehabilitacje tylko sami ćwiczyliśmy. Asymetrię zwalczylismy, ale teraz po tej asymetrii zrobiło się napięcie w prawym barku, jednak mówi że nie duże, bo jakby było spore to leżąc na brzuchu jeden bark by jej uciekał, a ma symetrycznie, wiec dostaliśmy kolejne ćwiczenia i zobaczymy co z tego będzie. Z tym już zdecydowanie gorzej, bo jednak ten napięty bark Wike boli jak go rozciągać i płacze, a ja prawie płacze razem z nią :(

Wikuśka też miała taki moment jak piszesz Tony, że nie chciała podnosić głowy, jakby się cofnęła w rozwoju, na brzuchu się w ogóle nie podnosiła tylko leżała plackiem, a jak jej przeszło to zaraz zrobiła wysoki podpór i zyskała tyle siły, że bez żadnego problemu w sekundę podnosi się z leżenia plackiem do podporu.

U nas Wika tez jeszcze nie bardzo obrotowa. Dopiero kilka dni temu zaczęła kombinowac z obracaniem się na bok i jeszcze pokracznie jej to wychodzi, za to wczoraj pierwszy raz zdarzyło jej się świadomie przekręcić z brzucha na plecy, tzn nie ze głowa ją przeciazyla tylko podnosiła pupę, rotowała miednicę aż udało jej się przekręcić z brzucha na bok i nie wiedziała co ze sobą zrobić aż w końcu przerzuciła nogę i powolutku znalazła się na plecach 😁 Wiec nie wiem czy moja córa nie nauczy się w odwrotnej kolejności 😂 Później już jej się drugi raz nie udało, ale cały czas na brzuchu tak podnosiła tyłek i kręciła tą miednicą i denerwowała się, że jej nie wychodzi 🙈😅

Ultra-Dżasta, Tony, kamilamhm, Scandi-B lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2023, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierdziele. I mnie wzięło 😷🤧.
    A jaki chłop chory, ojeju, jeju 🤣. Z teściową mamy z niego bękę. Niczym się nie różni od Karola 🤣.

meggie, przypomniałaś mi, jak Karola dawałam na bok, na macie. I on tak się ruszał i wywijał, dopóki nie znalazł się na plecach. Teraz jak go położę na boku od razu się przewraca. Zauważyłam wczoraj, że jak leży, to zaczyna rękoma dotykać kolan i... siusiaka 😅. Nie wiem czy to jest świadome 🤣. Jak byliśmy w szpitalu na RSV to taka dziewczyna też mówiła o tym, że jej syn długo dotykał sikacza. Więc to chyba norma 🤣.

Tony, polecałaś kiedyś babeczkę do ćwiczeń z YT. Powtórz z łaski swojej namiary 🙏.

meggie94 lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Dorocia Przyjaciółka

Wysłany: 25 lutego 2023, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja ze swojej strony polecę Wam posłuchać wywiadów z Joanną Tunkiewicz na YT na kanale Hej Rodzice https://youtu.be/V5VUIBeyZgc
    Tam jest kilka filmików z nią i mówi dużo wg fajnych i przydatnych rzeczy odnośnie snu dziecka. Ogólnie jest doradca snu i można się z nią umówić na konsultacje, ale cennik na jej stronie powala 😀 w każdym razie my wykupiliśmy dostęp do kursu i zaczęliśmy się stosować i wieczorne 40 min darcia na rękach zamieniło się w 10 min zasypiania samemu w łóżeczku. Ale trzeba być konsekwentnym i nie wyłamywać się z przedstawionego schematu. Z drzemkami w dzień jest gorzej bo o ile ładnie zasypia sam to budzi się po 30 min, ale nad tym też będziemy pracować.
    Od razu mówię, że nie ma tam żadnych metod wypłakiwania się do zaśnięcia itd. Nikogo nie namawiam do kupowania czegokolwiek, ale nam autentycznie pomogło. Na pewno kręgosłup dziękuje bo noszenie i bujanie 6 kg do lekkich nie należy😀 Warto posłuchać na YT :)

Tony lubi tę wiadomość

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2023, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka wrote:
    Nie jadłam tylko bmk i kakao, ale po wyjezdzie do rodziców muszę zacząć od nowa bo tam jadłam co mi dali. Z jednej strony ciągle słyszę o tej diecie od pediatry, z drugiej czytam o tym, że alergia jest naddiagnozowana bo te wszystkie Łzs są częsta przypadłością i nie mają nic wspólnego z dieta matki ani alergia.

Kakao niby mocno uczula i niby takie alergię mocniej nasilają łzs. Ale też może być tak jak mówisz że alergii nie ma tylko silne łzs. Jakieś testy będą robić na alergię ?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2023, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja wczoraj miała taki problem żeby usunąć w dzień na drzemkę jak nigdy.. spała albo 8 minut albo wcale. 30 minut drzemki na spacerze więc do tej 15tej była znośna potem zaczął się taki płacz że nie wiedziałam co robić. Wreszcie jak zasnęła to nie mogłam jej odłożyć 🤦‍♀️ jak się wyspała to zaczęła normalnie się zachowywać 😅

U nas noce ostatnio kiepskie 😔 tak to ładnie spała a wtedy te lekarki kazały wybudzać no i teraz ciągle się budzi na jedzenie 🥴

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Tony Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2023, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta, Agata Zając. Na blogu i IG ma darmowe plany treningowe ;)
    Dorocia, zapisałam sobie kanał, obejrzę na pewno. Na IG jest profil "cienwiatru", ona też jest specjalistką od snu dziecka. Teoretycznie już wiem sporo o regulacji snu dziecka, ale jakoś ciężko mi to wprowadzić w życie, czasem mam wrażenie, że na moje dziecko zupełnie nic nie działa.
    W poniedziałek wracamy do domu i chyba kończy się już skok rozwojowy, więc chcę już na poważnie próbować coś zrobić z tym snem bo się zamęczę.

age.png
    4.12.22 - Laurka 😍
‹‹ 646 647 648 649 650 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ